background preloader

Fysik

Facebook Twitter

Genius By Stephen Hawking, Episode 2, Flat Earth Crushed! Where Are We. Fysik A - Optik - Konvexa sfäriska speglar. Spela Frågor om ljud och ljus. 50 sekunder sedan: Någon fick alla rätt på nivå 2.

Spela Frågor om ljud och ljus

Ljus som tog 4 minuter. 51 minuter sedan: Någon hade problem på nivå 1. Ljud som tog 12 sekunder. 13 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. Ljud som tog 7 minuter. 13 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 2. 13 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. 13 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. 13 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. 14 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 2. 14 timmar sedan: Någon hade problem på nivå 1. På nivå ett tränar du på frågor om ljud och på nivå två frågor om ljus. Du kommer få frågor som du ska svara på (svaren ska endast vara ett ord). Lycka till! Nivå 1, 2 Frågor med fritextsvar - På varje nivå får du upp till tio frågor med eller utan bild, video och ljud. Spelskaparen kan ha tillåtit dig att få feedback på det du skriver. Beräkning av kunskapspoäng Varje avklarad nivå ger 1 kunskapspoäng i detta spel.

Spelinfo. Ljus och färg - Ljus och optik - Fysik - Träna NO. Ljusets brytning. Power point om ljus. Lilla luftkanonen. Apelsinljuset Publicerad i Kemi Slut på stearinljus?

Lilla luftkanonen

Gör ett ljus av en apelsin och lite matolja istället. Det här experimentet handlar om kemiska reaktioner och aggregationstillstånd. Läs mer >> Vattenkollapsen Publicerad i Fysik Se hur en till synes tom flaska helt plötsligt blir full med vatten. Outtömliga flaskan Prova flaskan som aldrig (och hela tiden) får slut på vatten. Regelationen Låt en metalltråd passera rakt genom ett isblock utan att det faller isär. Saltsilon Fyll salt i en toarulle och undersök hållfastheten. Diffusionen Droppa karamellfärg i vatten med olika temperatur och se vad som händer. Tandavtrycket Publicerad i Biologi Har du fått dina visdomständer?

Dammexplosionen Du har levt i falsk säkerhet hela livet - mjöl kan vara livsfarligt. Försvinnande frigoliten Se hur frigolit närmast försvinner när du doppar det i aceton. Sugande glaset Stäng in ett ljus i ett glas och se hur vatten sugs in i glaset. Imploderande burken Eldbubblorna. DelprovA Fysik. Kemilektioner. Huvudexperimenten i Kemilektioner för grundskolan är valda för att passa till årskurserna 4-6.

Kemilektioner

Till varje avsnitt finns även förförståelseexperiment som tar upp de moment som gäller för årskurser 1-3. Lektionerna är sammanställda av Bodil Nilsson, som har mycket kunskap om hur man intresserar barn för naturvetenskap och lång erfarenhet av att undervisa om didaktik och naturvetenskap på Lärarutbildningen vid Stockholms Universitet (tidigare Lärarhögskolan i Stockholm).

Bodil är också en av författarna bakom boken Barn och naturvetenskap, som används som kurslitteratur på många lärarutbildningar. Med i projektgruppen har även varit Cecilia Taube, resurspedagog på science centret Molekylverkstan och Ulla Nyman, ansvarig för skolfrågor på IKEM. Januari: FÄRGKEMI - tillverka äggoljetempera Färg är mycket kemi. Februari: SMYCKEKEMI - tillverka kristaller I tusentals år har människan använt kemi för att göra sig fin – vackra kläder, smink, tatueringar, parfymer och smycken. Äta molekyler? Elektricitet och magnetism. Har du varit elektrisk någon gång?

Elektricitet och magnetism

Då har det varit frågan om statiska laddningar. Då man talar om elektricitet menar man oftast elektriska strömmar. Metaller av olika slag leder oftast elektricitet mycket bra. Det finns både positiva och negativa laddningar. Elektronerna i elsladden har en negativ laddning. Runt varje elektrisk ström uppstår det ett magnetsikt fält. Lek aldrig med elektricitet!

Konkret och kreativ NO. Runt i naturen - Magnetmysteriet: Upptäckten. Vad är en magnet och hur fungerar den egentligen?

Runt i naturen - Magnetmysteriet: Upptäckten

Vi träffar den grekiske fåraherden Magnes som enligt myten var den som upptäckte magnetismen, och hör historien om hur människan lärde sig förstå det nästan magiska fenomenet. Vi bekantar oss också med såväl elektromagneter som permanenta magneter och får veta hur magneter fungerar ända ner på atomnivå. Dessutom träffar vi magnetentusiasten och fysikstudenten Tony Jadid, som berättar vad han tycker är så fascinerande med just magneter.

Här kan du skapa egna klipp ur programmet Hjälp Stäng. Fysik - Elektricitet och magnetism. Ellära - Wikiskola. Det här är en planering som gjordes för ett par år sedan.

Ellära - Wikiskola

Jag kommer att fylla på med texter och bilder på denna sida medans vi jobbar med området. Ellära är ett klassiskt område inom fysiken. Vi kommer att läsa grunderna nu i sjuan och senare kommer vi att läsa en fördjupning. Det vi ska lära oss är sådant som varit känt länge, tusentals år i vissa fall. Men det vi ska lära oss är användbart i vardagen. En positiv sak är att många av er har jobbat med detta i femman eller fyran. Jag har valt en bok till området ellära. Elektricitet en sammanfattning Lektion 1 - laddningar Böcker Mina ordningsregler Tyst läsning Svara på Studieuppgifter på sidan 65.

Den första läxan är till nu på torsdag. Läxa till V 35. När ni fått era böcker kommer jag att prata litet om det som läxan handlar om. Ljud (mp3): Inläst text från Spektrum Fysik om laddningar Laboration v 35 - Gnida linjaler. Teknik, naturvetenskap, datorer, bredband, elektronik, juridik, solsystemet, robotar.