background preloader

Models 3D

Facebook Twitter

Autodesk SketchBook - drawing software for concept design, comic art, and digital sketching. Tinkercad | Create 3D digital designs with online CAD. Sculptris. Eduscopi - Models 3D: relleu. Aquesta setmana ha començat el pilotatge de la impressió 3D a les aules que estem coordinant. Com comentàvem la setmana passada, estem aprenent moltes coses noves. Si en la darrera entrada es tractava de com generar models 3D de molècules, en aquesta ocasió m’agradaria oferir-vos un mini-protocol sobre com generar models 3D de qualsevol part del món.

He trobat (especialment a les instruccions d’alguns models de Thingiverse) diferents explicacions sobre com aconseguir-ho. Aquí us parlaré de la que fa servir l’extensió DEMto3D de Francisco Javier Vencesla Simón. A la pàgina del MGDS (Marine Geoscience Data System) podem buscar la regió que ens interessi, sel·leccionar-la i exportar les dades mitjançant el botó «Create Grid File». Exportem com a GeoTIFF, Unmasked i amb Maximum resolution. Aquí cal fer una apreciació: com més «petita» sigui l’àrea que seleccioneu, més destacarà el relleu. A la pàgina del DEMto3D trobem l’explicació de com instal·lar-nos-el. Carreguem les dades (creu verda). Eduscopi - Molècules en 3D.

Aquests darrers dies estan resultant molt excitants: estem immersos en la preparació d’un pilotatge d’impressió 3D a les aules. A banda de coordinar-lo, ens encarreguem de reunir-nos amb el professorat participant per ajudar-los a definir què podran fer un cop tinguin la impressora al centre i a triar i preparar models per a visualitzar-los en la pantalla, en la pissarra o per, directament, provar d’imprimir-los. Després de tota la feina de preparació feta amb els professors, m’agradaria compartir amb vosaltres una mena de protocol per visualitzar molècules en 3D i per preparar-ne la seva impressió.

Per aquest mini-protocol serà necessari descarregar-se un parell de visualitzadors: El VMD (Visual Molecular Dynamics) de la Univesitat d’Illinois)I l’imprescindible Avogadro. Dels dos programes, el VMD és el que ens permetrà exportar a .stl, un dels formats que, segurament, acceptarà la impressora 3D. L’Avogadro té una interfície més agradable i obre alguns tipus d’arxius diferents als del VMD.