background preloader

Ronihirvonen

Facebook Twitter

Roni Hirvonen

Stubb pyytää anteeksi vääriä tietoja, hallintarekisteriä puidaan huomenna | Suomenmaa. Hallin­ta­re­kis­teri Valti­o­va­rain­mi­nis­teri Alexander Stubb (kok.) sanoo käyttäneensä yksin­ker­tai­sesti virheellistä lukua puhuessaan eduskunnassa hallin­ta­re­kis­teriä puoltavista lausunnoista. – Tietoa 90 prosentista ei ollut ja käytin sitä väärin. Sain luvun omasta päästäni, Stubb myönsi toimittajille Tampereella. – Prosenttiluku oli kerta kaikkiaan virheellinen. Stubb sanoi torstaina, että 90 prosenttia annetuista lausunnoista oli myönteisiä. Tosiasiassa luku oli Helsingin Sanomien mukaan alle 10 prosenttia. – Haluan pyytää mitä nöyrimmin anteeksi antamiani tietoja, joissa käytin väärää prosent­ti­lukua. Virhe oli vain ja ainoastaan minun.

Stubb kertoo, että hallitus käsittelee hallin­ta­re­kis­te­ri­a­siaa huomenna. Stubbin mukaan asetus pitää saada voimaan lähi­tu­le­vai­suu­dessa. – Teemme laajan poliittisen arvion koko­nai­suu­desta ja teemme päätöksen yhdessä. Finanssialan Keskusliitto on ajanut hallin­ta­re­kis­teriä. Stubbin 90 prosenttia ”oli ihan omasta päästä” – pyysi virhettään anteeksi - Alexander Stubb - Politiikka. Stubbin 90 prosenttia ”oli ihan omasta päästä” – pyysi virhettään anteeksi Tampere Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) pahoitteli vielä kertaalleen prosenttilukuvirhettään maanantaina Tampereen yliopistolla, jossa hän luennoi iltapäivällä johtamisesta.

Nopeasti koolle kutsutun tiedotustilaisuuden ydin oli Stubbin anteeksipyyntö virheestään. ”Haluan vielä kerran mitä nöyrimmin pyytää anteeksi viime viikolla eduskunnassa tekemääni virhettä, jossa vahingossa käytin prosenttilukua, jota ei ole olemassa. Se virhe on vain ja ainoastaan minun”, Stubb sanoi median edessä. Virheellinen prosenttiluku oli hänen mukaansa peräisin ”ihan omasta päästä”. ”En missään tapauksessa halunnut johtaa ketään tässä kysymyksessä harhaan”, hän jatkoi. Stubb joutui lauantaina kohun keskipisteeksi, kun hän myönsi antaneensa eduskunnalle väärää tietoa hallintarekisterihankkeen kannatuksesta viranomaisten keskuudessa. Tärkeintä tässä hänen mukaansa on se, että päätös tehdään yhdessä. HS: Stubb käyttää vääriä lukuja hallintarekisteriä kannattavista viranomaisista. Helsingin Sanomien mukaan hallintarekisteristä lausunnon antaneista 21 viranomaisesta kymmenen vastusti hanketta, yhdeksän ei ottanut kantaa ja kaksi kannatti.

Vastustajien joukossa ovat lainvalvojat, syyttäjänlaitos ja verottaja. Hallintarekisteriin myönteisesti suhtautuvat Kilpailu- ja kuluttajavirasto sekä Suomen Pankki. Jos mukaan otetaan viranomaisten lisäksi etujärjestöt ja muut lausunnon antaneet tahot nousee myönteisesti suhtautuvien osuus 28,6 prosenttiin, kielteisten osuus on tasan 50 prosenttia ja 21,4 prosenttia jättää ottamatta kantaa. Valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok) puolusti hallintarekisteriä tällä viikolla eduskunnan täysistunnossa toteamalla, että viranomaiset kritisoivat nykyistä järjestelmää. Tämän jälkeen Stubb väitti, että 90 prosenttia hallintarekisteristä annetuista lausunnoista olivat myönteisiä.

Valtiovarainministeriön suunnitelma sallia sijoittajille osakkeiden omistaminen hallintarekisterin kautta on herättänyt kiivasta vastustusta. Stubb myönsi Ykkösaamussa käyttäneensä vääriä lukuja: "Sori siitä" Stubb selitti Ylellä vääriä lukujaan: ”Virhe oli minun, sori siitä” Valtiovarainministeri Alexander Stubb myönsi Ylen Ykkösaamussa, että hän teki virheen prosenttiluvuissa, kun väitti, että 90 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista suhtautuu myönteisesti kiisteltyyn hallintarekisteriin. Valtiovarainministeri Alexander Stubb pääsi Ylen Ykkösaamussa selvittämään hämmennystä herättäneitä laskelmiaan hallintarekisteristä.

Stubb väitti eduskunnan kyselytunnilla torstaina, että 90 prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista suhtautuu myönteisesti hallintarekisteriin. Helsingin Sanomat selvitti asiantuntijoiden lausuntoja. Julkisuudessa on ihmetelty, ovatko valtiovarainministerin prosenttiluvut ja laskutaito pahasti pielessä.

Lauantaina Stubb myönsi Ylen Ykkösaamussa, että hän teki virheen. – Debatin tuoksunnassa tekee virheitä, tämä oli yksi niitä. Stubb toivoo, että hämmennyksestä huolimatta hallintarekisterihanke etenee. HS: Stubbin luvut hallintarekisterin kannattajista vääriä. Isänmaalliset ja EU-kriittiset haluavat perustaa uuden puolueen: Rasismia emme hyväksy. Turku Entinen Hansa-kaupunki Turku isännöi lauantaina toisinajattelijoiden kokousta.

Turussa kokoontuu Pro Finland -liike, joka kokoaa yhteen ihmisiä, jotka ovat pettyneet nykyisiin puolueisiin. Mukana on Itsenäisyyspuolueen kannattajia, entisiä perussuomalaisia ja Rajat kiinni -ryhmän jäseniä. Liikkeeseen eivät kuitenkaan ole tervetulleita esimerkiksi Suomen Sisu tai Suomen vastarintaliike. Isänmaallisuus on kuitenkin ryhmälle ykkösasia. Rasismia tai väkivaltaa ei hyväksytä. – Työllisyyden parantaminen ja eurosta lähteminen ovat tärkeitä. Paikalle oli kutsuttu myös vieras kertomaan Suomen poliittisesta historiasta. Asioiden vastustaminen ei riitä? – Ei. Pro Finland -liike haluaa myös palauttaa Suomen rajavalvonnan. Mikä meistä suomalaisista tekee niin paljon kyvykkäämpiä kuin muista? – Joskus on sanottu, tai olen kuullut sellaisen teorian, että suomen kieli itsessään tekee sen.

Oikeuskansleri: Stubbin puheet hallintarekisteristä eivät anna aihetta toimenpiteisiin. Oikeuskansleri Jaakko Jonkka toteaa, ettei hänellä ole syytä epäillä, että valtiovarainministeri Alexander Stubb (kok.) olisi tarkoituksellisesti antanut virheellisiä tietoja hallintarekisteriasiasta eduskunnan kyselytunnilla marraskuun lopussa. Asia ei näin ollen anna aihetta tämän enempiin toimenpiteisiin, Jonkka sanoo tänään maanantaina antamassaan ratkaisussa. Oikeuskanslerinvirastoon oli saapunut useita kanteluja, joissa oli arvosteltu Stubbin eduskunnan kyselytunnilla esittämää lausuntoa. Stubb oli väittänyt, että yhdeksän kymmenestä hallintarekisteristä annetusta lausunnosta olisi ollut sille myönteisiä. Tosiasiassa noin kymmenen prosenttia lausunnon antaneista viranomaisista oli ollut myönteisiä lakihankkeelle, Helsingin Sanomat uutisoi myöhemmin. Oikeuskansleri katsoo, että lausumien epätarkkuus nopeatahtisessa eduskuntakeskustelussa on sinänsä ymmärrettävää.

Stubb on pahoitellut lausuntoaan moneen otteeseen. Sipilä: Lisäleikkaukset uhkaavat jos kilpailukyky ei parane. Kauppojen aukiolo vapautuu heti vuoden alussa. Huonoja uutisia hallitukselle – SDP pomppasi kärkeen. SDP:n suosio on noussut kesän alle 15 prosentin lukemista yli kahdeksan prosenttiyksikköä. Marraskuussa demareiden nousuvauhti näytti jo vähän hyytyvän, mutta joulukuussa kasvua kertyi taas reippaat 1,7 prosenttiyksikköä. Huhtikuun eduskuntavaalien 16,5 prosentin tuloksesta SDP:n kannatus on noussut yli kuusi prosenttiyksikköä. Taloustutkimuksen tutkimusjohtajan Jari Pajusen mukaan SDP:n nousu kärkeen on ollut odotettavissa. -Se ehkä oli ajan kysymys. Tällaiset trendit yleensä vahvistuvat.

Viime kerralla oli pientä tasaantumista, mutta nyt sitten taas tuli pomppaus ylöspäin. Pajusen mukaan puolueiden kannatusluvut saattavat vakiintua syksyn mullistusten jälkeen. -No jotenkin tuntuisi siltä, että tässä on vaalien jälkeen ajettu asemiin ja ehkä nyt on semmoinen vakiintumisen vaihde edessä eli ne asemat ovat löytyneet ja nyt sitten taistellaan niissä. SDP ykkösenä viimeksi toukokuussa 2008 Toukokuussa 2014 Urpilaisen puheenjohtajakisassa kukistanut Antti Rinne on tyytyväinen SDP:n kärkisijaan. Politiikan hullu vuosi 2015 – Tärkeimmät tapahtumat, kummallisimmat käänteet 12 klikkauksella. Professorin tuomio: Suomi olisi pärjännyt paremmin euron ulkopuolella. Professori Jäntti huomauttaa, ettei kukaan voi sanoa varmuudella, kumpi vaihtoehto olisi ollut Suomelle parempi: eurojäsenyys vai markassa pysyminen. – Suomen olisi ehkä käynyt paremmin euron ulkopuolella.

Sehän on kuitenkin eri asia, miten Suomen kävisi, jos se eroaisi eurosta. Kukaan ei tiedä, millaiseen maailmaan Suomi tuolloin lähtisi, Jäntti sanoi Ylen klo 18:n tv-uutisissa. Professori Markus Jäntti työskenteli ennen Suomeen paluutaan professorina Tukholman yliopistossa. Euroalueen talousvaikeuksien aikana on noussut usein esille juuri Ruotsin ja Suomen erilaiset talous- ja rahapoliittiset päätökset. Joissakin puheenvuoroissa Ruotsia on kritisoitu vapaamatkustajuudesta eli se on saanut euron mukanaan tuoman vakauden, mutta samalla pitänyt itsellään omasta valuutasta saatavat kilpailukykyhyödyt. . – Siihen, että Ruotsi on menestynyt paremmin kuin Suomi, on monia tekijöitä. – Ruotsissa se sopeuttaminen toteutettiin paljon pidemmälle kuin Suomessa.

Sipilä hallituksen kannatuksesta: Luvut ovat yllättävänkin hyvät. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) ei ole huolissaan hallituksen suosiosta. – Nämä luvut ovat yllättävänkin hyvät siihen nähden, että nyt ovat monien vuosien työt olleet tekemättä, kun puhutaan uudistuksista ja välttämättömistä toimista, joita Suomella on edessään, hän sanoi vuoden viimeisellä Pääministerin haastattelutunnilla sunnuntaina. Sipilän johtaman hallituksen suosio on romahtanut Helsingin Sanomien teettämän, sunnuntaina julkaistun gallupin mukaan. Marras–joulukuussa tehtyyn kyselyyn vastanneista 24 prosenttia koki hallituksen onnistuneen työssään erittäin tai melko hyvin.

Kesäkuussa vastaava luku oli 40 prosenttia. Lisäksi Helsingin Sanomien tuoreimmassa gallupissa perjantailta SDP nousi ykköseksi, ja hallituspuolueiden yhteenlaskettu kannatus jäi 49,4 prosenttiin. Mitään muuta vaihtoehtoa meillä ei ole kuin tehdä päätöksiä ja muuttaa Suomen suunta. Pääministerin mukaan tiedossa oli, että syksystä tulee vaikea, koska joudutaan tekemään paljon hankalia päätöksiä. Hallituksen suosio pohjalukemissa – Sipilän vuoden viimeinen haastattelutunti suorana klo 14 jälkeen. Sipilä vei hallituksen hajoamispisteeseen ja takaisin – kolmessa päivässä ehti tapahtua paljon - Hallituskriisi. Keskustan, kokoomuksen ja perussuomalaisten muodostama hallitus oli vähällä kaatua kuluneella viikolla keskustan ja kokoomuksen välille syntyneen sosiaali- ja terveysuudistuksen mallia koskevan riidan takia. Keskusta ajoi 18 sote-alueen mallia, mutta kokoomukselle olisi kelvannut enintään 12 aluetta. Lauantain vastaisena yönä saavutetussa kompromissiratkaisussa päädyttiin 18 maakuntaan perustuvaan itsehallintoalueeseen sekä 15 sote-alueeseen.

HS koosti yhteen kiihkeän poliittisen näytelmän tapahtumat vaihe vaiheelta. Kriisi alkoi torstaina Suomen hallitus ajautui kriisiin torstaina, kun se ei päässyt asettamaansa määräaikaan mennessä sopuun sosiaali- ja terveysuudistuksen mallista. ”On hyvin todennäköistä, että kävelen presidentin luokse”, Sipilä sanoi torstai-iltana pitämässään tiedotustilaisuudessa. Sipilä sanoi vielä torstai-iltana epäilevänsä hallituksen kykyä viedä uudistus sovitussa aikataulussa läpi. Peli meni kovaksi ”Haluaako kokoomus edes sopia. Kolmikko vihdoin koolle.