background preloader

Ue2

Facebook Twitter

Kirkkomme tunnetaan maailmalla nerokkaasta keksinnöstä – luterilainen, opettele olemaan ylpeä uskonnostasi - Sunnuntai - HS.fi. Puhun itsekseni: ”Minä olen luterilainen.

Kirkkomme tunnetaan maailmalla nerokkaasta keksinnöstä – luterilainen, opettele olemaan ylpeä uskonnostasi - Sunnuntai - HS.fi

Oon evluti. Joo, siis mähän oon lutsku.” Ihan vain kokeilin sanoa näin. Opettelen tuomaan esiin luterilaista identiteettiäni. Että miten sen sanoisi luontevasti. Eihän kukaan Suomessa ole tottunut sanomaan, että on luterilainen. Seitsemän teesiä reformaatiosta. Lokakuussa 2017 tulee kuluneeksi 500 vuotta Lutherin aneteeseistä ja reformaation käynnistymisestä.

Seitsemän teesiä reformaatiosta

Siitä alkoi myös jakaantumisen historia. Tästä näkökulmasta merkkivuoden vietto alkoi koskettavalla tavalla. Luterilaisten ja katolilaisten ylimmät hengelliset johtajat, paavi Franciscus ja piispa Munib Younan, Luterilaisen maailmanliiton presidentti, rukoilivat yhdessä ja syleilivät toisiaan sovinnollisesti Lundin tuomiokirkon jumalanpalveluksessa 31. lokakuuta. Sain tavata molemmat paimenet tapahtuman alla, piispa Munibin Kuopiossa ja paavin Roomassa. Ilon ja ahdistuksen luterilaisuus - Seurakuntalainen.

Joulun 2015 alla radiossa joku ruokaguruksi kutsuttu sanoi omasta joulun vietostaan, ettei se ole mitään ”luteriaanista kieltäytymistä”.

Ilon ja ahdistuksen luterilaisuus - Seurakuntalainen

Vuoden 2016 alussa Helsingin Sanomien toimittaja kirjoitti uudenlaisesta luovasta työtavasta, joka haastaa ”protestanttisen raatamisen etiikan”. Juhlien ammattijärjestelijä sanoi televisiouutisissa toukokuussa 2016, että ihmisten tulisi lopettaa luterilainen kruusailu ja vaatimattomuus ja alkaa järjestää iloisia juhlia. Luetteloa voisi jatkaa loputtomiin. Media toistaa vuodesta toiseen samoja asioita. Luther ei ollutkaan ankeuttaja. Tehdyt toimenpiteet Hyvä elämä / Totta, epätotta vai sittenkin epävarmaa tietoa?

Luther ei ollutkaan ankeuttaja

Kansallismuseon keskiaikaiset veistokset tulevat nähtäviksi verkkoon - Päivän lehti 13.1.2017. Hannu Lintu: ”Uskonpuhdistus oli paitsi teologinen, myös musiikillinen vallankumous” Alkamassa on sekä Suomen itsenäisyyden että uskonpuhdistuksen juhlavuosi, ja RSO:n kauden ensimmäisessä konsertissa sivutaan molempia.

Hannu Lintu: ”Uskonpuhdistus oli paitsi teologinen, myös musiikillinen vallankumous”

Kaikkia teoksia yhdistää uskonnollisuus, mutta miten ne siihen suhtautuvat? Luther ei ollutkaan ankeuttaja. Testaa: Kuinka hyvin sinulta sujuu parituhatta vuotta sitten puhuttu suomi? Lisätyn todellisuuden sovellus vie ihmiset 1500-luvun tapahtumiin Turun tuomiokirkossa. Sovellus kertoo siitä, kun uskonpuhdistus saapui Suomeen.

Lisätyn todellisuuden sovellus vie ihmiset 1500-luvun tapahtumiin Turun tuomiokirkossa

Turku 2.11.2016 klo 17:39päivitetty 3.11.2016 klo 07:47 Turun tuomiokirkossa voi jatkossa tutustua uskonpuhdistuksen aikaan mobiilisovelluksen avulla. Lisätyn todellisuuden sovellus Sanan seppä kertoo, millaisia muutoksia uskonpuhdistus aiheutti kirkkoon ja kansan elämään. Tarinassa seurataan fiktiivistä perhettä, joka laittaa poikansa Turun kouluun Mikael Agricolan oppiin.

Sanan sepän avulla käyttäjä voi katsoa tablettitietokoneen näytön kautta kahdeksan eri kohtausta. Sovellus on tehty Turun yliopiston, Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän sekä Kirkkohallituksen yhteistyönä, ja se on osa 500-vuotismerkkivuoden tapahtumia. Tällaista on piiloluterilaisuus. Tehdyt toimenpiteet Luterilaisuus / Teksti: Taneli Kylätasku Kuvat: Jarkko Peltoluhta Luterilaisuuden vaikutus suomalaisiin näkyy erityisen selvästi työhön liittyvissä arvostuksissa.

Tällaista on piiloluterilaisuus

Katolilaisten ja luterilaisten lähentyminen on esimerkki myös muille uskonnoille. Paavi Franciscuksen vierailu Ruotsissa näyttää päällisin puolin välietapilta superjulkkiksen maailmankiertueella.

Katolilaisten ja luterilaisten lähentyminen on esimerkki myös muille uskonnoille

Huomio keskittyy ensisijaisesti henkilöön. Periaatteellisella tasolla kyse on kuitenkin merkittävästä askeleesta pitkään kestäneiden kiistojen sovittelussa. Paavi tuli juhlistamaan reformaation merkkivuoden käynnistymistä, vaikka läntisen kirkon jakautuminen liki 500 vuotta sitten oli keskeinen polttoaine seuranneiden vuosisatojen verisissä uskonsodissa. Katolisen kirkon ja luterilaisten kirkkojen välit ovat lähentyneet viime vuosikymmeninä oppikeskustelujen ja käytännön yhteydenpidon avulla. Vartin retriitti: Jeesus ei ryhtynyt perkeleen sirkusapinaksi. Tehdyt toimenpiteet.

Vartin retriitti: Jeesus ei ryhtynyt perkeleen sirkusapinaksi

Vartin retriitti: Jeesus ei ryhtynyt perkeleen sirkusapinaksi. Se connecter à Facebook. 500 vuoden ero päättyi. -On ennustettu, että 10 vuoden päästä kaikki autot olisivat tietoverkon avulla yhteyksissä toisiinsa.

500 vuoden ero päättyi

Ja 20 vuoden päästä 75 prosenttia autoista olisi automaattiautoja, arvioi liikenneneuvos Seppo Öörni Liikenne- ja viestintäministeriöstä. -Helpot ongelmat on ratkaistu jo digitalisaation avulla, vaikeat, kuten liikenne, on vielä ratkaisematta. Odotan innolla, että tulevaisuudessa liikenteen ja auton älyteknologin avulla saan nukkua puoli tuntia pidempään, maalailee Sampo Hietanen liikkkumisen operaattori MaaS.fi:stä. Ihan jo lähitulevaisuudessa liikumme älykkäillä kulkuneuvoilla, olipa kyseessä robottiautot tai ei, liikennevälineet ovat yhteydessä esim. sääpalveihin, varottaviin viranomaisiin ja toisiinsa.

On arvioitu, että vuoteen 2030 mennessä maailmassa on jo 44 miljoonaa automaattista ajoneuvoa. Hs. Historiallinen askel: Paavi Franciscus ja Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill tapaavat Havannan lentokentällä Katolisen kirkon johtaja paavi Franciscus ja Venäjän ortodoksisen kirkon patriarkka Kirill kohtaavat perjantaina historiallisissa merkeissä Havannan lentokentällä. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun roomalaiskatolisen kirkon päämies ja Venäjän ortodoksisen kirkon johtaja kohtaavat. Idän ja lännen kirkot ajautuivat ristiriitojen vuoksi erilleen vuonna 1054. Paavi Franciscus on tavannut muita ortodoksisen kirkon johtajia, mukaan lukien Konstantinopolin patriarkan Bartholomeoksen. Hän ei kuitenkaan ole aiemmin tavannut Venäjän ortodoksisen kirkon johtajaa.

Kuubassa kirkonmiehet keskustelevat lentokentällä parin tunnin ajan. Paavi Franciscus ja Moskovan patriarkka Kirill tapasivat toisensa. Historian ensimmäinen paavin ja Moskovan patriarkan tapaaminen on totta: Paavi Franciscus ja hänen pyhyytensä Moskovan ja koko Venäjän patriarkka Kirill tapasivat Kuubassa Havannan kansainvälisellä lentokentällä 12. helmikuuta 2016 ja allekirjoittivat tapaamisen päätteeksi yhteisen julistuksen (alla). Paavin otti lentokentällä vastaan mm. Kuuban presidentti Raúl Castro. Luterilaisia ajatuksia. Luterilaisuus on uskontojen joukossa kuin maastohiihto urheilulajien keskuudessa. Se on meille suomalaisille tuttua, kaikki luulevat sen osaavansa. Se on kuitenkin ollut julkisuudessa yleensä ikävien asioiden johdosta ja sen loiston päivät tuntuvat olevan takanapäin.

Mediaseksikkyydestä, niin kuin ilmaisu kuuluu, ei ole tietoakaan. Kun reformaation 500-vuotisjuhla on käsillä 2017, olen ajatellut kirjoittaa pieniä juttuja luterilaisesta uskosta siitä vinkkelistä, mitä 2000-luvun ihminen siitä saa. Hs. Hs. Hs. Paavi Franciscus pani tuulemaan Kun argentiinalainen Jorge Mario Bergoglio valittiin paaviksi maaliskuussa 2013, jo pelkkä valinta oli historiallinen ja poikkeuksellinen. Bergogliosta eli paavi Franciscuksesta tuli ensimmäinen Euroopan ulkopuolelta kotoisin oleva paavi yli 1 200 vuoteen. Hän on myös ensimmäinen jesuiittataustainen paavi. Vielä poikkeuksellisempaa on ollut uuden paavin tyyli johtaa yli miljardin ihmisen katolista yhteisöä. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Sarja katsoo maailmankuulujen ihmisten julkisuuskuvan taakse.

Hs. Hs. "Obaman paavi" oli lempinimensä veroinen Katolisen kirkon päämies otti heti ensimmäisen Yhdysvaltain-vierailunsa aluksi kantaa päivänpolttavaan keskusteluun. Islamin rähinäaika voi jo lähestyä loppuaan - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Hs.