background preloader

VIDEOS

Facebook Twitter

Apsley Cherry-Garrard | Το χειρότερο ταξίδι του κόσμου. Έτσι λέγεται το βιβλίο που έγραψε ο Άγγλος Apsley Cherry-Garrard το 1922 για να αφηγηθεί τις περιπέτειές του στην Ανταρκτική. Σε νεαρή ηλικία, ο Cherry-Garrard συμμετείχε στη μοιραία αποστολή του Σκοτ το 1910, όταν ο Βρετανός εξερευνητής ηττήθηκε από τον Νορβηγό Αμούνδσεν σ’έναν αγώνα δρόμου για το ποιός θα έφτανε πρώτος στο Νότιο Πόλο. Μαζί με δυο άλλους συντρόφους του, ο Cherry-Garrard ανέλαβε να συγκεντρώσει μέσα στην καρδιά του πολικού χειμώνα, αυγά πιγκουίνων βάρους 318 κιλών σε θερμοκρασίες που έφταναν μέχρι και τους -57 βαθμούς Κελσίου. Σε συνδυασμό με την κατάληξη που είχε η αποστολή και τον τραγικό χαμό του Σκοτ στη συνέχεια, μπορεί κανείς να καταλάβει γιατί το βιβλίο έχει αυτόν τον τίτλο. Σκηνές από την ομότιτλη παραγωγή του BBC μπορείτε να δείτε εδώ: Αν σας ενδιαφέρουν οι περιπέτειες στους πάγους, μπορείτε να διαβάσετε παλαιότερη δημοσιευσή μας εδώ. Plants have sense ! problem is with the limitation of human eyes | Frequency.

‪What Are Museums For? - Part 1 - May 9, 2011 - Toronto Public Library‬‏ Διφυία. Καλό-κακό, Θεός-διάβολος, αλήθεια-ψέμα, θεωρία-πρακτική, κρύο-ζέστη, απόλυτο-σχετικό, αφηρημένο-θεωρητικό, αντικειμενικό-υποκειμενικό κτλ αλλά και αριστερά-δεξιά, αρσενικό-θηλυκό, άμπωτη-παλίρροια, καλή όψη-κακή όψη, μέσα-έξω, εισπνέω-εκπνέω, μόριο-κύμα, συμμετρία-ασυμμετρία κτλ… η διφυία είναι στη φύση των πραγμάτων ή στο πώς τα βλέπουμε; Ίσως η απάντηση να βρίσκεται κρυμμένη εκεί:

Ξύπνιος σαν χταπόδι. Χθες είπαμε για τις αράχνες, σήμερα ας μιλήσουμε για τα χταπόδια. Κάνει καλό στον ύπνο… Δεν θα πίστευα λοιπόν ποτέ ότι ένα χταπόδι μπορεί να εντοπίσει ένα αντικείμενο, να το μεταφέρει και να το αξιοποιήσει προς όφελός του. Αυτό μας δείχνει ούτε λίγο ούτε πολύ το παρακάτω βίντεο του Julian Finn και των συναδέλφων του από το Μουσείο Βικτώρια της Μελβούρνης που απεικονίζει ένα χταπόδι από ινδονησιακά νερά την ώρα που χρησιμοποιεί ένα κέλυφος από καρύδα, δηλαδή κάτι που έχει πετάξει ο άνθρωπος, το μεταφέρει σε σχετικά μεγάλη απόσταση και συναρμολογεί τα δυο μέρη του για να φτιάξει ένα καταφύγιο, να μπει μέσα αφήνοντας μόνο ένα μάτι να εξέχει σε ρόλο φρουρού. Προσέξτε το. Το Amphioctopus marginatus ή coconut octopus, δεν αποικεί ένα εγκαταλελειμμένο αντικείμενο ως έχει, όπως κάνουν άλλα θαλάσσια ζώα, αλλά κάνει κάτι πολύ πιο δύσκολο αφού μεταφέρει έως 20 μέτρα πιο πέρα το λάφυρο του με μια χαρακτηριστική αναδίπλωση των πλοκαμιών του λες και και περπατάει σε δυο πόδια.

TakePart: Participant Media - Waiting For 'Superman' - Infographic. Μοιραία συνάντηση. Volcano followup: pix, video. "Gentlemen in Squalor" Top Shelf Jazz.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

MOVIES. SHORT MOVIES. ANIMATION. SCIENCE.