background preloader

Istoria Romaniei

Facebook Twitter

O scurta istorie a romanilor povestita celor tineri. România. Sorin SItea Romania este o insula de latinitate intr-o mare de slavi. Prin fluviul Dunarea ea este legata de Europa, in timp ce prin Marea Neagra este aproape de Orient. Influentat de cele doua civilizatii, spatiul romanesc numit si carpato-dunareano-pontic, reprezinta o sinteza culturala si o punte intre cele doua lumi. Acest lucru atrage si socheza vizitatorii, care vor intalni aici contraste izbitoare. Inceputurile istoriei pe aceste locuri au fost atestate arheologic acum aproximativ 600.000, de cand dateaza cele mai vechi unelte apartinand omului preistoric. Dupa asezarea grecilor pe tarmul Marii Negre (Pontul Euxin-secolul VII I.H.), locuitorii acestei regiuni a Romaniei numita Dobrogea vor intra in atentia autorilor elini.

La inceputul mileniului întâi, Dacia era cel mai puternic stat din sud-estul Europei. Marturii ale eroismului si curajului dacilor, dar si a vointei si energiei romanilor, sunt astazi monumentul de la Adamclisi (jud. Intre secolele IV-VIII daco-romanii. Editura polirom / catalog / carte. „Volumul contribuie la studiul istoriei romanesti prin descrierea si comentarea termenilor, conceptelor si limbajelor selectate din textele juridice, politice, istoriografice, literare si sociologice. In acest fel, ideile si mesajele care au dominat gindirea politica in diverse perioade ale istoriei Romaniei moderne si contemporane devin mai accesibile. Contextualizarea fenomenelor cercetate a facilitat ipoteze de lucru incitante, noi interpretari si concluzii temeinic argumentate. Resemantizarea unor concepte – acolo unde acestea sint in relatie cu aspiratiile comunitar-civice de astazi – indica latura pragmatica a cercetarii.

Teoria generala privind istoria conceptuala se imbina cu studiul de caz, pe de o parte clarificind importanta unei Begriffsgeschichte romanesti, iar pe de alta demonstrind cum demitizarea face posibila intelegerea mai obiectiva a trecutului.” (Victor Neumann, Armin Heinen) Cuprins: Este utila rescrierea istoriei Romaniei? Istoria Romaniei Istoria Romaniei. Istorie Romania - Istoria Romaniei Introducere.

Adamclisi "Tropaem Traiani" România este ţara contrastelor şi a paradoxurilor este ţara lui Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Emil Cioran, Mircea Eliade şi Nadia Comăneci, dar şi a lui Dracula şi Nicolae Ceauşescu. "Lumea veche" care este încă vie în România, cuprinde un uriaş "muzeu " al datinilor străvechi, dacă ar fi să amintim doar frumoasele biserici şi mănăstiri cu fresce pictate, folclorul, sau castelele medievale din Munţii Carpaţi.

"Lumea nouă" este reprezentată de Palatul Parlamentului şi reţeaua de transport subteran din Bucureşti sau de stilul de viaţă occidental adoptat de locuitorii oraşelor. România este situată în sud - estul Europei. Tările vecine cu România sunt Bulgaria (sud), Iugoslavia (sud -est), Ungaria (nord-vest), Ucraina (nord), Moldova (est), Marea Neagră (est).

Româna este o limbă romanică, cu forme arhaice şi împrumuturi de cuvinte din slavă, turcă, franceză şi maghiară. Religia cea mai răspândită este cea ortodoxă (86,9%). Film istoria romaniei pe scurt. Istoria Romaniei Mari. România este situată în centrul Europei, în partea de nord a Peninsulei Balcanice, şi teritoriul său este marcat de Munţii Carpaţi, Dunăre şi Marea Neagră. Având un climat temperat şi un mediu natural diversificat, care este foarte favorabil vieţii, teritoriul românesc a fost locuit incă din cele mai vechi timpuri. Cercetările facute de arheologii români la Bugiuleşti, Ţinutul Vâlcei, a dus la descoperirea unor relicve umane antice. Aceste vestigii sunt dintre cele mai vechi din Europa. Ceramica de Cucuteni La un moment dat, populaţia de pe teritoriul actualei Românii, a creat o remarcabila cultura, a carei dovada se regaseşte în policromia ceramicii de Cucuteni (comparabile cu ceramica unor alte culturi europene importante, din acel timp, din Bazinul Mediteranei de Rasarit şi a Orientului Mijlociu), precum şi cultura statuetelor Hamangia (Ganditorul de la Hamangia este cunoscut astazi în intreaga lume).

Gânditorul de la Hamangia (statuetă neolitică) Cetatea dacică de la Sarmisegetuza. Istoria Romaniei si a Romanilor. Top 10 tradari din istoria Romaniei. Top 10 tradari din istoria Romaniei tradare, tradator, istorie, romania, tara romaneasca, moldova, ardeal, valahia + zoom Galerie foto (11) Cum ar fi aratat oare istoria fara tradatori si tradari? De la Burebista la Mihai Viteazul si pana la Tudor Vladimirescu, istoria noastra e presarata cu evenimente tragice, in care rolul principal a fost jucat de personaje fara scrupule care, prin josnicele lor fapte, au schimbat mersul istoriei si soarta romanilor.

Prabusirea celui mai mare rege dac: Burebista In vremea lui Burebista, care a domnit pe la jumatatea secolului I i.Hr., statul dac a ajuns in culmea puterii sale. Si, la putin timp dupa aceea, tot unei conspiratii i-a cazut victima si Burebista. Vlad Tepes: tradat de propriul sau frate Vlad Tepes a ocupat tronul Valahiei in 1456 cu ajutor maghiar. S-a folosit, deci, de calea complotului, gasind un aliat chiar in persoana lui Radu cel Frumos (fratele bun al lui Vlad Tepes) care uneltise fara scrupule impotriva propriului sau frate. Istoria României. Acest articol se referă la istoria teritoriului României de astăzi. Pentru istoria românilor, ca grup etnic, vedeți Istoria românilor.

În articol se realizează doar o sinteză a fiecărei perioade istorice; detalii în articolele separate (Vezi legăturile în cutia din dreapta). Prin istoria României se înțelege, în mod convențional, istoria regiunii geografice românești precum și a popoarelor care au locuit-o și care, pe lângă diferențele culturale specifice și transformările politice, au dotat-o cu o identitate specifică, identitate care în timp a condus la recunoașterea României drept subiect istoric de sine stătător. Într-o accepțiune mai restrânsă, prin istoria României se înțelege doar istoria statului unitar, adică istoria statului modern România, a Regatului României și a formelor de organizare intermediare, precum și a evenimentelor care au dus la formarea sa ca stat național.

Preistorie și Antichitate[modificare | modificare sursă] Dacia[modificare | modificare sursă] Romanizarea.