background preloader

Elämän alun etiikkaan

Facebook Twitter

70-vuotias synnytti esikoisen Intiassa – ”Elämäni on nyt täyteläinen” - Ulkomaat - HS.fi. 70-vuotias intialainen koki elämänsä viimein täyteläiseksi, kun hän synnytti esikoisensa hedelmällisyyshoitojen jälkeen Haryanan osavaltiossa.

70-vuotias synnytti esikoisen Intiassa – ”Elämäni on nyt täyteläinen” - Ulkomaat - HS.fi

Daljinder synnytti pojan huhtikuussa kahden vuoden hedelmällisyyshoitojen jälkeen, kertoi uutistoimisto AFP, joka haastatteli tuoretta äitiä Intiassa. Kaur on ollut naimisissa 79-vuotiaan miehensä kanssa 46 vuotta, mutta tähän mennessä toivottua raskautta ei ole ilmaantunut. Kaur kertoi jo lähes menettäneensä toivon tulla raskaaksi, kunnes sai kuulla ilouutisesta. Intiassa lapsettomuutta pidetään joskus kirouksena ja sosiaalisena stigmana. Laakarin_etiikka_2013. ”Nyt täällä ei ole kaikki kunnossa”, sanoi kätilö Minnalle, jonka raskaus oli puolivälissä, ja vauva potki jo – oli tehtävä vaikea päätös elämästä ja kuolemasta - Sunnuntai - HS.fi.

Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi. KunLilja 3, nauraa, hänen poskiinsa ilmestyy samanlaiset hymykuopat kuin hänen äidillään Laura ja Kosti Paloposki hymykuoppia ”hyppygeeneiksi”, sillä ne ovat voineet siirtyä äidistä tyttäreen korkeintaan huoneen­ilman välityksellä.

Laura ja Kosti Paloposki kävivät läpi hedelmöityshoidot sekä Thaimaan, Kolumbian ja Suomen adoptiojonot – 11 vuoden jälkeen puhelin soi

Lilja on tullut perheeseen parikuukautisena vauvana kotimaisen adoption kautta. Sitä ennen hän asui hoitoperheessä. ”Lilja tietää, että äidin masussa ei kasva vauvoja, vaan vauva haetaan kotiin hoitoperheestä. Ja se on hyvä niin. Perheet ovat erilaisia ja muodostuvat eri lailla”, Laura Paloposki sanoo. Paloposket ovat niitä harvoja suomalaisia, jotka ovat saaneet viime vuosina adoptiolapsen. Suomeen maailmalta saapuvien lasten määrä on vähentynyt jo pitkään, ja parin viime vuoden aikana kansainvälisten adoptioiden määrä romahti alle puoleen. Kotimaiset vieraan lapsen adoptiot ovat vielä harvinaisempia. 64-vuotias espanjalaisnainen haki Yhdysvalloista hedelmöityshoitoja ja synnytti kaksoset – Suomessakaan laki ei määrää hedelmöityshoidoille yläikärajaa. 64-vuotias espajalaisnainen on synnyttänyt kaksoset, kertoo espanjalainen El País Hedelmöityshoidoilla alkunsa saaneet lapset syntyivät keisarileikkauksella.

64-vuotias espanjalaisnainen haki Yhdysvalloista hedelmöityshoitoja ja synnytti kaksoset – Suomessakaan laki ei määrää hedelmöityshoidoille yläikärajaa

Nainen sai hedelmöityshoidot Yhdysvalloissa ja vauvat, tyttö ja poika, syntyivät pohjoisespanjalaisessa Burgosissa. Naisella on ennestään yksi lapsi. Trump sitoi terveysjärjestöjen kädet – aborttineuvonta maailmalla kielletty. Kansalaisjärjestöt varoittavat, että säädöksellä voi olla vakavia seurauksia maailmalla.

Trump sitoi terveysjärjestöjen kädet – aborttineuvonta maailmalla kielletty

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump on allekirjoittanut määräyksen, joka kieltää yhdysvaltalaisrahoitteisilta kansalaisjärjestöiltä aborttineuvonnan ja aborttien tekemisen maailmalla. Tuhannet kansainvälisesti työskentelevät terveysalan toimijat joutuvat nyt hankalaan asemaan. Järjestöt joutuvat päättämään tarjotako jatkossakin perhesuunnittelua vai menettääkö suuri osa toiminnan rahoituksesta. Sääntö koskee kansalaisjärjestöjä, jotka työskentelevät ulkomailla ja saavat rahoitusta Yhdysvalloilta. Terveydenhuollon puolestapuhujat arvioivat säädöksen seurauksien olevan vakavia. . – Naisten terveys ja oikeudet ovat Trumpin hallinnon ensimmäisiä uhreja, sanoi terveyttä ja sukupuolten tasa-arvoa edustavan keskuksen johtaja Serra Sippel.

Raskauden riskit kasvavat luultua nuoremmilla – mutta minkään ikäistä naista ei voi leimata riskisynnyttäjäksi, sanoo tutkija. Raskauteen ja synnytykseen liittyvät riskit alkavat nousta jo luultua nuoremmilla äideillä, selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuoreesta tutkimuksesta.

Raskauden riskit kasvavat luultua nuoremmilla – mutta minkään ikäistä naista ei voi leimata riskisynnyttäjäksi, sanoo tutkija

Aiempien tutkimusten perusteella riskisynnyttäjinä on pidetty yli 35- tai yli 40-vuotiaita äitejä. Tuoreen tutkimuksen mukaan riski siihen, että ensi kertaa synnyttävä äiti saa raskausdiabeteksen tai synnyttää keisarileikkauksella, alkaa nousta jo 25-vuotiaana. Kohonneen verenpaineen riski nousee, kun äiti on yli 33-vuotias ja raskausmyrkytyksen riski silloin, kun äiti on täyttänyt 38 vuotta. Tutkimus perustuu THL:n syntymärekisteriin, ja siinä on mukana kaikki ensimmäistä kertaa vuosina 2005–2014 lapsen saaneet yli 20-vuotiaat äidit.

Heitä on 228 348. Äidin ikä voi tutkimuksen mukaan vaikuttaa myös vastasyntyneiden terveysongelmiin. Aion hankkia lapsen yksin – se on yhteiskunnan etu - Mielipide. Olen korkeasti koulutettu yli 30-vuotias nainen.

Aion hankkia lapsen yksin – se on yhteiskunnan etu - Mielipide

Parisuhteen päätyttyä, pitkällisen pohdinnan jälkeen olen tullut siihen tulokseen, että aion hankkia lapsen yksin. Elämässäni ei ole tällä hetkellä miestä, eikä parisuhteen aloittaminen ensisijaisesti lapsen saamiseksi tunnu vastuulliselta miehen saati lapsen näkökulmasta. En ole tässä tilanteessa yksin. Tanskalaisen, maailman suurimman spermapankin johtaja totesi Guardian-lehden haastattelussa (14.9.2015), että yrityksen asiakkaista jo puolet on sinkkunaisia, ja määrä on kasvussa. Mitä enemmän perehdyn aiheeseen, sitä järjettömämmältä yhteiskunnan haluttomuus tukea minua ja muita vastaavassa tilanteessa olevia naisia tuntuu: mikään osa hedelmöitykseen vaadittavista toimenpiteistä ei kuulu Kela-korvauksen piiriin.

Puolaan ei tule täydellistä aborttikieltoa – parlamentti hylkäsi lakiesityksen. Hs. Raskaudenkeskeytyksiä tehdään Suomessa ennätyksellisen vähän – ”Tästä saamme kiittää nuoria” Raskaudenkeskeytysten määrä on laskenut Suomessa historiallisen alhaiseksi.

hs

Aborttien määrissä on kuitenkin merkittäviä alueellisia eroja. Sairaanhoitopiireistä raskaudenkeskeytyksiä tehtiin viime vuonna eniten Ahvenanmaalla, Lapissa ja Länsi-Pohjassa Kemin ja Tornion alueilla, kun ne suhteutetaan 15–49-vuotiaiden naisten määrään. Suhteellisesti vähiten abortteja tehtiin Etelä-Savossa ja Kainuussa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan raskaudenkeskeytykset ovat vähentyneet valtaosassa suurimmista kaupungeista. Kaikkiaan viime vuonna tehtiin 9 441 aborttia. Hs Kolmen vanhemman hedelmöityshoito.

Hs Puola Abortti. Hs 70-vuotias synnytti esikoisensa. 70-vuotias synnytti esikoisen Intiassa – ”Elämäni on nyt täyteläinen” 70-vuotias intialainen koki elämänsä viimein täyteläiseksi, kun hän synnytti esikoisensa hedelmällisyyshoitojen jälkeen Haryanan osavaltiossa.

hs 70-vuotias synnytti esikoisensa

Daljinder Kaur synnytti pojan huhtikuussa kahden vuoden hedelmällisyyshoitojen jälkeen, kertoi uutistoimisto AFP, joka haastatteli tuoretta äitiä Intiassa. Kaur on ollut naimisissa 79-vuotiaan miehensä kanssa 46 vuotta, mutta tähän mennessä toivottua raskautta ei ole ilmaantunut. Kaur kertoi jo lähes menettäneensä toivon tulla raskaaksi, kunnes sai kuulla ilouutisesta. Intiassa lapsettomuutta pidetään joskus kirouksena ja sosiaalisena stigmana. ”Jumala kuuli rukouksemme. Kaurin ikä ei ole aivan tarkkaan tiedossa, sillä häneltä puuttuu syntymätodistus. Pariskunta aloitti hedelmällisyyshoidot, kun oli nähnyt niistä mainoksen. Hs. Tutkimus: Työttömät päätyvät aborttiin muita useammin Työttömät naiset päätyvät keskeyttämään raskautensa muita useammin, tuore tutkimus kertoo.

hs

Siinä tarkasteltiin 1950-, 60- ja 70-luvulla syntyneitä naisia, heidän raskauksiaan ja työllisyysasemaansa 20-, 25- ja 30-vuotiaina. Tutkimuksessa selvitettiin, onko sillä, onko nainen töissä, työtön, opiskelija vai työelämän ulkopuolella, kuten kotiäitinä, vaikutusta raskaudenkeskeytyksen todennäköisyyteen.