background preloader

Tentoonstellingen

Facebook Twitter

Muhka. Ukiyo-e. De mooiste Japanse prenten vri 21-10-2016 - zon 12-02-2017 Sluit op elke zondag aan bij een instaprondleiding waarbij een van onze enthousiaste gidsen je meevoert doorheen deze tentoonstelling mooiste Japanse prenten. Reserveer je ticket (toegangsticket + € 6) alvast (bij voorkeur via Mozilla Firefox)! Let op: wees er snel bij! De 15 tickets per rondleiding zijn zo op. Vanaf vrijdag 21 oktober 2016 kunt in het Jubelparkmuseum terecht voor een prestigieuze tentoonstelling van Japanse prenten uit eigen bezit. Het is sinds 1989 geleden, in het kader van Europalia Japan, dat zo’n uitgebreide tentoonstelling wordt georganiseerd voor eigen publiek. De 416 meesterwerken die u te zien zult krijgen, onderstrepen de wereldfaam van de verzameling.

De tentoonstelling brengt een overzicht van de Japanse prentkunst vanaf de eerste stappen in zwart-wit (omstreeks 1720) tot aan de verderzetting van de traditie aan het begin van de 20ste eeuw. Rondleiding. De Pont museum: tentoonstelling :: David Claerbout. Zeven jaar geleden exposeerde David Claerbout (Kortrijk, 1969) voor het eerst in De Pont. De tentoonstelling The Shape of Time met een tiental video-installaties liet een onuitwisbare indruk achter. Een magische schemerwereld van oude zwart witfoto’s die op een subtiele manier tot leven worden gewekt en vertraagde filmopnames van een vrouw die koffie inschenkt op het terras van een achttiende-eeuws Frans landhuis en vervolgens bij de ondergaande zon zwaaiend afscheid neemt van de toeschouwer.

Het zichtbaar verstrijken van de tijd riep een gevoel van verwondering en vervreemding op. De nieuwe tentoonstelling van Claerbout, de eerste in de nieuwbouw van het museum, is getiteld FUTURE. FUTURE lijkt bij de feestelijke gelegenheid een toepasselijke titel, maar blijkt bij nader inzien nogal dubbelzinnig. Het werk verwijst naar een duistere periode, toen Hitler aan de macht was en hij samen met zijn huisarchitect Albert Speer megalomane bouwprojecten ontwikkelde. Galerie William Wauters Oosteeklo. Voor God en Geld - Gouden Tijd van de Zuidelijke Nederlanden | Provinciaal Cultuurcentrum Caermersklooster. De nieuwe mens ontwaakt in VlaanderenHij staat op, creëert, exploreertHij zoekt zijn plekEn vindt zich uitHij handelt en maakt geldNieuw geld, goud geld En de nieuwe mens vindt zondeHij danst en drinktHij speelt en vrijtZijn wereld wild en wijdDe ziel verkrampt van tijdTot tijd ‘Knielt neder en weest vroom, gij nieuwe mens!’ Ga diep door stof richting genade En hij sterft en leeft voortOntkiemd, ontketend, onomkeerbaarNieuwe mens, ontwaakt in VlaanderenZijn geest waart rond in jou en mij Rick de Leeuw en Katharina Van Cauteren De wereld van vandaag is het product van de late middeleeuwen.

Waar geld is, gluurt zonde om de hoek. Van 17 juni 2016 tot en met 1 januari 2017 organiseert de Provincie Oost- Vlaanderen in het Gentse Caermersklooster de tentoonstelling ‘Voor God en Geld - Gouden tijd van de Zuidelijke Nederlanden’. Ondernemende mens, zotte mens Ondernemers zijn zotten. Nochtans is de ondernemende mens gebaat bij een flinke dosis zotheid. Publicaties Voor God & Geld. Gouden tijden.

Expo HOMELESS MOVIES | Huis van Alijn

Museum Dhondt-Dhaenens. Néstor Sanmiguel Diest. Painting the Modern Garden: Monet to Matisse. Museum Dhondt-Dhaenens. To stand amongst the elements and to interpret what one knows is de eerste overzichtstentoonstelling in België van het werk van de Britse kunstenaar Ryan Gander (°1976). In deze tentoonstelling komen de verschillende aspecten van zijn veelzijdig oeuvre aan bod. Zijn werk kan de vorm aannemen van een actie, een sculptuur, een installatie, maar ook een gedachte, een belofte of een ontmoeting. Ryan Gander speelt graag met absurde logica’s en verrassende inzichten over zichzelf en zijn omringende leefwereld. Niets is wat je denkt te weten, en al zijn werken lijken puzzelstukken te zijn waarvan te vrezen valt dat ze uiteindelijk nooit perfect in elkaar zullen passen. Zijn verbeelding en gedachtesprongen gaan vele kanten uit en laten zich vooral niet vangen in een specifieke en herkenbare stijl of vorm. Stan Douglas: Interregnum | Tentoonstellingen | WIELS.

Over deze tentoonstelling De Canadese kunstenaar Stan Douglas (°1960) staat bekend om filminstallaties met een uitvoerige enscenering en een gesofisticeerde montage die gekenmerkt worden door verloren utopieën van de twintigste eeuw. Voor zijn tentoonstelling in WIELS zal zijn nieuwe video-installatie The Secret Agent in première gaan. Parallel aan deze zesdelige projectie, die getuigt van zijn interesse in de naoorlogse geschiedenis en het film noir genre, wordt Douglas’ fascinatie voor muziek en pseudo-documentaire belicht in Luanda-Kinshasa (2013), een videoportret van een gemengde band die nummers met een hypnotiserend ritme opneemt in de studio. In de afgelopen jaren kreeg de fotografie een onafhankelijke en belangrijke plaats in Douglas' werk. De tentoonstelling toont een selectie van deze recente grootschalige fotowerken. Met de steun van David Zwirner, New York/Londen, en Victoria Miro, Londen.

Curator: Dirk Snauwaert. (On)voltooid Verleden Tijd – Universiteitsbibliotheek KU Leuven. Een tweeledige tentoonstelling met kunst en beeldverhalen rond gelaagdheid, identiteit en geheugen Voor het eerste luik gaan zes auteurs en zes tekenaars als duo aan de slag met de uiteenlopende elementen van het aftakelingsproces. Kunstdisciplines overlappen en de samenwerking tast de grenzen van het beeldverhaal af.

Woord en beeld vinden elkaar, lokken antwoorden uit en experimenteren met visueel vertellen waarbij zowel animaties, beeldend werk en digitale conversaties worden gebruikt. Met bijdrages van: Arnon Grunberg x Ephameron, Peter Holvoet-Hanssen x Frederik Van den Stock, Roderik Six x Isabelle Vandenabeele, Max Temmerman x Ilah, Stijn Vranken x Martha Verschaffel & Maartje Wortel x Wide Vercnocke. De deelthema’s gelaagdheid, identiteit en geheugen zijn het vertrekpunt voor het tweede luik van de tentoonstelling.

Twaalf hedendaagse kunstenaars gaan op een persoonlijke manier om met die thema’s. In een aantal gevallen is de eigen geschiedenis niet ver weg. Curator: Eva Cardon Data. Ename Actueel: Ritualia | Ename. Ename Actueel 2015. RITUALIA De vervlechting tussen hedendaagse kunst en het boeiende erfgoed uit Ename zorgde in het verleden al meermaals voor geslaagde confrontaties. De 8ste editie van Ename Actueel 2015 heeft als ondertitel ‘Ritualia’ en is samengesteld door Oscar van den Boogaard. Volgende kunstenaars zijn geselecteerd: Ruben Bellinkx (BEL), Joachim Coucke (BEL), Pierre De Buck (BEL), Ieva Epnere (LVA), Jóhanna Kristbjörg Sigurðardóttir (ISL), Conny Kuilboer (NDL), Jura Shust (BLR), Sarah Westphal (DUI).

PraktischWanneer: 23 augustus t/m 18 oktober 2015, weekdagen (9.00-17.00 uur), weekend (13.00-17.00 uur). Gesloten op maandag. Prijs: 2,50 euro pp; meerdere reducties: 1,25 euro pp; gezin: 3,75 euro Rondleidingen: te reserveren via pam Ename, Lijnwaadmarkt 20, 9700 Oudenaarde-Ename055 30 90 40 reservatie.pam-ename@oost-vlaanderen.bewww.pam-ename.be Bron: UiTinVlaanderen.be. Over. CONTOUR bezoeken is een even spannende als ontspannende manier om hedendaagse beeldende kunst van internationaal niveau te ontdekken. De Biënnale voor Bewegend Beeld presenteert film, video, installatie en performance op bijzondere locaties in de Mechelse binnenstad. CONTOUR 7, de zevende editie van de Biënnale, wordt opgedragen aan de humanist, staatsman en martelaar Thomas More. Door velen beschouwd als martelaar, door anderen als monster, maar ook als kunstenaar of filosoof. Wat er ook van zij, hij was als briljante dwaas ruimschoots voor op zijn tijd.

Tijdens een verblijf in Vlaanderen in de zomer van 1515, waarbij hij ook Mechelen bezocht, schreef More het grootste deel van zijn boek over de ideale staat, het eiland Utopia. CONTOUR 7 presenteert het werk van meer dan twintig internationale kunstenaars op verschillende locaties in Mechelen. CONTOUR 7 brengt het werk van eenentwintig kunstenaars samen binnen twee inhoudelijke luiken: Monsters, Martelaren & Media en Fooling Utopia. Kunst & Zwalm 2015. Home - Museum Dr Guislain. Drawing | THE BOTTOM LINE - S.M.A.K. Tekenen is één van de eerste dingen die een kind doet.

Tekenen is een meesterdiscipline, een fundament voor de kunsten. Niets is zo uniek en persoonlijk als een tekening. Tekenen kan snel, traag, gecontroleerd, expressief, schetsend, hermetisch, verhelderend, direct, technisch, waarnemend, fantastisch, openlijk, intiem, afstandelijk en nog veel meer. ‘The Bottom Line’ toont verschillende dimensies van tekenen als vorm van actuele kunst: van abstract tot figuratief, van kleine tot grote formaten, van snelle schetsen tot trage, grootschalige projecten of van tekenen als film tot tekenen als performance.

Het inhoudelijke spectrum reikt van persoonlijk dagboek tot politiek betekenisvol, van zelfportret tot maatschappelijk groepsportret. Vakgroep Letterkunde | Richard Minne, Gentenaar in Latem. Drawing | THE BOTTOM LINE - S.M.A.K. Deinze :: Tentoonstellingen. Stief Desmet bevraagt zijn eigen positie als hedendaags kunstenaar tegenover de Leieschilders en de groepen van Latem die het landschap op pastorale wijze vereeuwigden. Zelf woonachtig en werkzaam in de streek draagt Desmet een erfenis met zich mee die hij vertaalt naar een 21ste-eeuwse beeldtaal, waarbij hij put uit vroeg 20ste-eeuws bronmateriaal. Om het escapistisch karakter van zijn oeuvre te benadrukken bouwt hij in het museum onder meer de schrijvershut na die H.D. Thoreau bewoonde tijdens het schrijven van Walden uit 1854. De hut zal hij na de tentoonstelling heropbouwen in de Ardennen, en als extra atelier betrekken. Tegelijk met de tentoonstelling in Deinze loopt "Image an Island" in Cultuurcentrum De Garage te Mechelen.

Op 30 augustus verschijnt een publicatie naar aanleiding van beide tentoonstellingen met teksten van Christophe Vekeman, Inge Braekman, Bruno Roels en Koen Leemans. White-out Studio | Toerisme Knokke-Heist. MODEMUSEUM HASSELT. Modemuseum Hasselt neemt je vanaf 30 januari 2015 mee achter de schermen van de wereld van Paul Smith waar intuïtieve creativiteit de plak zwaait. Je maakt kennis met de scherpzinnige designer achter dit typisch Brits label dat kleinschalig begon maar ondertussen is uitgegroeid tot een van de meest toonaangevende modemerken ter wereld.

De tentoonstelling vertrekt van Paul Smiths persoonlijke archief. Van de eerste stukken die hij verkocht in zijn piepkleine boetiek in Nottingham tot door de ontwerper zelf geselecteerde ontwerpen uit zijn recentste collecties. Onderweg komt ook de opmars van een van de grootste internationale modemerken in beeld én krijgen we een blik in de unieke scherpzinnige geest van de ontwerper. Hallo, Mijn naam is Paul Smith overloopt de verschillende stadia van design en productie met de bekende stempel van traditioneel vakmanschap met een eigentijds kantje. Welkom in de wereld van Paul Smith. “Not only inspiring but also a must” – Vogue Curator: Donna Loveday. DRIES VAN NOTEN. INSPIRATIONS 13|02 > 19|07|2015 - ModeMuseum Provincie Antwerpen. Voor de eerste maal in zijn carrière ontsluit ontwerper Dries Van Noten zijn oeuvre in een tentoonstelling; geen klassieke retrospectieve, maar een intieme tocht doorheen zijn artistiek universum.

Aan de hand van verschillende thema’s zal de ontwerper op een visueel indrukwekkende wijze inzage geven in zijn werk, zijn unieke creatieproces en inspiratiebronnen. De tentoonstelling brengt verschillende kunstdisciplines samen aan de hand van een assemblage van historische, beeldende, etnische, filmische en geografische referenties. De invloeden, parallellen en tegenstellingen in het oeuvre van Dries Van Noten worden bijeengebracht in een tentoonstelling die mode combineert met de wereld van de beeldende en schone kunsten. Met werk van o.a. Dries Van Noten.

Nieuws - Tentoonstellingsprogramma - Design museum Gent. Tentoonstellingsprogramma Tentoonstelling ‘Lightopia’ verwelkomt 35.000 bezoeker Donderdag 12 februari meldde zich de 35.000 bezoeker voor ‘Lightopia’, een tentoonstelling van het Vitra Design Museum in samenwerking met Fundaçaõ EDP. Het museum liet dit niet ongemerkt voorbij gaan. Violène Toublanc en Raoul Viaduc mogen zich de gelukkigen noemen.

Zij werden verwelkomd door Annelies Storms, schepen van Cultuur, Toerisme en Evenementen en kregen het zaklampje ‘Little Sun’, een ontwerp van de Deense ontwerper Olafur Eliasson, en het museumboek overhandigd. De tentoonstelling ‘Lightopia’ loopt nog tot en met 15 maart 2015 en is te bezoeken van dinsdag tot en met zondag, van 10 tot 18 uur. Vooruitblik Wat brengt 2015 … Nog tot 15 maart kan je ‘Lightopia’ ontdekken. Onder de vlag 'Natuurlijk, jong' zet het museum vanaf 3 april zijn deuren wagenwijd open voor een invasie aan jonge talenten.

Het museum presenteert de laureaten van de Prijs voor Vormgeving Provincie Oost-Vlaanderen 2014. Lightopia. Tentoonstellingen | Sint-Pietersabdij. Tentoonstellingen - Museum Dr Guislain. Het Museum Dr. Guislain toont van 14 februari tot 22 maart tekeningen van Dooreman. Sinds 2007 ontwerpt Dooreman als huisvormgever affiches, folders en catalogi die het Museum Dr. Guislain zijn herkenbare stijl geven. Naar aanleiding van de Henry Van de Velde Award Loopbaan, die hij onlangs ontving, heeft het museum nu aandacht voor een onderbelicht deel van zijn œuvre: zijn tekeningen. Hoewel hij vandaag vooral als vormgever bij het brede publiek bekend is, blijven zijn tekeningen het interessante vertrekpunt in zijn kunstenaarsloopbaan. Begin dit jaar ontving Gert Dooreman de Henry van de Velde Award voor zijn loopbaan. Gert Dooreman, bekend als boek- en afficheontwerper, begon als illustrator voor onder andere De Morgen, Playboy en De Standaard. Museum voor Schone Kunsten Gent | Tentoonstellingen | Love Letters | Love Letters in War and Peace.

Love Letters in War and Peace ‘Love Letters in War and Peace’ brengt het bijzondere verhaal van prille, toegewijde, verborgen en verboden liefdes. Tussen de Frans-Duitse oorlog in 1870-71 en de Grote Depressie in 1929 kende de maatschappij en parallel de beeldende kunst een ware omwenteling. In deze evolutie speelden kunstenaars een voortrekkersrol. Hun intellectuele, zintuiglijke en emotionele fijngevoeligheid verzette niet alleen bakens op artistiek vlak. Omdat ze zich vrijer in het dagelijkse leven bewogen, traden ze openlijk sociale codes met de voeten en doorbraken ze maatschappelijke conventies. Hoogtepunten op de tentoonstelling zijn de liefdesbrieven van de dichter Oscar Wilde aan Alfred Douglas, van Dante Gabriel Rossetti aan Jane Morris (mevrouw William Morris), van Dora Carrington aan Lytton Strachey en van Stanley Spencer aan Hilda Carline.

Musea, bibliotheken en archieven van over de hele wereld maar ook tal van privéverzamelaars stellen hun collecties open. Zebrastraat / New Zebra Gent - Cultuur, Wonen en Events. FACES THEN | 06.02 > 17.05.2015.