background preloader

Speciaal onderwijs

Facebook Twitter

Minister: ontslagen bij passend onderwijs. De Volkskrant: Passend onderwijs? Bezuini... Ton Elias: Lees mijn afsluitende bijd... VVD: De bureaucratie in het pas... VVD Volkspartij voor Vrijheid en Democratie. Ouders over Passend onderwijs (Aanbieden petitie) Facebook. Facebook. Marja van Bijsterveldt. Janneke Marlene (Marja) van Bijsterveldt-Vliegenthart (Rotterdam, 27 juni 1961) is een Nederlandse politica. Ze is lid van het Christen-Democratisch Appèl (CDA) en maakte van 2010 tot 2012 als minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap deel uit van het kabinet-Rutte I. Eerder was ze staatssecretaris op hetzelfde departement, voorzitter van het CDA, burgemeester van Schipluiden en wethouder en gemeenteraadslid in Almere.

Levensloop[bewerken] Gemeentepolitiek[bewerken] Na haar havo volgde ze een opleiding tot Verpleegkunde-A en werkte Van Bijsterveldt van 1981 tot 1990 in de gezondheidszorg. Van Bijsterveldt bleef burgemeester tot 1 januari 2003. Partijvoorzitterschap[bewerken] In november 2002 werd Van Bijsterveldt voorzitter van het CDA. Staatssecretaris[bewerken] Na de val van het kabinet-Balkenende IV op 20 februari 2010 volgde minister voor Jeugd en Gezin André Rouvoet minister van OCW Ronald Plasterk op en nam daarbij de portefeuille van staatssecretaris Sharon Dijksma over. Dejongsterre/Speciaal Onderwijs - Abonnements... AOb: Uit alle tweets over #pass... Diederik Samsom: Wenst de leraren een mooie... Rilana Beumkes: Werkdruk docenten te hoog... LAKS: LAKS vindt onderwijsbeleid... Weblogs. Speciaal onderwijs. Leraar en leerling. Clusters[bewerken] Het onderwijs aan leerlingen die lichamelijk, zintuiglijk of verstandelijk gehandicapt zijn heet sinds 1985 'speciaal onderwijs'.

De leerlingen die van dit onderwijs gebruik moeten maken worden ingedeeld in vier categorieën (clusters): Cluster 1: visueel gehandicapte kinderen of meervoudig gehandicapte kinderen met een visuele handicapCluster 2: dove of slechthorende kinderen, kinderen met ernstige communicatiemoeilijkheden of meervoudig gehandicapte kinderen die één van deze handicaps hebbenCluster 3: lichamelijk gehandicapte kinderen, zeer moeilijk lerende kinderen (ZMLK) en langdurig zieke kinderen met een lichamelijke handicap, of meervoudig gehandicapte kinderen die één van deze handicaps hebbenCluster 4: zeer moeilijk opvoedbare kinderen (ZMOK), kinderen met gedrags- en/of psychiatrische stoornissen, zoals ADHD, PDD-NOS, ODD, CD (Antisociale gedragsstoornis), klassiek autisme, Gilles de la Tourette, hechtingsproblematiek. Indicatie[bewerken] Leerlinggebonden financiering. Leerlinggebonden financiering (kortweg: het rugzakje) is in Nederland een vorm van hulpverlening, bedoeld voor bepaalde cursisten in het basis- en voortgezet onderwijs.

Sinds enige tijd is de regeling Leerlinggebonden Financiering (LGF) ook van toepassing in het MBO. Nederland heeft een lange traditie van speciaal onderwijs. De eerste school voor dovenonderwijs, het Henri Daniel Guyot Instituut dateert al uit de achttiende eeuw. Sindsdien was er een ontwikkeling waarbij voor kinderen die vanwege een beperking extra zorg nodig hadden aparte scholen werden gesticht, die de beperking van het kind centraal stelden.

Het speciaal onderwijs werd door die groei steeds duurder. Weer samen naar school[bewerken] De groei van het speciaal onderwijs werd ook binnen het ministerie als (financieel) probleem onderkend.