background preloader

Medelhavet-Dödens hav eller ny chans

Facebook Twitter

Inläsningstjänst 44 min Med livet som insats. Grafik: Flyktingkatastrofer i medelhavsområdet. På bara en vecka tros minst 1 100 flyktingar ha omkommit i försök att ta sig över Medelhavet till Europa.

Grafik: Flyktingkatastrofer i medelhavsområdet

Många av migranterna reser från Libyen, ett land allt hårdare pressat av sönderfall och inbördes strider och där många flyktingar behandlas mycket illa. 19 april 2015: Den senaste olyckan – i vilken omkring 700 migranter befaras ha drunknat – benämns som den värsta någonsin. Båten med omkring 950 människor ombord kapsejsade i libyska vatten söder om Lampedusa. 12 april 2015: Omkring 400 migranter befaras ha omkommit när en överlastad fiskebåt kapsejsar utanför libyska kusten. 7 februari 2015: Två gummibåtar kapsejsar i mycket hårt väder utanför Lampedusa, omkring 300 migranter mister livet. 10 september 2014: Uppemot 500 migranter befaras ha drunknat sedan människosmugglare rammat deras båt utanför Malta. 14 september 2014: En båt med cirka 200 afrikanska migranter sjunker öster om Tripoli.

Mohammed och Yusuf överlevde resan över Medelhavet. Mohammed Mezen och hans bror Yusuf Mohammed från Syrien överlevde den farliga resan över Medelhavet.

Mohammed och Yusuf överlevde resan över Medelhavet

Men prövningarna är långt ifrån över för den som lyckas ta sig in i Fort Europa. Vågorna mäter två och en halv meter utanför den grekiska ön Khayous. Mohammed Mezen och hans yngre bror Yusuf Mohammed från Syrien sitter hukade i en gummibåt med 37 andra flyktingar. Det är trångt, kallt och blött. Mohammed och Yusuf ser hur vågorna kommer mot dem. Mohammed Mezen är 21 år, har svart hår som faller ner som en lugg i pannan och han drömmer om ett bättre liv. Med händerna knutna och blicken mot golvet berättar Mohammed Mezen mekaniskt om båtresan som nästan tog hans och broderns liv. – Flera av människorna kunde inte simma, berättar han. – Barnen försökte klamra sig fast hos sin mamma eller pappa, men vågorna kom med en kolossal kraft och drog med flera under ytan.

Bredvid honom sitter lillebror Yusuf Mohammed, han sitter och nickar åt broderns ord, men han själv säger inte så mycket. Flyktingar över Medelhavet ökar. En grupp flyktingar som ökat kraftigt är palestinier från Gaza. 20-årige Mohanad al-Nabahin är spårlöst försvunnen sedan han meddelat sin familj att han skulle gå ombord på en båt till Italien, berättar hans pappa. – Han reste den 15 augusti och var i Egypten fram till den 5 september.

Flyktingar över Medelhavet ökar

Det var den senaste gången vi hade kontakt med honom. Han sa att han skulle gå ombord på en båt till Italien och att han skulle höra av sig efter en vecka. Ännu har vi ingenting hört, säger Jaber al-Nabahin om sin son. Mohanads pappa är blek, hans hår grånande. Familjen har det bra säger Jaber, men de bor i Gaza. Sonen ville ha ett bättre liv, sålde allt han ägde och betalade flyktingsmugglare i Egypten 3000 dollar för att få hjälp ut ur Gaza och göra resan över Medelhavet. En idé som Jaber var emot. – Jag sa till honom att ändra sig.

Men nu vet ingen var han är. – Jag vet ingenting, jag lämnar allt i Guds händer. Ingen har något spår av hans son. Itled. Italiensk kustbevakning, maltesisk flotta och kommersiella fartyg deltar i räddningsoperationen, som mer eller mindre gett upp hoppat om att hitta fler överlevande.

itled

Det senaste informationen från överlevarna är att det minst 700 var ombord när båten kapsejsade, säger Carlotta Sami, talesperson för FN:s flyktingorgan UNHCR, till TT. Enligt UNHCR kan det här vara en av de största tragedier som skett i Medelhavet. Enligt nyhetsbyrån Ansa skickade fartyget ett nödanrop efter att ha fått problem med styrningen. Kustbevakningen fick kontakt med ett portugisiskt handelsfartyg, som dirigerades mot platsen men nådde fram bara för att se båten kapsejsa. Ena sidan Enligt Ansa sökte sig människor ombord på den överlastade båten mot ena sidan när de fick syn på det portugisiska fartyget, vilket fick den att slå runt. Troligen blev de uppspelta. De som räddats finns nu enligt La Repubblica ombord på kustbevakningsfartyget Gregoretti, som finns kvar i området. EU har gjort för lite och för sent.

"De ringer och vill bli räddade" Radiojournalisten Meron Estefanos i Stockholm har blivit kontaktperson för många av dem som flyr över Medelhavet. – De ringer till min mobil och behöver hjälp.

"De ringer och vill bli räddade"

Kvinnorna bara skriker och säger "snälla, snälla rädda oss, våra liv är i dina händer". De lyssnar inte alls på vad jag säger, de bara skriker, säger radiojournalisten Meran Estafanos som arbetar från Stockholm för veckomagasinet Eritrianska flyktingars röst. – Sedan ger en mamma telefonen till ett barn som säger "snälla, snälla, snälla, kan du rädda oss? ", fortsätter Meran Estafanos. Veckomagasinet sänds via satellit och går att höra bland annat i Meran Estafanos forna hemland Eritrea. Hon hör allt oftare att flera hundra flyktingar skeppas i en gummibåt. . – Normalt ska det ju vara en riktig båt, som exempelvis en fiskebåt. Nu oroar sig Meran Estafamos för utvecklingen. – Det är hemskt att vi bara är i mitten av april och redan börjar så många personer komma.

Falufotograf på Lampedusa - P4 Dalarna.