background preloader

Flippat

Facebook Twitter

FlippadSO. Stort tack till Läraren Jennie som skapat denna flipp :) Hemma Se flippenSammanfatta flippen med egna ord (skriv ner din sammanfattning och ta med till skolan) Använd begreppen nedan i din sammanfattningSkriv ner en fråga utifrån flippen och ta med tillbaka till skolan (en fråga du vill ha svar på, eller en fråga som du vill ”kolla” om dina kamrater kan svaret på) Begrepp från flippen: MuhammedIsaprofetuppenbarelseförkunnelsemonoteistMeckaKaba Skolan Alla: Vi diskuterar flippen och går igenom vad de olika begreppen betyder.

FlippadSO

Basgrupp: Läs tillsammans i basgruppen om de fem pelarna på Barnskolan.se (fakta finns även i ert häfte)Efter att ha läst texten så skriv en sammanfattning om var och en av de fem pelarna (alla antecknar) . Efter att ni skrivit ner och sammanfattat informationen ni fått om de fem pelarna ska ni tillsammans i basgruppen resonera, och skriva ner de svar ni kom fram till, kring följande frågor: Vilken pelare tror ni är svårast att följa? Nybörjarguide. Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra!

Nybörjarguide

Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Men vad är det egentligen? Jag intervjuades av Ålands Radio när jag var där och föreläste. Dessutom har jag med i radioprogrammet Skolministeriet när det handlade om det flippade klassrummet. Här kommer Aaron Sams och Jonathan Bergmanns föreläsning från BETT 2013. Här är ett blogg inlägg som heter The Flipped Classroom Guide for Teachers.Flippat London - del 2 Sen föreslår jag att du gå vidare med att titta igenom en del länkar: Den första är Salman Khans föreläsning på TED från 2011. Så nu har du ett begrepp om vad Flippa klassrummet innebär. Men om du nu står på steget"Hur gör jag det?

". Blogga Det finns flera blogghotell, men jag rekommenderar att du använder Blogger, Wordpress eller Moobis. Roliga besöksräknare har du här och i form av en jordglob här. TextReadSpeaker - Gör så att dina blogläsare kan få texten uppläst.Blogbooker - gör din blogg till en bok. Om upphovsrätt. Three Tools for Improving Flipped Video Lessons. WSQ – praktiska tips efter #Flipcon. En utav föreläsningarna jag var på i Pittsburgh hölls av Crystal Kirch, en matematiklärare från Kalifornien, som berättade om hur hon använde sig av WSQing i klassrummet som ett led i att utveckla det flippade klassrummet mot flippat lärande.

WSQ – praktiska tips efter #Flipcon

Crystal är en oerhört karismatisk kvinna, med stor utstrålning, engagemang och hon inspirerade mig inför kommande termin. Tänkte här dela med mig av det som jag tar med mig från hennes föreläsning. Kanske väcker det tankar och inspiration hos dig också :) Så vad står WSQ för? Jo, WSQ står för watch, summary och question. Watch – Eleverna tittar på flippen hemma. Summary – Crystal låter eleverna sammanfatta flippen direkt efter att de sett den. I mitt flippade klassrum har jag hittills mest låtit eleverna dela med sig i helklass, just för att jag ska kunna fånga upp saker som fler elever har frågor kring, undrar över eller är osäkra om de uppfattat korrekt. Question - Här kommer den delen som jag verkligen fastnade för. Lärarens uppgift då?

Blandat

Vad är vad? Dags att reda ut begreppen! Men om dina elever tar del av all information innan de kommer till lektionen, vad gör du då på lektionen?

Vad är vad? Dags att reda ut begreppen!

Ja, det var en fråga som jag fick av en kollega när jag började flippa mitt klassrum. Den tanke många har när man säger ”flippat klassrum” är ju just den delen av faktaöverföring som nu sker utanför klassrummet, innan lektionen. Jag misstänker att det är fler än jag som flippar sitt klassrum som har fått den frågan, för som ett brev på posten så gick Flipped Learning Network för några månader sedan ut med en definition där man skiljde på begreppen flippat klassrum och flippat lärande. I denna definition av det flippade lärandet, så fokuserar man just på de aktiviteter som sker i klassrummet. För det verkliga arbetet börjar ju när eleverna väl kommer till lektionen och ska bearbeta det material de tagit del av hemma.

Jo, i mitt flippade klassrum har fokus ända sedan start handlat om pedagogiken i klassrummet, inte om tekniken runt omkring. Flipped Mastery – schema. 21st Century skill – framtiden är redan här! Skolverkets rapport som kom under hösten 2013 visar att det fortfarande läggs allt för mycket tid i klassrummen på ren faktaöverföring mellan lärare och elev medan alldeles för lite tid läggs på analys, kommunikation och problemlösning i klassrummen.

21st Century skill – framtiden är redan här!

För mycket tid läggs på individuellt arbete och för lite tid läggs på det kollaborativa, gemensamma kunskapandet. Är det då så konstigt att senaste Pisarapporten visar att svenska elever har svårt för bl.a. problemlösning? Vad är det då som styr hur arbetet i klassrummen ser ut? Ja, om nu Skolverkets rapport stämmer med verkligheten så är det uppenbart att den nya läroplanen inte har fått fullt genomslag i svenska skolan. I Lgr11 ligger just mycket fokus på att utveckla dessa förmågor- problemlösning, kommunikation, interaktion, analys och kritiskt tänkande. På många skolor, däribland min egna, gavs det utbildning och tid till att sätta sin in i läroplanen när den kom. Men sen då? Jag säger inte att jag gjorde annorlunda. Lista på flippande lärare. Flippa ditt klassrum 26 februari 2013.