background preloader

Återbruk

Facebook Twitter

Gammal handduk blir delar till en ny bil. Stora gröna och röda knappar i flera rader på väggen trycks in i tur och ordning och den stora maskinen dånar i gång.

Gammal handduk blir delar till en ny bil

I ena änden matar projektledare Lisa Schwarz Bour in kilovis med sönderklippta bitar av landstingets blå-vita frottéhanddukar. Totalt fyra stora valsar tuggar sönder handdukarna. Forskaren Louise Holgersson hjälper till mellan valsarna och föser med en pinne ihop fronten av de finfördelade handdukarna för att få ihop en sammanhängande massa som matas framåt genom cylindrarna. Läs mer: Unik klädsorterare öppnar för lönsammare återvinning I slutänden kommer resultatet ut, det liknar ett fluffigt vaddtäcke. – På sätt och vis har vi backat produktionsprocessen. Hon visar upp en tuss av originalfibrer som jämförelse. Maskinen står i bottenvåningen hos forskningsinstitutet Swerea IVF i Mölndal. Läs mer: En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år På ett bord bredvid maskinen ligger små hårda plastbrickor i olika färger.

Läs mer: Second hand klimatsmart affär. En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år – textil är fjärde största källan till klimatutsläpp. Inköp av textil har ökat kraftigt, omkring 30 procent, under 2000-talet.

En familj slänger 30 kilo textil i soporna varje år – textil är fjärde största källan till klimatutsläpp

I dag köper vi i genomsnitt omkring 13 kilo kläder och hemtextil per person och år. Mer än halva den mängden slängs varje år i hushållssoporna. Där landar varje år totalt sjuttiotvåtusen ton textilier. I genomsnitt blir det 7,6 kilo per person och år, eller 30 kilo för en familj på fyra personer. Mer än hälften, 60 procent, är i tillräckligt bra skick för att användas igen. Hushållssoporna eldas upp och ger viss energi, men det vore betydligt mindre slöseri på resurser att återanvända textil eftersom nyproduktionen orsakar stor påverkan på miljö och klimat. – Produktionen av textilier är resursintensiv och kräver enorma mängder vatten, råvaror, kemikalier och energi säger Yvonne Augustsson, handläggare på Naturvårdsverket.

Läs mer: Second hand klimatsmart affär En t-shirt av bomull orsakar utsläpp av fyra till tio kilo växthusgaser. Historien om dina kläder. Scrolla ner för att se Ungefär hälften av våra kläder består av bomull.

Historien om dina kläder

Stora insektsangrepp och ogräs gör bomullen lite besvärlig att odla. Det går åt mycket bekämpningsmedel. Bomullsodlingarna står för 25 procent av världsförbrukningen av insektsmedel, och 11 procent av ogräsmedlet. Och då ska du veta att bomull endast utgör 2,5 procent av världens alla odlingar. En värld utan sopor. Stilmedveten - Stilmedveten. Slöjd Håller. Wow this little company from Kenya makes... - We African Nations. DIY You Virtual Reality Headset - Google Cardboard. From Google I/O listed the Google cardboard , I always want to get one , because of its a low price device feel virtual reality.

DIY You Virtual Reality Headset - Google Cardboard

Unfortunately, failing to buy a google cardboard drove me crazy . So I decided DIY a google cardboard by myself. It just need some tool : 1 . Google Cardboard PDF File ,A4 printed it, You can download from. Sy necessär i tuff tetraform. En läcker necessär på under en halvtimme?

Sy necessär i tuff tetraform

Med det här busenkla mönstret får du en snygg liten väska på nolltid. Av Linn Dahlgren, Gör en härlig necessär som minner om förr med sin tuffa tetraform och mjuka vaxduksyta. Att den dessutom är enkel och snabb att göra gör ju inte saken sämre. Väskan kan göras i valfri storlek och i vilket tyg som helst beroende på vad du vill använda den till. Ha som förvaring av småsaker, sminkväska, necessär eller, fäst ett handtag ovanför blixtlåset så blir det en handväska. Du behöver• Vaxduk • Dragkedja Så här gör du1 Klipp en tygbit som är dubbelt så lång som bred plus sömsmån. 2 Vik in en halv centimeter på kortsidorna och dra något vasst längs kanten för en skarp kant. A Documentary Film.

Knäppt? Inte alls! 10 kul grejer du kan göra av knappar. Köp knappar påsvis till en billig peng på loppis.

Knäppt? Inte alls! 10 kul grejer du kan göra av knappar

Eller så kanske du redan har ett lager själv? Hur som, gå loss och gör något vackert av dem! 1. Frän knappskål Lite pysslig att göra, du behöver bland annat en ballong för att få till formen. Bildkälla: Any Craft UK 2. Enkelt pyssel du kan göra tillsammans med barnen. Bildkälla: Red Ted Art 3. Trä massor av knappar i olika storlekar och färg på en tråd eller kedja så får du ett halsband som syns och sticker ut.

Filmer att visa i slöjden

Distanskursen Textilt återbruk I. Distanskurserna har dragit igång!

Distanskursen Textilt återbruk I

I dag hade vi textila färg- och formövningar - ovan färgcirklar och deltagare i djup koncentration. Nedan ser ni några tolkningar av tilldelade ord: o.v "januaridag", o.h "storstad", n.v "friluftsliv", n.h "vinterkräksjuka". Peak cotton kräver klädåtervinning. Sedan år 2000 har svenskarnas textilkonsumtion ökat med 40 procent.

Peak cotton kräver klädåtervinning

Gunnar Henriksson, professor i träkemi vid KTH, menar att vi har uppnått Peak cotton eftersom vi inte ökar mängden producerad fiber och inte längre kan tillgodose jordens befolknings behov av bomull. Återvinning av textil har därför blivit en het fråga. På KTH har Gunnar Henrikssons och hans kollegor nu hittat en ny teknik som går ut på att kemikalier löser upp och fäller ut cellulosan i tyget i en form som gör att den kan processas vidare. – När vi efter ett par års tid fick idén att använda tekniken till återanvändning av klädesplagg blev det snabbt aktuellt att förlägga företagets verksamhet till Greenhouse Labs på KTH.

Vi arbetar i dag med många duktiga kemitekniker som vidareutvecklar metoden, säger Gunnar Henriksson.