background preloader

Samanghaderi

Facebook Twitter

Yli 800 pakolaista tullut laivalla Suomeen – saksalaisjärjestö auttanut matkalippujen hankinnassa. Saksassa toimiva avustusjärjestö on auttanut turvapaikanhakijoita hankkimaan matkoja Suomeen Saksan Travemündesta Finnlines-varustamon laivoilla. – Meillä on joitakin tietoja siitä, että Saksassa toimiva kansalaisjärjestö on auttanut lippujen hankinnoissa Suomeen, Suomenlahden merivartioston komentaja, kommodori Tom Hanén Hanénin mukaan koko syksyn aikana Saksasta laivoilla on tullut Suomeen yli 800 henkeä, joilla ei ole ollut Schengen-alueella oleskeluun ja maahantuloon vaadittavia asiakirjoja.

Hanén pitää uskottavana, että jokin järjestö on ollut järjestämässä matkoja useille heistä. Käytännössä kaikki tulijoista ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta, mutta eivät lähtömaasta Saksasta, Hanén arvioi. Suomeen Saksasta saapuneet ovat olleet pääosin irakilaisia. – Taustalla on ollut systemaattista ja järjestelmällistä piirrettä, ja tilanne jatkui loppusyksyn ajan. Ulkomaalaisia opiskelijoita on rohkaistava jäämään Suomeen - Mielipide - Mielipide. Olemme opiskelun vuoksi Suomeen muuttaneita. Rakastamme tätä maata ja haluamme kertoa kokemuksistamme. Vaatii rohkeutta jättää oma kotimaa, olkoon se sitten Kiina tai Syyria.

Tavoitteenamme ei ollut tulla vain opiskelemaan vaan aloittamaan uusi elämä. Emme tulleet epäonnistumaan vaan rakentamaan uraa. Saavuimme Suomeen neljä vuotta sitten. Siitä saakka olemme nauttineet suomalaisen hyvinvointiyhteiskunnan myönteisistä puolista, kuten terveydenhuollosta ja ilmaisesta koulutuksesta. Suomi voisi tehdä paljon sen eteen, että se integroisi meidät maahan tulleet opiskelijat yhteiskuntaan. Ensiksi antakaa maisterintutkinnon suorittaneille heti pysyvä oleskelulupa. Olemme saaneet ilmaisen koulutuksen, tohtoriopiskelijat usein jopa rahoitusta. Kuulemme usein suomalaisilta, etteivät ulkomaalaiset kuitenkaan jäisi maahan. Toiseksi suomalaisen yhteiskunnan pitää muuttua avoimemmaksi. Kolmanneksi suomalaisen yhteiskunnan pitäisi olla paremmin valmistautunut ulkomaalaisten integroimiseen. Shuo Wang.

YleX. Internet-yrittäjä Jimmy Walesin ja filosofi Larry Sangerin perustama internetin tietosanakirja Wikipedia täyttää tänään perjantaina 15. tammikuuta 15 vuotta. Wikipedia on ilmainen tietosanakirja, johon kuka tahansa tunnuksen luonut voi luoda sisältöä. Palvelun perustaja Walesin kertoo Wikipedian blogissa, että Wikipedian tarkoitus on luoda ja levittää jokaiselle maailman asukkaalle mahdollisimman laadukas vapaa tietosanakirja heidän omalla kielellään.

Palvelua kirjoitetaankin peräti 290 kielellä. Wikipediasta on vuosien saatossa ollut suuri apu niin koululaisille, opiskelijoille, tutkijoille ja keille tahansa, jotka ovat tarvinneet pikaisesti tietoa lähes mistä tahansa asiasta. Tiedonhankinnan lisäksi Wikipediaa voi hyödyntää ajanvietteenä. Hitler-pelissä avataan aluksi satunnainen artikkeli WIkipediasta. Wikipedian satunnainen artikkeli -nappi on myös oiva tapa oppia näppärää nippelitietoa, josta on hyötyä etenkin Trivial Pursuit -henkisissä peleissä. 1. 2. 3. 4. 5. 8. 9. 10. 12. 13. Turvapaikanhakijoita kääntyy kristinuskoon – halveksunnasta ja vaarasta piittaamatta. Turvapaikanhakijoita hakeutuu Suomessa rippikouluun kääntyäkseen kristinuskoon. Kirkkohallituksen mukaan ilmiö on myös eurooppalainen, vaikkakaan mistään laajasta liikkeestä ei voida puhua. Pakolais- ja maahanmuuttajatyön asiantuntija Marja-Liisa Laihia kirkkohallituksesta kertoo, että ilmiö on näkynyt useimmissa seurakunnissa siellä missä turvapaikanhakijoita on. – Seurakunnat ovat olleet monin paikoin aktiivisesti vastaanottamassa tulijoita ja seurakuntien vapaaehtoiset ovat auttaneet heitä.

Näin kontakteja syntyy helposti, Laihia sanoo. Pelko ei estä kääntymistä Lapissakin kristinuskoon kääntyviä muslimeita on tullut seurakuntien aikuisten rippikouluihin. Irakista Suomeen turvapaikanhakijoina tulleista miehistä nuorin on ainoa englanninkielentaitoinen. . – Koska pelkään Irakissa olevan perheeni puolesta. Mies ei sen sijaan pelkää Suomessa olevien islaminuskoisten mahdollista halveksuntaa. – En kuuntele heitä, enkä välitä heidän mielipiteistään. Uskonnon vaihtamisen vapaus on perusoikeus. Turvapaikanhakijoiden määrä selvässä kasvussa itärajalla.

Turvapaikkahakemuksia perutaan Kaakkois-Suomessa: "Ei ole jaksettu odottaa päätöstä" Antaako Sipilä kotinsa turvapaikanhakijoille? SPR: Ei riitä, että tarjouksen tekee mediassa. Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) syyskuinen tarjous siitä, että hän on valmis antamaan Kempeleen-kotinsa turvapaikanhakijoiden asuinpaikaksi, on yhä voimassa, kerrotaan pääministerin esikunnasta. Syksyllä annettu tarjous on edelleen voimassa.

. – Riina Nevamäki Sipilä julkisti tarjouksensa näyttävästi Ylen Ykkösaamussa syyskuun alussa. Sipilä kertoi suorassa televisiohaastattelussa, että hänen Kempeleen-kotinsa vapautuisi vuodenvaihteessa ja se annettaisiin tuolloin turvapaikanhakijoille. Sipilä halusi tuolla eleellä rohkaista jokaista suomalaista avaamaan kotinsa turvapaikanhakijoille. – Syksyllä annettu tarjous on edelleen voimassa, Sipilän poliittinen erityisavustaja Riina Nevamäki sanoo nyt. Nevamäki ei kommentoi esimerkiksi sitä, asuuko Sipilän kodissa jo turvapaikanhakijoita vai ei. SPR: Tiedossa ei ole, että asuntoa olisi tarjottu – Minun tiedossani ei ole, että joku olisi tarjonnut asuntoaan meidän yksiköillemme.

Arto Satonen: Omalta osaltani tarjous on voimassa. Rajan yli ei pääse Lapissa enää pyörällä – Pakkasessa saattaa olla satoja maahanpyrkijöitä. Lapin rajavartioston yleisjohtaja Tommi Tiilikainen kertoo, että Murmanskin alueella saattaa edelleen olla satoja, ehkä jopa tuhansia länteen pyrkiviä turvapaikanhakijoita. – Mikä se todellinen tilanne on, sitä ei tiedä. Mahdollisten Suomesta turvapaikkaa hakevien tilanne hankaloitui, kun Lapin alueen rajavaltuutettu päätti lauantaina, että rajanylitys Sallassa ja Raja-Joosepissa sallitaan vain autolla. Tilannetta pahentaa myös kylmä sää. Esimerkiksi Sallassa on ollut sunnuntaina lähes 20 astetta pakkasta. Tähän asti Venäjältä tulleet turvapaikanhakijat ovat yleensä ylittäneet rajan polkupyörillä. – Tämä on täysin laillinen päätös, sanoo Tiilikainen.

. – Polkupyöräilyyn talviolosuhteissa tottumattomat vaarantavat liikenneturvallisuutta. Suomeen ei ole sunnuntaina saapunut yhtään turvapaikanhakijaa Sallan ja Raja-Joosepin rajanylityspaikoista. Venäjän media kertoi perjantaina, että Sallassa rajan tuntumassa oli noin 50 turvapaikanhakijaa odottamassa pääsyä Suomeen. Hallitus ei kaadu turvapaikanhakijoihin - Pääkirjoitukset - Pääkirjoitus. Savon Sanomat kehuu hallituksen päätöstä ottaa vastaan EU-komission esittämät 2 400 turvapaikanhakijaa. "Oletettavaa on, että samaa vapaaehtoista tahtoa testataan tämänkin jälkeen, sillä pakolaiskriisi tuskin on ohi nopeasti. Päätöksellään Suomi joka tapauksessa osoittaa olevansa eurooppalainen sivistysvaltio. Hädässä olevia ihmisiä on autettava. Ikävä kyllä, samanlaista tahtoa tuskin löytyy kaikista EU:n jäsenvaltioista.

" Ilkka on varma, että hallituksen nelivuotinen kausi on nyt turvattu. "Kolmen puolueen hallitus on täydellisesti sitoutunut neljä vuotta kestävään urakkaansa. Kainuun Sanomat painottaa, että Suomi ei pärjää pakolaiskriisin edessä yksin. "Vain EU:n kautta tilanne voidaan yrittää ottaa hallintaan. Helsingin seutu, Tampere ja Turku useimmiten turvapaikanhakijoiden määränpäänä - Euroopan pakolaiskriisi.

Helsingin seutu, Tampere ja Turku useimmiten turvapaikanhakijoiden määränpäänä Ruotsin halki Haaparantaan ja Kemistä junalla Etelä-Suomeen – siinä Suomeen tulevan turvapaikanhakijan yleisin reitti. "Näyttäisi siltä, että juna on suosituin. Sillä ajetaan useimmiten Helsinkiin, mutta osa toki jää kyydistä aiemmin, esimerkiksi Tampereella. Myös Turkuun on menty pohjoisesta junalla", kertoo poliisitarkastaja Jukka Hertell Poliisihallituksesta. Osa valitsee linja-auton, jolla niin ikään pääsee koko matkan esimerkiksi Oulusta Helsinkiin.

Etelä-Suomen isoihin keskuksiin turvapaikanhakijoita vetävät Suomessa jo asuvat maanmiehet ja -naiset. "Oletettavasti se on yksi vetotekijä. Suomeen saapuvista turvapaikanhakijoista suurin osa tulee maahan Tornion kautta. Mitään viitteitä tahdin hiljenemisestä ei Hertellin mukaan ole vielä nähtävissä. "Talven tulo voi jonkin verran vaikuttaa, mutta tarkkaa arviota on hyvin vaikea tehdä. "Sinne hakijat tulevat isoina ryppäinä, mikä tekee tilanteesta haastavan. Poliisi: Turvapaikan­hakijat eivät ole merkittävästi lisänneet rikosten määrää Suomessa - Turvapaikanhakijat. Poliisi: Turvapaikan­hakijat eivät ole merkittävästi lisänneet rikosten määrää Suomessa Rikosten määrä ei ole merkittävästi noussut Suomeen tulleiden turvapaikanhakijoiden takia, kertoo Poliisihallitus. Lisäksi poliisin hoitamista hälytystehtävistä vain pieni osuus on liittynyt turvapaikanhakijoihin. Viimeksi kuluneen puolentoista kuukauden aikana poliisilla on ollut 136 000 hälytystehtävää.

Näistä noin 300 eli kaksi tuhannesta on liittynyt turvapaikanhakijoihin, Poliisihallitus kertoo tiedotteessa. Turvapaikanhakijoihin liittyvissä hälytyksissä kolmessa tehtävässä neljästä epäiltynä on ollut turvapaikanhakija ja joka neljännessä suomalainen. ”Yleisellä tasolla voidaan todeta, että turvapaikanhakijoiden saapuminen näkyy jokaisen poliisilaitoksen arjessa. Hänen mukaansa poliisi selviytyy tehtävistään hyvin, eikä kansalaisten omille turvallisuuspartioille ole tarvetta. Poliisia ovat työllistäneet myös vastaanottokeskuksiin ja hätämajoituspaikkoihin tehdyt hyökkäykset. Suuri määrä hakijoita tuli Ruotsin kautta. Turvapaikan­hakijoiden tulo jatkaa hiipumistaan – Torniossa rekisteröity jo 15 000 hakijaa - Turvapaikanhakijat. Turvapaikan­hakijoiden tulo jatkaa hiipumistaan – Torniossa rekisteröity jo 15 000 hakijaa Tornion järjestelykeskuksessa on rekisteröity sen perustamisen jälkeen 15 000 turvapaikanhakijaa.

Keskus otettiin käyttöön syyskuun loppupuolella. Suomeen saapui viime viikolla 626 uutta turvapaikanhakijaa. Se on pienin määrä kuukausiin, joskin samaa luokkaa kuin toissa viikolla. Silloin Suomeen tuli 637 hakijaa. Viime viikolla saapuneista turvapaikanhakijoista 38 prosenttia on lähtöisin Afganistanista, 34 prosenttia Irakista, kuusi prosenttia Syyriasta, neljä prosenttia Iranista ja kolme prosenttia Libanonista. Maahan tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on laskenut selvästi syksystä, jolloin vilkkaimpana viikkona saapui noin 4 000 turvapaikanhakijaa.

Kaikkiaan tänä vuonna turvapaikkaa on hakenut ennen tätä päivää 31 826 ihmistä. Hallitus julkisti 80-kohtaisen turvapaikkaohjelman viime tiistaina. Lisäksi ohjelma muun muassa tehostaa kielteisen päätöksen saaneiden palautuksia. VS: Pettyneet irakilaiset ostavat paluulippuja Itäkeskuksesta - jopa kymmeniä jonossa. Oppositio haastanut Sipilän hallitusta ennätystahtiin. Oppositio on yleensä teroittanut välikysymysaseen vasta eduskuntavaalien alla. Esimerkiksi kesäkuussa 2014 nimitetty Alexander Stubbin sinipunahallitus ehti vastata viiteen välikysymykseen ennen kuin eduskunta jäi vaalitauolle maaliskuussa 2015. Stubbin hallitusta edeltänyt, kesällä 2011 aloittanut Jyrki Kataisen sinipunahallitus sai ensimmäisen runsaan puolen vuoden aikana vain kaksi välikysymystä, mutta joutui vastaamaan vuoden 2012 valtiopäivillä peräti kahdeksaan välikysymykseen. Kataisen hallituksen vastattavaksi kertyi kolmen vuoden aikana yhteensä 17 välikysymystä. Vanhasen ja Lipposen pehmeä alku Matti Vanhasen vuosina 2007–2010 hallinnut porvarihallitus keräsi kolmen vuoden aikana yhteensä vain yhdeksän kaatoyritystä, kun taas Vanhasen punamultahallitus joutui vuosina 2003–07 vastaamaan tuplamäärään eli 18 välikysymykseen.

Esko Ahon hallitus joutui myrskyyn Sipilän hallituksen kaltaiseen opposition alkuvyörytykseen on joutunut lähinnä vain Esko Ahon porvarihallitus vuosina 1991–95. Hs. Sisäministeri Orpo: Kielteisen turvapaikka­päätöksen saaneille perustetaan palautus­keskuksia Kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita varten aiotaan perustaa yksi tai useampi palautuskeskus, kertoo sisäministeri Petteri Orpo (kok). Hakijoita on tullut Suomeen niin paljon, että jopa tuhannet voivat saada kielteisen päätöksen. ”Silloin heidät voidaan sijoittaa palautuskeskuksiin, joissa olisi tiukempi kontrolli”, Orpo kertoi lyhyessä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa torstaina.

Orpo ei halunnut tarkemmin kertoa, mitä ”tiukempi kontrolli” tarkoittaa. ”Ei niistä vankiloita aiota tehdä”, Orpo sanoi. Orpo vahvisti torstaina, että joitakin vastaanottokeskuksia aiotaan sulkea lähiaikoina. Aiemmin keskusten sulkemista on perusteltu turvallisuussyillä ja sillä, että poliisin pitää kulkea pitkä matka päästäkseen joihinkin keskuksiin. Turvapaikanhakijat aiotaan myös saada allekirjoittamaan paperi, jossa hakijat kertovat ymmärtävänsä Suomen tavat ja lait sekä lupaavat noudattaa lakeja. Hallitus hillitsee turvapaikanhakijoiden tuloa kymmenillä eri keinoilla - Euroopan pakolaiskriisi - HS Ilta. Hallitus hillitsee turvapaikanhakijoiden tuloa kymmenillä eri keinoilla Hallitus julkisti tiistaina laajan turvapaikanhakijoihin liittyvän ohjelman. Ohjelman tarkoituksena on hallituksen mukaan katkaista hakijoiden hallitsematon virta maahan, saada kustannukset hallintaan ja kotouttaa turvapaikan saaneet.

Ohjelmaan kuuluu sisäministeri Petteri Orpon (kok) mukaan 80 eri toimenpidettä. Hallitus haluaa muun muassa panna turvapaikanhakijat töihin joko vastaanottokeskuksissa tai niiden sijaintikunnissa. Hallituksen mukaan esimerkiksi kotouttamisen toimenpiteiden vastineeksi hakijoiden pitäisi tehdä jotakin työtä. Työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) kertoi tiedotustilaisuudessa, että turvapaikkaa hakevien ei haluta olevan joutilaina. ”Se on parempi yhteiskuntarauhalle”, Lindström sanoi tiedotustilaisuudessa.

Orpo, Lindström ja pääministeri Juha Sipilä (kesk) esittelivät ohjelman sisältöä tiedotustilaisuudessa tiistaina. Myönteinen turvapaikkapäätös ei ole vastedes pysyvä. YK:n pakolaisjohtaja: Ei saa syyllistää Suomeen saapuvia turvapaikanhakijoita EU:n epäonnistumisista - Euroopan pakolaiskriisi. YK:n pakolaisjärjestön pääsihteeri António Guterres arvostelee EU-maita siitä, etteivät ne ole kyenneet luomaan yhteistä turvapaikkapolitiikkaa ja ottamaan yhteisvastuuta pakolaiskriisistä. Joidenkin EU-maiden vastuunpakoilu on johtanut siihen, että turvapaikanhakijoita asiallisesti kohteleviin maihin on kohdistunut suhteettoman suuri paine, minkä vuoksi ne ovat alkaneet kiristää politiikkaansa, Guterres sanoo.

HS tapasi Suomessa vierailleen Guterresin Finlandia-talossa keskiviikkona. Suomen hallitus päätti juuri kiristää turvapaikkapolitiikkaa. Auttaako tiukentunut politiikka pakolaiskriisin ratkaisemisessa? ”Ensinnäkin Suomi on tehnyt hienoa työtä vastaanottaessaan ja majoittaessaan kymmenkertaisen määrän turvapaikanhakijoita viime vuoteen verrattuna. Politiikan tiukentuminen johtuu siitä, että Euroopan mailta on puuttunut yhteinen vastuunkanto. Vaarana on noidankehä, jossa maat kilpailevat siitä, kenellä on huonoin turvapaikkapolitiikka. Mitä EU:n pitäisi käytännössä tehdä? Ihmisoikeudet eivät kuulu kaikille? – perussuomalaisten Huhtasaari kohahduttaa jälleen.

Kansanedustaja Laura Huhtasaari (ps.) Twitterissä: "Ihmisoikeudet on perustettu suojelemaan siviilejä, ei terroristeja, sotarikollisia tai rikollisia. " Kuvassa Huhtasaaari eduskunnassa tänään. Perussuomalaisten kansanedustajan Laura Huhtasaaren eilinen twitter-kommentti ja sen poikima Helsingin Sanomissa tänään julkaistu haastattelu ovat kirvoittaneet vilkkaan somekeskustelun. Huhtasaaren mielestä ihmisoikeudet on tarkoitettu suojelemaan ihmisiä toisiltaan.

Terroristeja tai sotarikollisia ne eivät koske, hän katsoo. – Totesin, että olisi ihmisoikeuksien väärinkäyttöä, jos Suomesta tehtäisiin turvapaikka Isis-taistelijoille, Huhtasaari tarkentaa Helsingin Sanomissa tänään. – Onko se ihmisoikeus, että jonkun pitää päästä Suomeen elämään Suomen veronmaksajien rahoilla? HS: Entinen Puolustusvoimain komentaja uskoo Suomen tulevaisuuteen Natossa.