background preloader

Kinder- en jeugdliteratuur

Facebook Twitter

Agent en Boef en de gladde grapjes. Bat Pat. De verlegen yeti. Big past op Piep. Boet de beer (+ applicatie). Botje en de zeven schroefjes. Broodje rat. De brief voor de koning. De bruid. De cowboyter. De gruwelijke generaal. Lees De gruwelijke generaal, het supergrappige nieuwste boek van Jozua Douglas.

De gruwelijke generaal.

De jongen die niet gaat verhuizen. Nieuw kinderboek van Gouden Lijst-winnares Marian De Smet, auteur van onder andere Geen bereik en Rotmoevie.

De jongen die niet gaat verhuizen.

Twee buurjongens lopen weg als ze ruzie hebben met hun ouders. Hessels ouders gaan verhuizen, maar Hessel is niet van plan om mee te gaan. En zijn vriend Berker heeft straf omdat hij niet in de kamer met zijn demente oma wil slapen. Maar weglopen valt helemaal niet mee. Ze zeulen met een veel te zware koffer en krijgen honger. De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje. ‘Peter Verhelst schrijft zinnen die uitnodigen tot herlezen en die nergens artificieel overkomen. […] Cneut speelt subtiel in op de kleurensymboliek die in het verhaal aanwezig is.

De jongen, de neushoornvogel, de olifant, de tijger en het meisje.

Auteur en illustrator zijn perfect op elkaar ingespeeld in dit mooie verhaal over het wonder en de pijn van opgroeien en de kracht van familiebanden.’ (De Standaard Letteren, 4 december 2015) 'Een intense, leeftijdsloze roman, zowel qua schriftuur als beelden. Het is een boek dat tot traag lezen en aandachtig kijken dwingt, zodat je met alle zintuigen in een bevreemdend en tegelijkertijd opwindend universum ondergedompeld wordt. Vooral illustrator Carll Cneut heeft zichzelf nog maar eens overtroffen; zijn beeldtaal is niet langer een ode aan de kracht van het esthetisch vermogen; zijn prenten zíjn de schoonheid zelve. 'Verhelst vertelt een verhaal over opgroeien, familiebanden en afscheid nemen.

De leeuw in de muis. De lieve boze wolf. De mama's van Sterre. De Rattenvanger (+CD). Hamelen, dat net naast het gefaalde dorp Bamelen ligt, wordt overspoeld door ratten.

De Rattenvanger (+CD).

Maar Gouverneur Hans J. Drumpf heeft grootsere uitdagingen: Hamelen moet het meest democratische en vooruitstrevende dorp ter wereld worden, en dat begint met een muur, meer reclame in het straatbeeld en stevige hervormingen op school. Noisette, plaatselijke bakkerin en zus van Tuurke, is er niet gerust in. Om toch van de ratten af te geraken legt de gouverneur zijn oor te luisteren bij de muzikale Hervé, die zijn oog heeft laten vallen op Noisette. De Rattenvanger is een visionair hoorspel dat de politiek dichter bij de gewone man brengt, maar ook ratten dichter bij de beschaving, energie dichter bij sport, kinderen dichter bij de uitputting, het schoolhoofd dichter bij haar ambities en de luisteraar dichter bij de waanzin.

De ridder die niet wilde vechten. De waanzinnige boomhut van 13 verdiepingen. De Wereld Rond in 80 Dagen (+CD). De wondertuin. De zoon van Artan II - De drakenmeester. Dicht! Dit is een boek vol monsters. Een dagje bij de vriendjes. Een potje vol storm. Een vreemd feestje. Gebr. Twee broers en een dagboek. Kun je nog een broer zijn als je enige broer dood is?

Gebr. Twee broers en een dagboek.

Dat vraagt de zestienjarige Luuk zich af als zijn jongere broer Marius is gestorven. Die laat een dagboek na waardoor Luuk geconfronteerd wordt met zichzelf. Wat Marius al over hem wist, probeert Luuk nog te verbergen. Namelijk dat hij meer van jongens houdt dan van meisjes. Ted van Lieshout liet zich voor Gebr. inspireren door het verhaal van zijn broer en hemzelf. Gelukkige vaderdag, Silvie. - Sluit aan bij de Jeugdboekenmaand: Je bent wie je bent- Maakt het thema transgender en identiteit bespreekbaar- Royaal geïllustreerde fictie Een grappig en no-nonsense boek over transgenders.

Gelukkige vaderdag, Silvie.

Er is iets met Zita de laatste tijd, vindt Ferre. Al beweert Zita nog zo dat alles in orde is. Normaal gaat Ferre na de tekenles naar Zita’s huis. George. George is een jongen.

George.

Om te zien tenminste. Want George weet zelf dat ze een meisje is. Ze houdt dit voor iedereen geheim. Totdat ze met de klas een toneelstuk van haar lievelingsboek gaan opvoeren. George wil supergraag de hoofdrol van Charlotte spelen. ‘Sommige boeken zijn niet alleen bijzonder goed, maar ook bijzonder belangrijk. Bekijk ook het ”Ik mag zijn wie ik ben!’ Bij het boek van George is voor leerkrachten een lesbrief gemaakt. Held op sokken. Het Achterhuis. Het boekenboek. Het egeltje onder de oude boom. Het grote boek van Elmer. Het grote papa, mama, broertje, zusje boek. Gezinnen in alle vormen. Het is zó leuk op school! Uitgeverij Averbode Beoordelingsexemplaar Exclusief voor leerkrachten!

Het is zó leuk op school!

Ontdek deze uitgave* tegen de helft van de normale verkoopprijs én zonder verzendkosten! Het prinsje dat in bed plaste. Honderd uur nacht. 'Een schitterend boek. Wie de laatste paar boeken van Anna Woltz kent, koopt ongezien haar nieuwste titel. En wie dat nog niet deed, zou daar nu mee moeten beginnen! ' - J/M 'Met Honderd uur nacht blaast Anna Woltz iedereen omver. [...] Emilia, de hoofdpersoon, is enorm intrigerend. ... 'Een vaardig geschreven, filmische jeugdroman waarin spanning en psychologie perfect in balans zijn.' 'Woltz weet rechttoe-rechtaan meiden-thematiek iets rauws, poëtisch én filosofisch mee te geven. Hondje. Hoogdringend. Ik ben Malala. Hoe een meisje opkwam voor het recht op onderwijs en de wereld veranderd. Ik mis je, mams! 'Mooie leeservaring.

Ik mis je, mams!

Ik mis je, mams is een eerlijk en prima leesbaar boek voor tieners (én ouders) die hunkeren naar contact.' (website Ouders, maart 2016) 'Een boek dat vlot leest dankzij de vele brieven, post-its, sms’jes, lijstjes en dialogen. Het auteurskoppel Moniek Vermeulen en Frank Pollet hebben met dit boek een prachtig en vaak ontroerend verhaal geschreven. Een verhaal, zo uit het leven gegrepen, dat zo herkenbaar is en dat je doet nadenken.' 'Ik las het in één ruk uit! 'Juist wanneer ik denk dat ik, wat kinderboeken betreft, alles wel heb gelezen, valt er een moderne briefroman op de mat. Kabouter Korsakov in de metro (+CD). Kabouter Korsakov in de puree (+CD). Kabouter Korsakov in het kippenhok. Kaila. De leeuwentemmer. Kukel en de schone slaapster. Kruistocht in spijkerbroek. Auteur: Thea Beckman Kruistocht in spijkerbroek musicaleditie De 16-jarige Dolf uit Amstelveen geeft zich op als proefkonijn: hij zal door een materie-transmitter teruggeflitst worden naar de Middeleeuwen om daar één middag een kijkje te nemen.

Kruistocht in spijkerbroek.

Om vijf uur diezelfde middag moet Dolf weer op de afgesproken plek staan om teruggeflitst te worden naar de twintigste eeuw. Maar door een foute berekening komt hij in het jaar 1212 terecht in een Kinderkruistocht en niet op het riddertoernooi dat hij zo graag wilde bijwonen. Andere boeken van Thea Beckman: De pers ‘Het boek is gewoon alleen maar goed! ' 'Deze historische avonturenroman houdt je van begin tot eind op het puntje van je stoel.' Lampje. LEGO® NINJAGO™ - Meesters der elementen. LEGO® NINJAGO™ - Verhalen van de geesten. MaanMysterie. Mammoet (over Theo, een van de beste jongens ooit). - Beeldverhaal vol fantasie- Ook aantrekkelijk voor moeilijke lezers- Succesvol auteurs-duo. Met je hoofd boven water.

Mijn huisdier is een boek. Mini voetbalt. Morgen is een ander land. Onder de grond/Onder water. Oorlogswinter. Auteur: Jan Terlouw Oorlogswinter Het is de ijskoude winter van 1944/1945. De Tweede Wereldoorlog is nog in volle gang.De 15-jarige Michiel kan niet wachten tot hij mee kan doen in het verzet. Als zijn buurjongen Dirk hem vraagt een brief te bezorgen voelt hij zich eindelijk serieus genomen.

Maar Dirk wordt opgepakt en degene bij wie hij de brief moet bezorgen, is doodgeschoten door de Duitsers. Download een lesproject van Oorlogswinter. andere boeken van Jan Terlouw: De pers 'Woorden schoten mij bijkans tekort om de kracht en de macht van deze specimina van sterke jeugdliteratuur te schetsen ... 'Een spannend boek, dat een duidelijk beeld schetst van de situatie tijdens de hongerwinter en van de spanningen waaraan verzetsmensen waren blootgesteld. 'Win­ter in Wartime by Jan Ter­louw cer­tainly deserves its sta­tus as a Dutch clas­sic.

Op de vlucht! Het verhaal van Hamid. Het waargebeurde verhaal van zijn vlucht uit Eritrea. Op de vlucht! Het verhaal van Rachel. Het waargebeurde verhaal van haar vlucht uit een land in Centraal-Azië. Oskar. Piep naar de dokter. Plotter en het cadeautje voor de Sint. Spikkel en Spekkie: Het Bal van de Gemaskerde Rat. Spikkel en Spekkie: Het Vliegende Vuurspook. Sprookjes van Grimm zonder woorden. Stanneke sneeuwmanneke. Stella. Ster van de zee. Suzie Ruzie in het diepe. Tante Troela. Te groot voor op schoot. Tips voor de verdrietige koe. Uiltje en de rode bril (+ applicatie). Van een buil en een b(r)oek. Vriendje? (+ applicatie). Wat grote mensen de hele dag doen. Wiet Waterlanders en het Kolibri mysterie. Wij zijn bijzonder. Misschien zijn wij een wonder. Wij zijn tijgers! Willy Boem. Wolf. Zelda de piraat. Zonder Zinny. Uit het boek Net op het moment dat Brice wil opstaan, begint de tablet te trillen.

Zijn linkerarm en rechterbeen zijn vertrokken richting Zinnyzood, maar de rest van zijn lichaam ligt nog onder de tablet. Zo voel ik mij op school. Uitgeverij Averbode.