background preloader

Editorials

Facebook Twitter

E-Book: Αύξηση 200% στην ευρωπαϊκή αγορά των ebooks για το 2012 | Σύμφωνα με μια πρόσφατη έρευνα με τίτλο “Do Readers Dream of Electronic Books” (αρχείο pdf) της συμβουλευτικής ΑΤ Kearney, η ευρωπαϊκή αγορά των E-Books αυξάνεται ταχύτερα από ό,τι αναμενόταν, παρουσιάζοντας αύξηση της τάξεως του 200% σε σχέση με το 2011. Ο τζίρος της παγκόσμιας αγοράς των E-Books για το 20112 ανήλθε στα 3,5 δισ. ευρώ.

Η πλειοψηφία αυτού προέρχεται από τις αγορές της Νοτίου Αμερικής (2,5 δισ. ευρώ), της Ευρώπης (540 εκατ. ευρώ) και της Ασίας (440 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα λοιπόν με στοιχεία της παραπάνω έρευνας, η AT Kearney αποδίδει τη ραγδαία ανάπτυξη της ευρωπαϊκής αγοράς των E-Books στη εντυπωσιακή (ψηφιακή) αγορά της Αγγλίας. Τα δύο τρίτα των πωλήσεων στην Ευρώπη προέρχονται από το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ η Γερμανία συμβάλλει μόλις κάτι παραπάνω από το 20% στα παραπάνω έσοδα. Σε όλες τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, τα παραπάνω ποσοστά είναι μονοψήφια.

Σημειώνω ότι η διείσδυση των Ε-Books στην Ευρώπη ανέρχεται μόλις στο 3% του πληθυσμού, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Β. Σχετικά Με Το Χαρτί, Τα E-books Και Το Μέλλον Του Βιβλίου. Υποβρύχιο, Ιούλιος 2012 Θα πω το εξής: Δεν πιστεύω ότι τα χάρτινα βιβλία είναι καταδικασμένα. Δεν είμαι της γνώμης ότι σύντομα θα πάψουν να υπάρχουν, τσαλαπατημένα από τον οδοστρωτήρα που είναι τα e-books. Δεν είμαι Λουδίτης, κάθε άλλο. Για τις εφημερίδες και τα περιοδικά πιστεύω ακριβώς το αντίθετο: Θα πάψουν να υπάρχουν. Τα επόμενα (όχι πολλά) χρόνια θα εξαφανιστούν στη συντριπτική τους πλειοψηφία, και θα μείνουν μόνο ελάχιστα για τους πολύ μεγάλους σε ηλικία. Γιατί; Να γιατί: Τα τελευταία χρόνια η ανθρωπότητα βρήκε έναν πολύ καλύτερο τρόπο να διαβάζει άρθρα: Το Ίντερνετ. Για τα βιβλία, όμως, δεν ισχύει το ίδιο.

Εγώ πλέον διαβάζω τα περισσότερα βιβλία μου στο Amazon Kindle, και έχω διαπιστώσει ότι είναι ένας καλύτερος τρόπος για διάβασμα. Πλέον διαπιστώνω ότι με το Kindle διαβάζω πολύ περισσότερο από παλιά -σχεδόν διπλάσια βιβλία. Αλλά όχι "τάξεις μεγέθους" καλύτερος. Πρόσεξε: Τα χάρτινα βιβλία είναι μια χαρά τεχνολογία. Αυτή η αλλαγή είναι πολύ σημαντική. Διανύουμε την εβδομάδα ψηφιακού βιβλίου - πολιτισμός. Στο ψηφιακό βιβλίο, στο ηλεκτρονικό βιβλίο, στο e-book είναι αφιερωμένη η εβδομάδα που διανύουμε. Με πρωτοβουλία της καναδής συγγραφέως και γραφίστριας Rita Y. Toews, η εβδομάδα που ξεκίνησε την Κυριακή 3 Μαρτίου ως το Σάββατο 9 Μαρτίου έχει χαρακτηριστεί εβδομάδα ψηφιακού βιβλίου και γιορτάζεται παγκοσμίως με ποικίλες εκδηλώσεις: αναγνώσεις e-book, συζητήσεις, διαγωνισμούς, δώρα. «Διάβασε ένα ebook» είναι το σλόγκαν αυτής της εβδομάδας των ηλεκτρονικών βιβλίων, που πρωτοδιοργανώθηκε πριν από 11 χρόνια.

Στην Ελλάδα εφέτος στην εβδομάδα «Διάβασε ένα ebook» συμμετέχουν με σχετικό blog η Βιβλιοθήκη του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΤΗΜΜΥ) του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το blog Ηλεκτρονικός Αναγνώστης. Το ψηφιακό βιβλίο στην Ελλάδα 1.763 τίτλους ελληνικών ψηφιακών βιβλίων καταγράφει η Βiblionet. Οι αριθμοί είναι ενθαρρυντικοί σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία και τη διάχυσή της στον εκδοτικό χώρο.

E-books - City Life - City Life. Τα e-books εκπροσωπούν λιγότερο από το 1% της αγοράς του βιβλίου στην Ελλάδα. Όμως η Ιωάννα Γκομούζα, προσπαθώντας να αποσυμφορήσει την μπλοκαρισμένη της βιβλιοθήκη, να βρει τρόπο να διαβάζει στην παραλία χωρίς να κουβαλάει τόμους και να μυηθεί στη νέα ψηφιακή εποχή, έμαθε νέα που προοιωνίζονται ενδιαφέρουσες εξελίξεις… Η ψηφιακή ανάγνωση δεν είναι καινούργια ιστορία. Τα τελευταία χρόνια οι περισσότεροι διαβάζουμε στον υπολογιστή μας. η λογοτεχνία ταξιδεύει μέσα από εξειδικευμένα μπλογκ και ηλεκτρονικά περιοδικά (αρκετές μάλιστα είναι οι προσπάθειες σε ένα δύσκολο τομέα, όπως η ποίηση, με πρωτότυπους στίχους και κριτικές να κυκλοφορούν δια­δικτυακά πριν ή ανεξάρτητα από το αν θα τυπωθούν ), ενώ δεν είναι λίγοι οι Έλληνες συγγραφείς που μπλογκάρουν διατηρώντας πιο άμεση επικοινωνία με το κοινό.

Πέρα από τα online διαβάσματα, πάντως, όταν μιλάμε για ψηφιακό βιβλίο, τα πράγματα στην Ελλάδα –και απ’ ό,τι φαίνεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη– βρίσκονται ακόμη σε εμβρυακή κατάσταση. Η έκρηξη της αυτοέκδοσης ή πώς να γίνετε συγγραφέας - Blogs - Πυξίδα - in.gr. Η Kemberlee Shortland είναι Αμερικανή συγγραφέας, η οποία τα τελευταία χρόνια ζει από την Ιρλανδία και εμπνέεται από το «σμαραγδένιο νησί».

Είχε μάλιστα την απίστευτη τύχη να δουλέψει στο ξενοδοχείο Mission Ranch του Κλιντ Ίστγουντ, με τον οποίο η οικογένεια της συνεργαζόταν και στο Hog’s Breath Inn , ιδιοκτησίας του σπουδαίου ηθοποιού και σκηνοθέτη. Είναι συνιδιοκτήτρια της εκδοτικής εταιρείας Tirgearr Publishing και έχει μεγάλη εμπειρία στον τομέα τόσο των παραδοσιακών εκδόσεων όσο και των ηλεκτρονικών. Είχε την καλοσύνη να μοιραστεί με την Πυξίδα τις γνώσεις της σχετικά με τον τομέα των αυτοεκδόσεων που έχει κάνει τη μεγάλη «έκρηξη» στις αγγλόφωνες χώρες και έχει βοηθήσει πολλούς λάτρεις της συγγραφής να κάνουν το όνειρό τους πραγματικότητα: να δουν τα «χειρόγραφά» τους (ή τα .doc τους!)

Να γίνονται βιβλία, είτε παραδοσιακά ή ηλεκτρονικά. «Κατανοώ ότι ορισμένοι θεωρούν ότι η αυτοέκδοση είναι η μόνη λύση. «Επιμελητές υπάρχουν πολλοί. . - Χρειάζομαι και διορθωτή; Το iBooks της Apple και οι Έλληνες εκδότες / Τα eBooks και οι συντελεστές τους / Ηλεκτρονική Ανάγνωση. Αρκετοί είναι πια οι Έλληνες εκδότες που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν τις δυνατότητες που προσφέρει η ψηφιακή αγορά βιβλίων. Ένας από τους «δρόμους» διάθεσης ηλεκτρονικών βιβλίων είναι το iBookstore της Apple, στο οποίο διατίθενται ηλεκτρονικά βιβλία που μπορεί να διαβαστούν με την εφαρμογή iBooks στις συσκευές της Apple, δηλάδή το iPad, το iPod touch και το iPhone. Το iBooks είναι η προεγκατεστημένη εφαρμογή για e-books στα iPad, iPhone, iPod touch, η οποία ξεκίνησε περίπου στα μέσα του 2010, ακολουθώντας την κυκλοφορία του iPad, και ως τμήμα του λειτουργικού συτήματος iOS 4. Mέσα από τo iBooks ο χρήστης μπορεί να αγοράσει, να κατεβάσει και να διαβάσει τα e-books του iBookstore.

Τα e-books που αγοράζονται από το iBookstore είναι σε μορφή ePUB και κλειδώνονται με το σύστημα DRM της Apple. Σήμερα κυκλοφορεί αναβαθμισμένη εφαρμογή iBooks 1.2, δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας προσωπικών συλλογών (collection) του χρήστη, είτε πρόκειται για αρχεία ePUB είτε για αρχεία PDF. Τους. Αφιερώματα | EKEBI: Οι Έλληνες διαβάζουν! Η πανελλήνια έρευνα που πραγματοποίησε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου, δείχνει ότι σε καιρούς κρίσης, αρκετοί είναι αυτοί που αφιερώνουν τον ελεύθερο χρόνο τους στο διάβασμα. Ο ειδικός σύμβουλος του ΕΚΕΒΙ και υπεύθυνος της έρευνας, Σωκράτης Καμπουρόπουλος, μας βοηθά να ανακαλύψουμε πόσο διαβάζουν οι Έλληνες και ποιες είναι οι αναγνωστικές τους συνήθειες. Η καλή σχέση του Έλληνα με το βιβλίο αποτυπώνεται στον σταθερό αριθμό των συστηματικών αναγνωστών, στην αύξηση αυτών που διαβάζουν έστω και λίγο και στη μείωση όσων δεν ασχολούνται με το διάβασμα.

Είναι ενδεικτικό ότι οι δυνατοί αναγνώστες (όσοι διάβασαν περισσότερα από 10 βιβλία τον τελευταίο χρόνο) αντιστοιχούν στο 8,1% των ερωτηθέντων, ενώ το 34,2% δηλώνει ότι διάβασε τουλάχιστον ένα βιβλίο. Το διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό του 42,3% καταρρίπτει τον ευρέως διαδεδομένο μύθο ότι οι συμπατριώτες μας απεχθάνονται το διάβασμα. Τι πρέπει να γίνει για να ενισχυθούν ακόμη περισσότερο αυτές οι θετικές τάσεις; Παρ’ όλα αυτά, ο κ. Οι μαθητές μεγαλύτεροι «βιβλιοφάγοι» στις ΗΠΑ - ΕΡΤ. Culture e-Magazine – Free eBooks – WebTV » ebooks: Τα παιδιά μας δε θα διαβάζουν όπως εμείς. 24grammata.com/ Λόγος/ ebooks Η νέα ευχαρίστηση θα στηθεί με νέους τρόπους ανάγνωσης γράφει η ΚΑΤΡΙΝ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗ, Εθνικό Κέντρο Βιβλίου Η ημερίδα που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) στη διάρκεια της 7ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου Θεσσαλονίκης για το ψηφιοποιημένο βιβλίο, αν είναι επανάσταση ή απλώς εξέλιξη, καθησύχασε εν μέρει τον κόσμο του βιβλίου.

Ολοι συμφώνησαν ότι η εξέλιξή της είναι μεν καταιγιστική αλλά μάλλον θα γίνει με αργό ρυθμό. Το αποδεικνύει η παγκόσμια αγορά του βιβλίου. Π.χ., σήμερα τα e-books καταλαμβάνουν στην πίτα της αγοράς μόνο το 3% στις ΗΠΑ, το 0,1% στη Γαλλία και ακόμη και στην Ιαπωνία, τη βασίλισσα των ηλεκτρονικών manga, η αγορά δεν απογειώνεται. Καμία σχέση με ό,τι έχει συμβεί στη βιομηχανία της μουσικής. Οι συμπεριφορές αυτές είναι επανάσταση στον τρόπο ανάγνωσης.

Το χάσμα των γενεών είναι φανερό. Kάτοψη (με άποψη): Ελάχιστοι Έλληνες και μόνο άντρες διαβάζουν ηλεκτρονικό βιβλίο! Τι επισημαίνει ο αρθρογράφος Νίκος Μπακουνάκης Ελάχιστοι Έλληνες διαβάζουν ηλεκτρονικό βιβλίο. Οι χάρτινες εκδόσεις πουλάνε, όχι όμως και οι ηλεκτρονικές. Ο αρθρογράφος Νίκος Μπακουνάκης αναφέρει: "Ρώτησα τον κ. Θανάση Ψυχογιό, των φερώνυµων εκδόσεων, πόσα αντίτυπα έχει πουλήσει η ηλεκτρονική έκδοση της βιογραφίας του Στιβ Τζοµπς από τον Γουόλτερ Αϊζακσον. Είναι, όπως ξέρουµε, η επίσηµη βιογραφία που κυκλοφόρησε ταυτόχρονα σε όλον τον κόσµο στις 24 Οκτωβρίου, λίγες ηµέρες µετά τον θάνατο του ιδρυτή της Apple.