background preloader

Mobiliteit

Facebook Twitter

My Bikeworld. Geocortex Viewer For Silverlight. Hoe verkeersveilig zijn fietsstraten? (VK 7/2013) - Verkeerskunde: hét multimediale platform voor verkeerskundigen. In steeds meer gemeenten in Nederland zijn ze te vinden: straten die ingericht zijn als zogenoemde fietsstraat. Fietsers zijn de hoofdgebruikers van dit type straat en automobilisten moeten zich als 'gast' gedragen. Een verbetering van de verkeersveiligheid voor fietsers is in veel gevallen een belangrijk argument om voor de aanleg van een fietsstraat te kiezen. In hoeverre fietsstraten inderdaad bijdragen aan de verkeersveiligheid van fietsers is onderzocht als afstudeeronderzoek aan de TU Delft, SWOV en Grontmij.

Fietsstraten versus Duurzaam VeiligEen fietsstraat kent een aantal basisontwerpprincipes, voornamelijk gericht op het comfort van de fietser. Zo hoort een fietsstraat in de voorrang te zijn, zijn snelheidsremmers uit den boze en wordt de fietsstraat uitgevoerd in strak rood asfalt. Daarnaast worden langs de fietsstraat parkeervakken aangelegd, omdat parkeren op de rijbaan op fietsstraten niet is toegestaan. Afbeelding 1: Fietsstraat met fietsers meer in het midden (Houten) Fietsstraat: een belangrijke schakel | Fietsersbond. © FietsbultEen fietsstraat is een straat waar fietsers de belangrijkste weggebruikers zijn, maar waar ook motorvoertuigen zijn toegestaan en waar er specifieke gedragsregels gelden ten aanzien van fietsers.

Fietsers mogen de ganse breedte van de rijbaan (eenrichtingsverkeer) of de helft van de rijbaan langs de rechterzijde (tweerichtingsverkeer) gebruiken. Auto's mogen de fietsers niet inhalen en de snelheid mag nooit hoger liggen dan 30 km/u. In tegenstelling tot de wegen die specifiek voorbehouden zijn voor fietsers (en voetgangers en ruiters, aangeduid met verkeersbord F99a), laat de fietsstraat auto’s toe.

Het fietsverkeer geniet echter absolute voorrang en auto's zijn er dus als het ware te gast. In tegenstelling tot erfzones blijven er voetpaden beschikbaar. Een fietsstraat wordt gesignaleerd met verkeersborden die het begin en het einde van de fietsstraat aanduiden. Nut van fietsstraten Infrastructurele maatregelen Inrichting van een fietsstraat Nut van fietsstraten Naar boven. Markeringen - MB 11 oktober 1976. Ministerieel Besluit van 11 OKTOBER 1976 waarbij de minimumafmetingen en de bijzondere plaatsingsvoorwaarden van de verkeerstekens worden bepaald.

Art. 14. Overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden. 14.1. Inleidende bepalingen. 1° De overlangse markeringen die de rijstroken aanduiden, voorzien in artikel 72 van het algemeen reglement op de politie van het wegverkeer, mogen slechts aangebracht worden indien de rijstroken ten minste 2,75 m breed zijn, behoudens bij het naderen van een kruispunt of in bijzondere gevallen. 2° Indien reflectoren worden aangebracht om de overlangse markeringen duidelijker te doen uitkomen worden zij aangebracht met een tussenafstand van ongeveer : - 4,00 m voor een doorlopende streep; - 12,50 m voor een onderbroken streep; - 7,50 m voor een naderingsmarkering. 14.2. De breedte van deze streep is ongeveer : - 0,20 m op de autosnelwegen; - 0,15 m op de andere wegen. [Laatste lid opgeheven]. 14.3. 14.4. 14.5. 14.6. Art. 15. Art. 16. Art. 17. 17.1. 17.2. 18.1. Wegcode. Fietsostrades. Mobiel Vlaanderen. Vademecum Fietsvoorzieningen. De eerste versie van het Vademecum Fietsvoorzieningen dateert van 2002.

Deze verscheen op papier en op cd-rom en werd ruim verspreid. Een vernieuwde versie zag in 2006 het licht in de vorm van een cd-rom, die op grote schaal werd verspreid, en een document dat hieronder gedownload kan worden. Omdat de reglementering, de kennis en de inzichten m.b.t. de aanleg van fietsvoorzieningen continu evolueren is het bijwerken van het Vademecum Fietsvoorzieningen een permanente opdracht. De beslissing werd genomen om de versie op deze webpagina zo goed als mogelijk up-to-date te houden.

In mei 2008, april 2012 en september 2013 werden reeds enkele passages uit de hoofdstukken 3 en 4 aangepast. In maart 2014 werden in de hoofdstukken 2, 3 en 4 van het Vademecum Fietsvoorzieningen richtlijnen opgenomen over de aanleg en de toepassing van: Fietssnelwegen (Hoofdstuk 2) Jaagpaden (Hoofdstuk 3) Rechtsaf en rechtdoor door rood (Hoofdstuk 4) Vademecum Duurzaam parkeren. Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw. Home - BIVV. Med82t.pdf. Code wegbeheerder.pdf. Agentschap Wegen en Verkeer. Werkboek Schoolomgeving. Het volledige document kan U hier downloaden als PDF bestand (41.31Mb) Het Werkboek Schoolomgeving, Samen werken aan een duurzame en verkeersveilige schoolomgeving, geeft een overzicht van goede praktijken in schoolomgevingen en een methodiek, die bovendien ook kan worden gebruikt om knelpunten op de schoolroutes op te lossen.

Het is niet alleen een bundeling van mogelijke maatregelen, maar ook hoe een specifieke school tot de beste ingrepen komt. Echt maatwerk aangepast aan de “school”. Een wijkschool met 30 kleuters heeft een andere aanpak nodig dan een secundaire technische school met 1.000 leerlingen. Het STOP-principe blijft hierbij wel centraal staan.

Het geïntegreerde werkboek behandelt ook de thema’s educatie, sensibilisatie en handhaving, de zogenaamde 3E-benadering (Engineering, Education, Enforcement). De opmaak van het werkboek is gerealiseerd samen met verschillende externe deskundigen. Vademecum lawaai in de stad. Op de dag van vandaag is niet minder dan 30% van de Europese gezinnen ontevreden over hun woonomgeving. Onder de verschillende oorzaken die het wooncomfort aantasten, spant lawaai de kroon. Deze vorm van hinder laat ruimschoots het onveiligheidsgevoel, het gebrek aan ruimte, ongezonde woningen en luchtvervuiling achter zich. Ook in Brussel blijkt uit alle peilingen en enquêtes dat lawaai de voornaamste bron van milieugebonden hinder is.

Het lawaai als gevolg van het wegverkeer is voor ongeveer 30% van de Brusselse gezinnen het belangrijkste aspect van geluidshinder. In het kader van zijn “Plan ter bestrijding van de geluidshinder in een stedelijke omgeving” wil het Gewest een preventieve benadering en een expertise uitwerken op het vlak van de problematiek van het wegverkeerslawaai. Met dit doel voor ogen geeft het BIM nu het "Vademecum van het wegverkeerslawaai uit". Fietsersbond. Mobiel 21.