background preloader

Voievozi

Facebook Twitter

Voievozii Moldovei : 1352-1859 « CER SI PAMANT ROMANESC. Voievozii Moldovei : 1352-1859 « CER SI PAMANT ROMANESC. Întemeierea Ţării Moldovei. Voievozi din sec. al XIV-lea (abordări şi interpretări noi) - LimbaRomana. 1.

Întemeierea Ţării Moldovei. Voievozi din sec. al XIV-lea (abordări şi interpretări noi) - LimbaRomana

Problema întemeierii Ţării Moldovei. O abordare de principiu La începutul anului 2009 autorităţile Republicii Moldova au anunţat iniţierea mai multor acţiuni în vederea celebrării a 650 de ani de la întemeierea Ţării Moldovei, Republica Moldova fiind considerată drept urmaşul direct, legitim, prin secole, al statului medieval Ţara Moldovei, constituit la mijlocul sec. al XIV-lea. Nu vedem nimic rău în faptul că un popor doreşte să-şi cunoască trecutul, primele menţiuni documentare, modul în care s-au manifestat generaţiile de predecesori pe parcursul istoriei. Vrem cu toţii să avem o conştiinţă istorică, să privim în trecut, să cunoaştem în plinătatea lor adevărurile istorice, derularea principalelor evenimente şi, bineînţeles, figurile lor centrale, eroii noştri naţionali. Carpaţii nu au fost niciodată un zid berlinez care să răzleţească ori să separe românii de pe ambele versante ale munţilor. Izvoarele scrise de mai târziu (din sec. 2. 3.

Moldova - 650 ani. Dragoş (anii de domnie nu sunt atestaţi în izvoare)* Primul voievod al Moldovei este prezentat în aceasta postură în toate variantele cronicilor Ţării Moldovei, care încep cu întemeierea acesteia ca stat.

Moldova - 650 ani

Este adevărat, în aceste cronici lui Dragoş, care este venit din Maramureş, i se atribuie rolul de descălecător al Moldovei, începutul domniei lui este plasat, de regulă, la 1359, având o durată de doar doi ani [1]. Mircea cel Bătrân. Mircea cel Bătrân (n. 1355 - d. 31 ianuarie 1418) a fost Domn al Țării Românești între 23 septembrie 1386 - noiembrie 1394 (sau mai 1395) și între ianuarie 1397 - 31 ianuarie 1418.

Mircea cel Bătrân

Familia domnitorului[modificare | modificare sursă] Mircea şi Mihail în bolnița mănăstirii Cozia Radu I a avut doi fii: pe Dan, mai mare, cu doamna Ana și pe Mircea, cu doamna Calinichia. Asupra originii acesteia din urmă există mai multe păreri între istorici. Între principalele teze, sunt de amintit următoarele[3]: Voievozilor romani Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul referat. Politica de cruciada a voievozilor romani in sec.

Voievozilor romani Mircea cel Batran, Iancu de Hunedoara, Vlad Tepes, Stefan cel Mare, Mihai Viteazul referat

XIV-XVI In secolul XIV voievodul care a adus o politica de cruciada este Mircea cel Batran La sfarsitul secolului al XIV-lea, turcii au ajuns la Dunare, amenintand Tarile Romane si chiar intreaga Europa. Puterile europene au reactionat, declansand cruciadele tarzii, pentru a-i respinge pe otomani din partea centrala a continentului. 21672kng34khn3l Fiind primii amenintati de pericolul otoman, domnitorii romani s-au integrat efortului comun al puterilor crestine, care i-au luat in calcul in proiectele de cruciada.

Primul domn care a adus o politica de cruciada a fost Mircea cel Batran (1386-1418). Mircea cel Batran s-a aliat cu regele Ungariei, Sigismund de Luxemburg, alianta indreptata impotriva turcilor. La Rovine turcii au suferit o grea infrangere, fiind nevoiti sa se retraga. nh672k1234khhn Victoria de la Rovine a incurajat Ungaria si statele occidentale sa organizeze o noua cruciada antio-tomana in 1396. Reactia turcilor a fost imediata. Cei mai straluciti voievozi romani MIRCEA CEL BATRAN referat. La 23 Septembrie 1386, acum 610 ani, urca pe Tronul Munteniei Mircea cel Batran, unul din cei mai straluciti voievozi romani, care va domni 32 de ani si se va dovedi un diplomat iscusit, un bun conducator de osti si un chivernisit gospodar.

Cei mai straluciti voievozi romani MIRCEA CEL BATRAN referat

In timpul domniei sale, deci intre 1386 si 1418, Tara Romaneasca a atins cea mai mare intindere din toate timpurile, cum reese din impunatorul titlu pe care l-a purtat : 'Eu cel intru Hristos Dumnezeu binecredinciosul si bine cinstitul si de Hristos iubitorul si singurul stapanitor, Io, Mircea, mare voievod si domn, cu mila si cu darul lui Dumnezeu stapanind si domnind peste toata Tara Ungrovalahiei si partile de peste munti, inca si spre partile tataresti, si Almasului si Fagarasului herteg, si Banatului de Severin domn, si de amandoua partile peste toata Dunarea si pana la marea cea mare,si cetatii Darsto- rului stapanitor'.

Politica externa a marelui voievod a fost dominata de primejdia otomana. Tinuitatea vietii politice. italian contemporan. Mari voievozi romani wikipedia. Discuție Categorie:Voievozi români - OrthodoxWiki. Istoria-altfel.wikispaces. Listă de voievozi ai Transilvaniei. Voievozi ai Transilvaniei[modificare | modificare sursă] Înainte de secolul XI. sunt pomeniți în cronica Gesta Hungarorum următoarele conducători (în latină: dux).

Listă de voievozi ai Transilvaniei

Gelou/Gyalu/Gelu ; ? - 904 ; Conducătorul unei formațiuni statale cu populație blacă și slavă.[1] „Gelou ducem blacorum. Gelou uero dux ultra siluanis...” —Gesta Hungarorum'' Tuhutum/Töhötöm/Tétény ; 904 - ? „Tvhutum uero et filius suus Horca...” Horca/Horka/Harka[2]; ? Voievodatul Transilvaniei[modificare | modificare sursă] Ioan de Hunedoara Regele Ungariei Matei Corvin Principi ai Transilvaniei[modificare | modificare sursă] Mihai Viteazul Mari Principi ai Transilvaniei[modificare | modificare sursă] În anul 1867 Marele Principat al Transilvaniei a fost desființat prin hotărârea Dietei țării, care a hotărât unirea cu Ungaria. Bibliografie[modificare | modificare sursă] Wertner Moritz, Die Wojewoden Siebenbürgens im Zeitalter der Árpáden.