background preloader

Serafiina

Facebook Twitter

-

Soini Puolasta: Euroopan eliitiin on vaikea hyväksyä vaalituloksia. Ulkoministeri Timo Soini pitää selvitystä Puolan oikeusvaltiokehityksestä ylilyöntinä.

Soini Puolasta: Euroopan eliitiin on vaikea hyväksyä vaalituloksia

EU-komissio päätti viime viikolla tehdä arvioinnin siitä, rikkoiko Puolan hallitus oikeusvaltioperiaatetta vaihtaessaan yleisradion johtoa ja perustuslakituomareita. Soinin mielestä EU:n ei olisi pitänyt puuttua asiaan. – Nyt kun ihmiset ovat päästäneet höyryjään, niin jo Eurooppa-neuvoston puheenjohtaja Donald Tuskin sanoi, että tässä on ollut ylireagointia ja asia olisi voitu hoitaa keskustelemalla. Niin olisi minunkin mielestäni. Ulkoministeri Timo Soini selitti EU:n ulkoministerikokouksessa Brysselissä Puolasta antamiaan lausuntoja.

Suomen hallitus ei ole muodostanut kantaa Puolan tilanteeseen. Soinin mukaan hallituksen sisällä ei ole erityistä erimielisyyttä Puola-linjasta. – Tässä katsotaan asiaa hieman eri kulmista. Soini sanoi toimittajille, että Puolasta voitaisiin keskustella ilman komission selvitystäkin. Oppositio hyökkäsi budjetin kimppuun – "Vatulointia ja hutilointia" Eduskunta on aloittanut valtion ensi vuoden talousarvion loppukäsittelyn.

Oppositio hyökkäsi budjetin kimppuun – "Vatulointia ja hutilointia"

Oppositio on moittinut muun muassa hallituksen kaavailemia leikkauksia ja niin sanottuja pakkolakeja. Suurimman oppositiopuolueen SDP:n ryhmäpuheenvuoron pitänyt kansanedustaja Pia Viitanen sanoi, että budjetista puuttuvat välittömät toimet työllisyyden hyväksi. – Työllisyysmäärärahoja leikataan rajusti. Koulutus, kansakuntamme lippulaiva, on Suomen historian suurimpien leikkausten kohteena. Kasvua ja työpaikkoja tukevat toimet loistavat poissaolollaan, hän sanoi. Vastaus on: hallituksen työllisyys- ja talouslinjassa ei ole järkeä. Sisäministeri Orpo aselakidirektiivistä: Suomi on ehdoton, maanpuolustuksesta ei saa joustaa. Suuri valiokunta vaatii poikkeamaa EU:n aselakidirektiiviin turvatakseen Suomen reserviläistoiminnan.

Sisäministeri Orpo aselakidirektiivistä: Suomi on ehdoton, maanpuolustuksesta ei saa joustaa

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan kysymys on Suomelle ehdoton. Orpon mukaan ykkösasia on turvata mahdollisuus käyttää aseita reserviläistoiminnassa. – Olemme täysin ehdottomia maanpuolustuksellisen kohdan osalta. Vapaaehtoinen maanpuolustus on merkittävä osa Suomen maanpuolustusta, ja siksi se pitää turvata. Siinä Suomella ei ole jouston varaa. Orpo on toiveikas sen suhteen, että komissio on valmis tulemaan vastaan jäsenmaiden erityiskysymyksissä.

Pariisin terrori-iskujen jälkeen EU-komissio on ehdottanut uutta asedirektiiviä, joka kieltäisi yksityishenkilöiltä siviilikäyttöön valmistetut sarjatuliaseita muistuttavat ampuma-aseet. Pekkarinen: Hallitusohjelman päivittäminen ehkä kohta tarpeen. Eduskunnan ensimmäisen varapuhemiehen Mauri Pekkarisen (kesk.) mukaan hallitusohjelman päivittäminen saattaa olla kohta ajankohtaista.

Pekkarinen: Hallitusohjelman päivittäminen ehkä kohta tarpeen

Pekkarinen oli tänään perjantaina politiikan erikoistoimittajan Pekka Ervastin haastateltavana Ylen Politiikan avokonttori -verkko-tv:ssä. Ervasti kysyi Pekkariselta ollaanko muun muassa valtiovarainministeriön tuoreen kasvuennusteen myötä nyt tilanteessa, jossa hallitusohjelmaa pitäisi tarkistaa. Pääministeriys voi lyhentää elinikää – samoin käy presidenteille. Presidentiksi tai pääministeriksi valitut näyttäisivät kuolevan nuorempina kuin heidän valitsematta jääneet vastaehdokkaansa.

Pääministeriys voi lyhentää elinikää – samoin käy presidenteille

Vaikuttaakin siltä, että virkavuodet kansakunnan johtotehtävissä vanhentavat ennenaikaisesti, yhdysvaltalaistutkijat kirjoittavat. Yhdysvaltalaisten puolivakavissaan tehty tutkimus julkaistiin British Medical Journalin joulunumerossa, joka on tunnettu leikkimielisistä tutkimuksista. Tutkimuksessa kerättiin tiedot 17 maan presidenteistä, toiseksi tulleista presidenttiehdokkaista sekä kaikista pääministereiksi nimitetyistä vuosilta 1722–2015. Mukana olivat Australia, Espanja, Irlanti, Iso-Britannia, Italia, Itävalta, Kanada, Kreikka, Norja, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska, Uusi-Seelanti ja Yhdysvallat. Pääministereitä verrattiin muiden puolueiden johtajiin. Analyysi kattoi 540 ehdokasta, joista 279 oli valittu virkaan ja loput olivat tulleet toiseksi tai jääneet valitsematta. Ministeri Lindström tyytyväisenä: Presidentiltä vahva tuki hallituksen maahanmuuttolinjalle. Oikeus- ja työministeri Jari Lindströmin (ps.) ei tasavallan presidentin Sauli Niinistön uudenvuodenpuheeseen juuri mitään lisäisi.

Ministeri Lindström tyytyväisenä: Presidentiltä vahva tuki hallituksen maahanmuuttolinjalle

Ministeri on tyytyväinen erityisesti presidentin viittaukseen naiivista maahanmuuttopolitiikasta, jolla Ruotsin pääministeri kuvasi Ruotsin avointa turvapaikkalinjaa. – Se oli todella hyvä puhe. Ihan kuten presidentti sanoi, ne ihmiset jotka apua oikeasti tarvitsevat, niille apua pitää antaa. Puolueet puivat suuria vaalijärjestelmän muutoksia lähiviikkoina – Uudenmaan jaosta ja listavaaleista kiistaa? Puoluesihteereiden arvioitavaksi lähtee torstaina niin sanottu demokratiapaketti, jota on pohjustettu virkamiestyönä.

Puolueet puivat suuria vaalijärjestelmän muutoksia lähiviikkoina – Uudenmaan jaosta ja listavaaleista kiistaa?

Se pitää sisällään perusasioita uusien maakuntien järjestäytymisestä kuten miten maakuntavaltuustot valitaan ja minkä kokoisia ovat vaalipiirit. Mukana on myös kysymyksiä vaalirahoituksesta, vaalikelpoisuuden rajoittamisesta ja vaalijärjestelmän uudistamisesta. Sisäministeri: Olen tyytyväinen poliisin toimintaan uutenavuotena. Sisäministeri Petteri Orpo (kok.) sanoo olevansa tyytyväinen siihen, miten poliisi onnistui toiminnassaan uutenavuotena. – Sen suhteen minulla ei ole huomautettavaa, päinvastoin ehkä kiitettävää poliisin toiminnasta, Orpo toteaa Ylelle.

Sisäministeri: Olen tyytyväinen poliisin toimintaan uutenavuotena

Helsingin poliisi tiedotti tänään torstaina, että Helsingin keskustan asematunneliin kokoontui uudenvuodenaattona noin tuhat, mahdollisesti irakilaista turvapaikanhakijaa. Poliisi sanoi poistaneensa paikalta kymmeniä henkilöitä ja ottaneensa kiinni useita. Uudenvuodenaattona poliisi myös pidätti kuusi miestä Aavarannan vastaanottokeskuksessa, rikoksiin kehottamisista epäiltyinä. Heidät vapautettiin muutaman päivän päästä. Valtiosääntöprofessori kiistää asiantuntijoiden jarruttavan hallituksen kärkihankkeita. Hallituspuolueiden riveistä on pitkin syksyä kuulunut kritiikkiä "kaiken maailman dosentteja" kohtaan – he kun eivät ota huomioon valtiontalouden tilannetta torjuessaan leikkaukset kansalaisten perusturvaan.

Valtiosääntöprofessori kiistää asiantuntijoiden jarruttavan hallituksen kärkihankkeita

Arvostelu on kohdistunut varsinkin eduskunnan perustuslakivaliokunnan kuulemiin asiantuntijoihin. Viimeisin esimerkki on kokoomuksen kansanedustaja Juhana Vartiainen, joka kirjoittaa Suomen Kuvalehdessä perustuslain kirjoittajien tuudittautuneen pysyviin hyviin aikoihin eivätkä osanneet ennakoida maailman muuttumista. Yksi perustuslakivaliokunnan pysyvistä asiantuntijoista, Turun yliopiston valtiosääntöoikeuden professori Veli-Pekka Viljanen, on odotetusti toista mieltä. – Perustuslakivaliokunta ottaa kyllä huomioon julkisen talouden tilan, mutta pelkästään se, että hallitus pitää jotain asiaa poliittisesti tärkeänä, ei riitä. Määräaika umpeutui: Useat professorit kieltäytyivät kommentoimasta hallituksen kilpailukykypakettia.

Hallituksen määräaika pakkolakipaketin lausunnoille umpeutui tänään, mutta lisäaika ei tuonut valtiosääntöoppineilta arvioita siitä, ovatko hallituksen kaavailemat esitykset sopusoinnussa perustuslain, kansainvälisen oikeuden ja EU-oikeuden kanssa.

Määräaika umpeutui: Useat professorit kieltäytyivät kommentoimasta hallituksen kilpailukykypakettia

Alun perin lausuntokierroksen piti päättyä jo joulukuun puolivälissä, mutta aikaa pitkitettiin, koska hallitus halusi kuulla etukäteen myös valtiosääntöoppineiden mielipiteitä. Niitä ei ole kuitenkaan juuri tullut. Valtiosääntöprofessorit vetoavat muihin kiireisiin, joita tutkimus ja yliopisto-opetus heille tuottavat. Emeritusprofessori Mikael Hidén sanoi lauantain HBL:ssä, että hän ei halua lausua esityksistä mielipidettään vain ylimalkaisen lakiluonnoksen perusteella. Myös akatemiaprofessori Kaarlo Tuori ja Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori Tuomas Ojanen ovat jättäneet lausunnon antamatta.

Hallitukselle jo saapuneista lausunnoista voi päätellä, ettei edes loppiaisen ja helatorstain muuttaminen työpäiviksi onnistu niin vain.