background preloader

Faktapohjaa

Facebook Twitter

Luetko kirjoja? Voit saada lähes 2 elinvuotta lisää - Terveys - Ilta-Sanomat. Lukeminen rauhoittaa ja vähentää stressaantunutta mieltä ja masentuneisuutta.

Luetko kirjoja? Voit saada lähes 2 elinvuotta lisää - Terveys - Ilta-Sanomat

Se lisää hyvän olon tunnetta ja herkistää mielikuvitusta. Nyt lukemisen on todistettu myös lisäävän elinikää. Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa – Nuori, joka ei lue, 15 000 sanaa. Suomalaiset ovat aina rehvastelleet lukutaidollaan, ja hyvästä syystä.

Kirjoja lukenut teini osaa jopa 70 000 sanaa – Nuori, joka ei lue, 15 000 sanaa

Taitojen suhteen komeilemme edelleen kansainvälisessä kärkikastissa, mutta lukemisen ilo ja kiinnostus lukemiseen ovat katoavaa kansanperinnettä. Neljäsluokkalaisista tytöistä enää runsas kolmannes ja pojista vain 15 prosenttia pitää lukemisesta paljon. Suomalaisten kymmenvuotiaiden lukemismotivaatio on kansainvälisessä vertailussa toiseksi kehnoin. Synkemmäksi käy, kun ikää tulee. Runous tuo slowfoodia arkeen - Elämä. Kun Sara työkaverit lähtevät puolilta päivin lounaalle, hän saattaa lähteä ”runotunnille”. ”Menen vaikka Hakaniemen halliin, juon kahvin ja luen.

Runous tuo slowfoodia arkeen - Elämä

Saan pysäytettyä hetken itselleni”, Salomaa sanoo. Salomaa on 29-vuotias sosiaalipolitiikkaan suuntautunut yhteiskuntatieteiden maisteri. Työkseen hän hoitaa viestintää ja markkinointia Kansan Sivistysrahastossa. Runot ovat Salomaalle arjen mindfulnessia, hyggeä ja luontaista downshiftaamista. Lukemisesta on hyötyä terveydelle, todistavat tutkimukset – lue viisi tapaa, joilla kirja edistää hyvinvointia - Hyvinvointi. Käpertyminen hyvän romaanin kanssa lukulampun alle on monelle paras tapa paeta kaamosta ja stressiä.

Lukemisesta on hyötyä terveydelle, todistavat tutkimukset – lue viisi tapaa, joilla kirja edistää hyvinvointia - Hyvinvointi

Tutkijat ovat löytäneet yhä enemmän näyttöä siitä, että lukemisesta on hyötyä myös terveydelle, kertoo Medical News Yalen yliopiston tutkijat että vanhemmat, jotka lukevat lapselleen enemmän kuin kolme ja puoli tuntia viikossa, kuolevat seuraavan 12 vuoden aikana 23 prosenttia pienemmällä todennäköisyydellä kuin ne aikuiset, jotka eivät lue. Tutkijat eivät kyenneet kuitenkaan osoittamaan syy-seuraus-suhdetta lukemisen ja pidemmän iän välillä. He viittasivat kuitenkin aiempiin tuloksiin, joiden mukaan lukeminen voi vahvistaa aivosolujen välisiä kytkentöjä ja vähentää riskiä sairastua hermosolujen rappeutumiseen. Tutkimus: Lukeminen pidentää elinikää - Hyvinvointi. Joka kahdeksas 15-vuotias poika ei osaa lukea – "ovat vain lipsahtaneet luokalta toiselle" Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila on huolissaan suomalaisten lasten eriarvoistumisesta.

Joka kahdeksas 15-vuotias poika ei osaa lukea – "ovat vain lipsahtaneet luokalta toiselle"

Erot repeävät jo varhain ja näkyvät esimerkiksi lukutaidossa. "Joka kahdeksas suomalainen 15-vuotias poika ei osaa lukea. Pojissa on paljon niitä, jotka on vain päästetty lipsumaan käsistä, vaikka lukutaito ei riitä seuraavalle vuosiluokalle. " Lukutaidottomuus koskee niin kanta- kuin maahanmuuttajaväestöäkin. Kannattaa lukea fiktiota – etenkin korkeakirjallisuus lisää empatiakykyä - Elämä. Ääneen lukeminen kehittää lasta – "Vanhemmat eivät ymmärrä, miten tärkeästä asiasta on kyse" - Kulttuuri. Erityisopettaja: Ennen lukutestin huono tulos kertoi lukihäiriöstä, nyt siitä ettei lukeminen maistu.

Yläkoululaiset pärjäävät joka vuosi heikommin lukutesteissä.

Erityisopettaja: Ennen lukutestin huono tulos kertoi lukihäiriöstä, nyt siitä ettei lukeminen maistu

Erityisopettaja huutaa vanhempia apuun. lukutaito 10.10.2016 klo 18:09päivitetty 11.10.2016 klo 09:24. Tutkimus: Hyvä kirjallisuus kehittää kykyä ymmärtää muita ihmisiä. Korkeakirjallisten tekstien moniselitteisyys on aivoille empatiajumppaa, kertoo yhdysvaltalainen tutkimus, jossa verrokkiryhmä luki ennalta-arvattavaa viihdekirjallisuutta. kulttuuri 5.10.2013 klo 10:04päivitetty 5.10.2013 klo 10:17 Hyvä romaani kehittää lukijansa aivoja aivan toisella tavoin kuin silkaksi viihteeksi luettu kirjallisuus, kertoo tuore yhdysvaltalainen tutkimus.

Tutkimus: Hyvä kirjallisuus kehittää kykyä ymmärtää muita ihmisiä

Sen mukaan korkeakirjallisuus antaa lukijalleen taitoja ymmärtää kanssaihmisten ajatuksia, tunteita ja käytöksen syitä. Newyorkilaisen New School of Social Research -yliopiston väitöstutkimuksessa verrataan kahdenlaista kirjallisuutta. Lue romaani, tajuat muita. Ihminen-palsta Teksti: Mikko Puttonen Joulun parhaat jatkot ovat perinteisesti sohvalla.

Lue romaani, tajuat muita