background preloader

Läsa & skriva

Facebook Twitter

Blandat

Mellan raderna: Anna Ribbing.

Böcker att läsa

Om jag bodde i New York… Mellan raderna: serie om olika författare. Cirkelmodellen- en väg till bättre måluppfyllelse. - Vad vet ni om Sverige?

Cirkelmodellen- en väg till bättre måluppfyllelse

Gunilla Lindberg ställer frågan till sina fjärdeklassare som får i uppgift att två och två skriva ner vad de kan. "Stockholm är Sveriges huvudstad", "Det är förbjudet att slå barn i Sverige", "Sveriges prins heter Carl Philip". Högarna med lappar växer men efter ett tag börjar det gå lite långsammare, eleverna går och kollar på kartan och börjar diskutera: Hur var det, var Gotland Sveriges största ö? Zick Zack. Klassrummet Genom att följa Klassrummet på FB får du idéer, lektionstips, nyheter och inspiration som rör din undervisning.

Zick Zack

Klicka här för att komma till Klassrummet Kontakta mig Lena Rydorff, marknadsförarelena.rydorff@sanomautbildning.se08-587 642 05 Artikel på forskning.se Elevernas läsförståelse förbättrades med internationellt beprövad metod. ZickZackPedagogPlan_Lasa4_5.pdf. Läs- och skrivportalen. Genrepedagogik i Rinkeby.

Svenska 1 2 3. Hur hittar jag det viktiga i en faktatext? Ofta kräver vi lärare att du som elev ska läsa en text och ta ut ”det viktiga”.

Hur hittar jag det viktiga i en faktatext?

Och det är bra att kunna göra. Bokpratsspel ny version. Olika typer av texter. Barn av sitt språk: Körlings barn. Poeten Tomas Tranströmers diktning blev räddningen för läraren Anne-Marie Körling.

Barn av sitt språk: Körlings barn

Hon förlorade sin mamma vid Estonias förlisning och sorgen gjorde henne ordlös. I sin mors efterlämnade bokskatt hittade Anne-Marie flera böcker med Tranströmers dikter och vid läsningen av dem började språket sakta återvända. Körling har många tankar om lärarens roll. Själv lyssnar hon mer än talar i klassrummet. Hon uppmuntrar initiativ och lyfter fram färdigheter, men ger aldrig färdiga svar och lösningar. Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord. Detta är en mycket enkel lektion.

Lektionsförslag: Den enklaste språkberikarlektionen börjar med begrepp och ord

Jag brukar visa den då jag föreläser. Finns inget enklare faktiskt. Du har en bok, en text, vilken som helst. Det kan vara en berättelse du läser, ett matematiktal du ska problematisera och undersöka med eleverna, en tidningstext du tänker ha i undervisningen eller något annat som ska läsas ihop. Ur den texten skriver du upp tre ord. Läsanalys! I boken ”Vägen till skriftliga omdömen” beskriver Anne-Marie Körling ett arbetsredskap som hon kallar för läsanalys.

Läsanalys!

Förförståelse – en väg in i texten. I det här inlägget presenterar jag några lektionsförslag som aktiverar elevernas förförståelse inför läsning av en text.

Förförståelse – en väg in i texten

Vissa förslag passar bäst för skönlitteratur, vissa för sakprosa medan några går att använda på båda. Bildpromenad – ett fantastiskt sätt när man vill aktivera elevernas egen förförståelse, ett arbetssätt som jag har lärt mig av Anne-Marie Körling. Nästa gång kan du läsa en längre saga! Vårt projekt Hej – Jag läser för dej!

Nästa gång kan du läsa en längre saga!

Har nu pågått i några veckor och i går var det fjärde gången 2:orna knallade ner till 5-åringarna med boken under armen. De var väl förberedda och hade som vanligt sett ut ett ställe i texten där de skulle stanna upp och fråga: Vad tror du kommer att hända? En elev hade även förberett några frågor om texten. När de kom tillbaka samlades vi som vanligt på mattan och de fick berätta hur det hade gått. Relief Teaching Ideas. This is an activity that is usually used in maths but I think it also works really well as a revision tool!

Relief Teaching Ideas

Simply write an answer on the board, students then write questions to match the answer on post it notes. Think, Pair, Share. What is Think, Pair, Share?

Think, Pair, Share

Think-Pair-Share is a strategy designed to provide students with "food for thought" on a given topics enabling them to formulate individual ideas and share these ideas with another student. It is a learning strategy developed by Lyman and associates to encourage student classroom participation. EPA – en ofta använd metod i mitt Flippade Klassrum. Innan vi läser… Zick Zack Boksamtalskortlek (5-pack) - Pernilla Lundenmark, Karin Fällman-Bajagic, Anna Modigh, Susan Nieland, Christina Hansson, Linda Spolén, Mia Vestman - bok(9789152319963) Huvudpersonen & Jag - likheter och skillnader. Vi har nästan läst ut vår fantastiska högläsningsbok Lyckokakan så jag passade på att prova venndiagram på ett sätt som jag har väntat på att få göra. Så enkel och användbar modell .

Uppgiften handlade om att jämföra sig själv med huvudpersonen Oskar. Vi hjälptes åt med att beskriva honom och det blev en lång lista på tavlan; familj, ålder, egenskaper, boende, intressen, kompisar, känslor mm. Därefter valde eleverna från orden på tavlan: likheter hamnade i mitten och olikheter på varsin sida. Eleverna jämförde sedan sina diagram. I love språk - samtal: Hur startar man en språklektion?

Monstret-ett-romanprojekt1.pdf. StoryBird intro for students. Boktips med QR-koder. Eleverna i 6:an fick i uppgift att göra ett boktips om sin senast lästa bok. Boktipsen skulle göras antingen i Shadow Puppet eller Tellagami, två appar som jag tror att vi kommer att jobba en hel del med på svensk- och engelsklektionerna, och sedan skulle de bädda in sina boktips på sina skolbloggar. Därefter tog de en bild på sin bok och skickade till mig eftersom de inte kan skriva ut på sina iPads. Jag lade sedan till en QR-kod till bilden. Helt rätt bok! Skrivprocessen bedömning. Smart läsare.