background preloader

Svenska

Facebook Twitter

Övningar för ordföljd, huvudsats & bisats - www.plugga24.se. Downloadfile. Grammatik och stavning. Mallar och instruktioner Wendes. Språkutveckling och återkoppling – vi tränar på strukturen i en debattartikel. Att stötta skrivandet istället för att förenkla nivån ”Tänk dig att du som ambitiös ämneslärare märker att elever kan ditt ämne men stupar på språket. Du sänker därför nivån och förenklar språk och undervisning, men får reda på att det är fel väg att gå. Lösningen säger man istället är ett språkutvecklande arbetssätt, men hur går sådant till? Vi har sammanfört en NO-lärare med en svenska som andraspråkslärare. Och frågan är – kan en ämneslärare få elever att lyckas bättre – bara genom att jobba med språket?” Detta är inledningsorden till ett av programmen (”Stötta skrivande”) i UR:s programserie Språket bär kunskapen, som jag verkligen rekommenderar. En sönderklippt debattartikel – fungerar bra på en 1-1-skola!

När mina tvåor skulle skriva egna debattartiklar för ett tag sedan märkte jag att de var otroligt engagerade och insatta i de ämnen de skrev om. Från kreativ och lekfull övning till språkligt utmanande diskussion Återkoppling till både mig och eleverna Pauline Gibbons Åsa Relaterat. Lässtrategier - Läsmarkeringar. Läs, tänk, markera! Den här affischen kan du som lärare använda i klassrummet för att visa elever hur de kan markera texter när de läser, för att visa hur de tänker under läsning, och på så sätt bland annat visa dig vilka lässtrategier de använder sig av.

Elevernas markeringar kan du använda för att bedöma deras förmåga att använda lässtrategier på ett i huvudsak fungerande sätt. Markeringarna kan självklart användas på olika sätt. Att låta eleverna göra markeringar i marginalen på låneböcker från biblioteket kommer ju inte på fråga, även om det är med blyerts, men om de läser en medhavd privat bok hemifrån är det fullt möjligt med deras tillåtelse (men eftersom vi har en kostnadsfri skola är det givetvis inget alternativ).

Däremot är det rent praktiskt möjligt att dela ut små post-it-lappar som eleverna kan fästa i marginalen i låneboken där de markerar sina tankar samtidigt som de läser, tankar som de sedan kan redovisa för dig, parvis, gruppvis eller i helklass. Aktiva eleverna under högläsning. Under ett par pedagogiska konferenser har vi behandlat högläsning och diskussionerna har då bland annat kretsat kring att det inte är alla elever som hänger med, förstår eller ens lyssnar under högläsning. Dessa diskussioner har lämnat en bitter eftersmak: Om det alltid är så att vi ”tappar” några elever vid högläsningstillfällena innebär det ju att ganska mycket undervisningstid är bortkastad för dessa elevers del. Någonting behövde göras och som så ofta när något behöver göras vänder jag mig till BFL och det tänkande som genomsyrar dess nyckelstrategier. Det var dags att utveckla mitt användande av nyckelstrategi 2: Att skapa aktiviteter som synliggör lärandet.Ibland får jag intrycket av att det vilar en aura av myspys kring högläsning (och när jag skriver högläsning i detta inlägg avser jag lärarens högläsning).

Det är något man kanske ägnar sig åt på morgonen innan eleverna riktigt vaknat till, eller sist på eftermiddagen när de är trötta. Att diskutera 1. Glasbarnen, utdrag ur roman - läsförståelse. Läs utdraget ur "Glasbarnen" och besvara frågorna under texten. Mystiska saker händer i Billies och hennes mammas nya hem. Det är som att huset inte vill ha dem där. Tillsammans med vännen Aladdin, som bor på en husbåt, börjar Billie forska i husets mörka historia.

När kapitlet börjar har Billies kamrat Simona och Billie bestämt att de ska sova i Billies rum. Kapitel 7 FÖRST FÖRSTOD INTE BILLIE vad det var för ljud som väckt henne. Det var helt tyst i huset. Långsamt öppnade hon dörren så att den inte skulle gnissla och väcka mamma. Källa: Glasbarnen, av Kristina Ohlsson 2013, Utgiven av Lilla Piratförlaget AB, Stockholm 1: Sök på reda på vad orden i texten betyder. Kurade/kura = siluett = blickstilla = nedsläckt = klucka = gästrum = handavtryck = serietidning = 2; Att läsa på raderna innebär att söka information som finns tydligt angiven i texten: A: Vad var det som väckte Billie? B: Vad trodde de var orsaken till ljudet? C: Hur gjorde de för att inte väcka mamma? D: Varför gick de ner en våning? Ordkunskap med fyrfältare. Hur gestalta. Metaforer. Återberättande Texter. Tips för lärare | Skolpeppen. Nu är det snart dags för skolstart och då tänkte vi bjuda på ett bra tips att starta läsåret med.

Ett bra tips att starta upp terminen med är såklart att tillsammans med eleverna gå igenom vilka klassrumsregler som man ska ha tillsammans. Men måste man ha regler? Varför inte vända på tanken och skapa nya tankesätt hos leverna. För att få ett bra klassrumsklimat med aktiva engagerade elever som värdesätter lärandet kan man istället utgå från James Nottinghams ”Utmanande undervisning i klassrummet” tips på att istället för klassrumsregler skapa ”klassens förhållningssätt”. Nottingham menar att elever som är duktiga på att lära sig har ett positivt förhållningssätt, dvs de har en positiv inställning till att lära sig. Utifrån de tips som Nottingham ger i sin bok startade jag läsåret jag hade i en fyra med att berätta om min målsättning jag haft under sommaren – att kunna springa en mil på en bra tid.

Bokväggen.

Mitt liv som vuxen

Att knäcka läskoden. Att knäcka läskoden, det är bland det häftigaste man kan vara med om. Helt plötsligt kan man börja läsa alla de bokstäver som finns runtomkring en. Bokstäverna blir till ord och orden blir till meningar. Samtidigt börjar man själv också skapa ord och meningar. Ofta skriver man så som det låter och det där med interpunktion och mellanrum mellan ord är ingenting man inledningsvis har koll på. Här är ett exempel "Nuskajagjörafiskentilensombi" (Nu ska jag göra fisken till en zombie).

Bilden med exempeltexten kommer från ett digitalt verktyg som kan användas i undervisningen redan med de elever som precis börjat läsa och skriva men också för de elever som är äldre och redan har knäckt läskoden. Är man språklärare kan också detta verktyg stimulera skapandet på det nya språket. Verktyget heter StoryBird och går ut på att man skapar egna sagor utifrån bilder och illustrationer som finns i programmet. StoryBird fungerar både på dator och surfplatta, så länge man har Internetuppkoppling. Uppdaterad skrivprocess | Fröken Evas skola. Under påskhelgen har jag hunnit läsa ikapp en del både på Twitter och i de olika Facebook-grupper jag är med i för att se om något har dykt upp på skolfronten som man kanske kan ha användning för?

Det gäller att sortera bland alla blogginlägg, facebook-inlägg, twittertrådar, filer och tips för att inte drunkna i detsamma. Ibland känner man sig som sämsta sortens lärare bara för att man inte har gjort det eller det med sina elever, eller börjat jobba med det som just nu verkar vara det mest omtalade? Just nu rasar det en debatt om katederundervisningens vara eller inte vara, igen.

Jag tycker ändå att den är mer nyanserad och något mindre polariserad nu (kanske)? Jag anser mig ändå tillhöra den sortens lärare som Jonas Linderoth beskriver i ”Lärarens återkomst”, dvs den undervisande, förklarande, berättande och instruerande läraren, vilket kan se olika ut. Ofta framför eleverna, ibland under grupparbeten, ibland under elevernas eget arbete.

Texttyper. Språkutvecklande arbetssätt – pedagogKrstd. Skolverket, Dylan William, John Hattie, Göran Svanelid, Lotta Karlsson, Kerstin Dahlin, Carmen Winding är mina största inspiratörer men det finns ”tusen” andra som jag exponeras för. De som jag nämnt och övriga står för ovanstående illustration. Dylan William som förkroppsligar de två begreppen: tydligt och konkret. Hattie med fokus på att utnyttja elevers förkunskaper och även mitt eget perspektiv på hur jag via mitt uppdrag som lärare bäst kan nå resultat. Vad jag vill mena med detta är att min pedagogik och fungerande roll som lärare är färgad av de nämnda men även andra som jag inte nämner här och känner man igen sig i det jag skriver så kanske jag har läst något just du delat med dig av. Så nu delar jag tillbaka omformulerat eller inte. Anpassat eller inte, vissa saker är så bra att det bara passar som handen i handsken.

Det finns tre ämnen där man inte ska bedöma elevens “användning av ämnesspecifika begrepp”. Hur ska lektionen inledas? Denna sammanfattas i 3 steg: Steg 1. Ex. 4-meningsberättelse. Läs om hur du kan bygga en berättelse så den blir spännande och begriplig.Övningen används även på Squoosh, Länsbiblioteket i Östergötland. Gå över gatan-övningen / 4-meningsberättelsen Bild: Gå-över-gatan-övning. © Veronica Grönte & Studentlitteratur 2002 Tänk dig att en människa, ett djur eller en sak ska gå över gatanför att göra något. Två tomater skulle gå över gatan. Bara 3 meningar! Istället för att fundera över VAD berättelsen ska handla om, som man brukar göra, bestämmer vi istället VEM berättelsen ska handla om. Här kan du läsa om "Gå-över-gatan"-övningen sid 32 i Pennvässaren. Katten Mix börjar springa över gatan för att fånga råttan. Katten Mix börjar springa över gatan för att fånga råttan. 1.Katten Mix börjar smyga över gatan för att fånga råttan.Beskriv hur en kroppsdel rör sig.

Katten Mix börjar smyga över gatan för att fånga råttan:Hans svans rör sig fram och tillbaka mot asfalten.En bil stannar mitt framför honom. Förslag på hur texten kan byggas ut 1. Skriv ut. Texttyp instruktioner. Vad händer inom oss när vi läser? – #mellanstadiebloggen [SVENSKA] Denna dikt av Bo Burnham är ett stycke ren magi. På ett väldigt effektfullt sätt synliggörs vår inre process när vi läser. Att läsa en text handlar inte bara om att avkoda orden. Det händer också något inom oss. Vi interagerar med texten och den väcker vår inre röst, våra tankar och känslor. Här kommer texten på svenska, fritt översatt: Läs det här för dig själv. GÖR NU DENNA DEL HÖGLJUDD! Nu ska du läsa nästa mening med din bästa arg-gammal-man-röst:”Hallå där, lillen. Hur gör du det där? Dikten hittar du i boken Egghead – Or, You Can’t Survive On Ideas Alone. Förslag på arbetsgång THINK-PAIR-SHARE: Läs dikten med din klass. Vistapriset Novelltävling del 1 | Lär för livet! På Vistaskolan bestämdes att vi skulle ha en Novelltävling; Stora Vistapriset.

Novellen skulle beröra någon av de diskrimineringsgrunder som alla arbetar strukturerat mot på skolan: begrepp och lagaretnisk tillhörighet, religion och annan trosuppfattningkön, könsidentitet och sexuell läggningbristande tillgänglighet, funktionsnedsättning och ålder Skrivövningar för inspiration För att eleverna i fyran, som jag undervisar, skulle bli inspirerade att börja skriva, valde jag att starta med två skrivövningar. En inledning, där de fick i uppgift att någon skulle spegla sig i något, utseendet skulle beskrivas men att personen skulle känna sig som något annat på insidan. Alla fick sedan skriva i ca tio minuter. Sedan tog vi en paus och de som ville fick läsa upp sin inledning.

Skrivövning 1: inledning För att få alla elever aktiva valde jag att ge förslag till en inledning. Efter att de som ville läsa upp läst upp fick eleverna skriva vidare i ca fem minuter. Modellera en tankekarta. Grammatikbolaget: Särskrivning - UR Skola. Länkar om kul och blandat om svenska språket | Svenska språket. Svenska (åk 6-9) Skapa serier – kombinera text och bild. Mellan två större arbetsområden är det skönt (både för lärare och elever) att göra något annorlunda under en eller några lektioner. Något kul, kreativt och som samtidigt utvecklar språket såklart. Jag gillar serier och collageteknik. Det kanske är därför som detta är en återkommande favorit. Eleverna får ganska fria händer att berätta en historia med text och bilder. Det finns massor av roliga program/appar där man kan göra serier, men de flesta har begränsningar vad gäller textmängd.

Du ska berätta en historia/berättelse med hjälp av textrutor, pratbubblor och bilder. Historien ska berättas med 6-8 bilder.Bilderna och texten ska få plats på två A4-sidor. Fundera på vilka personer det ska handla om (utanpå, omkring, inuti). När vi är klara brukar jag skriva ut alla historier i pappersformat och häfta ihop alla serier. Sagostunden - Avsnitt 1 av 10: Mio min mio.

Lässtrategier

Boksamtal. Genre. Läsbingo. Tala. Läsa. Språkutvecklande övning: dictogloss | Miss Åsa. Denna övningar kan göras i vilket ämne eller ålder (de ska ha lärt sig skriva) som helst. Den fungerar lika bra på nyanlända som på elever som talar flytande svenska. Bara att anpassa texten. Varför ska du göra den här övningen? Jo, för att den ger alla elever talutrymme i klassrummet och de måste använda ämnesspråket. De lär sig att göra anteckningar och sist men absolut viktigast de tycker att övningen är jättekul. Hur gör du då? De nordiska språken. Arbetsblad. Skriva. Minoritetsspråk. Svenska dialekter.

Lyssna

Kartlägg läsförmågan. Grammatik.