background preloader

Fi3

Facebook Twitter

”TTIP-sovun syntyminen tänä vuonna on mahdotonta” – HS kertoo mistä vapaakauppaneuvotteluissa on kyse. Saksan talous- ja energiaministeri Sigmar Gabriel tyrmäsi sunnuntaina TTIP-nimellä tunnetut kauppaneuvottelut epäonnistuneiksi, eivätkä tutkijatkaan ole enää toiveikkaita niiden loppuun saattamisesta tämän vuoden aikana.

”TTIP-sovun syntyminen tänä vuonna on mahdotonta” – HS kertoo mistä vapaakauppaneuvotteluissa on kyse

EU:n ja Yhdysvaltain välisestä TTIP-sopimuksesta on neuvoteltu vuodesta 2013 lähtien, ja vastustus on ollut ärhäkkää niin Euroopassa kuin Yhdysvalloissakin. HS keräsi yhteen olennaisimmat tiedot TTIP:n tämänhetkisestä tilanteesta sekä siitä, mistä vapaakauppaneuvotteluissa ylipäätään on kyse. Mitä tarkoitetaan vapaakauppasopimuksella?

Vapaakauppasopimus on kansainvälinen sopimus, jolla valtiot sopivat keskinäisen kauppansa ehdoista. Valtiot siis käytännössä määrittelevät, millä ehdoilla tavaroita ja palveluita viedään maasta ja päästetään maahan. Sopimisen kohteena ovat perinteisesti olleet tullimaksut sekä liiketoiminnan sääntelyyn liittyvät muut asiat. Kattavimmat kauppasopimukset on tehnyt Maailman kauppajärjestö WTO 160 jäsenmaansa kesken. Mitä tarkoittaa TTIP? Kun olot paranevat, yhteistyö muuttuu helposti kilpailuksi. Zikaviruksesta voi olla vakavaa haittaa muillekin kuin kohdussa kasvaville lapsille.

Kun olot paranevat, yhteistyö muuttuu helposti kilpailuksi

Uudessa hiiritutkimuksessa ilmeni, että zikatartunta voi vaurioittaa pysyvästi kiveksiä. Topeliuksen Suomi on purkutalkoiden kohteena. ”Meillä ei ole enää varaa pitää koko maata asuttuna.”

Topeliuksen Suomi on purkutalkoiden kohteena

Näin todetaan nykyään usein. Edessämme on yhtä suuri rakenteellinen muutos kuin 1960-luvun maaltamuutto, mutta keskustelu jää iskulauseiden tasolle. Aluepolitiikan käsitteeseen liittyy nykyisin lähes pelkästään kielteisiä mielleyhtymiä. Se nähdään kasvukeskusten lypsämisenä ja kuihtuvien seutujen tekohengityksenä. Kirjailijan työni vuoksi teen puhujamatkoja kauas kasvukeskusten ulkopuolelle. Suomella tarkoitan sitä kuvitteellista kokonaisuutta, jonka esivanhempamme rakensivat 1800-luvulla kansallisaatteen pohjalle.

Onko Euroopan pakolaiskriisi historiallinen? Eurooppalaisittain kyllä, globaalisti ei. Onko Euroopan pakolaiskriisi historiallinen?

Onko Euroopan pakolaiskriisi historiallinen? Eurooppalaisittain kyllä, globaalisti ei

Eurooppalaisittain kyllä, globaalisti ei. Puolittuiko maailman köyhien määrä oikeasti? Köyhyyden rajanveto on mielivaltaista. Puolittuiko maailman köyhien määrä oikeasti?

Puolittuiko maailman köyhien määrä oikeasti? Köyhyyden rajanveto on mielivaltaista

Köyhyyden rajanveto on mielivaltaista Vuonna 1990 äärimmäisessä köyhyydessä eli YK:n mukaan noin 1,9 miljardia ihmistä, mutta vuonna 2015 enää 836 miljoonaa. Köyhien suhteellinen osuus pienentyi vielä selvemmin, koska samanaikaisesti maapallon väestö kasvoi runsaasta viidestä miljardista yli seitsemään miljardiin. Suomalaisten mielestä uutinen vaikutti liian hyvältä ollakseen totta.

Sademetsän asukkaat opettivat tiedenaiselle intuitiota ja asioiden jakamista – ”Nyt tuntuu oudolta, kun Euroopassa joku ostaa evästä eikä jaa sitä” Sademetsän asukkaat opettivat tiedenaiselle intuitiota ja asioiden jakamista – ”Nyt tuntuu oudolta, kun Euroopassa joku ostaa evästä eikä jaa sitä” Aina kun ihminen mielletään luonnosta erilliseksi, Pirjo Kristiina Virtasen korvaan särähtää.

Sademetsän asukkaat opettivat tiedenaiselle intuitiota ja asioiden jakamista – ”Nyt tuntuu oudolta, kun Euroopassa joku ostaa evästä eikä jaa sitä”

Hänen tutkimilleen Amazonian intiaaneille oli selvää, että kaikki elollinen kehittyy tiheässä yhteydessä. Kansallisuusaate on joustavin poliittinen aate koskaan, mutta käpertymällä historian ulkomuseoksi Suomi kuihtuu pois. Tunnetun talousprofessorin arvio suomalaisista: Ylikoulutettuja alisuorittajia. Juttu on julkaistu alun perin 13.4.2014.

Tunnetun talousprofessorin arvio suomalaisista: Ylikoulutettuja alisuorittajia

Professori Bengt Holmström luettelee kolme Suomen talouden solmua: yliopistokoulutus, uusien tuotantoreseptien puute ja pääomaköyhyys. "Suomeen tarvittaisiin enemmän sellaisia kuin Antti Herlin ja Björn Wahlroos", sanoo Holmström. Thomas Moren Utopia on 500 vuoden ajan innoittanut yhteiskunnallisia ajattelijoita, uskonlahkoja, hippejä, kommunisteja ja tieteiskirjailijoita. Kuka Englantilainen kirjailija, retorikko ja valtiomies.

Thomas Moren Utopia on 500 vuoden ajan innoittanut yhteiskunnallisia ajattelijoita, uskonlahkoja, hippejä, kommunisteja ja tieteiskirjailijoita

Syntyi 1478, kävi Englannin parhaat koulut. Pidettiin lapsinerona. Valmistui 1494 Oxfordin yliopistosta. Meni naimisiin kahdesti. Kehitysoppi kompastui lähtötelineisiin - Seurakuntalainen. NÄIN MEITÄ VEDÄTETEÄÄN. Osa 3. Diabetes. Rasismi: neljä väärinymmärrystä. Nykyinen yhteiskunnallinen tilanne vaatii rasismin käsitteen ymmärrystä.

Rasismi: neljä väärinymmärrystä

Rasismin käsitteen määrittelystä kirjoitin toisen jutun. Määrittely ei kuitenkaan ratko kaikkia pulmia. Yhtä tärkeää on ymmärtää, millainen käsite rasismi on, ja miten se on yhteydessä moraaliin. Rasismiin liittyy neljä väärinymmärrystä, joita esiintyy sekä rasismin puolustajilla että sen vastustajilla. Ensimmäisen väärinymmärryksen mukaan kaikki puhe ihmisryhmien välisistä eroista on rasismia. Tämä ei pidä paikkaansa. Jotkut käsitteet ovat normatiivisia. Ravitsemussuositukset ovat epätieteellisiä ja virheellisiä - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen. Maa-ja metsätalousministeriön alainen Valtion ravitsemusneuvottelukunta (VRN) antaa Suomessa ns. virallisia ravitsemussuosituksia, joita päivitetään muutaman vuoden välein.

Ravitsemussuositukset ovat epätieteellisiä ja virheellisiä - Terveysuutiset - Tohtori Tolonen

Suositukset ovat yhteispohjoismaisia, mutta ne perustuvat valtaosin amerikkalaisiin ohjeisiin. VRN:n jäsenet väittävät suositusten perustuvan tieteellisiin tutkimuksiin. Väite ei pidä paikkaansa, ilmenee uudesta meta-analyysista. Kaiken kukkuraksi Kalifornian yliopiston tutkijat ovat nyt paljastaneet, kuinka sokeriteollisuus on lahjonut Harvardin yliopiston tutkijoita vääristelemään tutkimusta, joissa vähäteltiin sokerien (hiilihydraattien) haittoja ja liioiteltiin rasvojen ja kolesterolin vaarallisuutta.

Suomessa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholmilla on likeiset yhteydet sokeriteollisuuteen ja Coca-Colaan. Yhdysvalloissa ja Isossa-Britanniassa annettiin vuosina 1977 ja 1983 kansalliset ravitsemussuositukset, joiden tavoitteena sanottiin olleen sydäntautien ehkäiseminen rasvan syöntiä vähentämällä. Lopetetaan tieteestä puhuminen. Lopetetaan tieteestä puhuminen Tutkimustiedon arvostuksen lasku yhdistetään siihen, että tieteellisen metodin tuottama tieto asetetaan julkisessa keskustelussa yhä useammin samalle tasolle kokemuksien kanssa. Oikeastaan, juuri tämä vastakkainasettelu luo ongelmia.

Ei nimittäin ole kahta kilpailevaa tapaa rakentaa luotettavaa tietoa. Ihminen rakentaa tietoa aina tieteellisen metodin kautta. Robotit ja tekoäly uhkaavat työpaikkoja – ”Koneet ovat pian ihmistä parempia liki kaikessa” - Digitalisaatio. Robotit ja tekoäly uhkaavat työpaikkoja – ”Koneet ovat pian ihmistä parempia liki kaikessa” Tekoälyn ja robottien nopea kehitys uhkaa aiheuttaa suurtyöttömyyttä, kertoo talouslehti Financial Times (FT). Älykkäät koneet voivat lehden mukaan pian korvata ihmistyöntekijöitä talouden joka alueella, todettiin viikonvaihteessa pidetyssä tiedetapahtumassa Washingtonissa Yhdysvalloissa. ”Lähestymme aikaa, jolloin koneet voivat olla ihmisiä parempia liki jokaisessa tehtävässä”, kertoi tietojenkäsittelytieteiden professori Moshe Vardi Ricen yliopistosta FT:n mukaan. ”Yhteiskunnan täytyy kohdata tämä kysymys, ennen kuin se on edessämme: jos koneet pystyvät tekemään liki kaiken ihmisten tekemän työn, mitä ihmiset tekevät?”

Vardin ja Cornellin yliopiston professorin Bart Selmanin mukaan hallitukset ja yhteiskunta eivät ole riittävästi huomioineet tekoälyn ja robotiikan kehitystä. "Viidennes ihmisistä uskoo lähes mihin tahansa" – Esko Valtaoja ehdottaa kuukauden sometaukoa. Tieteenvastaisuus on aina muodissa – ainakin tietyissä piireissä, uskoo Esko Valtaoja. Ei kukaan rakasta tietoa silloin, kun se on omia, vahvoja luuloja vastaan. Facebook. 14 syytä: Miksi uskomme yksisarvisvalmentajaa? - Suomen Psykologiliitto ry.

Nykyään jokaisen ulottuvilla on käytännössä loputon määrä tutkimustietoa, johon pääsee käsiksi taskussa olevalla älypuhelimella. Olemme myös keskimäärin koulutetumpia kuin koskaan. Näin somehuhusta tulee "totta" – tarkastelussa kolme vastamedian uutista. Hs. Hs. Tieto ja usko – erottamattomat. Hs. Hs. Maailma sekunnissa: 633 myytyä kondomia ja 212,5 euroa lisää valtionvelkaa Kello 6.25: Herätys. Kello 6.45: Käy läpi power pointit palaveria varten. Kello 7.30: Kuntosali; kahvakuulatreeni. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs.