background preloader

ARCHÉTYPALES

Facebook Twitter

Two Barns House / RS+ Architects: RS+ Location: Tychy, Poland Architects In Charge: Robert Skitek, Szymon Borczyk Area: 251.0 sqm Year: 2014 Photographs: Tomasz Zakrzewski Structure: Jan Kostorz From the architect. House is located in a quiet northern district of Tychy, near the forest complex. Access is achieved by cul-de-sac from the main road connecting the plot in its north-west corner. Requirements of investors was that the house have to be open to the south garden, spacious and comfortable. To let residents maneuver their cars easier, we headed second shape toward the entry to the plot. What’s more parts of the house shade each other so that the master bedroom does not collect direct sunlight in the afternoon, letting the room to cool down before the night. To keep building comfortable, we placed on the ground floor all zones necessary for everyday living, and the rest on the first floor. A House for the Best Years / Biro Gašperič. Architects: Biro Gašperič Location: 4207 Velesovo, Slovenia Architect In Charge: Matej Gašperič Area: 192.0 sqm Year: 2014 Photographs: Virginia Vrecl Supervision: Anri, Uroš Rigler Project Management: Anri, Uroš Rigler Structural Engineer: Ciril Bogataj Mechanical Engineer: Boštjan Rant Electrical Engineer: Jakob Lovšin Interior Designer: Matej Gašperič General Contractor: Bauta Site Area: 1116 sq m Total Floor Area: 155 sq m Cost Of Construction: 1.600,00 eur / sq m From the architect.

KEY NOTE A house was designed to be a perfect host to an experienced couple and their list of expectations and personal preferences. With kids all grown up the parents namely transformed back into a pair. LOCATION A house lies on the slope beneath the mountains where the village’s tissues have grown into the greenery of meadows and fields. DESIGN This one directional sight led to the creation of non-conflicting stream of house’s volume. House Husarö / Tham & Videgård Arkitekter. Architects: Tham & Videgård Arkitekter Location: Stockholm, Sweden Architect In Charge: Martin Videgård Area: 180.0 sqm Year: 2012 Photographs: Ake E:son Lindman Design Team: Bolle Tham, Maria Videgård Structural Engineer: Christian Hoffman, Konkret Rådgivande Ingenjörer Building Construction: Bosse and Emil Stjernberg Metal Work: Lasse Fors Electrician: Håkan Österman Plumber: Lennart Källström Ground Work: Nilas Österman, Sven Ivar Öman Building Cost: 265,000 Euro From the architect.

The location is the outer Stockholm archipelago. Tall pines give the forested site an untouched character. The light conditions, the sea view and the flat and smooth bedrock were some of the qualities that constituted the starting point for the house. The house, a pitched roof volume in two levels, is divided into an open social area at ground floor and a more private upper level, with bedrooms and a playroom. Black Forest / Stocker Dewes Architekten. Architects: Stocker Dewes Architekten Location: Freiburg, Germany Year: 2014 Photographs: Yohan Zerdoun Structural Engineers : Scherberger und Fritsch Beratende Bauingenieure GmbH, Freiburg im Breisgau (DE) Award : Hugo-Häring-Auszeichnung 2014 BDA Kreisgruppe Freiburg/Breisgau Hochschwarzwald [Award] From the architect.

Building task was to re-use a former horse stable to a residential and office building. The space program includes office space with the necessary ancillary rooms and a residential unit for a three – person family. The building is situated on a plot, at the end of a valley, with a surrounding forest landscape. The design idea was to reflect again the structure of the forest in the choice of the material of facade and roof. The facade was covered with wavy-grained fir wood, symbolizing the tree trunks of the surrounding forest landscape, the intensive green roof the pine green.

The main entrance opens up to a tall office space, with the necessary desks on the gallery level. House Krailling / Unterlandstättner Architekten. Architects: Unterlandstättner Architekten Location: Krailling, Germany Project Team: Telemach Rieff, Anke Göckelmann, Enrico Schreck Area: 350.0 sqm Year: 2013 Photographs: Courtesy of Unterlandstättner Architekten From the architect. The new building in the Würm valley near Munich for a family with three children, guest area and home office is characterised by an individual interior and exterior room structure.

Following reflections on other buildings in the environment, taking into account and focusing on the views of the house’s own outdoor areas, and the reduction of exposure to neighbouring buildings, the house respects the regulations of the zoning ordinance (pitched roof / building boundary / proximity to neighbouring buildings), fits in typologically with the style of the densely-built surroundings, and yet develops its own independent, unmistakeable character relative to the area. Villa Kallioniemi / K2S Architects. Architects: K2S Architects Location: Lepäinen, Uusikaupunki, Finland Area: 97.0 sqm Year: 2009 Photographs: Marko Huttunen From the architect. A family from Helsinki redeemed a seaside plot for a summer cottage on the island of Lepäinen in Uusikaupunki in the beginning of the 21st century. It was a return to the roots of the family and to the familiar childhood landscapes. The plot is situated on the island’s eastern shore. The wooden buildings are located so that they together with the terrain and old pines form a rich spatial experience.

The path to the main building leads beside an old pine towards an open living space, which divides the building volume into smaller parts. Clément Bacle's House Between the Two extension mirrors original house. This extension by French architect Clément Bacle mirrors the size and shape of the original brick house it adjoins, but uses modern materials to distinguish it as new (+ slideshow). House Between the Two was designed by Nantes-based architect Clément Bacle for two sisters. One, who previously lived in an apartment, saw an opportunity to build a detached house in the other's long back garden in the north-western city of Rennes. The new addition provides 85 square metres of space, with a kitchen-diner and living room on the ground floor, and a bedroom and bathroom on the first floor. It is connected to the original house by a corridor, so the two sisters can pass easily between each other's homes.

A glazed, pitched roof has been added above shared space between the original house – built in 1905 – and the extension, bringing more light into both homes from the east and west. "The owner wanted a bright space with a small kitchen and a flexible space for entertaining guests," explained Bacle. Bizarre House That Slides by dRMM Architecture (Video) The Sliding House designed by dRMM Architecture does something that you come across a home like this – it slides.

The form looks nothing special and gives you the idea of a regular timber barn until you realise that the entire outer skin (the wooden part) is capable of sliding back and forth. The separated forms can be transformed by a 20 ton mobile roof/wall enclosure which traverses the site, creating combinations of enclosure, open-air living and framing of views according to position. This is an autonomous structure; steel, timber, insulation and unstained larch spanning recessed railway tracks. Movement is powered by hidden electric motors on wheels integrated into the wall thickness. The tracks can be extended in the future should the client wish to build a swimming pool, which may need occasional shelter. Sliding House offers radically variable spaces, extent of shelter, sunlight and insulation. Manuel Aires Mateus revives a Portuguese farmhouse with Casa no Tempo. A minimal arch frames the entrance to this former farmhouse that architect Manuel Aires Mateus has transformed into a modern retreat in the rural landscape of Portugal's Alentejo region (+ slideshow).

Known as Casa no Tempo, the renovated building is the second holiday home completed by Portuguese architect Manuel Aires Mateus for the brothers João and Andreia Rodrigues, following a pair of reconstructed fishing huts installed in Grândola last year. For this project, the architect was asked to restore an old family farmhouse, creating a four-bedroom holiday home set amongst 400 hectares of cork groves, pastures, wildflower fields and lakes, near the village of Montemor-o-Novo. "Casa No Tempo has been in the family for many years," said João and Andreia Rodrigues. "It was our grandad's will that we look after it until the next generation. " The simple plan includes four bedrooms in total, and a separate lounge. Outside, a sunken swimming pool is reminiscent of the topography of a beach. The Maintenance-Free House / Arkitema Architects. Architects: Arkitema Architects Location: 5800 Nyborg, Denmark Area: 156.0 sqm Year: 2013 Photographs: Jesper Ray, Helene Høyer Mikkelsen Developer: Realdania Byg A/S Engineer: Sloth Møller Contractor: Enemærke & Petersen A/S Consultant: The Danish Technological Institute, Masonry, Building And Construction Knowledge Partners: Danish Building Research Institute (Aalborg University) From the architect.

The Maintenance-Free House (New Materials) is part of a large development project: The MiniCO2 Houses. The project involves a total of six detached houses, each of which illustrates various aspects of reducing CO2 emissions in the construction, use and maintenance of a house. The Maintenance-Free House focuses on “maintenance and service life” and examines how much CO2 can be saved when a house is built to have a service life of at least 150 years, and the building envelope needs no maintenance for the first 50 years of that service life. Plywood, glass and air Reducing carbon emissions. Villa Rotonda / Bedaux de Brouwer Architects. Community Centre for Evangelical Reformed Church in Würenlos / Menzi Bürgler Architekten. Architects: Menzi Bürgler Architekten Location: Würenlos, Switzerland Year: 2013 Photographs: Rasmus Norlander Construction Management: Reto Brawand I Zurich From the architect.

To provide space for its growing community of members, the Evangelical Reformed church of Würenlos tendered a limited design competition in 2011 for a new community centre. The projected location was a field to the north of the cemetery, between the church building and the adjoining cantonal road. This specification was ultimately disregarded and the new building constructed within the cemetery compound, between the existing burial plots, as this allowed a more harmonious integration with the surrounding environment. A respectful and sensitive approach to the project, in which the members of the community always had a voice, made it possible to use a closed section of the cemetery for the building without causing distress to the relatives of the deceased. . * Location to be used only as a reference. Airhouse Design Office creates a hierarchy of rooms inside this house. The most private rooms of this house by Japanese studio Airhouse Design Office are concealed within massive columns, leaving the surrounding double-height space to become an area for socialising (+ slideshow).

Named House in Ohno, the two-storey residence is located amongst an orchard of persimmon trees – known in Japan as kaki – within a residential area of Gifu Prefecture. Keiichi Kiriyama, the principal architect at Airhouse Design Office, planned an interior where private rooms such as bedrooms could be hidden in the corners and centre of the plan, allowing large expanses of glazing around the spaces in between. "As the landscape transforms with the changing of the kaki seasons, a generous living space is produced in the house nestled among the kaki trees," said the architect. The building has a simple rectilinear form, with a pyramid hip roof that sits on top like a large hat. Floor-to-ceiling glazing features on all three of the four elevations. Photography is by Toshiyuki Yano. Long Brick House by Foldes Architects has a 17 metre-long bookshelf. This long and narrow brick house outside Budapest, by Foldes Architects, integrates a 17-metre-long library wall that accommodates the owners' expansive book collection (+ slideshow).

Long Brick House was designed by Budapest studio Foldes Architects for a couple who are retiring and requested enough space to display as many of their books as possible. "He is the rector of a university, and she was HR manager in a big planning office, and together they own a book collection close to 100 metres long," explained architect Laszlo Foldes, whose past projects include a volcano museum with dark concrete walls. "To avoid creating under-used space, we maximised the potential of the corridor, turning the horizontal axis into a 17 metre-long library wall," he told Dezeen. The one-storey brick house is built on a hill 15 kilometres from Budapest. It is concealed by trees that already existed on the site, which the owners wanted to keep.

"The thick wall is important because summers are hot. Family house Kostalov / 3+1 architekti. Architects: 3+1 architekti Architect In Charge: Plánička, Panenka, Páral Area: 155.0 sqm Year: 2013 Photographs: Pavel Plánička From the architect. Previously independent Košťálov is now part of village Jenčice. It lies at the southeastern foot of the basalt hill Košťál. Houses of the village rise along the municipal road more than a mile northwest towards the castle ruins Košťálov on top of the hill (about 500m). “View from the top of the hill, especially during the spring, when fruit trees are in bloom, is unforgettable” – stands written in the History section of the village´s website.

Builder’s plot at the north end of the village connects and at the same time separates buildings with surrounding open landscape. The size, shape, material and color of the house and also its location, orientation, and construction partially embedded in the slope follows the characteristic of other buildings in the village. The house in Košťálov has a simple shape and layout. Operation of the house: A Mini Dutch Holiday House. 2by4-architects designed the Recreational Island House in the Dutch lake area ‘Loosdrechtse Plas’. Project description On an island of 5 by 100 meters in the Dutch lake area ‘Loosdrechtse Plas’ 2by4-architects designed a unique recreational house.

The house is a subtle frame that captures the view from the inside out and outside in. Completely anticipating on the client’s needs 2by4 has designed the house in such a way that it can customize the interaction with the surrounding nature. One of the glass facades can be completely opened so that the wooden outdoor terrace becomes part of the interior. To even more lift the inside-outside barrier the dark wooden facade can be folded open, creating a panoramic view to nature. Design: 2by4-architects Contractor: Bouwbedrijf Van Schaik Photography copyright 2by4-architects.

Hungarian Cubes: photographs of post-war houses by Katharina Roters. North London Hospice / Allford Hall Monaghan Morris. Pobble House by Guy Hollaway is a holiday home on Dungeness beach. Borreraig House on a Scottish island by Dualchas Architects. The Floating House by MOS Architects. Kerferd / Whiting Architects. Unfolding House / Jae Heon Jeong. MBP House by EDIT! hides most of its body below street level. Format Elf Architekten's blackened timber cottages for a German resort.

McGarry-Moon inserts steel-framed living space into traditional barn. Brick House / LETH & GORI. Bedaux de Brouwer Architecten uses red brick for Dutch country house. Slovakian house by JRKVC features a glazed gable wall. Sorel Residence / NatureHumaine. Casa Contadina / a2bc. Villa Geldrop by Hofman Dujardin Architects. Dutch holiday home by Korteknie Stuhlmacher references farmyard barns. Malthouse / Inside Out Architecture. Une-belle-retraite-minimaliste-au-Portugal | ArchZine.com - Architecture & Design, moderne, intérieur, extérieur, Meubles de luxe.

Bernardo Bader's Haus Fontanella is a chalet built from local wood. Scottish house by Raw Architecture Workshop has a kinked facade. Gottshalden / Rossetti + Wyss Architekten. House M / hohensinn architektur. Wiklands Backe / Sandell Sandberg. House 1 and House 2 by TAKA. Haus E17 in Metzingen by (se)arch. Mortehoe House by McLean Quinlan Architects.

Ty Pren by Feilden Fowles. House Maher / Tribe Studio. White Wolf Hotel / AND-RÉ. House in Belas on a golf course by CHP Arquitectos. The Floating Farmhouse. Summerhouse Lagnö by Tham & Videgård Arkitekter. Shingle House by NORD Architecture. Holston River House / Sanders Pace Architecture. Haus am Moor / Bernardo Bader Architects. Bru 1.25 by SoHo Architektur. 3 Social Dwellings / Chartier-Dalix architects. House Unimog stores a truck within its translucent base. Wickstead Lodge by Baynes & Co. Connemara / Peter Legge Associates. Farmhouse / RTA Studio + Richard Naish + Farzana Gujarati. Maison Simon / Mathieu Noël & Élodie Bonnefous architectes. Maison à Belin-Beliet. Long Farm by Lucy Marston. Gotland Summer House / Enflo Arkitekter. Old Yorkshire barn converted into a modern home by Snook Architects.

House in Hollansche Rading / Korteknie Stuhlmacher Architecten. Family House in Orava. Villa Wallin by Erik Andersson Architects. Portable House ÁPH80 / Ábaton Arquitectura. Cross Stitch House / FMD Architects. Summerhouse in Denmark / JVA. The Boathouse by Alex Cochrane Architects. Atelier Kastelic Buffey : Maison Glissade. House W / HPSA.

MAPA builds sheds within a shed for Chilean mountain hideaway. Maison L / Atelier 56S. Roprachtice House / PRODESI. Rick Joy Architects « Haus Crussow / ANNABAU. Small museum pavilion designed to resemble a rural shed by Von M. House WZ / Bernd Zimmermann Architekten. Double Dwelling in Den Hoorn / DP6 Architectuurstudio. Tind prefabricated house concept by Claesson Koivisto Rune. Koya No Sumika by mA-style Architects. House of Ujina / MAKER. Sítio da Lezíria converted stables by Atelier Data. Village House by Powerhouse Company. Maison Belle Iloise par Opus 5. Becherer House by Robert M. Gurney Architect. Livsrum Cancer Counselling Centre by EFFEKT. House in Balsthal / Pascal Flammer Architekten.

The Matchbox House / Bureau for Architecture and Urbanism. Maison Leguay by Moussafir Architectes. Holiday House Vindö by Max Holst Arkitektkontor. Country Estate / Roger Ferris + Partners. House 11x11 by Titus Bernhard Architekten. Family house in Český ráj by Stempel & Tesar. Summer House by Mikael Bergquist. L House by moomoo architects. Kirchplatz Office and Residence by Oppenheim and Huesler Architekten. Patterned brickwork surrounds Atelier ChanChan's Herringbone House. Lofty house with a concrete wood-burning stove by Sandell Sandberg.