background preloader

Spec

Facebook Twitter

Det inkluderande klassrummet. Nytt typsnitt lättare att läsa för dyslektiker. Ett typsnitt som sätter läsbarhet före estetik var målet när Christian Boer formgav Dyslexie.

Nytt typsnitt lättare att läsa för dyslektiker

Med olika långa staplar och kursiva drag är typsnittet lättare att läsa för dyslektiker. Den nederländske formgivaren Christian Boer har själv dyslexi. Ofta upplever han att bokstäverna ställer sig upp och ner eller vänder sig åt fel håll när han läser. Typsnittet Dyslexie är hans sätt att skapa en så gynnsam läsmiljö som vanligt. Bokstäverna är formgivna på ett sådant sätt att läsaren inte ska tappa koncentrationen. Dyslexie kännetecknas därför inte av den enhetlighet som präglar de flesta andra typsnitt. Typsnittets egenskaper har testats genom olika undersökningar vid nederländska universitet. Här kan du ladda ner Dyslexie kostnadsfritt. Dyslexic Kids, There are so many apps that are useful to students... Best iPad Apps for Dyslexia.

In a recent webinar from Dyslexic Advantage, which we have recommended previously, Jamie Martin from the Kildonan School reviewed his picks for the best iPad apps for dyslexia.

Best iPad Apps for Dyslexia

Jamie talks about activating built-in speech-to-text features of the iPad, reading, literature, phonics apps, apps for taking notes and study skills, and math. He walks through the apps showing you how to use them and how they are useful in the classroom. To watch the webinar follow this link: Jamie Martin’s webinar Best iPad Apps for Dyslexia. I have marked minute 33, when he discusses Alphabetics (no longer called I Can Alphabetics), but I recommend the full webinar. Signs of Dyslexia.

DYSLEXI. Ung Kompensation. Nya krav på snabbare stöd till elever. Det är viktigt att tidigt fånga upp elever som riskerar att inte nå de kunskapskrav som minst ska uppnås samtidigt som lärare får mer tid till undervisning.

Nya krav på snabbare stöd till elever

Därför har Skolverket tagit fram nya allmänna råd som baseras på nya bestämmelser i skollagen som förtydligar vad som avses med stöd och särskilt stöd och dokumentationen kring dessa. – Varje elev som inte får det stöd den har rätt till är ett misslyckande för skolan. I och med den nya lagen kan vi i vårt material vara ännu tydligare med vilket ansvar skolan har, säger Ulrika Lundqvist, chef för förskole- och grundskoleenheten på Skolverket. Viktigt att först se över organisationen runt eleven Skolan ska vara kompensatorisk, vilket innebär att den ska ta hänsyn till alla elevers olika behov och uppväga skillnader i deras förutsättningar. . – Innan stödinsatser till elever sätts in är det viktigt att skolan ser över hur befintliga resurser fördelas, vilka pedagogiska metoder som används och hur den aktuella elevgruppen fungerar. Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd. By phaewilk MorgueFile Jag brinner för att alla elever ska få tillgång till litteraturen, att få uppleva bokstävernas underbara värld.

Appar för elever i behov av läs- och skrivstöd

Jag är själv en bokmal men läser idag nästan uteslutande med öronen (jag lyssnar på ljudböcker). Inte för att jag har läs- och skrivproblem utan för att jag gillar det:) Jag har ett val. Fördomar finns överallt, och mer än en gång har jag fått höra: äh du har ju inte läst boken, du har ju bara lyssnat på den…. Jag brukar upplysa dem om att man kan läsa med både ögon och öron;) Trots detta är det för en del människor inte helt rumsrent att lyssna på ljudböcker, ”det är inte att läsa på riktigt”. Jag önskar att alla elever på sina egna villkor ska få möjlighet till att ta till sig alla spännande äventyr som gömmer sig bakom alla bokstäver, och inte bara det. By Sgarton MorgueFiles Men om jag har svårt att läsa eller skriva är det inte lika självklart att jag blir uppmanad att använda något redskap för att kunna presetera lika bra som mina klasskamrater.

Spelets innehåll — LukiMat. Spel-Ett (2011) består av två delar.

Spelets innehåll — LukiMat

I den första delen möter spelaren bokstävernas ljud och korta ord. I den andra delen får spelaren läsa längre ord, öva ord med dubbelteckningar, ng-ljudet och bekanta sig med ord där e-ljudet stavas med ä och å-ljudet med o. Spelaren får i bägge delar nu och då pröva på att skriva några av de ord hon eller han redan kan. Handledaren kan genom inställningar-menyn välja att låta spelaren genast börja spelet från den andra nivån, men detta förutsätter att spelaren kan alla bokstavsljud och behärskar läsning av korta, enkla ord.

(Nedan finns en lista på innehållet i del I och II). Spelets första del börjar med ett bokstav-ljudmotsvarighetstest. Pedagogiskt Perspektiv. Samtiden - Varför lyssnar inte Kalle?: Del 1 - så fungerar uppmärksamhet. Pressrum.

Dyslexi

Svensklararensi_-20254891.