background preloader

Läsförståelse

Facebook Twitter

Ett annorlunda föräldramöte....med spågummor, detektiver, frågeapor ochcowboys. En magisk kväll med läsande mammor och pappor Det var inte för inte som jag var lite nervös inför denna kväll – tror aldrig jag har involverat så många kända och okända i mina galenskaper tidigare – men det är alltså det som händer när man hänger på sociala medier. Man dras med, och peppar andra – peppas själv och idéerna bara sprutar! Den första januari blev jag förstelärare i ämnet svenska i årskurserna 1-9 – wow! Vilket uppdrag….huvva, vilket ansvar..ja tankarna har pendlat men då mitt huvud allt som oftast är sprängfyllt av roligheter såsom skola, skolutveckling, bedömning för lärande etc, så hade jag redan bestämt mig för att fokusera på läsförståelse.

Tyngda över mediernas fullständiga ångvält där de tryckte ner PISA-rapporten på våra redan överbelastade axlar, var det något som kändes up-to-date att fokusera på, som ett av mina områden som förstelärare. Lite snabbt surr med kollegorna i arbetslaget som sa ”Gör – kör!” Så här blev det: Okej, över till mig och mitt klassrum… Samtal om en text.

Läsfixarstenciler som wordfiler

LEKTIONSFÖRSLAG: Bildpromenad, frågorna, delat ordförråd med författarna, och fantasin. Nu ska vi göra en bildpromenad. Varsågoda. Här är illustrationen: Det är att sätta ord på det faktiska. Jag ser en flicka. Jag ser ett hus. Låt eleverna lyssna in varandra. Låt alla få säga. Jag värderar inte det barnen benämner. Jag ser 18 fönsterrutor. Detta moment innehåller våra tankar och vår fantasi. Jag förbereder mig alltid med många öppna frågor: Hur läser vi titeln på boken? VILL NI SÅ GÖR NI SAMMA LEKTION PÅ ENGELSKA/TYSKA/SPANSKA eller vilket språk ni vill! Lärarens förhållningssätt vid moment två: Läraren ska låta eleverna få uttrycka sina tankar om det de ser.

När ni har gjort en bildpromenad, det tar tid jag lovar, men oj så eleverna lär sig att lyssna till varandra, upptäcka ord och detaljer, skapa inre föreställningar och berätta om det de tänker om det som ska hända. Då… kan du öppna första sidan i boken och börja med att ge eleverna några ord … som exempelvis: ”snarkningar”ungsluckanmörkretRosalindahotfulltköksklockanplåtfyrtio Du kan gärna skriva dem på någon slags tavla! Kvällssagan gör det lättare för barnen att lära sig läsa. Filmen om Läsfixarna. Lgr11_hosten. (1) En läsande klass. Powerpointpresentation_lasaforstaelse. En Läsande Klass. Vi har fått den stora förmånen att få dela med oss av vår strukturerade forskningsbaserade undervisning i läsförståelsestrategier i form av en handledningsbok i projektet En läsande klass. Boken kommer att ges ut i april 2014. Vår undervisning bygger på en modell där man undervisar i de lässtrategier som man har sett att goda läsare använder sig av.

Här får du träffa våra Läsfixare; Touras kloka ord om vårt projekt "En läsande klass" Forskning har klart belagt att explicit undervisning i metakognitiva strategier ger effekt, dvs. förbättrad läsförståelse. RT, reciprocal teaching, är en metod som bygger på fyra strategier (predict, clarify, questioning, summarizing). I "En läsande klass" har dessa kompletterats med att skapa inre bilder (Konstnären), en annan strategi. Under de senaste 10-15 åren har det utvecklats olika sätt att praktiskt undervisa utifrån olika aspekter av metakognitiva strategier. Likaså kan man inom RT utveckla t.ex. frågandet. En utmärkt plattform för fortsatt arbete. Nytt projekt ska lyfta svenska skolbarns läsande - Nyhetsmorgon. Spela Nytt projekt ska lyfta svenska skolbarns läsande klipp längd Svenska skolelever är sämre i ännu en undersökning. Men succeförfattaren Martin Widmark har skapat ett recept för att få barnen att läsa mer och bättre. Gästar studion gör även läraren Malin Gonzalez.

Fixa kvarterets snyggaste påskris Sprakande påskprakt! Så hanterar du ditt trotsiga barn Barnpsykologen Jenny Klefbom svarar på tittarnas frågor om barns trotsperioder. Protester mot TV4:s nedläggning av lokal-tv I onsdags kom beskedet att TV4 lägger ner sina lokala tv-stationer, vilket skapat reaktioner runt om i landet. Reagerade på smal skyltdocka - blev näthatad De extremt smala skyltdockorna i en Stadiumbutik fick 18-åriga Cecilia att reagera på Facebook.

Kompis Sverige förmedlar vänner till nyanlända Kompis Sverige förmedlar kompisar till nyanlända så de snabbast möjligt ska bli en del av samhället. Ukraina sätter in armén mot proryska separatister Dagens snackisar: Påven har selfomania Juha Mulari - Sjömanshjärta Musketörerna. Läsande klass. Huvudpersonen & Jag - likheter och skillnader. Vi har nästan läst ut vår fantastiska högläsningsbok Lyckokakan så jag passade på att prova venndiagram på ett sätt som jag har väntat på att få göra. Så enkel och användbar modell . Uppgiften handlade om att jämföra sig själv med huvudpersonen Oskar. Vi hjälptes åt med att beskriva honom och det blev en lång lista på tavlan; familj, ålder, egenskaper, boende, intressen, kompisar, känslor mm. Därefter valde eleverna från orden på tavlan: likheter hamnade i mitten och olikheter på varsin sida.

Eleverna jämförde sedan sina diagram. Vi pratade om författaren, som har skapat Oskar, hur hennes tankar kan ha gått. Efter lektionen visade en tjej sitt diagram lite i smyg och viskade: "Oskar och jag har en sak till gemensamt. " Läsloggbok åk 1 Råby skola. Hur kan man använda läsförståelsestrategier på en faktatext? När det gäller faktatexter handlar det om att koppla på elevernas förkunskaper, att de får berätta vad de vet om det aktuella ämnet och delge varandra sina erfarenheter före vi börjar läsa.

Eleverna ska också få möjlighet att berätta vad de tror att de kommer att få veta och varför de tror det. Viktigt när man läser faktatexter är också förmågan att plocka ut det viktigaste i texten genom nyckelord. Syftet: Att träna eleverna att innan läsningen aktivera sina kunskaper och att under läsningen plocka ut viktig information ur texten för att kunna sammanfatta det viktigaste. Genom att plocka ut nyckelord och återberätta vad texten handlat om befäster eleverna sin nya kunskap och utökar sitt ordförråd.

Läromedelstext hämtad ur Natur och Kulturs No-bok PULS Före läsningen Jag inleder med att visa hur jag gör när jag förutspår vad en text kommer att handla om: Jag tror att den här texten kommer att handla om bin eftersom den heter så. Jag skriver upp mina och elevernas förutsägelser på tavlan. Läsförståelsestrategier i praktiken. The Fantastic Flying Books of Mr Morris Lessmore. Läsförståelse strategier. Reportern introduktionslektioner-2. Lasfixarkort_med_text. Vi introducerar Reportern.

The San Francisco Times. Here's what the poem said: Our generation will be known for nothing. Never will anybody say, We were the peak of mankind. That is wrong, the truth is Our generation was a failure. Thinking that We actually succeeded Is a waste. Reading from bottom to top, the poem reads: Unless we turn things around That might be true, People thought we couldn't come back We knew that Was a joke.

Poems like this remind us that the future of our society lies in its youth. UPDATE: From further research, it looks like this poem was very much inspired by Jonathan Reed and the original poem, "The Lost Generation". En suverän film om läsfixarna av Marie Trapp. Cirkelstöd ELK. Visdomsord, Venn-diagram och textkopplingar - allt utifrån Lyckokakan. Nästa vecka får vi författarbesök på vår skola.

Kerstin Lundberg Hahn kommer på besök och för att förbereda oss inför detta har vi läst "Lyckokakan". Vi har lärt känna huvudpersonen Oscar och skrattat åt hans pinsamheter, glatt oss åt hans framgångar och inspirerats av hans mod. Eftersom boken nu är utläst var det dags att ta fram Cowboyen och reflektera över det viktigaste i innehållet. Vi valde att göra detta på ett lite annorlunda sätt utifrån ett tips vi fått av en annan pedagog på deras blogg: . Vi började med att plocka ut nyckelord som beskrev huvudpersonen Oscar. Hur gammal han är, hur hans familj ser ut, var han bor, intressen, egenskaper m m. Tavlan fylldes snabbt med nyckelord och det blev dags för nästa moment.

I Lyckokakan får vi även lära oss vad ett visdomsord är och en lektion ägnades åt att reda ut betydelsen av dessa fantastiska och genomtänkta små ord. -"Var inte rädd att ta det stora steget! " Läsförståelsestrategier i praktiken. Författarbesök. I dag kom då den efterlängtade dagen då vi skulle få besök av en av våra favoritförfattare, nämligen Kerstin Lundberg Hahn. Vi blev inte besvikna! Eleverna och vi pedagoger var rörande överens. Kerstin är en författare som inte bara är bra på att skriva böcker utan också är fantastiskt duktig på att berätta om innehållet i sina böcker.Vi var helt trollbundna när hon satte igång och berättade om sin allra första bok Fågeltjuvarna.

En bok som inom en snar framtid måste köpas in till skolan. Här ser ni hur klass 2A på Släbroskolan har förberett sig genom att göra små "pop-up bilder" till händelser hämtade ur Lyckokakan. Dessa alster gör mig lycklig ända ner i tårna och vi fick uppleva en författare som blev rörd av dessa fina arbeten. Nu är vi sugna på att läsa alla Kerstins böcker och att skriva fortsättningen på hennes fina berättelser. Läs- och språksatsningen. Fortsättning på hur jag som lärare kan lära ut self-monitoring, självövervakning, till elever i tidiga skolår integrerat med RT i lässtrategiundervisningen. Fortsättning på förra inlägget, dvs. del 2. Läraren modellerar Läraren startade med att modellera medvetenhet om när något verkar konstigt i innehållet. Eleverna fick använda något de kallar clicks and clunks. Ett click är när läsaren förstår handlingen eller de centrala idéerna i texten och ett clunk är när läsaren inte förstår.

För att visualisera dessa clicks and clunks tog läraren små pinnar (ex. glasspinnar) och satte på en symbol. I det här fallet en bil som kör respektive en bil som krockar. Lärarens modellering skedde under högläsningsstunderna. Strategier för självövervakning och självkorrigering modelleras och lärs ut under lärarens modellering och i minilektioner. Läraren modellerar hur denne med sina självövervaknings-frågor skapar mening av texten. Hur undervisar jag/du/vi i självövervakning och självkorrigering?