background preloader

Fi2

Facebook Twitter

Ruotsissa leimahti taas tiedevilppikohu: Meribiologien epäillään tekaisseen tuloksensa, tutkimusaineistokin katosi – epäiltyjen mukaan kyse on kateellisten panettelusta - Tiede - HS.fi. Ruotsissa on leimahtanut uusi tiedekohu.

Ruotsissa leimahti taas tiedevilppikohu: Meribiologien epäillään tekaisseen tuloksensa, tutkimusaineistokin katosi – epäiltyjen mukaan kyse on kateellisten panettelusta - Tiede - HS.fi

Viime vuonna maata kuohutti maailmankuulun kirurgin Paolo Macchiarinin joka johti hänen potkuihinsa sekä myös muutaman tutkimusjohtajan eroon Karoliinisesta instituutista. Tällä kertaa jupakan polttopisteessä on kaksi Uppsalan yliopiston meribiologia. He julkaisivat viime heinäkuussa arvostetussa Science-lehdessä mikromuovin vaarallisuudesta kalanpoikasille. Pinnalla olevasta aiheesta tehty tutkimus herätti laajaa huomiota maailmalla. Kaksikko kertoi saaneensa selville, että ahventen poikaset syövät normaalin eläinplanktonin sijasta mieluummin mikromuovin hippusia. Nyt Uppsalan yliopiston teettämä selvitys päätyi siihen, että tutkijat syyllistyivät vilppiin ja että tutkimusjulkaisu on peruttava. Aiempi alustava selvitys oli päästänyt tukijat pälkähästä, mitä uudessa raportissa ihmetellään, Science-lehti. ”Nyt täällä ei ole kaikki kunnossa”, sanoi kätilö Minnalle, jonka raskaus oli puolivälissä, ja vauva potki jo – oli tehtävä vaikea päätös elämästä ja kuolemasta - Sunnuntai - HS.fi.

Panu Raatikainen: Sananvapauden sankarit – Kansan Uutiset. Suomessa on nyt puhuttu paljon sananvapaudesta.

Panu Raatikainen: Sananvapauden sankarit – Kansan Uutiset

Tampereella järjestettiin viikonloppuna mielenilmaus sananvapauden puolesta. Perussuomalaisten Sebastian Tynkkynen julistaa olevansa ”erittäin huolestunut suomalaisen sananvapauden tilasta”. Äärioikeistolaisista sympatioistaan tunnetun kirjailija Timo Hännikäisen apurahasta noussut kohu kuulemma loukkasi Hännikäisen sananvapautta. On suosittua vedota sananvapauteen. Harva kuitenkin tuntuu ymmärtävän, mistä sananvapaudessa on oikeasti kysymys. Eivät nämä rasistit oikeasti mitään sananvapautta puolusta. Terveydenhoidossa on pakko valita – Testaa, kenet sinä jättäisit hoitamatta. Hengityskone lihassurkastumapotilaalle?

Terveydenhoidossa on pakko valita – Testaa, kenet sinä jättäisit hoitamatta

Etelänmatka ihotautia sairastavalle? Miten sinä hoitaisit, jos olisi lääkäri? Tutustu seuraaviin esimerkkipotilaisiin. Jos olisit lääkäri, ja sinulla olisi käytettävissäsi rahaa viiden tapauksen hoitoon, mitkä kaksi potilasryhmää jättäisit hoitamatta esitetyllä tavalla? Ei myötä- eikä vastoinkäymisissä – avioliiton suosio romahtaa Euroopassa, ja uudet perhemallit korvaavat perinteisen. Fakta Avioliittoinstituution ja -lain muutokset heijastuvat myös kieleen.

Ei myötä- eikä vastoinkäymisissä – avioliiton suosio romahtaa Euroopassa, ja uudet perhemallit korvaavat perinteisen

Salavuoteus tarkoitti kahden naimattoman ihmisen välistä seksuaalista kanssakäymistä. Salavuoteus poistui Suomen rikoslaista vuonna 1929. Aviorikos eli huoruus tarkoitti seksisuhdetta, jossa ainakin toinen osapuoli oli omalla tahollaan naimisissa. Kaksinkertaisessa huoruudessa kumpikin oli tahollaan naimisissa. Tutkimus: Rikkamyrkkygeenillä muunneltu soijalajike lisäsi rikkaruoho­myrkkyjen käyttöä. Zikaviruksesta voi olla vakavaa haittaa muillekin kuin kohdussa kasvaville lapsille.

Tutkimus: Rikkamyrkkygeenillä muunneltu soijalajike lisäsi rikkaruoho­myrkkyjen käyttöä

Uudessa hiiritutkimuksessa ilmeni, että zikatartunta voi vaurioittaa pysyvästi kiveksiä. Tutkimuksessa zikavirus tartutettiin muuten terveisiin uroshiiriin. Kolmen viikon kuluessa tartunnasta hiirten kivekset olivat kutistuneet, mieshormoni testosteronin eritys oli vähentynyt ja hedelmällisyys heikentynyt. ”Vielä ei tiedetä, vaikuttaako zika samalla tavalla myös ihmisiin, mutta tuloksemme viittaa siihen, että miesten testosteronitaso ja siittiöntuotanto voivat laskea zikatartunnan seurauksena”, toteaa patologian, immunologian ja molekyylibiologian professori Michael Diamond tutkimustiedotteessa. Jo aiemmin on huomattu, että zikavirus voi säilyä siemennesteessä kuukausien ajan ja tarttua sen välityksellä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kehottaakin tautialueella matkustaneita miehiä pidättäytymään raskauden yrittämisestä kahden kuukauden ajan matkalta palattuaan. Tutkimuksen julkaisi Nature. Viisikuisella lapsella on kolme biologista vanhempaa – uutta hedelmöitysmenetelmää kokeiltiin ensimmäistä kertaa.

Viisi kuukautta sitten maailmaan syntyi poikkeuksellinen vauva.

Viisikuisella lapsella on kolme biologista vanhempaa – uutta hedelmöitysmenetelmää kokeiltiin ensimmäistä kertaa

Hänellä on nimittäin kolme biologista vanhempaa: kaksi äitiä ja yksi isä, kertoo tiedelehti New Scientist. Taustalla on kiistelty uusi hedelmöityshoito, joka on toistaiseksi laillinen vain Britanniassa. Menetelmän avulla eräiden perinnöllisten sairauksien kantajien on mahdollista saada terveitä jälkeläisiä. Lapsi on varsinainen maailmankansalainen jo syntyessään.

Hollannissa pohditaan avustetun itsemurhan sallimista elämästä tarpeekseen saaneille vanhuksille. Hollannin hallitus haluaisi laajentaa maassa jo viisitoista vuotta voimassa ollutta lakia eutanasian sallimisesta koskemaan myös avustettua itsemurhaa, kertoo uutistoimisto AFP.

Hollannissa pohditaan avustetun itsemurhan sallimista elämästä tarpeekseen saaneille vanhuksille

Avustettu itsemurha sallittaisiin sellaisille iäkkäille ihmisille, jotka eivät ole sairaita mutta jotka tuntevat eläneensä jo riittävän kauan. Ajatus on herättänyt Hollannissa kiivasta keskustelua. Avustetun itsemurhan sallimista tarkoin rajatuissa olosuhteissa ovat kannattaneet muun muassa maan terveys- ja oikeusministerit. He antoivat kirjelmänsä aiheesta maan parlamentille myöhään keskiviikkona. Sen sijaan ajatus on tyrmistyttänyt monia poliittisia puolueita ja kansalaisia, jotka pelkäävät mahdollisuuden aiheuttavan paineita ”haavoittuvaisille, yksinäisille ja epätoivoisille” ihmisille. Onko eläinaktivismi hyväntahtoisuutta, rikollisuutta, bisnestä vai äärijärjestö? - Maaseutumedia.

Mutant Cows Show The Corruption Of The Meat Industry. At first glance of the below video, you may think you are observing some sort of heavily morphed cow that looks more like a mythical creature than the animals we know to exist on farms and in the wild.

Mutant Cows Show The Corruption Of The Meat Industry

Hs. Hyväksikäytetty noin 20-vuotias nainen sai traumojensa takia luvan avustettuun itsemurhaan Hollannissa Noin 20-vuotias, lapsena hyväksikäytön uhriksi joutunut nainen sai viime vuonna luvan tehdä avustetun itsemurhan eli eutanasian Hollannissa.

hs

Naiselle annettiin päätöksen jälkeen tappava ruiske. Tapauksesta kertoivat maanantaina muun muassa brittiläiset Independent, Mirror ja The Sun -lehdet. Tapaus oli esimerkkinä raportissa, jossa hollantilaiset viranomaiset kertoivat eutanasiatapausten hoidosta ja niiden perusteluista. Raportin mukaan nainen oli joutunut hyväksikäytetyksi 5-15-vuotiaana ja hän kärsi parantumattomasta traumanjälkeisestä stressihäiriöstä, anoreksiasta, kroonisesta masennuksesta ja harhoista.

Häntä tutkineiden lääkärien mukaan ongelmiin ei ollut yrityksistä huolimatta löytynyt parannuskeinoa. Hollannissa armokuolemista päättää tapauskohtaisesti toimikunta, joka arvioi muun muassa potilaan kärsimyksen vakavuutta ja vaihtoehtoja kuolinavulle. Tiina Raevaara: ”Näin tunnistat huuhaan” Tony Dunderfelt tietää monia syitä, jotka saavat puolison vetäytymään, vaikka sinä haluaisit juuri nyt selvyyden suhdettanne hiertävään kysymykseen.

Tiina Raevaara: ”Näin tunnistat huuhaan”

Hänestä tuntuu, että häntä ryhdytään syyttämään jostakin. Puoliso aistii, että hän on mielestäsi tehnyt jotakin väärin ja on syypää sekä onnettomaan oloosi että uhkaavaan konfliktiin. Hän on aiempien kokemusten jälkeen tullut siihen johtopäätökseen, ettei kannata keskustella. Vaikka kuinka keskusteltaisiin, aina päädytään siihen, että sinun mielipiteesi jyrää. Hän ei jaksa vääntää asiasta, koska kuitenkin tehdään – tai ainakin pyritään tekemään – niin kuin sinä haluat. Hän ennakoi, että keskustelun mukana tulee huonoja fiiliksiä. Sananvapauden symbolina puolustettu satiirilehti Charlie Hebdo on huonoa huumoria ja alapääjuttuja - Charlie Hebdo - Kuukausiliite. Sananvapauden symbolina puolustettu satiirilehti Charlie Hebdo on huonoa huumoria ja alapääjuttuja Satiirilehti Charlie Hebdon uusi numero saapui vihdoin.

Se ilmestyi lehteen tehdyn terrori-iskun vuosipäivänä, eikä sitä saanut ostaa kuin kaksi kappaletta kerrallaan. Abitti. Tarkista sähköpostiosoite ja salasana Ajankohtaista Abitissa: Parannus 15.1.2016 Uutta Abitissa: koetilan varapalvelin nyt, monta koetta yhdellä palvelimella kuun vaihteessa Parannus 22.12.2015 Opiskelijan tallentamat tiedostot varmuuskopioidaan Parannus 11.12.2015.

Hyvän elämän eväät (23/06) Todetkaamme nyt, - - mikä on korkein käytännön toimin saavutettava hyvä. Terminologiasta vallitsee melkein täydellinen yksimielisyys. Sekä ihmisten suuri joukko että sivistyneet sanovat sen olevan onnellisuus, ja heidän mielestään 'olla onnellinen' tarkoittaa samaa kuin 'elää hyvin' tai 'onnistua elämässä'. Mutta mielipiteet menevät ristiin siitä, mitä onnellisuus on, ja tähän kysymykseen ihmisten suuri joukko ei anna samaa vastausta kuin viisaat. Aristoteles, Nikomakhoksen etiikkaAristoteles muotoilee etiikkaa ja politiikkaa koskevissa teoksissaan onnistuneen ja edelleen ajankohtaisen ajatuksen siitä, mitä on ihmisen hyvä elämä ja mitä sen toteutuminen edellyttää. Sen mukaan ihminen on onnellinen eli elää hyvää elämää, jos hän voi aidosti toteuttaa kaikkia ihmisyyteen olennaisesti kuuluvia kykyjä ja mahdollisuuksia. Docs - create and edit documents online, for free. Google Docs - create and edit documents online, for free.

Tutut keinot lepyttävät ilmastonmuutoksen – ja maksavat itsensä takaisin. Ilmastonmuutos on pysäytettävissä. Ympäri maailmaa on kehitetty keinoja, joilla vähennetään päästöjä ja käännetään ihmiskuntaa uhkaavan katastrofin suunta. Niiden käyttöönotto voi tuoda 36 miljardin euron vuotuiset säästöt vuoteen 2030 mennessä. HS:n verkkoraportti esittelee Sitran kansainväliseen tutkimukseen pohjautuvat ratkaisut. Voimme saada hiilidioksidipäästöt kuriin pääosin nykyisin keinoin ja kärsimättä taloudellista vahinkoa. Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä. Onko onnellisuuden tavoitteleminen itsekästä? Onnellisuuden tavoitteleminen on paitsi itsekästä, myös tyhmää. Liikaa omaan onnellisuuteen keskittyminen tekee ihmisestä itse asiassa onnettoman ja on helposti vahingollista myös hänen sosiaalisille suhteilleen. Sen sijaan kun ihminen keskittyy tekemään itselleen merkityksellisiä asioita ja kytkee tähän myös pyrkimyksen tehdä hyvää omille läheisilleen, onnellisuus tulee sivutuotteena.

Onko pakko olla koko ajan onnellinen? Olenko epäonnistunut, jos olen onneton? Ilmastonmuutos on suuri eettinen haaste. Ilmastonmuutos on ennen kaikkea moraalinen kysymys, Al Gore on korostanut. Suomen hallituksen laatima tulevaisuusselonteko maamme ilmastopolitiikan vaihtoehdoista toteaa myös yksiselitteisesti, että “lopulta kyseessä on kuitenkin ylisukupolvinen ja maailmanlaajuinen moraalinen valinta”. Miten paha on, jos ilmastonmuutos vie ihmisiltä elämän? - Kolumnit. Hs. Suomen on vallannut hyvinvointiaate, jota tunnustavat kaikki poliittiset puolueet. Hs. Hs. Filosofin vastaanotolle ei löydä, ellei tiedä tarkalleen, mitä etsii. Töölöläisen kerrostalon ovisummerissa lukee ainoastaan Mattila. Muutamaa kerrosta ylempänä on pieni huone, jonka nurkkaan mahtuu juuri ja juuri nojatuoli, sohva ja pieni pöytä. Hs. Hs. Hs. Kun olin 14-vuotias, tanssin koulun diskoissa hitaita melkein aina saman pojan kanssa.

Kun November Rain alkoi soida, jompikumpi haki toista tanssimaan. Muuten ei paljoa puhuttu. Olimme liian nuoria ajamaan mopolla, ostamaan olutta tai menemään kunnon kesätöihin. Kävimme rippikoulun ja nauroimme naimaluvalle. Tosiasiassa meillä olisi ollut sellainen, jos vain olisimme ymmärtäneet kysyä. 1990-luvulla neljä tyttöä kysyi. Hs. Kampanja kitkee seksiin painostamista.

Hs. Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Noin 4 500 merkin mittaisia tekstejä voi tarjota osoitteeseen hs.artikkeli@hs.fi. Hs. Vieraskynä-palstalla julkaistaan asiantuntijakirjoituksia. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Lukion on taisteltava pinnallisuutta vastaan. Psykiatri Hannu Lauerma: Kuka tahansa pystyisi pahaan - Psykologia - Elämä. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs. Hs.