background preloader

Bildpromenad

Facebook Twitter

What's Going On in This Picture? | March 3, 2014. LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad. Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Jag värderar inte det barnen benämner. Jag ser 18 fönsterrutor. Detta moment innehåller våra tankar och vår fantasi. Jag förbereder mig alltid med många öppna frågor: Hur läser vi titeln på boken? VILL NI SÅ GÖR NI SAMMA LEKTION PÅ ENGELSKA/TYSKA/SPANSKA eller vilket språk ni vill! Lärarens förhållningssätt vid moment två: Läraren ska låta eleverna få uttrycka sina tankar om det de ser. När ni har gjort en bildpromenad, det tar tid jag lovar, men oj så eleverna lär sig att lyssna till varandra, upptäcka ord och detaljer, skapa inre föreställningar och berätta om det de tänker om det som ska hända.

Då… kan du öppna första sidan i boken och börja med att ge eleverna några ord … som exempelvis: ”snarkningar”ungsluckanmörkretRosalindahotfulltköksklockanplåtfyrtio Du kan gärna skriva dem på någon slags tavla! Lektioner: En serie bildpromenader. Jag kommer att visa er hur man genomför bildpromenader. Bildpromenadens syfte är 1) Att skapa ordförråd. Att ge ordförråd. Att sätta ord på det vi ser. 2) Att skapa förförståelse.

Att vara kreativ. Skapa tänkande om. 3) Att undersöka samspel mellan bild och text. Låt oss börja med en bildpromenad i den bok vi själva använder dagligdags: Läroplanen, Lgr 11: Läroplanens omslag ska vi sätta ord på. ”Jag ser två barnhänder” Så här gör jag innan jag undervisar. För att skapa gemenskap med bilden, fotografiet, illustrationen kan vi sakligt sätta ord på det vi ser. ”Jag ser en penna.””Jag ser ett tangentbord””Jag ser en teckning av ett päron””Jag ser text””Jag ser ett stort L””Jag ser färgen blå.””Jag ser en bok””Jag ser versaler”Jag ser små bokstäver”Jag ser siffror.Jag ser två ettor.Jag ser … Jag har undervisat i bildpromenader sedan 2003.

Jag är inte klar med vad jag ser i läroplanens fotografi. Detta moment handlar om att berätta om vad vi tänker. Jag tänker: Norra Murgatan 14 – fast för väldigt länge sedan | Detektiven Emil och vi. Bilden, som finns i boken "Visby förr i tiden" visas med tillstånd av Waldemar Falck Idag har vi börjat läsa Riddarnas kamp och så har vi gjort en bildpromenad: En människar, en nummerskylt, 11 fönster, hus, gardiner, en stor skorsten, en väg, ett träd, en fågel, tegeltak, en dörr, ett tak, ringmuren, ett blänkande tak, fönsterglas, 5 dörrar, himlen, en trappa, 10 hus, 4 skorstenar, fönster på tornen, stenar, en himmel, en vindsnurra, stuprör, dörrtrappor, löv, en till människa.

En gubbe i det tredje huset från vänster som har en hund och gubben ska planera rosor nästa dag. En måne. Det bor en familj i det fjärde huset från höger. Det kommer en tant med en hund. Related posts: Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan.

Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken. BILD och TEXTPROMENAD Textsidan kan vi också göra en bildpromenad i. Gå tillbaka till omslaget. Den här lektionen passar alla årskurser. Illustrationen visar två barn.