background preloader

Bloggar

Facebook Twitter

Välkommen till mitt klassrum! Strategier för att synliggöra elevers lärande på individ- och gruppnivå. Att synliggöra lärandeprocessen – för att anpassa undervisningen På sidan Bedömning för lärande kan vi läsa följande: ”Utifrån samma undervisning lär sig elever olika saker och olika fort.

Strategier för att synliggöra elevers lärande på individ- och gruppnivå

För att anpassa undervisningen och ge den återkoppling eleverna behöver, måste läraren veta vad eleverna lärt sig och hur de tänker. För att hjälpa elever vidare behöver läraren se både deras kunskaper och deras missförstånd. W som i författare. Annas bildtips m.m. Nu lyfter vi skolan, är du med? Om mig - Mitt lilla klassrum på nätet. Förstelärare i Svedala - Undervisning och lärande. 2014 är året då Svedala kommuns Förstelärare bloggar publicerades på nätet.

Förstelärare i Svedala - Undervisning och lärande

Sedan dess har det gjorts 110 inlägg av kommunens 10 första förstelärare. Sammantaget har bloggarna genererat mer än 145.000 träffar. Första inlägget, den 20 januari, skrevs av Hanna Claesson och handlade om Förväntan inför BETT och sista inlägget Aktivera eleverna under högläsning publicerades den 18 december av Joakim Nilsson.

Om vikten av att som lärare visa hur man gör. Återigen har jag det utvidgade kollegiet på twitter att tacka för inspiration!

Om vikten av att som lärare visa hur man gör

Igår tipsade Anna Kaya om klippet ”I do, we do, you do” som jag även vill tipsa andra om i detta inlägg. Titeln på det korta programmet väckte för mig inte några omedelbara associationer till skola och pedagogik, så hade det inte varit för att just Anna Kaya delade detta hade jag nog inte tittat på det. När jag väl har sett programmet är ju titeln en mycket tydlig beskrivning av hur arbetet med att förbereda elever inför självständigt arbete kan läggas upp! I klippet möter vi läraren Lindsay Young, som undervisar grade 9-12 på Verdugo Hills High School. Den korta filmen handlar om vikten av att modellera och stötta i undervisningen, oavsett ämne. I do, we do, you do. Modeling Strategy: I Do, We Do, You Do.

Ullis skolsida. Om mig. Hej!

Om mig

Jag heter Cecilia Sundh och jag blev lärare 2004. Jag arbetar som klasslärare i en 3-4:a och undervisar dem i alla ämnen utom slöjd och idrott. Jag är behörig att undervisa i svenska 1-9, matematik 1-6, SO 1-6 och jag har en förskollärarlegitimation med behörig examen i förskolan, förskoleklassen och fritidshemmet. Jag har med hjälp av det utvidgade kollegiet och Anne-Marie Körling hittat tillbaka till arbetsglädjen och nyfikenheten jag kände som nyexaminerad lärare.

Jag startade den här bloggen, efter att Anne-Marie och några twänner både inspirerade och uppmuntrade mig att göra det. Sedan hösten 2014, arbetar jag som förstelärare i Storumans kommun. Avbryt allt du gör. Denna lasagne av choklad kommer ta dig till himlen. Även om jag älskar ”vanlig” lasagne så måste jag säga att denna dessert är svårslagen… Jag känner att jag måste dela med mig av receptet, så detta är till alla er chokladälskare där ute.

Avbryt allt du gör. Denna lasagne av choklad kommer ta dig till himlen.

Och bäst av allt? Du behöver inte ens ugnen för att göra denna läckra och gudomliga lasagne. Här är vad du behöver: -36 Oreo-kex. -6 msk smält smör. -1 paket färskost (typ Philadelphia). – 4 msk socker – 7 dl kall mjölk. – 1 paket vispgrädde (5dl). – 2 paket chokladpudding. – 1 kopp med krossade chokladkex. . 1000s FREE Primary Teaching Resources & Printables - EYFS, KS1 and KS2 - Spar...

Primary Resources - FREE for Early Years (EYFS) KS1 & KS2. Matematik. Om läs- och skrivinlärning. Nyårsraketer med tanke. Catharina Tjernberg. Mjuka övergångar förbättrar undervisningen? GratisSkole.dk: Velkommen til gratisskole.dk. Vikten av stödstrukturer både i läsande och skrivande. Vi ger eleverna skrivuppgifter inspirerade av de texter som vi läser på lässtrategilektionerna.

Vikten av stödstrukturer både i läsande och skrivande.

Då får eleverna prova att skriva texter med olika genrer, och får även chans att använda sig av de nya ord och uttryck som vi stött på under läsningen. Läser vi exempelvis sagor, dikter, brev eller faktatexter så tar vi tillfället i akt och skriver dessa typer av texter. Detta fördjupar elevernas genrekunskap och kunskap om hur olika sorters texter skrivs och förstås.

Kunskapsbanken. Montessorimaterial - Valet för lågstadiet. Allvarligt talat om skolans uppdrag – exemplet; Skriv inte om sommarlovet. Skriv inte om sommarlovet!

Allvarligt talat om skolans uppdrag – exemplet; Skriv inte om sommarlovet

Skriv om det som rör skolan! Låt inte eleverna skriva om sommarlovet. Det är alldeles för känsligt. Det är också något som hör privatlivet till. Det är en fråga som skapar problem. Arbetsgång för formativt läsförståelsearbete i klassrummet. Hur kan jag arbeta med en faktatext i klassrummet så att mina elever verkligen förstår den?

Arbetsgång för formativt läsförståelsearbete i klassrummet

Nedan följer ett förslag på hur jag tänker arbeta med faktatexter under kommande läsår. Detta förslag på arbetsgång är ett resultat av min läsning av Barbro Westlunds Att bedöma elevers läsförståelse (2013) och Catharina Tjernbergs Framgångsrik läs- och skrivundervisning (2013) samt ett resultat av min sommarläsning av litteratur som behandlar formativ bedömning. TwistedSifter. Ny lärare: Att presentera sig för klassen. Dags att sparka föräldrarna ur skolan?

Samma dag som vår skolavslutning var jag inbjuden att prata under rubriken "Föräldrar - stjälp eller hjälp" på ett lunchmöte hos Rotary i Söderköping.

Dags att sparka föräldrarna ur skolan?

Jag blev glad både över ämne och forum. Rotary är en organisation som på ett genialiskt sätt kombinerar egennytta med allmännytta – ett professionellt nätverk till gagn för den egna karriären i kombination med ett målmedvetet och effektivt arbete för en bättre värld. ... EN PLATS ATT TRIVAS PÅ. - Vad är det bästa med att det är sommarlov nu?

EN PLATS ATT TRIVAS PÅ

Det är så typiskt mig att fråga min dotter sådana saker när vi sitter och äter glass den första sommarlovsdagen.- Det bästa är att det inte är någon skola. Hon dröjer en stund på den sista stavelsen och lägger sedan till:- Nej förresten, skolan kommer jag att sakna. ABC. Provocera och utmana! Det jag verkligen hade sett fram emot och längtat efter med FlipCon, var givetvis att få träffa och lyssna till Jon Bergmann och Aaron Sams.

För er som inte vet vilka dessa två herrar är, så är det dessa båda som lade grunden till det som vi kallar ”Flippat Klassrum”. De har även skrivit de båda böckerna ”Flip your classroom”, som jag skrivit om här, samt deras senaste bok, ”Flipped learning” som ska bli sommarens lektyr i solstolen! Att skriva sig till läsning … och lite till. ABC-klubben. Favorite Picture Books for Teaching Comprehension. One of the first words my students learned this year was metacognition or thinking about your thinking. (I was pleased to see that some of my 3rd graders from last year remembered it!) ABC-klubben jobbar på! Läs- och skrivundervisning. I huvudet på en fröken