background preloader

Perheen, parisuhteen ja kasvatuksen etiikkaan

Facebook Twitter

Leena Putkonen meni väliin, kun teinityttöä nöyryytettiin Kampissa – Nuorten käytöstä enemmän häntä järkyttää aikuisten someraivo - Elämä. ”Minä olin se nainen, joka huutaa videolla Hei!

Leena Putkonen meni väliin, kun teinityttöä nöyryytettiin Kampissa – Nuorten käytöstä enemmän häntä järkyttää aikuisten someraivo - Elämä

Nyt loppuu!” , sanoo ravitsemusterapeutti Leena 34. Kotia ei kehdata näyttää muille. Joka neljäs nuori häpeää... ”Minulle kehittyi tuntosarvet vanhempieni suhteen.

Kotia ei kehdata näyttää muille. Joka neljäs nuori häpeää...

Tiesin koulusta tullessani jo eteisessä kenkien asennosta, oliko isä tänään juonut.” Näin kuvailee väkivaltaisessa alkoholistiperheessä kasvanut Marikki (nimi muutettu) lapsuuttaan ja nuoruuttaan länsisuomalaisessa pikkukaupungissa. Koti toimi usein juopporemmin pesänä, jossa tapeltiin, eivätkä poliisitkaan olleet harvinainen näky. - Jo vauva-aikaisissa neuvolapapereissani on maininta, että naapuri oli soittanut sinne vanhempieni tappelun takia. Muistan, kun pienenä olin äidin kanssa jossain komerossa piilossa ja sanoin hänelle, että mennään pois kotoa. Suomi liittyy 23 maan joukkoon – Näissä maissa oikeus avioliittoon ei riipu kumppanin sukupuolesta.

Hollanti oli sukupuolineutraalin avioliiton pioneeri maailmassa.

Suomi liittyy 23 maan joukkoon – Näissä maissa oikeus avioliittoon ei riipu kumppanin sukupuolesta

Samaa sukupuolta olevat ovat voineet solmia avioliiton huhtikuun 2001 alusta lähtien. Kiinalaisessa huvipuistossa taapero tekee kolme työvuoroa putkeen – viisivuotias saa käteensä konepistoolin. Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään - Elämä. Päädyin sitten 41-vuotiaana muuttamaan vanhem­pieni kotiin.

Muutin 41-vuotiaana vanhempieni luokse ja toivon, että oma lapseni voi keski-ikäisenä kivuta syliini itkemään - Elämä

Eikä ole edes ensim­mäinen kerta. Yksi ihmiselämän tärkeimmistä taidoista on osata ottaa vastaan apua ja tukea. Jos ei sitä ole valmis tekemään hankalassa elämäntilanteessa edes heidän osaltaan, joiden rakkaus on pyyteettömintä ja ehdottominta, keneltä sitten? Pidän lastenelokuvista siksi, että niissä tapaa olla juonen lisäksi joku perustärkeä teema, eivätkä ne ole liian pelottavia. Aion hankkia lapsen yksin – se on yhteiskunnan etu - Mielipide. Olen korkeasti koulutettu yli 30-vuotias nainen.

Aion hankkia lapsen yksin – se on yhteiskunnan etu - Mielipide

Parisuhteen päätyttyä, pitkällisen pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että aion hankkia lapsen yksin. Elämässäni ei ole tällä hetkellä miestä, eikä parisuhteen aloittaminen ensisijaisesti lapsen saamiseksi tunnu vastuulliselta miehen saati lapsen näkökulmasta. En ole tässä tilanteessa yksin. Tanskalaisen, maailman suurimman spermapankin johtaja totesi Guardian-lehden haastattelussa (14.9.2015), että yrityksen asiakkaista jo puolet on sinkkunaisia, ja määrä on kasvussa. MTV Katsomo. Tukipalvelu murrosikäisten nuorten vanhemmille. Sivun lopussa hyviä videoita Kasvatuspuntari - Ensi- ja turvakotien liitto.

Ensi- ja turvakotien liitto - Ensi- ja turvakotien liitto. Tasa-arvoinen varhaiskasvatus. Tämä sivusto on syntynyt osana Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa ja Naisasialiitto Unioni ry:n hallinnoimaa hanketta Sukupuolisensitiivisyys varhaiskasvatuksessa – tasa-arvoinen kohtaaminen päiväkodissa (2012 –2014).

Tasa-arvoinen varhaiskasvatus

Tämä koulutussivusto on rakennettu hankkeen videoaineistoon perustuen. Aineisto on kerätty suomenkielisistä päiväkodeista. Koulutussivuston havainnot sopivat yleiskuvaukseltaan myös muun varhaiskasvatuksen piiriin sovellettaviksi. Hankkeen työ koostui kahden työntekijän, projektityöntekijän ja projektipäällikön, työpanoksesta. Tämän sivuston graafinen ja tekninen toteutus on suunnittelijakaksikon Tuokko ja Kiiki käsialaa.

Hankkeen päätavoitteina tämän koulutussivuston tuottamisen lisäksi on ollut laajentaa sukupuolisensitiivisyyden tunnettuutta niin periaatteiden tasolla kuin käytännön toimissakin. Lisäksi hanke on tehnyt läheistä opinnäyteyhteistyötä korkeakouluopiskelijoiden kanssa. Nämä papit aikovat vihkiä homoja piispojen kannasta huolimatta – "Vihkitilaisuus Youtubeen" Piispainkokous antoi keskiviikkona 11-sivuisen selonteon, jonka mukaan kirkollisessa vihkimisessä avioliiton osapuolina ovat nainen ja mies.

Nämä papit aikovat vihkiä homoja piispojen kannasta huolimatta – "Vihkitilaisuus Youtubeen"

Maaliskuun alussa Suomessa astuu voimaan uusi avioliittolaki, jonka myötä myös samaa sukupuolta olevat parit voivat solmia avioliiton. Tähän mennessä kirkossa on ollut virallisen linjauksen mukaan mahdollista vain rukoilla homoparisuhteessa olevien henkilöiden puolesta, ei suhteen puolesta. Kirkossa on kuitenkin pappeja, jotka eivät aio noudattaa piispojen esittämää nykylinjausta maaliskuussa. Aktiivisesti homoparien oikeuksia ajanut pappi Toni Fagerholm kertoo aikovansa siunata homoparin heti, kun se on mahdollista maaliskuun ensimmäisenä päivänä puolenyön jälkeen. Hs Piispat antavat avioliitosta yksinkertaistavan kuvan. Hs Piispat pahoittelevat homojen kohtelua – kirkon lähimmäisenrakkauden opit eivät ole yltäneet seksuaalivähemmistöihin.

Hs Saksassa tekeillä ”käenpoikasten laki”: syrjähypyn tehnyt äiti voidaan velvoittaa paljastamaan lapsen isä. Saksassa tekeillä ”käenpoikasten laki”: syrjähypyn tehnyt äiti voidaan velvoittaa paljastamaan lapsen isä Saksan hallitus ajaa uutta isyyslakia, joka tietyissä tapauksissa velvoittaisi äidin kertomaan, kenen kanssa hän on ollut sukupuoliyhteydessä lapsensa hedelmöitymisen aikoihin.

hs Saksassa tekeillä ”käenpoikasten laki”: syrjähypyn tehnyt äiti voidaan velvoittaa paljastamaan lapsen isä

Saksassa laki tunnetaan ”käenpoikasten lakina”. Käenpoikasilla (Kuckuckskinder) viitataan lapsiin, joiden biologinen isä on joku muu kuin hänen oletettu isänsä. Tyypillisesti kyse on avioliitossa syntyneestä lapsesta, jossa aviomies luulee olevansa lapsen isä (ja lapsi luulee miestä isäkseen), vaikka kyse on jonkun toisen miehen lapsesta. Hs Vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa lapsen tulotasoon läpi elämän. Väitös: Vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa lapsen tulotasoon läpi elämän Vanhempien sosioekonominen asema periytyy lapsille etenkin silloin, kun vanhemmat sijoittuvat selvästi pieni- tai suurituloisiin.

hs Vanhempien sosioekonominen asema vaikuttaa lapsen tulotasoon läpi elämän

Tämän johtopäätöksen tekee Outi Sirniö tuoreessa sosiologian väitöstutkimuksessaan, joka tarkistetaan Helsingin yliopistossa perjantaina. Tutkimuksen mukaan perheen materiaaliset, sosiaaliset ja kulttuuriset toimintamahdollisuudet ja toimintaolosuhteet ennustavat lapsen asemaa. Materiaaliset toimintamahdollisuudet ja -olosuhteet voidaan luokitella Sirniön mukaan perheen taloudellisiin oloihin, asioihin, joita rahalla saa. Näitä ovat esimerkiksi harrastukset, kirjat, perheen tekemät matkat sekä ylimääräinen koulutus.

Hs Kasvatus, kiusaamisen estäminen. Kuusi lasta istuu lähes hievahtamatta tyynyillä Neidonkallion päiväkodin lattialla Kirkkonummella, kun lastentarhanopettaja Katariina Nousiainen lukee satua.

hs Kasvatus, kiusaamisen estäminen

Tarinassa seikkailee Piki, satukirjahahmo, joka haluaa mukaan majaleikkiin. Piki laitetaan kuitenkin istumaan portaille majan ulkopuolelle. Ovi vain pamahtaa kiinni. ”Ei saa jättää ketään ulkopuolelle!” , kolmevuotias Elmo Kilpeläinen huudahtaa heti. ”Niin, ei saa. Hs Piispainkokous: Homoparit eivät saa kirkollista vihkimistä eivätkä siunausta. Piispainkokous: Homoparit eivät saa kirkollista vihkimistä eivätkä siunausta Piispainkokouksen mukaan kirkko ei tarjoa samaa sukupuolta oleville pareille kirkollista vihkimistä, vaikka sukupuolineutraali avioliittolaki astuu voimaan ensi maaliskuussa. Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispainkokous antoi tänään selonteon kirkon voimassa olevasta avioliitto-opista. Kirkolliskokous oli pyytänyt sitä seurakuntien ja papiston tueksi uuden avioliittolain voimaanastumisen lähestyessä. Arkkipiispa Kari Mäkinen painottaa, että kirkko ei suhtaudu sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöihin ongelmana vaan osana kirkkoa. ”Kysymme, miten voimme kirkkona heitä palvella siinä missä muitakin kirkon jäseniä”, Mäkinen sanoi tiedotustilaisuudessa Joensuussa.

Avioliittolain muutos ei muuta kirkon oppia avioliitosta naisen ja miehen välisenä liittona. Hs Avioerojen määrä on pysynyt samana peräti 20 vuotta – eroon päädytään kuitenkin aiempaa nopeammin. Hs Kansalaisaloite äitiyslaista etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite sai tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta torstaina alkuillasta. Kansalaisaloite äitiyslaista etenee eduskuntaan – 50 000 allekirjoitusta saatiin kokoon torstai-iltana Kansalaisaloite äitiyslaista etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloite sai tarvittavat 50 000 kannatusilmoitusta torstaina alkuillasta. Kansalaisaloitteen tekijät vaativat äitiyslakia, joka takaisi naisparin lapsille syntymästään lähtien oikeuden elatukseen, perintöön ja tapaamiseen suhteessa molempiin vanhempiinsa. Naisparin lapsi voi nykyään saada kaksi vanhempaa perheen sisäisellä adoptiolla. Aloitteen laatijoiden mukaan lapsen oikeudellinen asema on tällöin epäselvä koko raskauden ajan ja 1–12 kuukautta syntymän jälkeen.

Äitiyslain katsotaan mahdollistavan hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneen lapsen tunnustamisen neuvolassa jo ennen syntymää. Hs Uskonnollinen kasvatus. Uskonnollisessa perheessä kasvamisella näyttää olevan kielteinen vaikutus siihen, kuinka epäitsekkäästi lapsi käyttäytyy. Tuoreen kansainvälisen tutkimuksen mukaan kristityissä ja muslimien perheissä varttuvat lapset ovat itsekkäämpiä ja tuomitsevampia kuin uskonnottomien perheiden lapset. ”Tutkimustulokset herättävät kysymyksen, onko uskonnolla merkitystä moraalisella kehitykselle. Ne tukevat käsitystä, jonka mukaan sekularisaatio on vähennä ihmisten hyväntahtoisuutta, vaan itse asiassa toimii juuri päinvastoin”, tutkimusraportissa sanotaan. Tutkimuksessa seitsemän eri yliopiston tutkijat tarkkailivat yhteensä lähes 1 200:aa lasta Yhdysvalloista, Kanadasta, Kiinasta, Jordaniasta, Turkista ja Etelä-Afrikasta.

Iältään tutkittavat olivat viiden ja 12 vuoden väliltä. Heistä 43 prosenttia tuli uskonnollisesta muslimiperheestä, 23 prosenttia kristitystä perheestä ja 27,6 prosenttia uskonnottomasta perheestä. Vanhempainnetti, Vanhempainnetti. Hs: tasa-arvoinen avioliitto ja kirkko. Hs:tasa-arvoinen avioliittilaki.