background preloader

Fi1

Facebook Twitter

Security Check Required. Filosofian yo-kokeessa voi menettää pisteitä kirjoittamalla turhuuksia – 8 vinkkiä kirjoituksiin! Ajattele, kirjoita johdonmukaisesti, kyseenalaista, selvennä käsitteitä, argumentoi.

Filosofian yo-kokeessa voi menettää pisteitä kirjoittamalla turhuuksia – 8 vinkkiä kirjoituksiin!

Kerro konkreettisia esimerkkejä, mutta varo, etteivät ne paljasta tietämättömyyttäsi! Ylioppilastutkintolautakunnan sensori Eero Salmenkiven kahdeksan vinkkiä, joilla onnistut paremmin filosofian ylioppilaskirjoituksissa. 1. Vastaa tarkasti siihen, mitä kysytään Filosofia on ajattelua, eikä tehtäviin yleensä ole yhtä oikeaa vastausta. Ei siis kannata kirjoittaa varmuuden vuoksi kaikkea, vaan keskittyä lähestymään tehtävänantoa jostain näkökulmasta. Joissain tehtävissä ilmoitetaan vastaukselle enimmäispituus. Minkälaisissa kysymyksissä tyypillisesti eksytään asiasta? Onko totta, että Aku Ankan auton rekisterinumero on 313? Hyvän vastauksen piirteissä sanotaan:Olennaista on kiinnittää huomiota fiktiiviseen kontekstiin. . – Me tiedämme, että Aku Ankan auton rekisterinumero ei ole 314 vaan 313. Kysymyksen juju on pohtia fiktiivisiä asioita. – Minkälainen totuus koskee vaikkapa Ylen fiktiivisiä ohjelmia. 2. 3.

Neurokirurgin hurja kokemus: Tietoisuus ei lopu kuolemaan? Facebook. Ole parempi nettikeskustelija, vältä yleisimmät argumentaatiovirheet. Nykyään on muodikasta puhua keskustelukulttuurin polarisaatiosta eli siitä, että mielipiteet jakautuvat vastakkaisiin ääripäihin.

Ole parempi nettikeskustelija, vältä yleisimmät argumentaatiovirheet

Olivatpa mielipiteet vastakkaisissa laidoissa tai eivät, niin sosiaalisessa mediassa ja internetin keskustelupalstoilla väittelyt kärjistyvät nopeasti. Keskustelijoiden vetäydyttyä poteroihinsa alkaa omien väitteiden puolustaminen – keinoja kaihtamatta. Keskustelun etenemistä kiilaavat virheelliset väittämät eli niin kutsutut argumentaatiovirheet. – Argumentoinnin virheet ovat tyypillisiä vuorovaikutustilanteissa, joissa ei ehdi harkita sanojaan. Samat virheet toistuvat helposti sekä verkko- että kahvipöytäkeskusteluissa, kertoo argumentointia tutkinut Jyväskylän yliopiston professori Miika Marttunen.

Olkinukke – tahallaan väärin ymmärtäminen Erilaisia argumentaatiovirheitä on paljon. Olkinukessa lähtökohta on se, että keskustelukumppani on väärässä – Olkinukessa lähtökohta on se, että keskustelukumppani on väärässä. Henkilöön kohdistuva hyökkäys. Ole parempi nettikeskustelija, vältä yleisimmät argumentaatiovirheet. Hs. Hipiltä näyttävä mies nousee ylös Aalto-yliopiston luentosalissa ja tarttuu mikrofoniin.

hs

"Seuraavana Shellin hallituksen puheenjohtaja Jorma Ollila. Tervetuloa! " Hippi on Frank Martela, 31. Onnellisuusfilosofi, Rochesterin yliopiston vieraileva tutkija, diplomi-insinööri, tietokirjailija ja Martelan huonekalusuvun vesa. Hän on myös Esa Saarisen oppilas, ja tässä salissa hän juontaa Saarisen juhlaseminaaria, jossa puhuu huippututkijoita ja yritysmaailman eliittiä. Johtajista moni sanoo, että Saarinen on suomalaiseen johtamiseen eniten vaikuttanut ihminen. "Esalla on kyky kohdata yritysjohtajan arki", Ollila sanoo täydelle salille, jossa istuvat muun muassa Marimekon entinen toimitusjohtaja Kirsti Paakkanen ja tanssija Jorma Uotinen. Salin ulkopuolella kuohuviinilasit jo odottavat seminaariyleisöä. Tapiolasta Otaniemeen on matkaa kaksi kilometriä. Frank Martela kasvoi Tapiolassa akateemisessa perheessä. Martela eli reipasta opiskelijaelämää, mutta ei ollut perusteekkari.

"Niin ei olekaan. Hs. Tästä syystä aika kuluu sitä nopeammin, mitä vanhemmaksi elää Puutarhajuhlat: Lapset pyydystävät pöydästä herkkuja, aikuiset livepäivittävät statuksiaan.

hs

Milloin nähtiin viimeksi? Mielessä vilahtaa ontto tunne. Vuodet ovat kuin vihanneskeittoa, josta ei erota enää valmistusaineita. Miksi aika tuntuu kuluvan niin nopeasti? Jean-Marie Guyau (1854–1888) oli tiedemies ja runoilija, joka julkaisi jo parikymppisenä yli tuhatsivuisen tutkielman etiikan historiasta. Guyau aavisti aikansa rajallisuuden. Guyaun mukaan ihmisen muisti toimii kuin teatterin näyttämömestari, joka työntää oikean lavasteen näyttämölle. Mutta miksi varttuneen aika tuntuu kuluvan nopeammin kuin nuorena? Näin Guyau vastasi teoksessaan: "Nuoruuden kokemukset ovat eläviä, tuoreita ja moninaisia; vuodet ovat siis täysiä, tuhannella tavalla omaleimaisia, ja nuorukainen muistaa viimeksi kuluneen vuoden pitkänä sarjana kolmiulotteisia kohtauksia. " Touché, Jean-Marie. Hs. Kuuluisa Youtube-fyysikko ennusti pimeän energian piloillaan – se olikin totta Lawrence Kraussissa on jotain, mikä pistää silmään marraskuisessa Helsingissä: hehkuvan punaiset kengät.

hs

Kuuluisa 61-vuotias fyysikko on tullut Arizonasta puhujaksi yliopiston juhlaseminaariin. Hotellin kahvilassa hän tekee vaikean siirron: tilaa soijalaten ilman kofeiinia. Hän ehtii jo alistua, ettei saa sitä, mutta kahvila yllättää. Todellisuus osaa rikkoa odotuksiamme. ”Luonto on hämmästyttävämpi kuin olemme koskaan kuvitelleet. Krauss on paitsi tutkija myös innostava tarinankertoja. Luento kasvoi lopulta kirjaksi, joka ilmestyi pari vuotta sitten myös suomeksi nimellä Universumi tyhjyydestä. Poptähti Miley Cyrus nostatti pienen myrskyn twiitatessaan lainauksen Kraussin luennolta. Lainaus päättyi näihin sanoihin: ”Unohtakaa siis Jeesus. Myös Krauss on jatkuvasti mittelöissä uskontoa arvostelevista kommenteistaan. ”Uskonto on kuin mikä tahansa asia, mutta kohtelemme sitä jonain erityisenä. Slummien kasvatti sai yrityksestään yli miljardin tarjouksen – ja sanoi sille ei - Slush. Kookas intialaismies kaivaa laukustaan kirkkaanvihreän omenan ja osoittaa sitä puhelimellaan.

Slummien kasvatti sai yrityksestään yli miljardin tarjouksen – ja sanoi sille ei - Slush

Muutaman sekunnin kuluttua ruutuun alkaa ilmestyä tietoa: reseptejä, symboliikkaa, historiaa. Tätä on lisätty todellisuus, augmented reality, ja se tulee mullistamaan maailman. Ainakin jos Blippar-yhtiön perustajaa Ambarish Mitraa, 36, on uskominen. ”Tästä tulee jotain paljon suurempaa kuin internet”, startup-yritysten suurtapahtumaan Slushiin tiistaina saapunut Mitra kertoo. Blippar tarjoaa ilmaiseksi sovellusta, joka tunnistaa asioita ja heijastaa niihin digitaalista sisältöä. ”Uskon, että kuuden kuukauden sisällä sokea ihminen voi teknologiamme avulla tietää kaiken ympäristöstään. Kuulostaa uskomattomalta. Ambarish Mitra syntyi ja eli lapsuutensa Intian maaseudulla. ”Minulla ei ollut siihen edellytyksiä. Slummissa Mitra myi sanomalehtiä ja eli köyhyydessä. ”Perustin maailman ensimmäisen yrityksen, joka edisti naisten oikeuksia digitaalisuuden avulla.