background preloader

Dataslöjd

Facebook Twitter

Digitalverkstan — Vad är Digitalverkstan? Vad?

Digitalverkstan — Vad är Digitalverkstan?

Dataföreningens satsning för att stimulera och utveckla barns digitalkunskap i både skola och fritid. Digitalverkstan består av flera program med olika aktiviteter som skapar förutsättningar för Barn och ungdom upp till 15 att på ett lekfullt och experimenterande sätt utforska digitalt skapande och programmering Hur? Digital Kompetens i skolan arbetar för att öka den digitala kunskapen hos elever och lärare i grundskolan genom att sprida förståelse för digitaliseringens möjligheter och stötta pedagogerna med ett digitalt bollplank.Genom ett nära samarbete mellan IT Gymnasium och Grundskola skapas förutsättningar att nå ut till 1.000-tals elever.Se en videopresentation här.

DATORN i UTBILDNINGEN. Peter Becker Chefredaktör E-post: peter.becker@diu.se Inför Framtidens lärande 10-11 april Digital verkstad - ett framtidsrecept.

DATORN i UTBILDNINGEN

Dataslöjd i skolan. Dataslöjd är ett ord jag gillar direkt.

Dataslöjd i skolan

För att skapa datorprogram är lite som att sticka eller tälja, sy eller svarva, att forma till något. Det är också på många sett en kreativ handling och på det sättet kan det också bredda betydelsen av begreppet skapande, som inom barnomsorgen bara tycks handla om vattenfärg och lera. Jag läser ordet in en debattartikel i DN: Stockholms stad inför dataslöjd på skolschemat. En av författarna är Martin Lorentzon, grundare och ordförande Spotify. Verktyg? Många finns i datorn. – Idag ska vi fuska med bilder.

Verktyg? Många finns i datorn

Helena Fredriksson klickar upp en bild av sig själv och projicerar den på filmduken bredvid sig, så att de åtta eleverna framför henne i Vallaskolans klassrum, på Frösön utanför Östersund, kan se den. – Nu tänkte jag att jag skulle bli kock. Hon visar några bilder som hon laddat ner – stiliserade teckningar av personer ur olika yrkesgrupper.

Steg för steg visar hon sedan hur hon först minskar antalet pixlar i bilden av sig själv, så att hennes huvud blir ungefär lika stort som huvudet på kocken. Sedan klickar hon på ett verktyg som ser ut som ett lasso och ritar, med hjälp av det, runt fotot av sitt eget huvud. – Ser ni att det blir som en liten myrstig? ”Det finns så många roliga saker man kan göra.” "Inför dataslöjd på schemat i Växjös skolor" - Smålandsposten. Mynewsdesk. Utbildningsnämnden i Växjö har beslutat att utreda om Växjö ska införa dataslöjd i kommunens skolor.

mynewsdesk

I en motion i mars föreslog Johanna Martin (C) och Neira Kahrimanovic (MP) att Utbildningsnämnden bör få i uppdrag att undersöka möjligheten att införa dataslöjd för Växjös elever. De ville även utreda vilka skolor som kan bli pilotskolor redan till hösten 2015. Förslagsställarna anser att eleverna med dataslöjd på schemat, kommer få chans att vidareutveckla den digitala kompetens de redan har och kunna behärska olika program och funktioner.

Utbildningsnämnden är positiva till förslaget och vill nu utreda vilka möjligheter/hinder som finns för att införa dataslöjd. - Det här går helt i linje med vår ambition att erbjuda en modern skola som förbereder våra barn och unga för morgondagens jobb, säger Anna Tenje (M) ordförande i Utbildningsnämnden. Däremot anser nämnden att det är för tidigt att starta redan till hösten, det skulle bland annat påverka elevernas undervisningstid. Programmering för flickor är en fråga om demokrati. Våren 2015 är programmerare det vanligaste yrket i Stockholm och det finns inget tecken på att efterfrågan kommer att minska i framtiden.

Programmering för flickor är en fråga om demokrati

Men bara en femtedel av alla som arbetar som i IT-branschen är kvinnor. (Länk till annan webbplats, är antalet kvinnliga studenter på högre utbildning inom IT vikande. Därför har flera lärare startat projekt där tjejer på mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet får testa programmering för att få insyn i vad de kan göra med tekniken. Dataslöjd och sakernas internet. Dataslöjd och sakernas internet Inlagd den 23 april 2014 kl 12:29 i Övrigt Kreativitet, lek och demokrati går hand i hand.

Dataslöjd och sakernas internet

Kristina Höök, professor i interaktionsdesign på KTH, tog upp frågor kring dataslöjd, kreativitet, spel och den uppkopplade världen på Framtidens lärande – nästa steg. Här intervjuas Kristina Höök av Rebecca Tylestam, elev på YBC i Nacka. Kristina Höök from diu redaktion on Vimeo. Kristina Hööks föreläsning på Framtidens lärandes stora scen. ”Stockholms stad inför dataslöjd på skolschemat” Stockholm är en internationell metropol för innovativa IT-företag.

”Stockholms stad inför dataslöjd på skolschemat”

Programmerare har blivit regionens vanligaste yrke. Nu måste staden satsa mer på att skapa intresse för programmering, skriver finansborgarrådet, vd:n för Handelskammaren och Spotify:s ordförande. Stockholm är, tillsammans med Oslo, Europas snabbast växande huvudstad. Dataslöjd borde finnas på schemat. Kia Höök och Ylva Fernaeus tar emot i Mobile Life Centers ljusa lokaler högt upp i Electrumhuset i Kista, den datatekniktäta stockholmsförorten som brukar kallas "Sveriges Silicon Valley".

Dataslöjd borde finnas på schemat

Båda berättar entusiastiskt och engagerat om den nya teknologi de är med och utvecklar. De har också många synpunkter på skolans förhållningssätt till modern digital teknik. - Dataslöjd borde vara ett obligatoriskt ämne i skolan, säger Kia Höök. Datorn ska inte bara vara ett hjälpmedel för att lära sig andra ämnen, utan barnen måste få lära sig att använda datorn som ett eget uttrycksmedel. "Dataslöjd" är Kia Hööks sätt att beskriva ett slags pysslande med digitalt material som hon menar att alla barn och unga behöver få ägna sig åt i skolan.

Ylva Fernaeus pekar på att det är viktigt att barn och unga får insikt om hur saker och ting fungerar och hur de produceras. Barn och unga använder tekniken kreativt - Tyvärr har vuxenvärlden ofta fokuserat de negativa aspekterna av modern teknik, menar Kia Höök.