Blog

Facebook Twitter

Many journalists can't provide the value-added journalism that is needed today. Ten (at least) Ways That Putting Social Media At The Heart of The Newsroom Improves Public Service Service Journalism. De correspondent 2.0. Je wilt correspondent worden in een tijd dat traditionele media massaal kopje ondergaan.

De correspondent 2.0

Op een vast inkomen en massale interesse in je werk hoef je niet te reken. Dan maar laten zitten? Nee hoor, de buitenlandcorrespondentie biedt volop kansen voor jonge, talentvolle en gemotiveerde freelancers. Sinds oktober werk ik zelf als freelancer in Mexico en ter voorbereiding op die onzeker stap voerde ik talloze gesprekken met vakgenoten in binnen- en buitenland en las mezelf een ongeluk, op zoek naar het profiel van De Nieuwe Buitenlandverslaggever. Het resultaat van die gesprekken en vier maanden eigen ervaring: de do´s and don´ts van de Correspondent 2.0. Kranten bieden geen solide toekomst meer.

Je bent crossmediaal. Zelf ging ik in december naar de zuidelijke deelstaat Chiapas. Ieder onderwerp moet in principe minimaal vijf producten op kunnen leveren: een nieuwsbericht, een langer geschreven stuk, een (korte) videoreportage, een radioverslag en een fotoserie. Blog, dammit, blog! Nieuwe Pers, nieuwe redactie, nieuwe journalistiek. Uit een mislukking ontstaan soms de mooiste nieuwe initiatieven.

Nieuwe Pers, nieuwe redactie, nieuwe journalistiek

Gisteren werd bekend dat De Nieuwe Pers (opvolger van het ter ziele gegane gratis dagblad De Pers) met een voor Nederland compleet nieuw redactiemodel van start gaat. Er komen geen redacteuren in vaste dienst. Individuele journalisten schrijven De Nieuwe Pers vol – en lezers kunnen een abonnement nemen op hun favoriete auteurs. Een schoolvoorbeeld van het nieuwe denken in de journalistiek, dat hopelijk op bredere schaal navolging krijgt.

Waarom is deze structuur een goed idee? Conservatisme in de journalistiek Journalisten zijn conservatief – de meesten snappen de meerwaarde niet van Twitter en Facebook, het werken voor de website beschouwen ze als beneden hun stand, en het contact houden met je eigen publiek via de sociale media is hun een gruwel. Het model van De Nieuwe Pers is niets voor die oude garde, maar juist wel voor een gelukkig snel toenemend aantal moderne journalisten. Moderne journalistiek. Van luie student tot marathonloopster. Flarfje. Enneagramtest. This page is also available in your preferred language English.

Enneagramtest

Deze twee online Enneagram testen (gratis) helpen je om te bepalen welk persoonlijkheidstype je bent. Je vleugel wordt eveneens aangegeven. Enige suggesties over hoe de testen te doen om de meest accurate resultaten te krijgen kunnen hieronder gevonden worden. Klassieke enneagramtest Deze test bestaat uit pagina's die negen of minder vragen bevatten (een voor elk enneagramtype). Enneagramtest met instinctuele subtype (engels) Bij deze test krijg je paren van karaktertrekken te zien om te scoren. <p><b>Ga naar de tweede <a href="../.. Accurate resultaten krijgen van deze enneagramtesten Het is belangrijk om de vragen eerlijk te beantwoorden. Het is in feite niet gemakkelijk om de vragen eerlijk te beantwoorden, omdat we onszelf allemaal als beter willen zien dan we eigenlijk zijn, en we vaak vooropgezette ideeën over onszelf hebben die niet echt waar zijn.

Code voor de Journalistiek – Ethiek – NVJ. Blog Strategies. Ernst-Jan Pfauth blogt over journalistiek en cultuur. Vijf jaar bloggen. Vandaag is het vijf jaar geleden dat ik mijn eerste blogpost schreef.

Vijf jaar bloggen

Ik schrijf al mijn hele leven. Vroeger op de oude typemachine van mijn opa. Het was iedere keer weer een feest als ik een nieuw pak wit papier opende en het eerste blaadje in de machine schoof. Een wit pak papier gold als een spannende belofte van wat komen ging. Vanaf mijn tienerjaren hield ik een dagboek bij. Begin 2006 begon ik striprecensies te schrijven voor sites als Clickburg en Comicbase.nl. Ik kom nog wel eens op mijn oude blog. In de afgelopen vijf jaar heb ik me in het bloggen laten inspireren door verschillende bloggers. Dank! Vind jij dat je ook in deze blogroll thuishoort omdat je een onuitwisbare indruk hebt gemaakt op mij en mijn blog? Blogcollege op de Hogeschool Utrecht. Vandaag stond ik tegenover zo’n veertig tweedejaars studenten journalistiek van de Hogeschool Utrecht te praten over bloggen.

Blogcollege op de Hogeschool Utrecht

Sanne Hille, docent journalistiek & digitale communicatie, had mij gevraagd of ik een gastcollege wilde geven. Wie journalistiek bedrijft kan immers niet om de blogosfeer heen en daarom moeten de studenten als vak een blog bijhouden over een zelfgekozen onderwerp. Nu praat ik over bloggen bijna net zo graag als over strips, dus ik nam de uitnodiging met veel plezier aan. In plaats van twee uur lang tegen de studenten een voorgekookt verhaal af te steken besloot ik een andere techniek toe te passen en maakte een Q&A van de sessie. Ze mochten me alles vragen over bloggen wat ze wilden weten. Als huiswerk hadden de studenten de opdracht gekregen mijn site nauwkeurig te bestuderen.

Ook vroeg iemand of ik bewust geen advertenties op mijn blog heb staan, wat inderdaad het geval is. Wie mijn inspiratiebronnen zijn, wilde iemand weten. Tips voor beginnende bloggers: Analyse van Blogfluit. Recent kreeg ik het verzoek van Anne Kruijsen om zijn blog eens te bekijken en te laten weten wat ik ervan vind.

Tips voor beginnende bloggers: Analyse van Blogfluit

Anne is een van de studenten journalistiek van de HU die ik laatst heb toegesproken over bloggen. Sinds kort is hij Blogfluit begonnen: een blog over opkomende artiesten en bands. Hieronder een analyse waarin ik Blogfluit gebruik om enkele tips te geven voor beginnende bloggers. Richt je op een specifiek onderwerp Wat ik goed vind is dat Blogfluit zich richt op een specifiek onderwerp. Het is meteen duidelijk waar dit blog over gaat, namelijk opkomende artiesten en bands. Schrijf met passie Ik vind het altijd leuk als mensen vanuit hun passie iets schrijven.

Hou het eenvoudig De layout van de site is eenvoudig. Lezersservice: categoriseer verschillende typen blogposts Op het blog worden blogposts ingedeeld in categorieën. Wat mij opvalt aan de laatste posts is dat er geen gebruik wordt gemaakt van tags. Er verschijnen geregeld blogposts op Blogfluit. Blog-journalistiek verdient erkenning.

Mogen we af en toe ook eens wat zelfonderzoek plegen?

Blog-journalistiek verdient erkenning

Ik vind van wel. Zeker nu we een paar massieve VN-veren in onze reet hebben gestoken gekregen, mag de vraag worden gesteld: is dit een journalistiek weblog of maken we ons hier ‘schuldig’ aan een als infaam gekwalificeerde soort ‘burgerjournalistiek’ (whatever that may be)? Of is er wellicht zoiets ontstaan als ‘blog-journalistiek’? Laatst merkte een van mijn mede-redactieleden op dat Sargasso geen journalistieke weblog is. Ik ben het hartgrondig met hem oneens: voor zeker 90 procent wordt hier journalistiek bedreven. Checks and balances Als ik kijk wat aan bijdragen op Sargasso binnenloopt, dat zijn verreweg de meeste artikelen op zijn minst journalistiek zwaar ‘angehaucht’ .

Parasiteren Het andere verwijt dat weblogs vaak wordt gemaakt, als zouden zij vooral parasiteren op wat de ‘oude media’ melden, kan ik niet echt herkennen (zie ook Sargasso’s journalistieke parasitaart). Niet krant, maar journalist heeft het zwaar – Opinie. 1. door J.C.

Niet krant, maar journalist heeft het zwaar – Opinie

Roodenburg, 1 april 2010, 14:20 Alleen het grote probleem is dat een deel van de journalisten - en zeker hoofdredactieleden - ook als ‘marketeers’ en ‘salesmanagers’ denken en doen! Dus toch maar de verantwoordelijkheden van hoofdredacties en bedrijfsmanagement helemaal uit elkaar halen? 2. door Bart Brouwers, 1 april 2010, 20:22 Ongelooflijk, dit. 3. door Arjan Dasselaar, 2 april 2010, 11:40 Ik lees dit stuk met evenveel verbijstering. Ten eerste verwart Roethof in haar artikel doel en middel. Ten tweede willen veel Nederlandse bloggers helemaal niet als journalist te boek worden gesteld. Ten derde is het onterecht te spreken over oneerlijke concurrentie, alsof we hier te maken hebben met grote blogmultinationals die de arme Fair Trade-boertjes het leven zuur maken. 4. door Mark, 2 april 2010, 12:23 Helemaal met Roethof eens. 5. door Laurens Verhagen - NU.nl, 2 april 2010, 13:57 Vertedering omdat Roethof nog in een wereld gelooft die niet meer bestaat.

Dit is een jank verhaal.