background preloader

Kaupungit

Facebook Twitter

Onko kunnallasi tulevaisuutta? Selvitimme Suomen kaikkien kuntien kunnon. Kuinka hyvin tunnet Suomen kartan? Testi paljastaa, tiedätkö tunnettujen mestojen sijainnit ihan oikeasti. Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä: Saastuneen kaupunki-ilman hengittäminen voi vastata useiden savukkeiden polttamista päivässä. Ilmansaasteet tappavat maailmanlaajuisesti vuosittain enemmän ihmisiä kuin aids, malaria, diabetes tai tuberkuloosi.

Jarin blogi - biologiaa ja maantiedettä: Saastuneen kaupunki-ilman hengittäminen voi vastata useiden savukkeiden polttamista päivässä

Esimerkiksi Yhdysvalloissa ja Euroopassa ilmansaasteiden haittavaikutukset vastaavat noin 0,4-1,6 tupakan polttamista joka vuorokausi. Kiinassa tilanne on huomattavasti huonompi, sillä hyvin pahassa ilmansaastetilanteessa terveysvaikutukset voivat vastata sitä, että jokainen aikuinen ja lapsi polttaisi jopa noin 60 savuketta vuorokaudessa. Yhdysvalloissa vuosittain tupakoinnin seurauksena kuolevien ihmisten lukumäärän ja myytyjen savukkeiden määrän perusteella Berkeley Earthin tutkimuksessa lasketaan, että yksi poltettu tupakka aiheuttaa 0,00000137 kuolemantapausta. Miljoona poltettua tupakkaa siis aiheuttaa 1,37 kuolemaa. Ilmansaasteista haitallisimpia ovat halkaisijaltaan alle 2,5 mikrometrin kokoiset pienhiukkaset (PM2.5). Pienhiukkaspitoisuus 22 mikrogrammaa kuutiometrissä vastaa yhtä savuketta päivässä.

Lue myös nämä. Oletko jumbolainen vai itisläinen? Tai ehkä Sellon tai Ison Omenan ihmisiä? HS:n kartat näyttävät, miten Helsingin seutu jakautuu - Kaupunki - HS.fi. Jumbolandia, Itiscity, Sellovaara tai Omppula.

Oletko jumbolainen vai itisläinen? Tai ehkä Sellon tai Ison Omenan ihmisiä? HS:n kartat näyttävät, miten Helsingin seutu jakautuu - Kaupunki - HS.fi

Tällaisia voisivat olla pääkaupunkiseudun isot kaupungit, jos ne perustettaisiin uudelleen kauppakeskusten vaikutusalueiden mukaan. Se olisi paluu menneisyyteen, sillä alun perin kaupungit ovat kasvaneet paitsi uskonnon ja maanviljelyn, myös kaupankäynnin ympärille. Vuosaaressa asuva Dilan olisi uudessa kuntajaossa itisläinen ja hyvin kotiseuturakas: ”Keskustassa on niin kiireistä, täällä on kotoinen tunnelma. Joskus kaverit haluavat lähteä vaikka Kamppiin, mutta minä en halua. ”Kahvilatkin tuntuvat siellä keskustassa erilaisilta”, Cirik sanoo ja esittelee Itiksen uutuutta, Tallinnanaukiolle äskettäin avattua turkkilaista kahvilaa. ”Täältä saa simitiä ja börekiä, turkkilaisia leivonnaisia.”

Haukilahdessa asuvat ja Marja-Liisa olisivat puolestaan omppulaisia, Matinkylän Ison Omenan asukkaita: Holmat saavat hoidettua omassa kauppakeskuksessaan lähes kaiken: pankkiasiat tai palautettavat kirjaston kirjat. Hyvänä kakkosena olisivat jumbolaiset. Suomen web-kamerat nettikamerat Suomessa web-kamera nettikamera. Kaupunkiympäristöt tutuiksi. Asuntojen hinnat nousivat pilviin Helsingin seudulla – HS:n kartta näyttää hinnanmuutoksen eri alueilla - Kaupunki. Sörnäinen 80 prosenttia, Kaisaniemi 73 prosenttia, Ruoholahti 69,2 prosenttia, Hakaniemi 75,5 prosenttia.

Asuntojen hinnat nousivat pilviin Helsingin seudulla – HS:n kartta näyttää hinnanmuutoksen eri alueilla - Kaupunki

Asuntojen hinnat ovat viimeisen kymmenen vuoden aikana nousseet Helsingin kantakaupungissa kuin raketit. Vielä vuonna 2005 asuinneliö maksoi Kampissa 3 610 euroa, mutta vuonna 2015 hinta on noussut jo 6 134 euroon. 50 neliön kaksiosta haaveilevan pitää siis nykyään maksaa 306 700 euroa, kun vielä vuonna 2005 asunnon olisi saanut 180 500 eurolla. Rahan arvon kehityksen huomioimisen jälkeen hinnannousut eivät ole aivan näin suuria, mutta silti esimerkiksi Kampin tapauksessa lähes 100 000 euron luokkaa. HS keräsi vanhojen vapaarahoitteisten asuntojen hintatilastot postinumeroalueittain pääkaupunkiseudulla liikennöivien junien, metron ja syksyllä avattavan Länsimetron asemien ympäristöstä.

Kattavuuden vuoksi mukaan otettiin myös muutaman raitiotielinjan päätepysäkit. Suomessa asunnot ovat tyypillisesti kalleimpia Helsingin ydinkeskustassa ja eteläisessä kantakaupungissa. Kaikki citykanit tapetaan nyt tavattaessa: Helsinki aikoo pitää kanikannan pienenä - Kaupunki. Helsingin kaupunki aikoo pitää villikanien määrän kaupungissa pienenä.

Kaikki citykanit tapetaan nyt tavattaessa: Helsinki aikoo pitää kanikannan pienenä - Kaupunki

Siihen on nyt hyvä mahdollisuus, sillä viime keväänä viruksen tuhoamaksi joutunut kanikanta ei ole osoittanut merkittäviä elpymisen merkkejä. Suuri osa kaupungissa elävistä villikaneista kuoli viime keväänä niiden keskuudessa levinneeseen, maksaa tuhoavaan virustautiin. Kaneja näkyy edelleen melko vähän. Vielä vuosi sitten kaneja oli riesaksi asti. Jopa niin paljon, että Helsingin kaupunki antoi asukkaille luvan pyydystää niitä kaupungin tonteilla. Kaikki kanit eivät suinkaan tuhoutuneet virustautiin. ”Ulkomailta on viitteitä siitä, että se kanta kyllä elpyy. Siihen Helsingin kaupungilla on nyt ainutlaatuinen mahdollisuus. Se onnistuu kaneja tuhoamalla jo nyt kun niiden määrä on vielä suhteellisen pieni. Kaneista ei kuitenkaan päästä kokonaan, Pakarinen huomauttaa. ”Se vaatisi niin paljon ihmisiä pelkästään kaneja etsimään. Helsingissä viime vuosikymmeninä loikkineet kaupunkikanit ovat kaikki lemmikkikanien jälkeläisiä.