background preloader

כתה הפוכה

Facebook Twitter

האם כיתת העתיד כאן? הרשת מציירת מחדש את מפות תעשיות המוזיקה, התקשורת והפצת הספרים.

האם כיתת העתיד כאן?

כעת מסתמן שינוי קיצוני נוסף, ודווקא באחד השמרניים שבתחומים: כיתות הלימוד. סוף סוף מתחיל הדיון המעשי בשינוי השיטה שבה לומדים מאז המצאת בתי הספר. לרעיון, שנולד אך זה לפני כמה שנים, קוראים "כיתה מתהפכת" (flipped classroom), ועיקרו הוא היפוך תפקידים בין חדרי הכיתות בבתי הספר לבין שולחנות הכתיבה של התלמידים בבית: במקום שבבית הספר התלמידים יאזינו באופן פסיבי לדקלומים משעממים של מורים ואז יקבלו משימות לעבודה עצמית בבית - הם יצפו בסרטונים לימודיים ובשיעורים בווידיאו על המחשב בבית, ויגיעו לבית הספר לביצוע משימות משותפות ולקבלת עזרה והנחיה ממדריכים.

אחת החוויות שמשותפות לרוב בני האדם, ברוב התפוצות, היא הישיבה המתישה בכיתות לימוד, תוך איומי ענישה למפרים את המשמעת. בוגרי תיכון העבירו יותר מ־50 אלף שעות בכיתות כאלה, מקופלים בתנוחת ההקשבה הפסיבית. הרעיון של "הכיתה המתהפכת" פשוט: התלמיד, בביתו ובזמנו, יצפה בהרצאות ובסרטוני לימוד שהוכנו במיוחד. זו יותר ממחשבה גרידא. כעת נותר לנו לקוות שהרעיון יזכה לפיתוח ועזרה ולא לבלימה והפרעה. Flipped Classroom. ‫שיעור הפוך מהו‬‎ שיעור הפוך – ויקיפדיה. שיעור הפוך הוא גישה פדגוגית המיישמת למידה משולבת מחשב.

שיעור הפוך – ויקיפדיה

במסגרתו התלמידים לומדים חומר חדש באמצעות צפייה בסרטונים, לרוב לפני השיעור, בעוד שבכיתה הם מבצעים את המטלות אשר נהגו להכין באופן מסורתי כשיעורי בית. כך ביצוע המטלות נעשה בסביבה מפוקחת, והמורה יכול להנחות אישית את תלמידיו. לעתים נקרא שיעור הפוך "הוראה הפוכה" או "כיתה הפוכה"‏[1]. שיעור הפוך מול הוראה מסורתית[עריכת קוד מקור | עריכה] היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה] אריק מזור פיתח את גישת הוראת העמיתים בשנות התשעים של המאה הקודמת. אקדמיית קהאן הוקמה לאחר שבשנת 2004 החל סלמאן קהאן להקליט סרטונים לבקשת אחייניתו שביקשה לדלג על למידת נושאים שבהם היא שולטת ולחזור על נושאים שטרם הבינה. בשנת 2007 פרסם ג'רמי סטרייר עבודת מחקר שכותרתה: "השלכות הכיתה ההפוכה על סביבת הלמידה: השוואת פעילויות למידה בכיתה מסורתית ובכיתה הפוכה תוך שימוש במערכת חניכה חכמה". בשנת 2011 החל ליישם תיכון קלינטונדייל במישיגן את גישת השיעור ההפוך בכל הקורסים הנלמדים בו. בעבר דורג תיכון קלינטונדייל בחמשת האחוזים התחתונים במדינה.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה] מודל הכיתה ההפוכה. מודל שיטת ההוראה ההפוכה: התמונה המלאה. Gerstein, Jackie .

מודל שיטת ההוראה ההפוכה: התמונה המלאה

"The Flipped Classroom Model: A Full Picture" User Generated Education Blog. June 13, 2011. מפאת הפופולאריות האקדמית של אקדמיית קאן (Khan), רעיון ההוראה ההפוכה הפך נפוץ ובר-מהימנות במעגלים של אנשי חינוך. רעיון זה ניתן לתמצות באופן הבא: שינוי אופן ההוראה כך שהלומדים (סטודנטים או תלמידים) יהיו קשובים להרצאה, כאשר נעשה שימוש בשיעורי הבית לצורך העברת ההרצאה, כאשר התלמידים מאזינים להרצאה בווידאו בבית ואז הכיתות עצמן הופכות בתהליך זה למעבדות פעילות, מבלי לשנות את תוכן הלימוד המקורי. במהלך הפעילות בכיתה יש התייחסות לבעיות סבוכות, עבודה בקבוצות, מחקר, שיתוף פעולה ויצירה. היתרון במודל זה הוא שהתוכן הלימודי הופך לנגיש יותר וקל לו ללומד להתמצא בו.

חברת סיסקו (Cisco), מציגה את היתרונות בשימוש בווידיאו בתהליך ההוראה והלמידה: * ביסוס דיאלוג וחילופי רעיונות בין סטודנטים/תלמידים, מחנכים ומומחים בתחום הלימוד ללא מגבלות גיאוגרפיות על אף היתרונות הרבים הטמונים בשימוש בווידיאו בבית בתהליך ההוראה והלמידה, יש להתייחס גם לבעיות הקיימות ביישומו. ההתגייסות החווייתית: הפעילות סיכום: מתי מתאים להשתמש בהוראה הפוכה? בבית: סרטון קצר (10'-15') + מספר שאלות ידע בכיתה: תרגול, חשיבה, דיון "הוראה הפוכה" מאפשרת לתלמידים ללמוד את החומר בבית בעזרת סירטונים קצרים (10-20 דק') ולתרגל בכיתה פתרון בעיות, חשיבה מסדר גבוה כאשר המורה יכול להנחות ולעזור.

מתי מתאים להשתמש בהוראה הפוכה?

האם להפוך את כל ההוראה להוראה הפוכה? ההוראה ההפוכה מתאימה בעיני כאסטרטגיה נוספת ולא בלעדית כמו כל אסטרטגיית הוראה, מוצלחת ככל שתהיה. בכלל הגמישות חשובה מאד בהוראה משום שמלמדים נושאים שונים, פרקטיקות מגוונות ואוכלוסיות תלמידים שונות. לא רק סירטון: 1. 2. כיתה הפוכה – ממצאי למידה משותפת. 13 April,2013 במסגרת קבוצת מיקוד של מספר מורים אשר עוסקים או מתעניינים במודל “הכיתה ההפוכה”, קיימנו תהליך למידה בן מספר שלבים, בו ניסינו להעמיק את ההבנה של המודל, לבחון אותו (מנסיונם של אחרים ומנסיוננו אנו), להתמודד באומץ עם קשיים ובעיות, וגם להציע פתרונות יצירתיים.

כיתה הפוכה – ממצאי למידה משותפת

נתחיל מהסוף – המסקנה העיקרית אליה הגענו היא שמודל “הכיתה ההפוכה” מחייב “התאמה תרבותית” לישראל. אבל נתחיל מההתחלה: בחופשת החנוכה קיימנו מפגש למידה אינטנסיבי של כ-12 אנשי חינוך מכל רחבי הארץ, בו נחשפנו למגמות טכנולוגיות מובילות בתחום ה-EdTech. עוד על מפגש הלמידה תוכלו לקרוא כאן. לאחר המפגש, התגבשה קבוצה של 6 אנשי חינוך וטכנולוגיה עם עניין במודל “הכיתה ההפוכה”, ויחד יצאנו לחקור: צפינו בהרצאות ובשיעורים אודות המודל ולפי המודל, קראנו מאמרים וביקורות, יצרנו סרטונים וצפינו אלו בשל אלו, תוך מתן משוב. במסגרת הלמידה האישית שלי וכחלק מהתהליך, השתתפתי ב”סטודיו” של ערי חינוך בבנימינה שעסק בנושא, שהיה מעשיר ומרתק. אנסה לרכז את המסקנות שעלו בתהליך הלמידה של הקבוצה, מתוך ציפיה שיועילו גם לאנשי חינוך אחרים: היה מרתק. zp8497586rq.