background preloader

Archives - KUnieuws + voxlog pre-2010

Facebook Twitter

KU-nieuws 1982 -->> 2001

Uit de Oude Doos: Johan van de Woestijne. Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: Duidelijkheid over KUNieuws. Onder de meeste studenten zal Johan van de Woestijne momenteel bekend zijn als hoofd communicatie van de RU. Jarenlang was hij echter hoofdredacteur van KUnieuws, de voorloper van Vox. In de ANS uit november 1997 interviewde ANS Van de Woestijne wegens zijn tienjarige jubileum in het uitvoeren van deze functie. Interessantst is echter de passage over de onafhankelijkheid van KUnieuws. Lees hieronder het artikel uit de ANS uit november 1997. 'Ik weet waar ik voor sta' Van de Woestijne één decennium bij KUnieuws In 1987 klopte hij aan bij de KUN.

Tekst: Kester Wagenvoort 'Wat ik van het blad vond? ' Zijn grote ambitie als hoofdredacteur was om van KUnieuws het beste universiteitsblad van Nederland te maken. Wat vinden de hoofdredacteuren van de andere universiteitsbladen van Van de Woestijnes KUnieuws? Uit de Oude Doos: Johan van de Woestijne. Patricia Veldhuis (pveldhuis) Vogelbescherming Nederland | Home. Anne Dohmen (anne_dohmen) sur Twitter.

Uit de Oude Doos: opklimmen bij Vox. Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: de journalistieke aspiraties van Anne Dohmen. Deze week berichtte ANS-Online dat Vox, in ieder geval voorlopig, een nieuwe hoofdredacteur heeft. Terwijl Chris-Jan van der Heijden zich gaat bezighouden met poepluiers en zuigspenen neemt Anne Dohmen het roer over. In 2006 vertelde Dohmen, destijds Vox-redacteur, op de achterkant van ANS nog over haar journalistieke aspiraties en haar werk bij het universiteitssufferdje.

Stof tot stof: Anne Dohmen Tekst: Martine Peters van Ton ANS: ‘Een oude Vox, niet echt een verrassend voorwerp voor een redactielid.’ Nu ook wereldkundig op Twitter: heb een nieuwe baan per 16 augustus bij VOX / Image mWjg. Ublad Online > Hoe kan dat Nou? Nijmeegs universiteitsblad moet advertenties weren Het college van bestuur van de Nijmeegse universiteit verbood haar universiteitsblad Vox vorige week wervingsadvertenties voor masterstudenten van andere universiteiten op te nemen. Hoi Patricia Veldhuis. Wat vind je als hoofdredacteur van Vox nou van dit verbod ?

”Een onbegrijpelijk besluit. De uitleg die ik daarbij van de collegevoorzitter heb gehad, is dat Nijmegen haar masterstudenten binnen de eigen muren wil houden.” Is dat zo Willem Hooglugt, woordvoerder van de Katholieke Universiteit Nijmegen (KUN)? ”Wij willen onze studenten zo goed mogelijk voorlichten op de eigen plek. Wat vindt je van deze argumenten Patricia? “Ze adverteren zelf wel in andere universiteitsbladen.” Is dat zo Willem? Ja, maar daar gaat het college zich over buigen.

Vind jij Wessel Meijer, coördinator internationale mastermarketing van de Universiteit Utrecht, dit verbod gerechtvaardigd? "Het lijkt mij dat je de vrijheid moet hebben om te adverteren waarin je wilt. 17/04/2013 Uit de oude doos: College van censuur. Uit de oude doos: College van censuur. De RU en haar masters lijken een haat-liefde verhouding te hebben. Onze universiteit blijft alles uit de kast halen om haar masteropleidingen te promoten, maar die pogingen om masterstudenten te binden mislukken jammerlijk.

De voorlichting laat - zoals we ondertussen wel weten - te wensen over en de speciale voorlichtingsdagen zijn niet bepaald in trek. Waar een oplossing van de problematiek nu wordt gezocht in het aantrekken van nieuwe ladingen studenten, werd dat ongeveer 9 jaar geleden veel simpeler aangepakt. De Radboud Universiteit weigerde toentertijd advertenties voor masteropleidingen aan andere universiteiten om een uitstroom te voorkomen. Meesterlijk bedrog De KUN verbiedt masteradvertenties in ANS en VOX. Tekst: Joris Baeten en Bert Brussen Illustratie: Annemarie van Limpt ‘Sixteen months that will change your life!’ Gentlemen’s agreement Als een universiteit een master in de markt zet (die al dan niet top is), moet een student die weten te vinden.

23Jan2006 Vox-online = offline VOX moet door CvB gedwongen achter een intranet slotje. ANS-online » Vox-online = offline. Tags:patricia veldhuis roelof de wijkerslooth vox willem hooglugt De website van universiteitsblad VOX is vanaf heden offline. Althans, vanaf vandaag is de website alleen maar beschikbaar voor medewerkers en studenten via het intranet.

Eerst inloggen dus en dan kom je op de oude site terecht. Patricia Veldhuis, hoofdredacteur van Vox, vindt het jammer: ‘De RU neemt weer een fijne status aparte in tussen alle andere universiteiten die hun nieuws wel gewoon openbaar op internet hebben staan. De discussie hierover voeren we al anderhalf jaar, maar hebben we dus helaas niet gewonnen.’ Het CvB vindt dat Vox een intern medium is en dat een externe site daarom niet mag. Wij belden hoofd-communicatie Willem Hooglugt op, die zoals altijd weinig te vertellen had: ‘Het nieuws dat naar buiten wordt gebracht is natuurlijk ook te lezen op RU-nieuwssite. 27Jan2006 ‘Vox verstomd’ 28Jan2006 ‘Vox komt online’ Geen flauw idee wie hier achter zit (wie wel?) : Binnenkort kan iedereen die dat wil, of hij nu oud-student, oud-medewerker, journalist of anderszins belangstellende is, weer kennisnemen van de digitale versie van Vox, onafhankelijk blad van de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Er wordt gewerkt aan de bevrijding van Vox-online, dat sinds 23 januari 2006 door de universiteit achter de tralies is gezet. Nog even geduld. Ik vond het door mijn rss-abonnement op de zoekopdracht ‘radboud universiteit’ op weblogzoekmachine Technorati. Fascinerend hoe zo’n dagblad een bijdrage levert aan een publieke discussie: wel noemen dat studenten zich roeren op ‘discussiefora’ (‘weblogs’ is wat al te nieuwerwets), maar daar verder geen informatie over verstrekken omdat alles wat relevant is per slot van rekening wel in de Gelderlander komt te staan (het idee dat de krant op de website bij het artikel een linkje zou plaatsen komt al niet eens meer in me op).

30Jan2006 Vox weer online. Ublad Online > Universiteitskrant Nijmegen alleen nog op intranet. Het universiteitsblad VOX van de Radboud Universiteit Nijmegen is sinds vorige week niet meer online te raadplegen. De nieuwswebsite is alleen nog voor medewerkers en studenten toegankelijk via het intranet. Censuur, oordeelt de studentenbond LSVb. Maar dat vindt hoofdredacteur Patricia Veldhuis een te groot woord.

In dagblad De Gelderlander zegt ze: “Als redactie willen we graag de hele wereld bedienen, maar daar zijn we niet voor. Volgens de Radboud Universiteit maakt VOX deel uit van de “interne communicatie”. Voorlopig blijft het gissen wat de directe aanleiding voor de maatregel is geweest. In december zei VOX-hoofdredacteur Patricia Veldhuis nog in NRC Handelsblad dat de bemoeienis van het universiteitsbestuur reuze meeviel. Een jaar eerder voorspelde ze echter al in vakblad De Journalist dat universiteitsbladen uiteindelijk toch bedrijfsbladen zullen worden.

Friet Wagd Bankje !! Vox offline. Een noviteit bij de Radboud Universiteit Nijmegen, waar ik nota bene zelf gestudeerd heb: het universiteitsblad Vox is vanaf vandaag niet langer on-line te raadplegen. Het College van Bestuur heeft besloten dat het blad een "intern medium" is, en dat het niet langer op internet mag worden gepubliceerd. Nu komt het wel meer voor dat universiteitsbladen niet op internet staan (die van de VU is bijvoorbeeld volgens mij alleen op papier te krijgen), maar dit is duidelijk geen kostenbesparing geweest maar censuur achteraf.

Zoals op www.ans-online.nl/blog/vox-online-offline te lezen valt, is ook de Vox-redactie er erg ongelukkig mee. Er wordt veel moeite gestoken in Vox; het blad is tegenwoordig full-colour en heeft regelmatig journalistiek objectieve, maar voor de universiteit niet altijd even positieve verhalen. Zo deed Vox bijvoorbeeld konde van de dubieuze benoeming van een decaan bij letteren en van het slechte management binnen de faculteit Managementwetenschappen. Friet Wagd Bankje !! Vox Offline(2) @FrietWagdBankje. Alarm over hoge sterfte hartchirurgie Nijmegen. 23June2006 Geen hart voor Vox. Geen hart voor Vox (2) Geen hart voor Vox (3) Een kwestie van imago okt2006 via URL. Een pedofiel, een moslimextremist en een gesloten hartafdeling van het aanverwante UMC St. Radboud: het College van Bestuur neemt snel haar maatregelen zodra het imago van de RU in het gedrang komt. Censuur en schorsing worden niet vermeden.

In de naam van Radboud. Tekst: Ruud Vos en Annemiek de Vries Illustratie: Ruud Vos ‘Het imago van de Radboud Universiteit wordt bepaald door de kwaliteit van haar academisch onderwijs en haar onderzoek’, verklaart Willem Hooglugt, woordvoerder van de RU. Hij voegt eraan toe dat de tevredenheid van studenten medebepalend is. Pedostudent Afgelopen juni werd Norbert de Jonge (28) op last van het College van Bestuur (CvB) de laan uit gestuurd.

Moslim en hartklachten Niet alleen bij de affaire De Jonge is er sprake van een mogelijk dubbel motief. Protectionisme Het valt moeilijk aan te tonen hoe ver de RU wil en kan gaan om negatieve publiciteit te vermijden. Uit de Oude Doos: Censuur en schorsing in de naam van Radboud. Iedere dag rakelt ANS in het kader van het jubileum herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Vandaag in de nostalgische rubriek: de trade-off tussen imago en openheid aan de RU. Dat imago en onafhankelijke journalistiek regelmatig op gespannen voet staan, blijkt voor de RU van alle tijden. Waar met name de reorganisatie rondom Vox dit jaar grote vraagtekens bij de onafhankelijke berichtgeving aan de universiteit zette, kende ook 2006 haar momenten van censuur omwille van de goede naam ‘Radboud’.

ANS bracht dat jaar drie gebeurtenissen in beeld die de trade-off tussen de goede naam van de RU en kritische pers en publieke opinie schetsen. Zo werd een student Orthopedagogiek geweigerd bij herinschrijving aan de universiteit toen hij zijn seksuele voorkeur voor minderjarige meisjes vrijuit uit de doeken deed bij Barend en Van Dorp. Lees hieronder het gehele artikel uit de ANS van oktober 2006. Een kwestie van imago Tekst: Ruud Vos en Annemiek de Vries Pedostudent Enquête. Uit de Oude Doos: Censuur en schorsing in de naam van Radboud. Iedere dag rakelt ANS in het kader van het jubileum herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Vandaag in de nostalgische rubriek: de trade-off tussen imago en openheid aan de RU. Dat imago en onafhankelijke journalistiek regelmatig op gespannen voet staan, blijkt voor de RU van alle tijden.

Waar met name de reorganisatie rondom Vox dit jaar grote vraagtekens bij de onafhankelijke berichtgeving aan de universiteit zette, kende ook 2006 haar momenten van censuur omwille van de goede naam ‘Radboud’. ANS bracht dat jaar drie gebeurtenissen in beeld die de trade-off tussen de goede naam van de RU en kritische pers en publieke opinie schetsen. Zo werd een student Orthopedagogiek geweigerd bij herinschrijving aan de universiteit toen hij zijn seksuele voorkeur voor minderjarige meisjes vrijuit uit de doeken deed bij Barend en Van Dorp. De jongen zou ‘afbreuk doen aan de eigen aard van de instelling’.

Lees hieronder het gehele artikel uit de ANS van oktober 2006. Pedostudent. Onderzoeksraad voor Veiligheid | Onderzoeken & Publicaties | Een onvolledig bestuurlijk proces: hartchirurgie in UMC St Radboud. Persberichten28 apr. 2008 Sterfte bij hartchirurgie UMC St Radboud was in 2004 te hoog De Onderzoeksraad voor Veiligheid, onder voorzitterschap van prof. mr. Pieter van Vollenhoven, heeft onderzoek verricht naar de hartchirurgie in het Universitair Medisch Centrum St Radboud in Nijmegen. In september 2005 kwam een abnormale sterfte in de openbaarheid toen een interne e-mail van een hoogleraar van het UMC St Radboud uitlekte. Deze specialist gaf aan dat hij zich niet in zijn eigen ziekenhuis zou willen laten opereren. Doofpot cardiochirurgen Radboudziekenhuis Nijmegen - SIN-NL.

De doofpot van medische fouten, cardiochirurgen Radboudziekenhuis Nijmegen Radboud cardio-chirurgie affaire 2005 aan het licht gebracht door email Prof. J. Damen. Prof. Damen schreef een email dat hij zich nooit in zijn eigen ziekenhuis door een hartchirurg zou laten opereren. Deze email werd door een onbekende in de publiciteit gebracht en had tot gevolg dat aan het licht kwam dat oa door onderlinge ruzies op de afdeling, veel patienten onnodig overleden. -Powerpoint met handout door Dr Hub Wollersheim UMC Radboud gepresenteerd op het EFQM symposium 12 oktober 2007. -Persbericht Onderzoeksraad voor de Veiligheid 28 april 2008 ter gelegenheid van uitbrengen Rapport inzake disfunctioneren van afdeling cardiochirurgie Radboudziekenhuis klik hier -Rapport Onderzoeksraad voor de Veiligheid 28 april 2008 over disfunctioneren van afdeling cardiochirurgie Radboudziekenhuis in 2005 klik hier —————————————————————- bron: onderzoeksraads.nl Sector Gezondheid Introductie Statistieken Downloads Rapporten.

Docplayer - Algemeen Nijmeegs Studentenblad, mei 2007 - Aansluitend borrel - PDF. 1 Algemeen Nijmeegs Studentenblad, mei 2007 A N S Aansluitend borrel 2 Commentaar Bas Kortmann, op uw kantoor in het Welkom, Bestuursgebouw. Uw nieuwe baan creëert verse visies voor de Radboud Universiteit; ambitieuze vraagstukken doemen op. We vragen ons af, past onze universiteit nog wel bij het regiogerichte Nijmegen? Kent u dat gevoel ook, bij het verlaten van de campus: alsof u met dodelijke snelheid een afgrond inrijdt? Een ravijn van kleinburgerlijkheid, hokjesdenken en raarpratende mensen? Wat staat de Nijmeegse autochtoon toch in ruw contrast met het grenzeloos denken en oeverloos excelleren op landgoed Heyendaal. Rauwe doeners tegenover edele denkers, zoals u. 3 Deze Maand 4 4 Borrelcultuur op de campus - verwissel het fust maar vast 5 M# - column 6 De naakte waarheid - nymfomaan zijn is niet leuk 6 8 Het Issue - Begrensde ambitie?

5 binnen verschillende afdelingen te verbeteren, lijkt borrelen het ei van Columbus. 7 op allerlei manieren is misbruikt. 9 Dr. 18 18 ANS mei 2007. Uit de oude doos: Pornoperikelen. Iedere twee weken rakelt ANS herinneringen op door een artikel uit de archieven te plukken. Deze week in de nostalgische rubriek: Discussie over de inhoud van ANS. Het zal weinigen ontgaan zijn dat het roerige tijden geweest zijn voor ANS. Nadat De Gelderlander oppikte dat de universiteit besloten had onze introductie-ANS niet in de tasjes voor de eerstejaars op te nemen, ging het hard met de media-aandacht en werd de journalistieke sneeuwbal snel groter.

In elke uithoek van het medialandschap doken artikelen op over de beslissing van de universiteit. Onderstaand artikel was te vinden in de ANS van mei 2007. De naakte waarheid Wie denkt aan nymfomanie, krijgt al gauw wilde fantasieën over wulpse studentes die er wel pap van lusten. Tekst: Maurice van Mill In de videoclip voor Candy Shop rapt 50 Cent, omringd door schaars geklede zangeressen: ‘If you be a nympho, I’ll be a nympho.’ Homo en seksverslaafd Rugpijn Denkfout. Uit de oude doos: Pornoperikelen. Maurice van mill (@mauricevanmill) | Twitter. ( mirror) aansluitend borrel. Imgur: The magic of the Internet. Imgur: The magic of the Internet. Te bloot voor de bak. (mirror) voorpagina VOX 23 okt 2008 - wat studenten snuiven en slikken. » Vox 5 in de bakken! Voxlog. » Vox 5 in de bakken! Voxlog: Website van het Nijmeegse universiteitsmagazine Vox. UPDATE: 3Nov2008 Alweer censuur op de campus. Bert Brussen » Opnieuw censuur op campus Universiteit Nijmegen.

Soggen » Radboud Universiteit censureert wederom. Patricia Veldhuis – Weg uit het Dorp maart-2008. 6May2009 Voxlog gecensureerd. ANS-Online » Nieuws » Voxlog gecensureerd. Imgur: The magic of the Internet. Soggen » Blog Archive » Radboud Universiteit censureert wederom. Soggen: 7May2009 Voxlog weer eens gecensureerd. Soggen » Blog Archive » Voxlog weer eens gecensureerd. Scienceguide: Hogere machten in Nijmegen. [UPDATE 2] VOX krijgt nieuwe hoofdredacteur, webredacteur vertrekt. [UPDATE 2] VOX krijgt nieuwe hoofdredacteur, webredacteur vertrekt. 21 jan 2011 - Chris-Jan van der Heijden: ‘Slot en grendel passen niet bij deze universiteit’ 21jan2011 - [UPDATE] Hoofdredacteur Vox vertrekt. [UPDATE] Hoofdredacteur Vox vertrekt. Hoofdredacteur universiteitsblad VOX stapt op » Nultweevier.nl.

Hoofdredacteur universiteitsblad VOX stapt op » Nultweevier.nl. Studenticoos: Waarom iedereen VOX links moet laten liggen. 19-08-10 gelderlander - Radboud Universiteit weigert studentenblad ANS in introductietasje. 19 August 2010 - [LINKDUMP] ANS in De Gelderlander en meer | ANS-Online. 08-11-10 gelderlander | Studenten bezorgd over onafhankelijkheid blad VOX - Vincent ceulemans - @ceul55. Vincent Ceulemans (@ceul55) | Twitter. 28 jan 2011 // Campus in Beeld vindt 'fatsoenlijke website' Campus in Beeld vindt 'fatsoenlijke website'