background preloader

TORRE12

Facebook Twitter

Façade Engineering Blog: Hotel Me in Barcelona (Dominique Perrault, 2008) Summary--The specifications of the Hotel Me project required a particularly innovative facade design. This article describes and explains the unusual solution developed by the façade designers, in answering the specification’s requirements. 1. Introduction One of the Engineer’s tasks is to execute the Architect’s design. Such a statement depicts the work done for the façade of the Hotel Me designed by Dominique Perrault and his design team. It is located at the junction of the Avinguda Diagonal and Pere IV Street in Barcelona. 2. 2.1. The façade is a unitized curtain wall system formed by several differing modules, combining heights of 2.6 and 4.6m, forming a saw tooth shape.

Each of the rooms is formed by four panel types (Photograph 2 and 3). Another type of panel is named the ‘filter’ being 2.6m high and allowing solar radiation to pass through a triple skin formed by two panes of glass with a stainless steel perforated shaped sheet fitted between the glass. 2.2. Photograph 6. 2.3. 3D-Fassaden: Einzigartigkeit in Serie. Die Gestaltung der Fassade basiert auf parametrischen Entwurfsmethoden.

Bisher waren individuell gestaltete 3D-Fassaden nur sehr aufwendig und als Sonderlösungen realisierbar. Wirtschaftlich und einfach zu planen ist nun dieses neue, nach dem Prinzip der Mass Customization entwickelte Fassadensystem. Komplexe Fassadengeometrien in Verbindung mit parametrischen Gestaltungsmethoden charakterisieren das “Schüco Parametric System”. Zentraler Baustein ist die durchgehende Digitalisierung der 3D-Prozesskette in allen Entwurfs-, Ausschreibungs- und Fertigungsstufen auf Basis der Schüco Standardsysteme. Das Parametric System ist die konsequente Weiterentwicklung der Schüco Systemfassaden hin zu geometrisch individuell gestaltbaren Gebäudehüllen und bietet damit enorme planerische Freiheitsgrade: Die Einzelflächen der 3D-Hülle lassen sich beispielsweise mit opaken oder transparenten Funktionselementen zur Lichtlenkung oder solaren Energiegewinnung belegen.

Weitere Informationen erhalten Sie HIER. Untitled. March 26th, 2014 by Sumit Singhal Article source: LAB Architecture Studio This competition winning design proposal for a new city government office complex in Xitaihu New Town incorporates a 5 star hotel with full conference and meeting capability together with a range of restaurant and support facilities. The dynamic shape provides a unique, sculptural form as one approaches the building. Located on a corner site, the faceted planes of the building shift their formal relationships when seen from different vantage points. Image Courtesy © John Gollings Image Courtesy © Borong Chen The dramatic form of the building is part of the project’s integrated sustainable design, generated to create a self-shading form which, in conjunction with the horizontal sun shading and variable facade panel system, significantly reduces the facades peak heat loading, allowing for a significant reduction in plant and services.

Image Courtesy © Ryuji Miya Image Courtesy © LAB Architecture Studio Related posts: One World Trade Center February 17th, 2014 President's Day. CTC Curtain Wall Install Video. Dalian Daily Skyscrapers Resemble Shards Of Glass / GraftLab. German based GraftLab designed three towers in the heart of newly prestigious Chinese city of Dalian. The development will rise in the center of business district and it comprises of two residential towers, a high-rise for Dalian Daily Newspaper’s headquarters and commercial facilities housed in lower, three-story volume which provides base for the towers.

The focus of the design on the extreme verticality of the proposed volumes and each volume is composed of multiple vertical planes, breaking off at the top of the structure resembling shards of glass. The peaks of sharp-edged tower act as a display of ever-changing light situations due to sun movements across the sky, resembling the shiny peaks in a mountain range. Due to angled roofs, the interior spaces are highly dramatic with an abundance of daylight for luxurious penthouse units and conference rooms. -> PARADIGMS IN COMPUTING - New Book. Business Innovation Centre FiftyTwoDegrees | Mecanoo.

Anchor At the start of the new millennium, Philips Semiconductors (now NXP) wanted to expand its current production and research site in Nijmegen by creating a new knowledge centre for the development of semiconductors. The existing production site is sealed off and fenced in for security reasons, yet the new knowledge centre, where technology, science, culture, work, living and leisure come together, encourages encounters and collaboration among diverse parties. The name of the complex refers to the site’s 52nd degree of latitude, which like the ambition of its initiators, spans the entire world. Not only the name, but also the building’s figure must illustrate this ambition.

Status: Built Location: Nijmegen, NL Additional Credits: programmeMultifunctional complex of 70,000 m2 with offices, conference halls, a theatre (2400 seats), catering facilities, apartments, retail and sports facilities clientICE Ontwikkeling, Nijmegen; Ballast Nedam Speciale Projecten (uitvoeringsfase) Jean-Paul Viguier Architecture . Projet . Tour Majunga. Dix ans après avoir dessiné Cœur Défense, la question était de savoir si la conception d’une nouvelle tour pouvait s’inscrire sur des bases architecturales et technologiques d’un type nouveau, intégrant les données et les mutations récentes de l’espace urbain du 21ème siècle : c’est tout l’enjeu de la tour Majunga.

Tous les paramètres de composition de la tour ont été revisités, ils ont tous été ré-inventés : - la localisation de l’édifice par rapport à l’axe historique de la Défense,- la liberté de forme de la tour et son concept de distribution dans l’espace ainsi que la succession verticale des niveaux, - la conception des façades et leur adaptation au climat, à l’ensoleillement et aux températures par l’interposition d’un « diaphragme de respiration » permettant un contact maitrisé avec l’air extérieur et ainsi d’atteindre des consommations d’énergie minimales (European Bream Award 2013 : best building). tour-majunga.com.

Twin. The World's Best Photos of parkwaygate. Flickr Hive Mind is a search engine as well as an experiment in the power of Folksonomies. All thumbnail images come directly from Flickr, none are stored on Flickr Hive Mind. These photos are bound by the copyright and license of their owners, the thumbnail links take to you to the photos (as well as their copyright and license details) within Flickr. Because some other search engines (Google, etc.) index parts of Flickr Hive Mind, you may have been led here from one of them. Welcome to Flickr Hive Mind, almost certainly the best search engine for photography on the web. If you are a Flickr user and use Flickr Stats you may have seen people being led to your photos via Flickr Hive Mind (as a Referrer). Flickr requires that I inform you that Flickr Hive Mind uses the Flickr API, but is neither endorsed nor certified by them.

Parkway Gate | Ian Simpson Architects. Origin | Ian Simpson Architects. Chester City Council | Ian Simpson Architects. Beetham Hilton Tower | Ian Simpson Architects. Adrian Smith + Gordon Gill Architecture. Greenland Tower Chengdu At 468 meters tall, AS+GG’s design for Greenland Tower Chengdu will produce the southwestern China region’s tallest building and the fourth-tallest in the nation. Located in the center of Chengdu’s booming Dongcun district, the design was inspired by the unique ice mountain topography around Chengdu, which symbolizes the city’s growth and promising future. Like the mountain ridges reflecting the light of the sky and the valleys reflecting light from the earth, the iconic tower will perform as a light sculpture to diffuse light from 360 degrees, creating a connection between sky and earth.

The design for the complex—including the main tower, two small towers and six-story podium, with a total building area of 395,305 sm—interprets and integrates Chengdu’s urban structure, local culture and Chinese traditional feng shui theory in a modern form. The architecture and structure marry perfectly. Guangdong Bravo Pazhou Mixed Use Project | Aedas | Architecture | Office | Guangzhou, PRC. JAHN. Lahdelma & mahlamaki architects: museum of the history of polish jews. Apr 18, 2013 lahdelma & mahlamaki architects: museum of the history of polish jews ‘museum of the history of polish jews’ by lahdelma & mahlamaki architects, warsaw, polandimage © salminenall images courtesy of lahdelma & mahlamaki architects the core exhibition of the museum is set to open to the public in the beginning of 2014. glass facadeimage © salminen facade of silk-printed glass louversimage © salminen (left) detail of the vertical glass louvers(right) curtain wall detailimage © salminen interior hall connection with facadeimage © salminen image © salminen entrance to exhibition spaceimage © salminen undulating organic concrete walls of the main hallimage © salminen detail of the main hallimage © markus wikar image © markus wikar preliminary render main circulation interior render auditorium 3D printed model sketch site plan floor plan / level 0 floor plan / level 1 floor plan / level 2 floor plan / exhibition floor section elevation project info: danny hudson I designboom.

Process-work | Studio Two - Relational Architecture. Laying out the industrial program on site in accordance to different degrees of flexibility and requirements of the elements. This is the first of 3 drawings showing the individual approaches of users, planting and industry. These drawings will then be over layered to form a specific site strategy. Page looking at the requirements for ethanol / vodka production, I have chosen to manipulate the process structure in such a way as to place unusual elements in close proximity to each other. This reflects the users of these spaces whom would not usually be found sharing place. Also indicated is how the by products could be potentially used to make temporary structures around the ring. choosing a site March 26, 2007 choosing a site from parametric data analysis collected around the ring road. Organicités Piraeus Tower. Two layers are added to the existing structure: A perforated concrete façade and a screen of glass panels.

The perforated concrete facade wraps the skeleton breaking with its emphatic verticality and replacing it with a more homogenous texture of openings. The materiality of this added layer and its perforations introduce a notion of solid, which underlines the strong presence of the tower in Piraeus. The openings are positioned within a grid by an engine that tends to create bigger windows the higher the floor to accentuate the stunning views over the port of Piraeus and the city of Athens. In the typical condition, the openings in the concrete façade are occupied by box-type windows composed by two layers of glazing. The box-type windows operate as a functional unit providing a natural ventilation effect. Starting from the balconies, glass panels are spreading over the facade following the logic of the diffusion-limited aggregation (DLA). Pdf version Canvas overview: Jinao Tower. Jinao Tower will anchor the entry to Hexi District, an emerging commercial and civic hub.

The building’s distinctive faceted form is derived from the juxtaposition of its major systems. A double-skin facade provides solar shading and creates a climatic chamber of air, offering excellent insulation in the hot summer months. Vented openings in the outermost curtain wall allow wind pressure to draw built-up heat out of the cavity, lowering temperatures along the inner exterior wall. The structural system, an “infinite column” (named in homage to Brancusi’s Endless Column sculpture in Romania), consists of a tube-in-tube system of reinforced concrete. The central core consists of a hybrid shear wall frame, while the perimeter consists of a tubular frame. Introducing a wrapping diagonal steel brace on each side of the structure (outside of the tubular plane and between the double skin) reduces the amount of structural material required in the lateral system by 40 percent.

CCTV Facade

Work Is Continuing At The Construction Site Of The University Of Seville Library By Zaha Hadid. Work is continuing at the construction site of the University of Seville Library. The building will provide residents and visitors to Seville with a state-of-the-art public library and reading rooms, exhibition hall, and conference facility. Projects such as this library – offering a wide range of civic, cultural, educational and research programs – are vital for every community. As the university has outgrown its existing facilities, the new library is essential for the university’s development and demonstrates its deep commitment to the future of Seville. The Government of Andalucía, the Seville City Council and the University of Seville will be appealing against the ruling. Construction work will continue as normal throughout the appeal process. Description: ‘The General Library and the Investigative Resources Center of the University of Seville is conceived as a continuous volume which emerges from the extension of the park.

Building Information: Wenzhou High-Rise. North-east of the city centre, not far from the banks of the Ou Jiang river, lies the new Central Business District of the eastern China metropolis of Wenzhou. Located on the southern edge of the business district, the 160 m high Wenzhou Tower forms an impressive architectural gate condition for the entire new city development. The tower consists of a five-storey podium for spacious retail arcades, restaurants and spas, office units are at mid-height and a hotel on the upper storeys. Elevated pedestrian footbridges connect the retail area to the neighbouring buildings within the masterplan for a continuous shopping experience.

The programmatic division of the tower is legible from its façade setback and two main sky lobbies. A series of triangulated green pockets revolve around the periphery of the tower’s office program to provide high quality, healthy indoor working environments and opportunities for interior atriums and group meeting areas. Revestimientos-fachadas-mallas-metalicas-64960-1885631.jpg (600×600) Proposal for New York Skyscraper Cantilevers Lobby Over Its Neighbors (511660) Fachada Receptiva, para remodelación de torre de oficinas en Seúl, UNStudio.

© UNStudio UNStudio ha ganado el concurso para la remodelación de la sede Hanwha en Seúl. Con el objetivo de transformar el edificio en un símbolo de los valores del liderazgo en tecnología amigable con el medio ambiente de la compañía; el proyecto ganador de UNStudio reemplazará los paneles opacos de una sola capa de vidrio oscuro del rascacielos, por una fachada dinámica diseñada para reducir la ganancia solar, aumentar la luz natural, generar energía, e interactuar con su entorno. Como describe Ben van Berkel de UNStudio: “Por medio de un gesto sencillo e integrador, el diseño de la fachada de la sede de Hanwha HQ implementa sistemas inclusivos que impactan significativamente el clima interior del edificio, mejoran la comodidad del usuario y aseguran un alto nivel de sustentabilidad y economía. La proporción entre muro y vanos de la fachada tuvo como objetivo lograr 55% de transparencia a través de todas las elevaciones.

090706_type_f.jpg (640×604) Performative Envelope Lab. “Fangda Business Headquarters” Winning Entry / Huasen Architects "Fangda Business Headquarters" Winning Entry / Huasen Architects – ArchDaily. Tadawul Tower|NIKKEN SEKKEI LTD.