background preloader

Ausiàs March i la seva època

Facebook Twitter

Ausiàs March. Selecció de Poesia Catalana / Catalan Poetry Selection. Autor:Ausiàs March - Viquitexts. UOC - Música de poetes: cançons i poesia catalana a Internet. Ausias march imatges - Cerca amb Google. Ausiàs March - Autors a lletrA. - Què fa d'Ausiàs March un poeta extraordinari?

Ausiàs March - Autors a lletrA

- La seva capacitat de dir la veritat. La capacitat extraordinària d'expressió. La seva llengua és extraordinària i, a més de dir la veritat, sap que fa por. Per tant, això que he observat suara, el salt d'una paraula que sembla innòcua a la realitat del cardar, la gent no el fa. Aquest salt fa por. Gandia, c. 1400 - València, 1459. Ausiàs March ha estat molt mal llegit. Joan Ferraté entrevistat per Lluís Bonada: "Era un salvatge i un insolent", El Temps, núm. 645 (octubre 1996) Reclam a tots los meus predecessors, cells qui Amor llur cor enamorà, e los presents e lo qui naxerà, que per mos dits entenguen mes clamors;...

Així s'exclama, de manera colpidora, Ausiàs March, reclamant, cinc segles després de la seua mort corporal, l'atenció de tots els qui han experimentatla força de l'amor, per a cridar-nos la immortalitat del seu propisentiment. E lo desig en mi jamés morrà (Ibid. 10) Albert G. Lola Badia. Joanot Martorell. Joan Roís de Corella - poemes. Joan Roís de Corella: biografia. Passejant per la literatura. Literatura renaixentista. La literatura renaixentista comprèn totes les obres escrites després de l'edat mitjana fins al segle XVII sota l'estela del Renaixement.

Literatura renaixentista

Es va iniciar a Itàlia, amb autors com Petrarca i es va expandir per tota Europa, sent els segles XV i XVI els de major esplendor. El model d'excel·lència passen a ser els clàssics grecollatins, com prova l'auge dels temes mitològics o les poètiques. Canvis fonamentals[modifica | modifica el codi] Durant aquest període es produïren també un conjunt de canvis fonamentals. L'aparició de la impremta va donar una capacitat de difusió insospitada de les obres literàries, es podien difondre per escrit obres de tot tipus i no sols religioses i edificants. Diferents literatures[modifica | modifica el codi] El Renaixement marca la convivència definitiva de literatures en diverses llengües, malgrat l'existència d'una literatura comuna culta en llatí. La literatura francesa està marcada pel gir lingüístic i l'auge de les ciutats. Renaixement. Culturcat. S.

Renaixement. Culturcat

XVI dC. Alfons el Magnànim. Alfons V d’Aragó (IV si seguim la numeració catalana), fill de Ferran I d’Antequera i Elionor d’Alburquerque, va néixer el 1396 a Medina del Campo (Valladolid).

Alfons el Magnànim

Allà va passar la seva joventut fins que, el 1412, el seu pare va convertir-se en el primer rei Trastàmara de la Corona d’Aragó. Només quatre anys després, quan Ferran va morir a causa d’uns violents còlics nefrítics, es convertiria en el nou monarca catalano-aragonès. Tenia vint anys. Era un príncep del Renaixement i amb ell, Catalunya va assolir la seva màxima expansió mediterrània, amb la incorporació del Regne de Nàpols, mentre que a l’interior esclataven greus problemes econòmics i socials, exponents de l’esgotament al qual s’havia arribat.

Aviat va començar a imposar el seu caràcter i les seves idees, xocant frontalment amb la noblesa i el patriciat urbà de Barcelona, que fins aleshores havien controlat les institucions de govern de la Corona d’Aragó, la Generalitat, el Consell de Cent i les Corts. Comparteix. Renaixement. El Renaixement és un nom que s'aplica a l'època artística, i per extensió cultural, que dóna començament a l'Edat Moderna i en què es reflecteixen els ideals del moviment humanista que va desenvolupar-se a Europa el segle XVI.

Renaixement

El terme procedeix de l'obra de Giorgio Vasari Vides de pintors, escultors i arquitectes famosos, publicada el 1570, però fins al segle XIX aquest concepte no rep una àmplia interpretació històrico-artística. El nom "renaixement" es va utilitzar perquè aquest corrent reprenia els elements de la cultura clàssica. El terme simbolitza la reactivació del coneixement i el progrés després de segles de predomini d'un tipus de mentalitat dogmàtica establerta en l'Europa de l'Edat Mitjana. Ausiàs March. Ausiàs March (Regne de València,[1] 1400 - València, 3 de març del 1459)[2] va ser un poeta i cavaller valencià medieval.

Ausiàs March

Originari d'una família de la petita noblesa amb aficions poètiques. Va ser un dels poetes més importants del Segle d'Or valencià. La seva poesia, en llengua catalana, tingué una repercussió notable en la lírica castellana del segle XVI al XVIII. Biografia Per a Pere March, que tenia quasi 60 anys, aquest fill tardà es degué convertir en el seu preferit, ja que poc abans de morir instituí Ausiàs com a hereu universal dels seus béns, quan només tenia tretze anys, esdevenint el cap de la branca valenciana de la família.[2] Després de la mort del pare el 7 de juny del 1413, Ausiàs, amb tretze anys, quedà sota la tutela de sa mare Elionor. L'expedició a Sardenya Article principal: Setge de Bonifacio.