background preloader

Digitala verktyg för lärande och digital kompetens

Facebook Twitter

Digitala verktyg. Jag gillar att känna bokens sidor, höra tidningens prassel och rita symboler vid sidan av texten jag läser.

Digitala verktyg

Jag gillar också digitala verktyg som ger mig och eleverna helt andra ingångar till att läsa, samtala och skriva. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för planering, flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här). Som vanligt när det gäller undervisningens innehåll (VAD) eller de metoder läraren använder (HUR) gäller det att ha klart för sig i vilket syfte den ena eller andra används (VARFÖR).

En del kollegor har säkert lärt sig Google Drive, Kahoot och Padlet, men många lärare står fortfarande utanför den digitala världen och därmed också eleverna. Utbildningsmodul BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION. Syfte.

Utbildningsmodul BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang? Hur är man källkritisk?

Hur kan jag ge stöd i undervisningen för källkritiskt resonemang?

Vizia. Tools for Educators - free worksheet templates, printable game templates, 100... Presentation BFL+IKT – NORDSTRÖM EDUCATION. Nu blir Flexikon ännu bättre – guide till digitalt lärande. 2 maj, 2016 | Publicerad av Mathias | Kategori: Nytt ”Fireworks” CC BY 2.0 by Epic Fireworks on Flickr Hela kapitlet om flexibelt lärande har arbetats om nu i april 2016. – Därför vill vi nylansera och uppmärksamma avsnittet om digitalt lärande, säger Ulrika Knutsson, processutvecklare på FSO, Folkhögskolornas serviceorganisation.

Nu blir Flexikon ännu bättre – guide till digitalt lärande

Förhoppningen är att du som pedagog i folkhögskolan – eller överhuvudtaget för vuxna – ska ha nytta och glädje av innehållet och inspireras i arbetet tillsammans med dina kollegor och på egen hand. På Flexikon hittar du allt du behöver för att planera, genomföra och fortsätta utveckla dina kurser med hjälp av digitala metoder och verktyg. Att skriva filmmanus. Film är ju fantastiskt roligt.

Att skriva filmmanus

Kul att spela in, roligt att titta på…. men ganska krävande att skriva manus. För att resultatet ska bli riktigt bra kan eleverna skriva Storyboards, men det är svårt och mycket tidskrävande. Dessutom är min erfarenhet att eleverna ändå gör ändringar och improvisationer när de väl filmar. Men ska filmen bli bra förutsätter det att manuset bygger på en trovärdig och genomförbar historia. Niornas filmarbete detta läsår startade redan i höstas då eleverna skrev en novell. Realtime Collaborative Text Editing. 8 Engaging Ways to use Technology in the Classroom to Create Lessons That Are... Home - EUN Academy. Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION. Prezi är ett presentationsprogram där du kan skapa snygga presentationer direkt i webbläsaren.

Digital verktygslåda Del 7 Presentationsverktyg – NORDSTRÖM EDUCATION

Prezi är en webbaserad molntjänst med en gratis- och betalversion och en som kräver att man registrerar ett konto. Med Prezi kan både lärare och elever skapa snygga presentationer med snygg effekter. Det finns färdiga mallar att välja mellan och gott om redigeringsmöjligheter för att lägga in egna bilder, filmer, texter samt ändra färger och typsnitt. Eleverna kan med Prezi göra enkla tankekartor som sedan går att använda för att göra muntliga presentationer. 3 Minute Teaching TOOL-torials. Zaption - så funkar det! Genom att arbeta med tex Kahoot eller i detta fall Zaption.com kan du på ett enkelt sätt få en tydlig bild av vad dina elever har lärt sig och vad du behöver rikta in din undervisning på.

Zaption - så funkar det!

Idag blir inlägget inte i textform. Titta på filmen så får du allt du behöver veta om hur Zaption fungerar och framförallt hur du kan använda det i undervisningen. Om du föredrar att läsa om hur du gör har Sarah Jingfors skrivit ett tydligt inlägg: Frökenjingfors.wordpress.com . Padlet och exit ticket. Ni vet den där känslan man kan få som lärare… Man vet vad man vill göra men man vet inte hur man ska göra det?

Padlet och exit ticket

Precis så kände jag det i höstas. Jag ville utveckla mina lektioner och mina elever och kom fram till att jag ville använda mig mer av så kallade exit tickets. Men jag hade svårt att få till det med frågorna. Till slut tog jag hjälp av det utvidgade kollegiet och forskare som Dylan William och plötsligt fick jag mängder med bra frågor att använda mig av! Digital verktygslåda Del 5 Sociala medier – NODSTRÖM EDUCATION. Sociala medier erbjuder en möjlighet att skapa gemensamma mötesplatser och arenor mellan lärare och elever.

Digital verktygslåda Del 5 Sociala medier – NODSTRÖM EDUCATION

Även eleverna emellan då de får möjligheten att kommunicera, samarbeta och utveckla sin digitala kompetens. Vidare kan eleverna att samla in, bearbeta och strukturera information och får tillgång till ett gränslöst närverk som kan bidra till varandras och sitt eget lärande. Sociala medier skapar förutsättningar för en ökad delaktighet och inflytande över elevernas egna och klasskamraters lärande. Google Classroom utifrån tre perspektiv. Tio topplistor du inte vill vara utan.

Att listor är populära på internet rådet det ingen tvekan om.

Tio topplistor du inte vill vara utan

Av någon anledning tilltalas vi av att få information färdigförpackad och gärna rangordnad. Jag har tidigare erkänt att jag gillar katter på internet, nu får jag lov att erkänna att jag gärna tittar på olika listor också. I detta inlägg får ni därför en liten hyllning till alla listor som florerar på internet och här har jag samlat tio listor som en geografilärare och SO-lärare verkligen kan ha nytta och glädje av. 1. Kartor Vad vore en geografilärare utan sina kartor? 2. GT - inget att vifta bort - Mia Smith. Många lärare viftar bort digitala verktyg som automatöversättningsverktyg och digitala ordböcker, kanske av okunskap, kanske av rädsla. Men eleverna använder Google Translate oavsett vad vi säger, och att använda verktygen på rätt sätt är en språklig strategi på samma som som att använda en ordbok eller omformulera sina tankar med andra ord.

Men hur fungerar det egentligen? Nybörjarguide ~ Kilskrift. Din nybörjarguide till att flippa klassrummet Vad bra! Du har börjat intressera dig för att flippa klassrummet. Digitala verktyg – supertips. Det går att använda digitala verktyg på ett strukturerat och ändamålsenligt sätt, till exempel för flippar, språkutvecklande arbetssätt och formativ bedömning, som ger goda resultat (Läs om STL-studie här).

Men för många är vägen dit fylld av ”digital stress”, det vill säga man har förstått vad verktygen kan tillföra undervisningen, men insatsen att lära sig verktygen är just nu alldeles för stor. Därför blir det oftast ingenting. En sätt att göra berget lite lägre är att introducera enklare digitala verkyg regelbundet, till exempel med ett tips i månaden. IKT ger lärarna mer tid med eleverna i klassrummet – Hannas skolblogg. Det finns farhågor om att ökad IKT-användning i skolan per automatik leder till mer ensamarbete för eleverna.

Då vill jag ropa “Nej!”. Digital verktygslåda Del 2 – NODSTRÖM EDUCATION. Skärminspelningsprogram kan nyttjas av både elever som lärare för att göra inspelningar med bild och ljud som sedan kan läggas upp på t.ex. Youtube. Inspelningarna kan sedan delas med andra via en länk eller bäddas in på en blogg alternativt en hemsida. De vanligaste ändamålen för skärminspelningarna är att lärare lägger upp sina inspelningar med instruktioner inför en lektion, uppgift eller en presentationer av en föreläsning. Skärminspelningsfunktionen kan även användas för att ge muntlig återkoppling på elevarbeten, uppgifter eller presentationer. Skapa digitala lektioner tillsammans med dina elever. Del 1.

Periscope i skolan? – Patricia Diaz. Christmasaroundtheworld-digitalliteracy. Källkritik för årskurs 7-9. Smartare matriser i Google Documents. Återkoppling via annoterade YouTube-klipp. Planering av undervisning. TEMA: BETYG & BEDÖMNING – OLIKA BEDÖMNINGSUNDERLAG. 12 Emerging Educational Uses of Technology That are the Most Exciting Right Now.

Ordmoln i undervisningen. I senaste numret av Grundskoletidningen beskriver jag hur man kan utnyttja ett par olika ordmolnsresurser på olika sätt i undervisningen. Digitala verktyg – supertips. Hon praktiserar källkritik med eleverna. Checklista för källkritik. Säker på nätet. AnswerGarden - Plant a Question, Grow Answers! Generate a live word cloud wit... Copyright and Creative Commons Explained by Common Craft. Refraction. Brain Points: A Growth Mindset Reward Structure Boosts Player Persistence! Animated Educational Site for Kids - Science, Social Studies, English, Math, ... Zaption - Interact & Learn with Video Lesso...

Teacher Training Videos - Free online technology and ict tutorials for use in... Digital kompetens och IKT pedagogik. Börja skriva kod med Code Combat. Search. F%C3%B6rslag Nationell strategi f%C3%B6r skolans digitalisering mars15.pdf. - Skolforum. Är det sant?: Källkritik.

EdQu - Digitala, adaptiva kunskapstest för skolan. Språkundervisning i en digital tid. Digitala lärresurser. Digitala verktyg kan öka lärandet. IT och digital pedagogik i skolan: Molnet, juridiken och elevers integritet. Upphovsrätten och CC. Om att undervisa för framtiden - digital metodik och dess möjligheter. Digitala verktyg för formativ bedömning @ Nordström Education. Home. Informationssäkerhetskolan. Hem - Statens medieråd.

SÄKERONLINE. Natsmarta. No Hate Speech Movement. MIK-rummet. Publicering på internet - Vad får man lägga ut på webben? Webbstjärnan. 1.431705.1328883016!peter_karlberg.pdf. Digitala verktyg i undervisningen. Infosök och källkritik.