background preloader

SagoTema

Facebook Twitter

Sagor. Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna. Köpte Pija Lindenbaums nya bok ”Kan jag med” (det går också att provläsa där, hipp hurra) och tänkte att vi kunde göra en bildpromenad i omslaget och en tanke att utveckla i de pedagogiska samtalen vid skolan.

Lektionsförslag: Bild- och textpromenad för eleverna – pedagogiska samtal för lärarna

Låt eleverna få göra en bildpromenad i omslaget: 1) Först skapar vi ordförråd, ett gemensamt i rummet. Det gör läraren genom att visa illustrationen. Gärna på en overhead (om vi har sådana) eller via smartboard. Börja med att modella: Jag ser … randiga byxor. Jag är också tydlig med att ge eleverna ordet – de får alla säga. 2) … vad föreställer vi oss händer i omslaget, vad kan hända i boken om omslaget berättar Nu får vi berätta om vad bilden säger oss, alltså vad vi tänker och tror. 3) Om vi vill ha kortskrivning, bara för att vi vill ge omslaget en rubrik, en mening, ett utrop, en tanke, en liten inledande berättelse kan vi gärna ha det. 4) Så slår vi upp boken.

Sagoskrivande i förskoleklass. Vi har gett oss in i den narrativa genren i min klass.

Sagoskrivande i förskoleklass

Vi har läst en massa bra böcker och pratat om vad en narrativ text är. Förra veckan fick de skriva egna sagor i sina skrivpar. Jag hade gjort i ordning en fyrlingruta (se nedan) för att planera våra sagor med hjälp av dem. Jag hade även gjort i ordning en uppsättning figurer som de fick välja mellan för att ha som huvudkaraktärer i sina sagor och en uppsättning bilder med olika miljöbilder som de också fick välja mellan.

Med hjälp av dessa bilder och inledningen Det var en gång… fick vi ihop orienteringen. Innan de fick planera och skriva sina egna sagor så gjorde vi en gemensam planering och skrev en gemensam saga så att de hade en tydlig modell för hur de skulle gå till väga själva. Till den individuella skrivningen hade jag lagt en förmiddag per halvklass så att de hade gott om tid till att skriva. Den här veckan har vi skapat böcker av deras sagor. Produkter. Berömda sagor av Hans Christer Barregren. Det var en gång en ung man som hette Raskolnikov.

Berömda sagor av Hans Christer Barregren

Han bodde i en stad som kung Peter den store hade byggt ute i ett träsk. Det var en mycket vacker stad med en bred gata som ledde fram till kungens palats. Alla som var rika och förnäma flyttade dit, ty de ville bo så nära kungen som möjligt. Sedan gick man på fester i färggranna kläder och ingen ville gå och lägga sig. Inte ens solen. Bredvid den breda gatan bodde de fattiga i mörka gränder. En av de fattiga var den unge Raskolnikov som bodde i ett trångt och smutsigt rum.

Hans mor hade skickat pengar till honom, så han skulle gå i skola och bli en fin karl, men pengarna var slut och böckerna hade han sålt. Stackars Raskolnikov. En gång hade han haft pengar, inte mycket, men så han klarade sig. Därför höll han sig på de trånga och smutsiga gränderna där inga vagnar kunde köra. Raskolnikov gjorde ingenting. Raskolnikov blev stående en lång stund och bara tittade på dem.

Men inget av det var hans. Men vem är han då? Trollet. Ny i svenska skolan: Lejonet och musen - ett språkutvecklande arbete. Jag och några av våra nyanlända elever i åk 1-3 har arbetat med en fabel som heter Lejonet och musen.

Ny i svenska skolan: Lejonet och musen - ett språkutvecklande arbete

Vi har först och främst arbetat muntligt med fabeln men sedan gått från det muntliga till det skriftliga via ett skriftlikt muntligt språk. Vi började med att jag berättade fabeln med hjälp av leksaksfigurer och sedan fick eleverna göra likadant för varandra. Alla ville prova och man märkte tydligt att eleverna hade betydligt lättare att prata och berätta och aktivt använda sitt svenska språk när de fick låtsas vara ett lejon eller en mus. Under vårt muntliga berättande samlade vi in "expertord", dvs ord, uttryck och kunskap man behöver för att bli expert på att berätta fabler men även för att berätta just Lejonet och musen.

Vi pratade en del om vilket syfte en fabel har, vilken struktur den har och vilka språkliga drag som finns i fabeln. När vi lekt och återberättat fabeln många gånger fotade vi av leksaksfigurerna, målade några bakgrunder och lade in allt i appen Puppet pals.