background preloader

Läxor

Facebook Twitter

Läxor med läsfixarna! | Annas Klassrum. Sedan vi började ettan har vi jobbat med läsfixarna från ”En läsande klass”. Hittills har vi jobbat med Spågumman och Detektiven och är mitt uppe i att introducera Konstnären. Eleverna älskar figurerna och tycker det är roligt att jobba med dem. Vi följer inte ”En läsande klass” till punkt och pricka, men vi tar en strategi i taget och använder en del av de texter som finns i materialet och ibland låter vi läsfixarna få arbeta tillsammans med det vi jobbar med i klassen. För ett tag sedan gjorde jag en läxa utifrån Spågumman. En läxa som ska göras tillsammans med en vuxen, eller gärna hela familjen.

Den bästa läxan enligt många av barnen! Denna veckan åker ännu en läsfixarläxa hem, den här gången Detektiven. ❤ En kärleksförklaring och en sommarläxa. Javisst, jag saknar alla barn redan! ❤ Men sommaren går ju så fort. Vår första skoldag är fredag 23 augusti och tiderna som gäller är 8.10 - 12.10. ❤ Högläsning för ett barn kan ses som en kärleksförklaring. ❤ "Du jag gillar dig. Lyssna på det här ska du få höra. " Sommarläxan är att läsa en bok tillsammans med en förälder i sommar. Uppbyggliga läsläxartips: Läs ditt barns läxa högt för barnet.Visa intresse för innehållet i läxan.Lyft upp ord som du tycker är spännande och säg dem högt.Berätta om vad du lär dig av barnets läxa.Fråga om barnet tycker om innehållet.Berätta om hur du läser då du själv inte förstår.Läs läxan på flera olika sätt. Tipsen är tagna ur Anne-Marie Körlings bok Den meningsfulla högläsningen, som är skriven för både lärare och föräldrar. Fortsatt glad sommar önskar jag er! Rolig läxa: Tre kapitel ur tre olika böcker eller ett lektionstips.

Jag brukade ge mina elever tre inledande kapitel ur tre olika böcker. Elevernas föräldrar skulle högläsa de tre kapitlen och därefter skulle föräldrar och barn diskutera och argumentera för vilken bok jag skulle högläsa i klassrummet. Jag valde alltså tre kapitel, de måste vara lagom långa, för högläsning därhemma. Därmed fick jag göra ”reklam” för tre böcker att läsa. Jag kunde därmed locka mina elever till ytterligare läsning.

Det betyder också att eleverna lär sig argumentera för sina bokval. Ja, om jag nu inte ger eleverna läxor kan jag göra detta under lektionerna.