background preloader

Ps3

Facebook Twitter

Suomalaiset nukkuvat liian vähän, ja sillä voi olla vakavia seurauksia – Näillä ohjeilla taklaat univajeen ja voit paremmin - Hyvinvointi - HS.fi. Hyvillä yöunilla on huono puoli: Ikävät muistot juurtuvat nukkuessa. Kiinalaistutkimuksen koehenkilöiden aivokuvat osoittivat, että huonoista kokemuksista ja mielikuvista on parasta pyristellä eroon heti.

Hyvillä yöunilla on huono puoli: Ikävät muistot juurtuvat nukkuessa

Aivotutkimus 30.11.2016 klo 08:40päivitetty 30.11.2016 klo 09:11. 7 askelta hyvään muistiin. 1.

7 askelta hyvään muistiin

Nuku ja liiku riittävästi Riittävä ja laadukas uni sekä säännöllinen liikunta ovat avainasemassa muistikatkosten ennaltaehkäisyssä. 2. Vietä sosiaalista elämää. Näemme unia, koska öisin valmistaudumme erilaisiin uhkiin, sanoo professori - Päivän lehti 20.1.2017. Vaikuttaa siltä, että olisin professori Antti Revonsuon Hyllyillä ja pöydillä on kirjoja, papereita ja tietokone.

Näemme unia, koska öisin valmistaudumme erilaisiin uhkiin, sanoo professori - Päivän lehti 20.1.2017

Ikkunaan nojaa kehyksissä unenomaisia maisemakuvia, ja professori puhuu unista ja tietoisuudesta. Havaintoni muuttuvat hieman epävarmoiksi sen valossa, mitä Revonsuo sanoo. LuPsy: LATERALISAATIO - AIVOPUOLISKOJEN TYÖNJAKO. Minulle opetettiin aikoinaan, että aivopuoliskojen erikoistuminen olisi vain ihmisen ominaisuus – se olisi kehittynyt, koska vasen aivopuoliskomme on erikoistunut kieleen ja oikea mm. tilasuhteiden tajuun.

LuPsy: LATERALISAATIO - AIVOPUOLISKOJEN TYÖNJAKO

Nykytiedon valossa tuo vanha väite on yhtä aikaa oikein ja väärin. On paljon todisteita siitä, että oikeakätisillä ihmisillä todellakin vasen aivopuolisko yleensä erikoistuu kieleen, oikea tilasuhteisiin yms. Työnjaosta lienee ollut myös evolutiivista hyötyä – aivojen suorituskyky on pysynyt korkeana ja monipuolisena, vaikka suuria alueita on otettu uusien, kielellisten toimintojen käyttöön. Mikä jutussa sitten on väärin? Kolumni: Sukupuolten välillä on eroja – ainakin aivoissa.

Evoluutio on erottanut myös miesten ja naisten aivojen kehityksen omanlaisikseen.

Kolumni: Sukupuolten välillä on eroja – ainakin aivoissa

Lopputulos: pienempi lapsikuolleisuus ja lisää elinikää, kirjoittaa Jussi Viitala. Matkiminen - Osa oppimista ja myötäelämistä. Myötäelämistä, toisen ihmisen tunteiden ymmärtämistä kutsutaan yleisesti empatiaksi.

Matkiminen - Osa oppimista ja myötäelämistä

Kun ystävämme kertoo meille huolistaan, me eläydymme hänen tunteisiinsa ja sanomme jotakin, jonka uskomme olevan lohdutukseksi. Hymy ja innostus tarttuvat, joskus myös pelko tai paniikkikin. Toisen ihmisen asemaan eläytymiseen voi liittyä myös eleiden, asentojen ja puheen jäljitteleminen. Arkielämässä jäljittelystä on helppo löytää esimerkkejä.

Jos keskustelemme äänensä menettäneen flunssapotilaan kanssa, puhumme helposti itsekin kuiskaamalla. Ennen oli kaikki paremmin – ja niin sen kuuluukin olla. Teininä aivoinfarktin saanut tutkija haluaa selvittää, miksi emme enää keskity. Väsyttääkö aamulla? Virkistävän yöunen ihannekaava on muuttunut. Muisti hämääntyy vääristä faktoista – Neljä syytä, joiden vuoksi muisti voi pettää. Mistä teillä väännetään?

Muisti hämääntyy vääristä faktoista – Neljä syytä, joiden vuoksi muisti voi pettää

Ajan- tai rahankäytöstä vai lastenkasvatuksesta? Kotitöistä vai seksistä? Jokaisella vähän pidempään yhdessä olleella parilla on niin kutsutut ikiongelmansa, joista syttyy sanasota säännöllisin väliajoin. Potilaan Lääkärilehti - Tietotekniikkaan perustuvan opetuksen kolme legendaa. Kong­ressi New Yor­kissa toi Suo­mesta tuli­jalle hämmäs­tyksen.

Potilaan Lääkärilehti - Tietotekniikkaan perustuvan opetuksen kolme legendaa

Tieto­tek­niikkaan perus­tuva opetus on­kin kuu­man de­batin ai­he, ei kaikki­voipa rat­kaisu kansa­kunnan on­gelmiin. On­gelma ei­vät ole tieto­koneet, vaan mu­kana kul­keva oppi­mis­kä­sitys, jol­ta ei vain puu­tu tieteel­linen poh­ja, vaan jo­ka on osoi­tettu virheel­li­seksi. Tut­kijat kut­suvat näi­tä käsi­tyksiä kasva­tus­tieteen urbaa­neiksi legen­doiksi. En­sin on le­genda uu­desta, digi­na­tii­vista suku­pol­vesta, jo­ka tie­tää luon­nostaan, mi­ten käyt­tää tieto­tek­niikkaa oppi­miseen, ja jol­la on ky­ky ra­kentaa merki­tyk­sel­listä tie­toa audio­vi­suaa­li­sesta infor­maa­tio­tul­vasta. Väärinymmärretty ADHD. Tällä viikolla on laajasti luettu ja sosiaalisessa mediassa jaettu Helsingin yliopiston Yliopisto –lehden tutkimukseni pohjalta kirjoitettua ”Väärinymmärretty ADHD” –artikkelia, jossa lisäkseni on haastateltu terveydenhuollon ja sosiaalitoimen edustajaa.

Väärinymmärretty ADHD

Olen saanut kysymyksiä artikkelin tiimoilta, mm. siitä miksi ADHD-oireiset aikuiset eivät saa apua riittävästi. Taltuta polvikipu muutamassa minuutissa – tarvitset vain pyyhkeen - Lifestyle. Hs. ”Ikinä aiemmin ei ole kukaan lapsi tullut kuperkeikalla sisään.”

hs

Neuropsykiatrin toteamus vastaanotolla on painunut vahvasti Erja Sandbergin mieleen. Sandbergin toinen poika oli lähtenyt kävelemään jo seitsemän kuukauden iässä eikä ollut sen jälkeen pysähtynyt. Hän oli aivan erilainen kuin vuotta vanhempi veljensä: aina liikkeessä tai äänessä. Heräsi aamuneljältä, nukkui vartin päiväunet. Taidot etenivät samaa tahtia kuin esikoisellakin, mutta kaikkea säesti ylimääräinen säätö ja sähellys. Hs. Fakta Nuori tarvitsee keskimäärin ainakin 8–9 tuntia unta, mutta yksilöllinen vaihtelu on suurta. Riittävää unen määrää kannattaa arvioida nuoren oman olon, jaksamisen, virkeyden ja mielialan perusteella.

Kuinka hyvin osaat erotella värit? Värien psykologia - Askel Terveyteen. Jos todella ajattelet asiaa, eikö olisi tylsää ja ankeaa, jos elämässä olisi vain mustaa ja valkoista väriä? Hs. Hs. Hs. Väsyttääkö – pitkäaikainen oireyhtymä uuvuttaa jopa kymmeniätuhansia suomalaisia Pionit puskevat kukkapenkistä olohuoneen ikkunan alla. Emilia Tapiola, 36, katsoo kaivaten niitä ja takana hohtavaa kasvihuonetta. Hs. Ensimmäisen kerran se tapahtui Matilda Koivistolle partioleirillä. Hs. Enemmistöllä meistä väsymys hiipii kroppaan iltauutisten jälkeen, mutta joka kahdeksannella suomalaisella uni tulee silmään vasta puolenyön jälkeen. Hs. Miksi fiksut yritykset päätyvät tyhmiin ratkaisuihin? - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Professori Jerry B. Harvey kuvailee (Organizational Dynamics, 17/1988) "Abilenen paradoksia". Hs. Näitä vangit askartelevat salaa: avaimia putkista, kiljua kattolamppuun, poljettava tatuointikone – testaa, osaatko vankilaslangia Hullut huutavat yöt läpeensä.

Tutkija: Kelloa pitäisi siirtää vielä tunti taaksepäin ja jättää sitten rauhaan ainiaaksi - Aika - Tiede. Sunnuntaina tapahtui jälleen se ihme, että saimme ilmaiseksi tunnin lisää vuorokauteen. Hs. Unettomuus. Uni. Aivovamma vei Outi Leinosen työkyvyn – mutta ei poikkeuksellista taitoa takoa rahaa - Urheilu - Raha. Toimintapelit ovat oivaa aivojumppaa - Tiede. Näin helposti valemuiston voi istuttaa, kertoo muistin huippututkija - Muisti - Sunnuntai. Tutkija: Kelloa pitäisi siirtää vielä tunti taaksepäin ja jättää sitten rauhaan ainiaaksi - Aika - Tiede. Hs.