background preloader

Roman

Facebook Twitter

Adressat unbekannt. Bloemen, bijen en borstbollen. De bekeerlinge. In een klein dorp in de Provence wordt sinds mensenheugenis over een pogrom en een verborgen schat gesproken.

De bekeerlinge.

Eind negentiende eeuw vindt men in een synagoge in Caïro een hoeveelheid opzienbarende joodse documenten. Stefan Hertmans ontdekt de sporen van een voorname christelijke jonkvrouw uit de elfde eeuw, die haar leven vergooide uit liefde voor een joodse jongen. Hij gaat letterlijk achter deze vrouw aan, die samen met haar verboden liefde op de vlucht slaat en een duizelingwekkende tocht aflegt, opgejaagd door alles en iedereen. Stefan Hertmans baseerde zich voor De bekeerlinge op historische bronnen. Dat brengt hem in een chaotische wereld van passie, haat, liefde en dood, en voert hem uiteindelijk van Caïro terug naar het kleine Provençaalse dorp, waar hij sinds decennia thuis is.

De Canon. De 50+1 mooiste literaire teksten uit de Nederlanden. De Canon is een verzameling van hoogtepunten uit de Nederlandstalige literatuur.

De Canon. De 50+1 mooiste literaire teksten uit de Nederlanden.

De Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde (KANTL) en het Vlaams Fonds voor de Letteren hebben namelijk de 50+1 belangrijkste en mooiste teksten uit de Nederlanden geselecteerd. De teksten moesten naast hun eeuwigheidswaarde en esthetiek aan twee voorwaarden voldoen: de auteur moest overleden zijn en de eerste publicatie van het werk moest meer dan 25 jaar oud zijn.De selectie bestrijkt vele facetten van de literatuur: proza, poëzie, theater. De eerste gekozen werken dateren uit de middeleeuwen, de laatste uit de tweede helft van de 20ste eeuw.

Naast fragmenten uit de gekozen werken worden in het boek essays opgenomen waarin de auteurs gesitueerd worden binnen de Nederlandse letteren.µ 'Boek en website zijn uiterst geschikt voor het literatuuronderwijs, maar zal niet enkel leerkrachten en (hopelijk ook) leerlingen of studenten behagen. De Cirkel. De geniale vriendin. Kinderjaren, puberteit.

De greppel. De greppel is de nieuwe Herman Koch, auteur van het Boekenweekgeschenk 2017.

De greppel.

Robert Walter, geliefd burgemeester van Amsterdam, vermoedt dat zijn vrouw vreemdgaat met een van zijn wethouders. En nog wel met die oerdegelijke wethouder die zich inzet voor het milieu. Niet veel later beweert een journaliste dat de burgemeester betrokken is geweest bij het toetakelen van een agent tijdens een Vietnam-betoging. Dan staat opeens zijn vierennegentigjarige vader op de stoep: hij en zijn vrouw willen samen euthanasie plegen. ‘De greppel’ laat zien hoe een ogenschijnlijk stabiele man in korte tijd steeds verder verstrikt dreigt te raken in zijn eigen angsten en vermoedens. De reis van de lege flessen. Dichters uit de bundel. De moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten. In Dichters uit de bundel zijn de meest recente periode en de vernieuwingen van de hedendaagse Nederlandstalige poëzie in kaart gebracht.

Dichters uit de bundel. De moderne Nederlandstalige poëzie in 400 gedichten.

Ook laat deze bloemlezing zien hoe de dichter zich tegenwoordig steeds meer buiten de bundel profileert en welke weerslag dat heeft op de poëzie in het algemeen. Om tot deze bloemlezing te komen begaven de samenstellers zich op internet, op (poëzie)festivals en in lokalen waar de poetry slam wordt bedreven. Dichters uit de bundel is daardoor niet alleen een nieuw en eigenzinnig overzicht van de moderne en hedendaagse poëzie, maar toont ook de nieuwste ‘hits’. Deze niet-canonvormende bloemlezing bevat een overzicht van klassieke gedichten die de traditionele begrenzing van de (papieren) bundel negeren en op hun eigen wijze tot het nationale cultuurgoed zijn gaan behoren. Duiven vliegen op. Vertaald uit het Duits door Dineke Bijlsma Op deze blauwe novemberdag dachten we aan onze overledenen, oudtantes en oudooms, aan onze grootouders die we nooit hebben leren kennen, moeders moeder en Papuci, voor u, Mamika, hebben we een lied gezongen, en namens u hebben we erom gebeden dat de levenden niet voor hun tijd zullen sterven.

Duiven vliegen op.

Ildikó komt als dertienjarig meisje in een nieuw land te wonen. Een nagelaten verhaal. Ik moet. Judas. In Judas keert Amos Oz terug naar de omgeving van zijn meest succesvolle en geliefde boeken: het Jeruzalem van halverwege de twintigste eeuw.

Judas.

Judas is een liefdesverhaal en een coming of age-roman, waarin Oz op openhartige en moedige wijze het thema verraad verweeft. Net als in Een verhaal van liefde en duisternis combineert Oz zijn persoonlijke visie op historie en heden van Israël met een meeslepende plot en een schitterende schrijfstijl. Jeruzalem, de winter van 1959. Sjmoeël Asj besluit zijn studie (en zijn scriptie waarin hij zich vooral zou richten op de rol van de mysterieuze Judas) af te breken. In diezelfde tijd verlaat zijn vriendin hem en blijkt dat zijn ouders hem niet meer financieel kunnen ondersteunen. Late dagen. Vanzelfsprekend bouwen ze geen kastelen meer.

Late dagen.

Die liggen verdeeld op zolder, naast de ridders, Zorro en het vee. Voor later. Maan en zon. Moussa of de dood van een Arabier. Vertaald door: Manik Sarkar Met Moussa of de dood van een Arabier heeft Kamel Daoud een stem gegeven aan ‘de Arabier’ uit de Franse klassieker De vreemdeling van Albert Camus.

Moussa of de dood van een Arabier.

Haroen wordt al zijn hele leven gekweld door de zinloze moord op zijn broer door Meursault, de beruchte antiheld uit Camus’ roman. Haroen besluit zijn broer uit de anonimiteit te halen door hem een naam te geven: Moussa. En een stem, die de gebeurtenissen beschrijft die leidden tot Moussa’s dood op een oogverblindend Algerijns strand. Over de romankunst. Verzamelde essays. Binnen het oeuvre van Milan Kundera nemen zijn vier essaybundels een bijzondere plaats in.

Over de romankunst. Verzamelde essays.

Het zijn geen beschouwingen van een theoreticus, maar van een romancier die zich verdiept in de ontwikkeling en het wezen van zijn kunst. Want dat is de roman voor Kundera: niet zomaar een literair genre, maar een autonome kunstvorm die zich van andere kunstvormen onderscheidt doordat hij de concrete plaats van de mens in de wereld zichtbaar kan maken. De geschiedenis van de romankunst is een geschiedenis van onthullingen over het menselijk bestaan, onthullingen die niet zelden de officiële, voorgefabriceerde waarheid ontkrachten. Samen sterke verhalen vertellen. Het mooiste uit de literatuur, gekozen door het Lezerscollectief. ‘… wie leest, die leeft.

Samen sterke verhalen vertellen. Het mooiste uit de literatuur, gekozen door het Lezerscollectief

Lezen is bewustzijn op haar best, par excellence, met volle intensiteit. Enfin, ik kan het ook makkelijk in negatieve vorm zetten: wie niet leest, is zot.’ Zo lanceerde dichter en professor psychologie Jan Lauwereyns begin 2014 het Lezerscollectief, geïnspireerd door het Britse The Reader Organisation. ‘Ik besefte dat de kracht van literatuur zoals ik die zelf ervaren had, ook betekenisvol kon zijn voor anderen. Dat goede boeken mensen konden helpen om het leven te begrijpen en beslissingente nemen.’

Wat is de wat. De autobiografie van Valentino Deng. Wil. Zoektocht. Een nieuwe Esther Kreiff thriller.