background preloader

Päihde- ja nautintoaineiden etiikkaan

Facebook Twitter

Teinit käyttävät huumeita ja alkoholia vähemmän kuin aiemmin – tutkijat selvittävät, johtuuko se älypuhelimista. Voiko nuorten huumeidenkäytön väheneminen johtua osittain älypuhelimista? Sitä pohtivat nyt päihdetutkijat The New York Timesin Taustalla on havainto, että yhdysvaltalaiset teinit käyttävät ja kokeilevat vähemmän huumeita ja alkoholia kuin aiemmin. Kehitys on ollut käytännössä samansuuntainen vuosikymmenen ajan. Samaan aikaan älypuhelinten ja taulutietokoneiden käyttö on kasvanut vahvasti. Ajallinen yhteys ei vielä merkitse syysuhdetta. On myös mahdollista, että laitteet vain vievät yhä enemmän nuorten aikaa, mikä on pois muualta, kuten juhlimisesta.

Älypuhelimet ja videopelit ovat yhä suurempi osa nuorten arkea. Päihteiden väärinkäyttöä tutkinut Silvia M ”Videopelien pelaaminen ja sosiaalinen media täyttävät uusien kokemusten ja elämysten etsiminen tarpeen”, hän sanoi The New York Timesille. Tutkimukset: Urheilu altistaa päihde­riippuvuudelle, ja eniten ryypätään joukkue­lajeissa: ”Nuorimpana hän joi ollakseen osa joukkuetta ja siitä se lähti” - Tiede. Teinivuosien juopottelu voi muuttaa aivoja pysyvästi – Tutkija: ”Alkoholi häiritsee aivojen kypsymistä”

Teinivuosina alkanut säännöllinen alkoholinkulutus muuttaa aivojen rakenteita. Se selvisi Itä-Suomen yliopiston tutkimuksessa, jossa seurattiin kymmeniä alueella asuvia nuoria. Tutkimus ilmestyi riippuvuuksia tutkivassa Add Tutkittavat nuoret osallistuivat vuosina 2004–2005 isompaan tutkimukseen, jossa tiedusteltiin muun muassa alkoholinkäyttöä, vapaa-ajan viettoa ja koettua mielenterveyttä. He olivat silloin 13–18-vuotiaita. Alkoholinkäyttöä mitattiin niin sanotulla Audit-kyselyllä jota käytetään muun muassa työterveyshuollossa. Nämä kysymykset toistettiin kolme kertaa noin 10 vuoden kuluessa niille, jotka halusivat jatkaa tutkimuksessa.

Viimeisen kyselyn yhteydessä kaikki kävivät aivojen magneettikuvauksessa, joka selvitti aivojen harmaan aineen määrää. Kaikki osallistujat pärjäsivät koulussa hyvin. ”Nuorilla ei ole turvarajaa. Sähkötupakan haitoista uutta tietoa – nikotiini on todennäköisesti luultua vaarallisempaa, sanoo tutkija. Sähkösavukkeiden tupruttelu on vaarallista – ja jos tuote sisältää nikotiinia, se on erityisen vaarallista.

Näin toteaa Porvoon sairaalan keuhkosairauksien erikoislääkäri Heikki joka referoi Lääkärilehdessä uusinta sähkötupakan terveyshaittoja koskevaa amerikkalaistutkimusta. Väittelyyn siitä, onko tupakoinnin lopettaminen terveellistä käyttämällä sähkösavukkeita, tutkimus tuo Ekroosin mukaan uutta tietoa. Amerikkalaistutkimus selvitti, että sähkösavukkeiden höyryn hengittäminen aiheutti hiirille keuhkoahtaumataudin. ”Tämä on ensimmäinen sähkötupakan pitkäaikaisvaikutuksista julkaistu artikkeli.

Tutkimus osoitti ensimmäistä kertaa, että nikotiinia sisältävät sähkösavukkeet aiheuttavat hiirille keuhkoahtaumataudin”, Ekroos sanoo. Suomessa sähkötupakointiin on tulossa muutoksia, sillä uusi tupakkalaki vaikuttaa myös siihen. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sähkötupakkaa käyttää muutama prosentti suomalaisista. Raju tarina alkoholismista: "Ei pystynyt katsomaan itseään silmiin" - Lifestyle. HsTutkimus: Suomalaiset suhtautuvat nuivimmin rattijuoppoihin – ”Asenteissa on tapahtunut valtava muutos”

Tutkimus: Suomalaiset suhtautuvat nuivimmin rattijuoppoihin – ”Asenteissa on tapahtunut valtava muutos” Yhdeksän kymmenestä suomalaisesta katsoo useimpien ystäviensä paheksuvan rattijuoppoutta, paljastaa eurooppalainen liikenneasenteita kartoittava tutkimus (Esra). Suomalaisten asenteet humalassa ajamiseen ovat tiukemmat kuin minkään muun tutkimukseen osallistuneen maan kansalaisten. Belgian tieturvallisuusinstituutin viime vuonna toteuttamassa tutkimuksessa oli mukana kahdeksantoista maata. Suomalaisista vastaajista 88 prosenttia ei itse pidä lainkaan hyväksyttävänä ajamista, jos kuljettaja ajattelee voineensa juoda liikaa alkoholia. Alkolukon käyttö liikenneturvallisuutta parantavana toimenpiteenä saa suomalaisilta laajan kannatuksen.

Alkoholin nollatoleranssia kertoi tutkimuksessa kannattavansa 71 prosenttia vastanneista. Suomalaisilla on tutkimuksen mukaan myös vahvin usko siihen, että humalassa ajaminen lisää riskiä joutua onnettomuuteen. Hs Tupakoiva työntekjiä maksaa työnantajalle. Jo 250 kuntaa Manner-Suomessa on tehnyt savuttomuuspäätöksen. Päätös tarkoittaa muun muassa sitä, että kunnan työntekijöiltä on kielletty tupakointi työaikana lukuun ottamatta lakisääteisiä ja työehtosopimuksiin kirjattuja taukoja. 40 kunnassa savuttomuuteen ollaan siirtymässä.

Tupakkalakia tiukemman linjan työntekijöiden sauhutteluun on siis ottanut tai ottamassa yli 97 prosenttia Manner-Suomen kunnista. Savuttoman työnantajan kriteerit pohjautuvat toimenpideohjelmaan, jota ovat olleet laatimassa muun muassa sosiaali- ja terveysministeriö sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Työssä käyvistä suomalaista noin viidesosa on kuntien palveluksessa. Helsinki kuuluu ensimmäisiin savuttomaksi julistautuneisiin kuntiin. Vuonna 2007 kaupunki käynnisti ohjelman savuttoman toimintakulttuurin edistämiseksi. Helsingin savuttomuus tarkoittaa esimerkiksi sitä, että tupakkatilat on poistettu kaupungin työpaikoilta ja niiden edustoilta. Nyt polttamaan pitää mennä parkkipaikan nurkalle.

Hs Suomen tie savuttomaksi (kuvakooste) Lapset polttivat, ja työpaikoilla leijaili röökinsavu – HS:n kuvakooste näyttää, kuinka Suomi on kulkenut pitkän matkan savuttomaksi Kesällä 1969 suomalaiset seurasivat tiiviisti Yleisradion suoraa Kuustudio-ohjelmaa. Studion ilmassa leijui sankka tupakansavu, kun joukko asiantuntijoita historiallista tapahtumaa lähetyksessä. Pian yhdysvaltalaisastronautti Neil Armstrong ottaisi ensimmäiset askeleensa kuun pinnalla. Nykykatsojan silmiin kohtauksessa pistää silmään, kuinka luontevalta tupakointi lähetyksessä näyttää. Sittemmin tupakointia alettiin pikkuhiljaa rajoittaa. Suomi on nyt maailman ensimmäinen maa, joka on kirjannut lakiin tavoitteeksi tupakoinnin lopettamisen. Tie kohti savuttomuutta on edennyt hitaasti. ”Puhtaan, myrkyistä vapaan työilman tulee olla jokaiselle oikeus. Neljä vuotta myöhemmin mielipideosastolla nimimerkki Syökää sätkänne puolestaan valitteli, kuinka ei siedä tupakansavua työpaikalla. ”Omalla työpaikallani olen sanonut, etten siedä tupakansavua.

Hs Huumeidenkäyttäjän arkea. Miten ihmeessä täältä pääsee ulos? ”Tuolta! Ei. Ei kun se olikin Kampin kauppa mitä mä ajattelin.” Pasi Koski ei ole löytää kassaa kauppakeskus Itiksen kodinkoneliikkeestä. Se ei liity ollenkaan siihen, että Koski on aamulla ottanut Subutexiä ja tuhdin annoksen ”tötteröä” eli kannabista. Kosken kädessä on langaton näppäimistö. ”Tuolta me tultiin. Lopulta Koski löytää kassan ja panee näppäimistön liukuhihnalle.

Sitten pitäisi löytää ulos kauppakeskuksesta. ”Ei täällä löydä mitään. Symppis on Itäkeskuksessa toimiva päiväkeskus narkomaaneille ja päihdeongelmaisille. Pasi Koskella ongelmia on riittänyt. Pasi Koski täyttää ensi viikolla 45 vuotta. Edellisestä linnareissusta on kolme ja puoli vuotta, Koski sanoo tyytyväisenä. ”Kun tapasin vaimon, lupasin, että hölmöily loppuu.” Hölmöilyllä hän tarkoittaa rikoksia. Sami Kero / HS Pasi Koski kävi Itäkeskuksessa ostamassa langattoman näppäimistön. Miksi kaikki ovat niin sekaisin? Syksyn mittaan huumeet ovat olleet otsikoissa harva se viikko. Hs. Suomalaiset juovat kolmella tavalla: biletys, kännäys ja pienjuominen – katso, mitä kotikunnassasi juodaan Suomalaiset ovat paljon monipuolisempia ja joustavampia alkoholinkäyttäjiä kuin itse tajuavatkaan, sanoo alkoholitutkija, sosiologi Antti Maunu.

Maunun mukaan suomalaiset pitävät itseään kännäävänä ja huonosti alkoholia sietävänä kansana. Todellisuus on kuitenkin paljon kirjavampi ja moniulotteisempi. Juomiseen vaikuttavat tilanne, koulutustaso ja asuinpaikka, mutta myös trendit. Alkon viimeisimpien myyntitilastojen mukaan esimerkiksi tänä vuonna on ostettu selvästi viime vuotta enemmän roseeviinejä ja kuohuviinejä. ”On totta, että olemme kännäävä kansa, mutta olemme paljon muutakin”, Maunu sanoo. Maunu jakaa suomalaisten juomatavat kolmeen luokkaan, joilla kaikilla on omat etunsa ja haittansa.

Kännäämisen ja pienjuomisen välissä on vielä bilejuominen. Juuri arjen ja juhlan erottamiseen liittyy Maunun mukaan yksi suomalaisen alkoholinkäytön hyvistä puolista. Syitä tähän on kaksi. Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet - Alkoholi, tupakka ja riippuvuudet Terveyden ja hyvinvoinninlaitos. EHYT ry :: Etusivu. Päihdetyön menetelmät ja -koulutus | Päihdelinkki.fi. Hyppää pääsisältöön Päihdetyön menetelmät ja -koulutus Tietoa päihdetyön erilaisista menetelmistä ja -koulutuksesta. Jos et löytänyt etsimääsi, voit myös ehdottaa aihetta. Jaa Share Tulosta sivuPDF AddToAny. Päihdetyön tueksi | A-klinikkasäätiö. Lasinen lapsuus | Tehdään yhdessä lapsuusmuistoista parempia. Hs: Alkoholi ja työtoverit. Kysely: Joka toisella on työtoveri, joka juo liikaa alkoholia Kestävyysvaje kevenisi huomattavasti, jos alkoholin työelämälle aiheuttamat haitat vähenisivät. Näin päättelee Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n toiminnanjohtaja Kristiina Hannula järjestön tekemän kyselyn tuloksista.

TNS Gallup kysyi huhti–toukokuussa 800 suomalaisen kokemuksia alkoholin käytön vaikutuksista työelämään. Ne olivat yleisiä: Yli puolet kertoi vähintään yhdestä työtoverista, joka juo liikaa alkoholia. Jos alkoholin käyttö vähenisi, valtaosa eli 68 prosenttia katsoo, että työteho lisääntyisi. 59 prosenttia uskoo, että työelämä muuttuisi turvallisemmaksi, ja 49 prosenttia, että lisätöitä syntyisi vähemmän. Työtehon kasvamiseen ja turvallisuuden lisääntymiseen uskovat etenkin naiset ja iäkkäämmät. ”Näitä lukuja ei voi ohittaa”, Hannula sanoi avatessaan Päihdepäivät Helsingissä tiistaina. ”Alkoholi vaikuttaa monen arkeen työpanoksen kautta. ”Samalla työurat pitenisivät ja hyvinvointi lisääntyisi.” Hs Tupakkalaki uudistuu – mentolisavukkeet kielletään 2020, nuuskalle ja sähkötupakalle lisärajoituksia. Tupakkalaki uudistuu – mentolisavukkeet kielletään 2020, nuuskalle ja sähkötupakalle lisärajoituksia Esitys uudesta tupakkalaista on eduskunnassa käsiteltävänä, ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan tarkoituksena on antaa siitä mietintönsä toukokuun aikana.

Sosiaali- ja terveysministeriön neuvotteleva virkamies Meri Paavola arvioi, että itse laki tullee voimaan kesäkuun puolivälissä. ”Hallituksen täydentävä esitys tupakointikiellosta autossa lasten läsnä ollessa viivästytti noin kuukauden verran käsittelyä. Ilman sitä laki todennäköisesti olisi ehtinyt tulla voimaan tupakkadirektiivin edellyttämänä päivänä, 20. toukokuuta”, Paavola sanoo. EU on antanut kuitenkin esimerkiksi mentolisavukkeiden kieltämiselle siirtymäaikaa vuoden 2020 toukokuulle. ”Tarkoituksena on uudistaa 40 vuotta vanha tupakkalaki ja tehdä laista selkeämpi. Maahantuonnin rajoitukset iskevät myös Ruotsiin matkaavaan. ”Tulevassa laissa rasiamäärästä luovuttaisiin, ja tuontimäärä ilmoitettaisiin pelkästään grammoina.

Hs Nuorista 43 prosenttia pitää alkoholia trendikkäänä – kännisekoiluun suhtaudutaan nuivasti. Tutkimus: Nuorista 43 prosenttia pitää alkoholia trendikkäänä – kännisekoiluun suhtaudutaan nuivasti Alkoholinkäyttö on nuorisoporukoissa yleistä ja alkoholiin suhtaudutaan myönteisesti, ilmenee Ehkäisevä päihdetyö Ehyt ry:n julkaiseman kyselytutkimuksen tuloksista.

Tutkimuksessa selvitettiin 15–25-vuotiaiden asenteita ja näkemyksiä muun muassa päihteidenkäytöstä. Vastaajista 79 prosenttia kertoo, että kaveripiirissä käytetään alkoholia ja hieman yli puolet kuvailee kaveripiirinsä suhtautumista alkoholiin erittäin tai melko myönteiseksi. Kaikkiaan 43 prosenttia vastaajista piti alkoholia trendikkäänä asiana. Alkoholin kokeminen trendikkääksi kuitenkin vaihteli ikäryhmittäin. Noin puolet 15–20-vuotiaista ja kolmannes 21–25-vuotiaista piti alkoholia trendikkäänä. Ei-trendikkäänä alkoholia piti vastaavasti 13 ja 18 prosenttia vastaajista. Tutkimuksessa ei kysytty varsinaisesta alkoholinkäytöstä, kuten annosmääristä ja käyttökerroista. What Does Marijuana Do to Your Lungs? It's sometimes said that the most dangerous thing about marijuana is getting caught with it. And as an ever-increasing number of Americans comes around to the benefits of (at least) decriminalizing the drug, that sentiment rings truer and truer.

Decriminalization would likely have robust effects on the criminal justice system, state economies, and business owners, among other things. But for a drug so heavily associated with the practical details of ingestion––namely, smoking––health concerns linger in the air. As a number of media outlets noted this week, however, there is a surprising body of evidence about smoking pot that could be worth revisiting: marijuana has been found, in decades of pulmonary research, to be much safer to smoke than tobacco, and even has been linked to decreasing the risk of developing lung cancer. Counter-intuitive? Other studies show similar conclusions.

Share your opinion. Joka kymmenes nuori ryyppää niin rajusti, että muisti menee. Tampereen yliopistossa tehdyn väitöstutkimuksen mukaan alaikäiset tytöt juovat enemmän ja rajummin kuin samanikäiset pojat. - Niin Suomessa kuin muissakin Pohjoismaissa 16-vuotiaiden tyttöjen alkoholin käyttö ja humalajuominen on vähän yleisempää kuin samanikäisillä pojilla, sanoo väitöstutkija Hanna Samposalo.

Samposalon neljästä laajasta tutkimuksesta ja kyselystä kokoamat tiedot kertovat, että 12-vuotiaista suomalaisnuorista alkoholia on maistanut vain muutama prosentti. 16-vuotiaista nuorista yli 40 prosenttia ilmoittaa käyttävänsä alkoholia vähintään kerran kuukaudessa. Alkoholin haitoista nuoret puhuvat lähes samalla lailla kuin aikuisetkin. - Kun nuoret kuvaavat omin sanoin haittoja, he kertovat, miten liiasta juomisesta tulee paha oli ja miten humalassa tulee tehtyä hölmöyksiä, joita kadutaan seuraavana päivänä.

Haitat kasautuvat rajusti ryyppääville Hanna Samposalon mielestä nuorten alkoholin käytössä hälyttävintä ovat suuret riskit, joita osa nuorista ottaa.