background preloader

Elämän alun etiikkaan

Facebook Twitter

70-vuotias synnytti esikoisen Intiassa – ”Elämäni on nyt täyteläinen” - Ulkomaat - HS.fi. 70-vuotias intialainen koki elämänsä viimein täyteläiseksi, kun hän synnytti esikoisensa hedelmällisyyshoitojen jälkeen Haryanan osavaltiossa. Daljinder synnytti pojan huhtikuussa kahden vuoden hedelmällisyyshoitojen jälkeen, kertoi uutistoimisto AFP, joka haastatteli tuoretta äitiä Intiassa.

Kaur on ollut naimisissa 79-vuotiaan miehensä kanssa 46 vuotta, mutta tähän mennessä toivottua raskautta ei ole ilmaantunut. Kaur kertoi jo lähes menettäneensä toivon tulla raskaaksi, kunnes sai kuulla ilouutisesta. Intiassa lapsettomuutta pidetään joskus kirouksena ja sosiaalisena stigmana. ”Jumala kuuli rukouksemme. Kaurin ikä ei ole aivan tarkkaan tiedossa, sillä häneltä puuttuu syntymätodistus. Pariskunta aloitti hedelmällisyyshoidot, kun oli nähnyt niistä mainoksen. ”Halusin niin kovasti oman lapsen.” Lapsi on terve, vaikka painoi syntyessään vain kaksi kiloa. Kaurin aviomies, maanviljelijä Mohinder Singh Gill, Laakarin_etiikka_2013. ”Nyt täällä ei ole kaikki kunnossa”, sanoi kätilö Minnalle, jonka raskaus oli puolivälissä, ja vauva potki jo – oli tehtävä vaikea päätös elämästä ja kuolemasta - Sunnuntai - HS.fi. Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi.

KunLilja 3, nauraa, hänen poskiinsa ilmestyy samanlaiset hymykuopat kuin hänen äidillään Laura ja Kosti Paloposki hymykuoppia ”hyppygeeneiksi”, sillä ne ovat voineet siirtyä äidistä tyttäreen korkeintaan huoneen­ilman välityksellä. Lilja on tullut perheeseen parikuukautisena vauvana kotimaisen adoption kautta. ”Lilja tietää, että äidin masussa ei kasva vauvoja, vaan vauva haetaan kotiin hoitoperheestä. Paloposket ovat niitä harvoja suomalaisia, jotka ovat saaneet viime vuosina adoptiolapsen. Suomeen maailmalta saapuvien lasten määrä on vähentynyt jo pitkään, ja parin viime vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä romahti alle puoleen. Kotimaiset vieraan lapsen adoptiot ovat vielä harvinaisempia. Lisäksi kunnat hoitavat kotimaisia adoptioita, mutta määrät ovat hyvin pieniä. Kohdemaa oli aluksi Thaimaa.

64-vuotias espanjalaisnainen haki Yhdysvalloista hedelmöityshoitoja ja synnytti kaksoset – Suomessakaan laki ei määrää hedelmöityshoidoille yläikärajaa. 64-vuotias espajalaisnainen on synnyttänyt kaksoset, kertoo espanjalainen El País Hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneet lapset syntyivät keisarileikkauksella. Nainen sai hedelmöityshoidot Yhdysvalloissa ja vauvat, tyttö ja poika, syntyivät pohjoisespanjalaisessa Burgosissa.

Naisella on ennestään yksi lapsi. Espanjassa ei ole ikärajaa hedelmöityshoidoille, joten klinikat saavat itse päättää, kenelle antavat hoitoja. Myöskään Suomen laissa ei ole yläikärajaa hedelmöityshoidoille. Kela korvaa suorakorvauksena hoitoja 43 ikävuoteen asti. Yksityiset klinikat ovat joustavampia ikärajoissaan. Iäkkäät ihmiset ovat aikaisemminkin saaneet lapsia hedelmöityshoitojen ansiosta. Viime vuonna julkisuudessa intialaisesta naisesta, jonka kerrottiin synnyttäneen lapsen noin 70-vuotiaana. Trump sitoi terveysjärjestöjen kädet – aborttineuvonta maailmalla kielletty. Kansalaisjärjestöt varoittavat, että säädöksellä voi olla vakavia seurauksia maailmalla.

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisrahoitteisilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla. Tuhannet kansainvälisesti työskentelevät terveysalan toimijat joutuvat nyt hankalaan asemaan. Järjestöt joutuvat päättämään tarjotako jatkossakin perhesuunnittelua vai menettääkö suuri osa toiminnan rahoituksesta. Sääntö koskee kansalaisjärjestöjä, jotka työskentelevät ulkomailla ja saavat rahoitusta Yhdysvalloilta.

Terveydenhuollon puolestapuhujat arvioivat säädöksen seurauksien olevan vakavia. Vaaralliset abortit tappavat vuosittain tuhansia naisia maailmassa. – Naisten terveys ja oikeudet ovat Trumpin hallinnon ensimmäisiä uhreja, sanoi terveyttä ja sukupuolten tasa-arvoa edustavan keskuksen johtaja Serra Sippel. Aborttia vastustavat tahot ovat puolestaan kiittäneet Trumpia päätöksestä. Lähteet: AFP, Reuters Lue lisää: Raskauden riskit kasvavat luultua nuoremmilla – mutta minkään ikäistä naista ei voi leimata riskisynnyttäjäksi, sanoo tutkija. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit alkavat nousta jo luultua nuoremmilla äideillä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Aiempien tutkimusten perusteella riskisynnyttäjinä on pidetty yli 35- tai yli 40-vuotiaita äitejä. Tuoreen tutkimuksen mukaan riski siihen, että ensi kertaa synnyttävä äiti saa raskausdiabeteksen tai synnyttää keisarileikkauksella, alkaa nousta jo 25-vuotiaana. Kohonneen verenpaineen riski nousee, kun äiti on yli 33-vuotias ja raskausmyrkytyksen riski silloin, kun äiti on täyttänyt 38 vuotta. Tutkimus perustuu THL:n syntymärekisteriin, ja siinä on mukana kaikki ensimmäistä kertaa vuosina 2005–2014 lapsen saaneet yli 20-vuotiaat äidit. Heitä on 228 348. Äidin ikä voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa myös vastasyntyneiden terveysongelmiin. Riski vauvan alhaiseen syntymäpainoon nousee yli 28-vuotiailla äideillä ja riski vauvan teho- tai valvontahoitoon joutumiseen yli 30-vuotiailla äideillä.

Aion hankkia lapsen yksin – se on yhteiskunnan etu - Mielipide. Olen korkeasti koulutettu yli 30-vuotias nainen. Parisuhteen päätyttyä, pitkällisen pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että aion hankkia lapsen yksin. Elämässäni ei ole tällä hetkellä miestä, eikä parisuhteen aloittaminen ensisijaisesti lapsen saamiseksi tunnu vastuulliselta miehen saati lapsen näkökulmasta. En ole tässä tilanteessa yksin. Tanskalaisen, maailman suurimman spermapankin johtaja totesi Guardian-lehden haastattelussa (14.9.2015), että yrityksen asiakkaista jo puolet on sinkkunaisia, ja määrä on kasvussa. Mitä enemmän perehdyn aiheeseen, sitä järjettömämmältä yhteiskunnan haluttomuus tukea minua ja muita vastaavassa tilanteessa olevia naisia tuntuu: mikään osa hedelmöitykseen vaadittavista toimenpiteistä ei kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Lisäksi apua saadakseen on käytävä psykologin neuvontakäynneillä, jotka pitää myös itse maksaa. Tuleva yksinhuoltaja. Puolaan ei tule täydellistä aborttikieltoa – parlamentti hylkäsi lakiesityksen. Toteutuessaan lakiesitys olisi merkinnyt lähes täydellistä aborttikieltoa. Ulkomaat 6.10.2016 klo 12:19päivitetty 6.10.2016 klo 12:47 Puolan parlamentti on hylännyt esityksen aborttilain tiukentamisesta.

Toteutuessaan lakiesitys olisi merkinnyt lähes täydellistä aborttikieltoa. Lakiesitys kaatui parlamentissa äänin 352–58. Käytännössä esityksen kaatuminen varmistui jo keskiviikkona, kun suurimman Laki ja oikeus -puolueen (PiS) kansanedustajat äänestivät sitä vastaan valiokuntakäsittelyssä. Lakiesitystä on vastustettu laajoissa mielenosoituksissa Puolassa. Lakiesitys olisi kieltänyt abortin kaikissa muissa tapauksissa paitsi äidin hengen ollessa vaarassa.

Lisäksi abortin tehnyt nainen ja siinä avustanut lääkäri olisi voitu tuomita jopa viideksi vuodeksi vankeuteen. Puolan nykyinenkin aborttilaki on Euroopan tiukimpia. Lähteet: AP, AFP, Reuters. Hs. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa ennätyksellisen vähän – ”Tästä saamme kiittää nuoria” Raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut Suomessa historiallisen alhaiseksi. Aborttien määrissä on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja. Sairaanhoitopiireistä raskaudenkeskeytyksiä tehtiin viime vuonna eniten Ahvenanmaalla, Lapissa ja Länsi-Pohjassa Kemin ja Tornion alueilla, kun ne suhteutetaan 15–49-vuotiaiden naisten määrään. Suhteellisesti vähiten abortteja tehtiin Etelä-Savossa ja Kainuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet valtaosassa suurimmista kaupungeista. Tahti kuitenkin vaihtelee: Helsingissä keskeytysten määrä on pienentynyt viimeisen viiden vuoden aikana kaksi prosenttia, kun taas Vantaalla jopa 20 prosenttia.

Kaikkiaan viime vuonna tehtiin 9 441 aborttia. ”Tästäkin saamme kiittää nuorisoa. THL:n tutkimuspäällikkö Reija Klemetti kiittäisi aborttien vähentymisestä koulujen seksuaalikasvatusta. Hs Kolmen vanhemman hedelmöityshoito. Hs Puola Abortti. Hs 70-vuotias synnytti esikoisensa. 70-vuotias synnytti esikoisen Intiassa – ”Elämäni on nyt täyteläinen” 70-vuotias intialainen koki elämänsä viimein täyteläiseksi, kun hän synnytti esikoisensa hedelmällisyyshoitojen jälkeen Haryanan osavaltiossa. Daljinder Kaur synnytti pojan huhtikuussa kahden vuoden hedelmällisyyshoitojen jälkeen, kertoi uutistoimisto AFP, joka haastatteli tuoretta äitiä Intiassa. Kaur on ollut naimisissa 79-vuotiaan miehensä kanssa 46 vuotta, mutta tähän mennessä toivottua raskautta ei ole ilmaantunut. Kaur kertoi jo lähes menettäneensä toivon tulla raskaaksi, kunnes sai kuulla ilouutisesta. ”Jumala kuuli rukouksemme.

Kaurin ikä ei ole aivan tarkkaan tiedossa, sillä häneltä puuttuu syntymätodistus. Pariskunta aloitti hedelmällisyyshoidot, kun oli nähnyt niistä mainoksen. ”Halusin niin kovasti oman lapsen.” Lapsi on terve, vaikka painoi syntyessään vain kaksi kiloa. Kaurin aviomies, maanviljelijä Mohinder Singh Gill, ei ole huolestunut pariskunnan iästä ja Arman Singhiksi nimetyn pojan tulevaisuudesta. Hs. Tutkimus: Työttömät päätyvät aborttiin muita useammin Työttömät naiset päätyvät keskeyttämään raskautensa muita useammin, tuore tutkimus kertoo. Siinä tarkasteltiin 1950-, 60- ja 70-luvulla syntyneitä naisia, heidän raskauksiaan ja työllisyysasemaansa 20-, 25- ja 30-vuotiaina. Tutkimuksessa selvitettiin, onko sillä, onko nainen töissä, työtön, opiskelija vai työelämän ulkopuolella, kuten kotiäitinä, vaikutusta raskaudenkeskeytyksen todennäköisyyteen. ”Työttömillä on korkeampi aborttiriski etenkin silloin, kun he eivät ole naimisissa tai asu kumppaninsa kanssa”, kertoo yliopiston lehtori Heini Väisänen Southamptonin yliopistosta Britanniasta. ”Tämä viittaa siihen, että naiset ovat huolissaan toimeentulosta ja siitä, voivatko he saada töitä silloin, kun heillä on pieni lapsi.”

Erot työttömien ja muiden naisten välillä olivat kuitenkin pienemmät tutkimuksen nuorimmilla, 1970-luvulla syntyneillä naisilla. Lähes kaikki abortit tehdään Suomessa sosiaalisista syistä.