background preloader

Läs

Facebook Twitter

Håkans avbön - om IT i skolan | Fleischer Kompetensutveckling ::: blogg. Några insikter i försommarvärmen. Jag har under senare tid föreläst en hel del kring min forskning om IT i skolan och särskilt då en-till-en. I avhandlingen är jag glasklar över att den egna datorn är helt nödvändig (något som fick min opponent att få hicka – han ville snarare kalla datorn ett kultföremål). Min forskning visar upp en bild kring en-till-en där eleverna upplever att de lär sig mer och bättre, men det finns inga belägga för det. Det är min oemotsagda uppgift att återge detta utan förvanskning. Men, jag ombeds också att tycka i mina föreläsningar. Vad jag tycker är alltså i klartext: IT i skolan har en potential som inte kommer till full nytta.

Idén bygger alltså alltså på att en lagom stor provokation kan leda till ett steg framåt om det inte är alltför långt avstånd fram till nästa station så att säga. Dock, det finns några problem som Sverige måste lösa. Framgångar hänger i mångt och mycket på ledarskap Alla i skolan måste tas om hand En nationell IT-strategi skolan.

Iktresan. Inspiratörer. Skype in the Classroom part 2: Guest Speakers - hur funkar det? Skype in the Classroom är en helt fantastisk resurs som erbjuder mängder med spännande möjligheter. Jag ser det främst ur ett perspektiv som språklärare, men här finns det något för lärare inom alla områden. Om du vill veta hur man blir medlem och sätter upp en profil - klicka här. Guest Speakers I det här blogginlägget vill jag lyfta fram möjligheten att få en gratis lektion om en mängd olika områden direkt in i ditt klassrum, turen har kommit till Skypes "Guest Speakers". Skype har ett antal samarbetspartners som bidrar med sin tid och kunskap inom en mängd områden - aktuella samarbetspartners hittar du här.

Hur funkar det? Börja med att utforska alla de gästföreläsare som erbjuds via Skype in the Classrom för att se hur du skulle kunna använda dem i din undervisning eller i ett ämnesintegrerat projekt. Här är ett smakprov på de föreläsningar och teman som finns registrerade just nu: Författaren Paul Czajak läser högt och pratar om sin bok. Historia: Naturvetenskap: Matematik: Teknologi:

Om skolan blir hel-flippad… Jag fick en spännande fråga under min föreläsning på Kärnhuset i Halmstad i veckan som jag gärna skulle vilja utveckla ytterligare. En lärare från en av Halmstads högstadieskolor ställde frågan ”-Vad händer om alla lärare i alla ämnen övergår till Flippat Klassrum. Kommer inte eleverna överösas med flippar att se hemma då?

Tänk dig 5 ämnen med 30 minuters flippar eleven ska se till samma dag, då är det allt eleven gör på kvällarna – tittar flippar”. Denna fråga har diskuterats livligt på min skola också. När jag berättade om hur jag arbetar med blogg och facebook för mina kollegor fick jag samma fråga ”tänk om alla lärare kräver att elever ska följa deras bloggar, då blir det alldeles för mycket för eleverna”. För det första så vill jag än en gång betona att det flippade klassrummet är så mycket mer än flippar på nätet! För mig handlar inte det Flippade Klassrummet om att göra så många flippar som möjligt. Svaret för mig är självklart! Och slutligen – det där med facebook och blogg? Språklänkportalens blogg | Tankar och tips om IKT i engelskundervisningen. Undervisaengelska.blogg.se -

IKTsidan | Lust, motivation och lärande. Läraravtryck | Intryck, avtryck - av lärare #läraravtryck. Fröken IT | Sylvia Svenungsson – IT-pedagog – En blogg om hur IT öppnar nya v... Handbok för IKT-pedagoger! | Emil Jansson. Mar 14 Jag upptäckte nyss att jag inte har bloggat om “handboken för IKT-pedagoger” som jag skapade under jullovet på min ledighet (har nämnt den men inte fått ett eget inlägg).

Jag har många gånger funderat kring hur jag anser en IKT-pedagog ska jobba och jag har även funderat på vilken roll denne ska ha. Så på min ledighet under jullovet skrev jag ner alla mina tankar och även illustrera de. För mig har detta gjort att jag känner mig otroligt trygg i hur jag anser jag ska jobba. Jag har blivit starkare i min yrkesroll. Självklart delar jag mina tankar öppet i sann Sharing is caring anda.

>>>Ladda hem illustrationer<<< >>>Besök Handbok för IKT-pedagoger<<< Liknande inlägg Leave a Reply. Rektors roll när eleverna får egen dator. Heidi Sundelin, rektor på Hjalmar Strömerskolan i Strömsund Hjalmar Strömerskolan i Strömsund är en gymnasieskola med både högskole- och yrkesförberedande program, med cirka 330 elever. Skolan bedriver även vuxenutbildning, Sfi och en yrkeshögskola för vindkraftstekniker. – Inför budgetåret 2010 frågade våra politiker oss vad vi skulle vilja önska att göra om vi fick mer medel i vår budget, berättar Heidi Sundelin.

För att öka måluppfyllelsen önskade vi oss att kunna ge alla elever en egen bärbar dator. De digitala hjälpmedlen skulle underlätta lärandet men också göra skolan mer attraktiv och öka antalet sökande till gymnasieskolan. Under hösten 2010 startade satsningen med två pilotklasser och hösten 2011 fick slutligen alla elever i årskurs 1 varsin dator. Råd till rektorer inför en-till-en-satsningar Heidi Sundelin delar gärna med sig av några råd till skolledare som planerar att införa en-till-en-lösningar på sina skolor. Stora tekniska utmaningar Pedagogiska utmaningar med it. Vi ses i skolan.

JL Skolutveckling | En skola för den digitala generationen! Boken på duken. Den unga generationen läser allt mindre och allt sämre – vad ska vi göra åt det? Litteraturutredningen föreslår satsningen "Ett läslyft för Sverige" som kräver engagemang från hela samhället. Boken på duken är Filminstitutets strå till stacken i detta samhällsprojekt. Filmer, böcker, handledningar och kringmaterial I projektet Boken på duken har vi tagit fram åtta filmer och böcker som passar utmärkt att arbeta läsfrämjande med i skolan. Det är berättelser som vänder sig från lågstadiet upp till gymnasiet, som engagerar och som på olika sätt är intressanta filmatiseringar av boken. Vilka sju titlar som ingår ser du till höger och genom att klicka på en filmtitel får du fram mer information. Till de åtta filmerna/böckerna har vi tagit fram helt nya filmhandledningar som fokuserar på just läs- och skrivfrämjande övningar.

Delta i vår filmfestival! Varför inte göra en egen version av Barnen från Frostmofjället eller Matilda i klassen? Boken på duken under 2013 & 2014. ”Vårt internet” – en artikelserie.