background preloader

Retorik

Facebook Twitter

Så håller du sommarens bästa tal – Moa Berglöf och Fredrik Wikingsson tipsar. ”Man ska hålla talet hemma för sig själv. Då hör man direkt om något låter konstigt eller om det är alldeles för långt”, säger Moa Berglöf. Foto: Anders Hansson Moa Berglöf: Ett vanligt misstag är att utgå från att 30 minuter är lagom långt.

Men det är jättelång tid. Ingen föds som en god talare. Alla har vi varit där. Trots att undersökningar visar att många föredrar döden framför att tala offentligt är det lika många som slarvar med förberedelserna. . – Man ska hålla talet hemma för sig själv. Hon om någon borde veta. . – Ett vanligt misstag är att utgå från att 30 minuter är lagom längd. Innan talet skrivs är det viktigt att analysera sammanhanget. . – Jag tycker däremot inte att man ska fastna för mycket i retoriska grepp, för då blir det lätt styltigt.

Moa Berglöf slår ett slag för att berätta en anekdot. . – Jag var gäst på ett bröllop där bruden kom från Kalifornien. Ett annat användbart knep är att sätta ord på det som känns obekvämt. Så lyckas du med drömtalet – Moas fem bästa tips 1. 2. Göran Perssons presskonferens om Anna Lindhs död den 11 september 2003. Timbuktus tacktal. (Jason Diakité). Alice Bah talar på nationaldagen. Det kungliga bröllopet: Prins Daniels tal. Här är världens bästa tal 2014 - foretagande. #talasomTED | GÖR ERT EGNA #TALASOMTED. Festligt lärande - hyllningstal i Svenska 3. I kursen Svenska 3 ingår ett moment i retorik. Eleverna ska dels kunna analysera tal med hjälp av retoriska begrepp och dels kunna använda retoriska verkningsmedel i egna tal.

Det är ett roligt arbetsområde i kursen! Det finns mycket bra tal i olika genrer på webben att titta och lyssna på. Jag utgick ifrån en prezi där jag presenterade begreppen etos, patos och logos. Sedan tittade vi på några olika tal för att undersöka dem med med hjälp av de retoriska begreppen. Därefter blev det dags för eleverna att själva planera och genomföra tal.

Nu har jag skickat meddelande till eleverna via e-post. Retorik – rätt att tala, vett att lyssna. Presentationsteknik 5 mars 2010. Svenska tal | Ett talarkiv med svensk retorik och tal på svenska.