background preloader

Slim zoeken

Facebook Twitter

Handleiding Google - UBA - Universiteit van Amsterdam. Als u met behulp van Google informatie zoekt, is het van belang uw zoekopdracht voor Google zo duidelijk mogelijk te maken.

Handleiding Google - UBA - Universiteit van Amsterdam

U kunt de navolgende tips gebruiken in de ‘gewone’ Google, maar ook in Google Scholar en Google Books (in het Nederlands respectievelijk Google Wetenschap en Google Boeken). Wilt u de tips bij de hand houden terwijl u zoekt? Print het cheat sheet (pdf) uit en bewaar het in de buurt van uw computer. Zoeken met google. Internet zoekstrategieen verklaard door Common Craft Explained by Common Craft. Het Internet is soms een grote warboel als je iets zoekt.

Internet zoekstrategieen verklaard door Common Craft Explained by Common Craft

Gelukkig zijn er zoekmachines die het zoeken naar informatie vergemakkelijken. Dit is Internet zoekstrategieen verklaard door Comon Craft. Voor we erin duiken, laten we eerst eens kijken hoe zoeken werkt op het Internet. Zoekmachines proberen elk woord op elke pagina te catalogiseren. Dan wordt dit geindiceerd voor een makkelijk overzicht. Elementary Internet Search Strategies: The Information Treasure Hunt. Rockwell Schrock's Boolean Machine.

How to Search the Web. Ivh.links en boeken. Websites.lijst m. Informatieproblemen oplossen.workshoppresentatie. Zoeken met google. 100 Time-Saving Search Engines for Serious Scholars (Revised) Back in 2010, we shared with you 100 awesome search engines and research resources in our post: 100 Time-Saving Search Engines for Serious Scholars.

100 Time-Saving Search Engines for Serious Scholars (Revised)

It’s been an incredible resource, but now, it’s time for an update. Some services have moved on, others have been created, and we’ve found some new discoveries, too. Many of our original 100 are still going strong, but we’ve updated where necessary and added some of our new favorites, too. Check out our new, up-to-date collection to discover the very best search engine for finding the academic results you’re looking for. General Need to get started with a more broad search? iSEEK Education: iSeek is an excellent targeted search engine, designed especially for students, teachers, administrators, and caregivers.

Effectuer des recherches sur Google à l'aide d'images - Centre d'aide Recherche Web. Vous pouvez utiliser une image comme objet de recherche afin de trouver les images associées sur le Web.

Effectuer des recherches sur Google à l'aide d'images - Centre d'aide Recherche Web

Zoeken op Google - Google Zoeken Help. Hier volgen een paar tips en trucs om makkelijk informatie te vinden via Google.

Zoeken op Google - Google Zoeken Help

Tip 1: Houd het simpel Wat u ook zoekt, begin altijd met een eenvoudige zoekopdracht, zoals waar is de dichtstbijzijnde luchthaven? Eventueel kunt u altijd nog een paar beschrijvende woorden toevoegen. Zoekt u naar een plaats of product in een bepaalde locatie, voeg dan de naam van de locatie toe. Bijvoorbeeld: bakkerij almere.

Zoekoperators - Google Zoeken Help. U kunt zoekoperators en andere leestekens gebruiken om specifiekere zoekresultaten te vinden.

Zoekoperators - Google Zoeken Help

Met uitzondering van de onderstaande voorbeelden worden de meeste leestekens door Google Zoeken genegeerd. Leestekens en symbolen Hoewel u de onderstaande leestekens kunt gebruiken voor een zoekopdracht, leidt dit niet altijd tot betere resultaten. Mogelijk worden zoekresultaten zonder leestekens of symbolen voorgesteld, als die resultaten beter lijken.

Een verzameling directe links om jouw gebruikersgegevens bij een webdienst te verwijderen. Can't find what you're looking for?

Een verzameling directe links om jouw gebruikersgegevens bij een webdienst te verwijderen.

Help make justdelete.me better. Take Control of Your Digital Experience - Ghostery. Privacyprofessional.nl – Kennisportaal voor de privacy professional. Google Analytics Opt-out Browser Add-on - Google Analytics Help. Websitebezoekers die niet willen dat hun gegevens door Google Analytics worden gebruikt, kunnen de Google Analytics Opt-out Browser Add-on installeren.

Google Analytics Opt-out Browser Add-on - Google Analytics Help

Deze add-on laat de JavaScript-code van Google Analytics (ga.js, analytics.js en dc.js) die op websites wordt uitgevoerd, weten dat gegevens over bezoeken niet mogen worden gebruikt door Google Analytics. Met de Google Analytics Opt-out Browser Add-on wordt niet voorkomen dat site-eigenaren andere tools gebruiken om siteanalyses uit te voeren. Als u zich voor Google Analytics voor internet wilt afmelden, gaat u naar de afmeldingspagina voor Google Analytics en installeert u de add-on voor uw browser. Raadpleeg de relevante hulpbronnen van uw specifieke browser voor meer informatie over het installeren en verwijderen van de add-on. Martijn Kieft over Uw persoonlijke data zijn goud waard. Tegenlicht Talk: Jaron Lanier. Bronnen en achtergronden. Hieronder links naar meer informatie over zoekmachines in het algemeen en Google in het bijzonder.

Bronnen en achtergronden

Rechts op de pagina vindt u de bijbehorende links. Boeken The Search De Amerikaanse journalist en zoekmachineexpert John Battelle schreef vorig jaar het boek 'The Search, How Google and its rivals rewrote the rules of business and transformed out culture.'. Het boek vertelt het verhaal van Google, maar gaat ook verder, over de importantie van zoekmachines en hoe ze invloed hebben over verschillende aspecten van ons leven. (Alleen in het Engels) Google en Twitter. Recht op informatie: Denkend aan privacy. In het zevende nummer van de InformatieProfessional van dit jaar schreef ik een bijdrage over dreigende inbreuken op de privacy door registratie van verkoopgegevens van ebooks die vervolgens in de watermerkbeveiliging verwerkt wordt.

Recht op informatie: Denkend aan privacy

En ook al heb je een Wet op de bescherming persoonsgegevens, die kan je alleen maar beschermen als je zelf niet al je persoonsgegevens weggeeft. Denkend aan privacy zie ik brede rivieren vol informatie door oneindige onwetendheid gaan. Na een hete zomer vol met afluisterschandalen en discussies over privacy was de timing van de uitgeverijen verre van geweldig te noemen. Waar gaat het om? In ebooks wordt er al een tijdje gebruik gemaakt van watermerkbeveiliging. Om dit systeem te laten werken sloten de uitgeverijen in augustus een nieuwe overeenkomst met het CB af. De vraag is of ebookwinkels mogen bijhouden welke ebooks iemand gekocht heeft.

Je hebt daarmee zelf invloed op je privacy. Tegenlicht ""Google-achter het scherm"" Criticism of Google. Cursus zoeken op het web voor bibliothecarissen of onderwijs. Clipphanger - Wat is een algoritme? List of Google products. Nieuwe kleine lettertjes bij Google: gedeelde aanbevelingen. Het blijft goed opletten als een gratis dienst een wijziging doorvoert in hun privacyreglement of servicevoorwaarden.

Niet voor niets wordt gesteld dat als een dienst gratis is je waarschijnlijk zèlf het product bent dat wordt verhandeld. En het wordt steeds duidelijker dat informatie over jezelf en jouw voorkeuren onderdeel uitmaken van het businessmodel van die diensten. Het bekende voorbeeld is Facebook dat met enige regelmaat eenzijdig (en vaak met grote consequenties voor de privacy voor de gebruikers) hun beleid en reglementen aanpast. Eind augustus nog bleek dat je middels een wijzing in de verklaring van rechten en verantwoordelijkheden Facebook toestemming gaf om je naam en profielfoto te gebruiken in verband met commerciële, gesponsorde of verwante inhoud, in overeenstemming met de beperkingen die je erop zet.

Google laat je zoeken naar Geavanceerd zoeken. Google beschouwt zichzelf al een hele tijd niet meer als (alleen) een zoekmachine. Natuurlijk, ze indexeren een groot deel van het zichtbare internet en de zoekbalk, waarin je je zoektermen kunt invoeren, zal niet gaan verdwijnen. Maar zoeken? Dat is zo vorige eeuw! Nee, Google wil de ene plek zijn waar je alle informatie gepresenteerd krijgt die je nodig hebt. Ongeacht of je wel wist dat je het nodig had. Google Advanced Search Tricks: Be a Search Sniper. Informatie professional. Recensie Jouwzoekmachine.nl. Getest: Jouwzoekmachine.nl 4 september 2015 Onlangs is Jouwzoekmachine.nl, de nieuwe kinderzoekmachine van WizeNoze, gelanceerd. Lourense Das nam de proef op de som. Door: Lourense Das, onderwijsbibliothecaris “Jouwzoekmachine.nl is de eerste zoekmachine ter wereld die rekening houdt met het leesniveau van de gebruiker," aldus de ontwikkelaars over hun zoekmachine.

De zoekmachine is een eerste stap. Een interessant initiatief dat vraagt om een onderzoek en recensie. Vooraf: de zoekmachine is een ‘testversie’ en is nog niet af.