background preloader

TECHNOLOGY

Facebook Twitter

‘Eνα τέταρτο του αιώνα καινοτομίας και εξυπνάδας. Με αφορμή την αποχώρηση του Steve Jobs από την Apple, επιλέξαμε ένα κατατοπιστικό άρθρο για την προσωπικότητα του ανθρώπου αυτού, γραμμένο από τον Stéphane Vial.

‘Eνα τέταρτο του αιώνα καινοτομίας και εξυπνάδας

Δημοσιεύθηκε στο blog του LEKTUM, η μετάφραση είναι της Φαίδρας Σίμιτσεκ και μπορείτε να διαβάσετε το πρωτότυπο εδώ. “Όπως το δήλωσα στο Twitter την ημέρα της ανακοίνωσης της αποχώρησης του από την Apple, πρέπει να ευχαριστήσουμε o καθένας προσωπικά τον άνθρωπο Steve Jobs, για τον ένα τέταρτο του αιώνα καινοτομίας και εξυπνάδας που πρόσφερε σε όλους, και αυτό είτε είμαστε χρήστες του Mac είτε των Windows.

Βέβαια, οι κακές γλώσσες δεν θα θέλουν να δουν τον άνθρωπο αλλά θα επικεντρωθούν στον οικονομικό κολοσσό που έκτισε και που πρόσφατα έφτασε σε ύψη που δεν αρέσουν σε όλους. Οι οπαδοί των Windows απ’την πλευρά τους δεν θα θέλουν επίσης να δουν τι χρωστάει η Microsoft στην Apple παρ’όλο που αυτό τεκμηριώθηκε πολύ καλά στο ντοκυμανταίρ του 1996 του R. Cringely με τίτλο «Triumph of the Nerds«. Το design είναι μια αστεία λέξη. Steve Jobs’s Best Quotes - Digits.

Σαν μετάξι. Ο μύθος λέει ότι η Κινέζα Αυτοκράτειρα Σι-Λιγκ-Σι το 2650 π.Χ. ανακάλυψε την ιδιότητα και την αξία των κουκουλιών του μεταξοσκώληκα τυχαία καθώς έπινε ένα απογευματινό τσάι κάτω από μια μουριά.

Σαν μετάξι

Ένα κουκούλι έπεσε μες στο ζεστό ρόφημα και η άκρη του νήματος απελευθερώθηκε. Έτσι κατασκεύασε μέσα στα ανάκτορα σηροτροφείο, μεταξουργείο και υφαντουργείο με εργάτριες τις ευγενείς κυρίες της Αυλής και για τις επόμενες τρεις χιλιετηρίδες οι Κινέζοι κράτησαν μυστικό τον τρόπο κατασκευής του μεταξιού, διατηρώντας το έτσι ως μονοπώλιο ενός περιζήτητου προϊόντος. Το προμήθευαν ευρέως ανά την υφήλιο και μέσω του λεγόμενου “Δρόμου του μεταξιού” που ένωνε την Ανατολή με τη Δύση και την Ανατολική Αφρική με τη Βόρειο Αφρική. Το μυστικό παρέμεινε επτασφράγιστο μέχρι τον 5ο αιώνα μ.Χ. οπότε και διέρευσε πρώτα στην Περσία. Έναν αιώνα μετά, ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Ιουστινιανός έστειλε στην Κίνα δύο μοναχούς για να μάθουν τη διαδικασία εκτροφής του μεταξοσκώληκα και της παραγωγής του μεταξιού. CHART OF THE DAY: What's Inside The iPhone, And How Much It Costs. Μεσαιωνική βιβλιοδεσία. Καθώς είδαμε πρόσφατα τη δυναμική των βιβλίων ως τουριστικού πόλου έλξης και αναγέννησης ξεχασμένων τόπων, και έχοντας κατά νου την τεχνολογική επανάσταση που διαδραματίζεται ανεπιστρεπτί στις εκδόσεις, είναι καλό να ξανασκεφτούμε διάφορα στοιχεία απ’την ιστορία του βιβλίου.

Μεσαιωνική βιβλιοδεσία

Όχι τόσο για να καλλιεργήσουμε μια ρωμαντική νοσταλγία προς ένα τετελεσμένο παρελθόν, όσο για να αναδείξουμε, για άλλη μια φορά, την αξία του χειροποίητου και να συντηρήσουμε το σεβασμό προς την ανθρώπινη επιδεξιότητα, την υπομονή και την ευρηματικότητα, στοιχεία στενά συνδεδεμένα με τις πρώιμες εκδόσεις. Ίσως δούμε επίσης ότι τα στοιχεία αυτά μπορούν να εκφραστούν και στις σύγχρονες εκδόσεις, με διαφορετικό τρόπο όμως: μέσω της δημοσιογραφικής ακεραιότητας, της υπομονετικής και εκλεκτικής επιμέλειας στην επιλογή της πληροφορίας και στο τρόπο μετάδοσής της. Το παρακάτω σύντομο ντοκυμανταίρ είναι μέρος μιας σειράς ποιοτικών βίντεο του Μουσείου Getty με θέμα “πώς γίνεται η τέχνη”. “Drop ipads not bombs “; Μια ευρέως αποδεκτή ιδέα είναι ότι το διαδίκτυο και ειδικά τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο των κινημάτων διαμαρτυρίας εφόσον έχουν τη δυνατότητα να οργανώσουν και να κινήσουν πολίτες.

“Drop ipads not bombs “;

Πιστεύουμε ότι αποτελούν εργαλεία ανατροπής ιδιαίτερα σε χώρες με αυταρχικά ή λιγότερο δημοκρατικά πολιτεύματα όπως είναι η Κίνα, η Ρωσία ή το Ιράν. Έτσι είναι πολλοί οι στοχαστές, όπως ο Νίκολας Νεγκρεπόντης, υπέρμαχοι της πεποίθησης αυτής, που έχουν διατυπώσει ότι η τεχνολογία είναι ο δρόμος για να προαχθεί η δημοκρατία. Μάλιστα τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συντηρούν αυτή την πεποίθηση με αφορμή τα γεγονότα στο Ιράν το 2009 ή στην Κίνα και πιο πρόσφατα στην Τυνησία και στην Αίγυπτο.

Το facebook, το twitter και τα μπλογκ φαίνεται λοιπόν να αποτελούν ισχυρούς μοχλούς κοινωνικών αλλαγών, τόσο που θα μπορούσε να διατυπωθεί η εξής συνάρτηση ως σύγχρονο σύνθημα: περισσότερη [δια-σύνδεση] επί [μηχανήματα] ίσον περισσότερη [δημοκρατία]. Meditations on e-book. Με αφορμή την έκθεση »MEDITATIONS_ON_eBOOK» που θα γίνει στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», στις 2 – 30 Ιουνίου 2011 και σε συνεργασία με τη Μουσειολόγο-Επιμελήτρια κα Μίνα Α.

Meditations on e-book

Καραγιάννη-Γκρίτζαλη, αναδημοσιεύουμε σχετική προδημοσίευσή της ενώ μπορείτε να διαβάσετε εδώ το Δελτίο τύπου. Η έκθεση επιχειρεί να δώσει ένα δείγμα των αλλαγών που πραγματοποιούνται στην παραδοσιακή μορφή και χρήση του βιβλίου, ως μέσου παροχής γνώσης και ψυχαγωγίας και ιδιαίτερα ενόψει της επέλευσης του ψηφιακού περιεχομένου. Pearltrees. Εγκαινιάζουμε το πρώτο άρθρο του P&I στη γαλλική γλώσσα.

Pearltrees

Πραγματεύεται ένα καινούργιο εργαλείο ελεύθερης πρόσβασης για την διαχείριση και οργάνωση συνδέσμων, το οποίο ονομάζεται Pearltrees. Ο στόχος του Pearltree είναι να συγκεντρώνει τους χρήστες ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι αυτοί λειτουργούν σαν επιμελητές μιας έκθεσης: επιλέγουν τους συνδέσμους σαν έργα, τα οργανώνουν και παρουσιάζουν κατά κάποιο τρόπο μια ιστορία.

Κυκλοφορεί εδώ και ένα χρόνο περίπου γνωρίζει εκθετική επιτυχία παγκοσμίως και είναι ένας συνδυασμός σε καλύτερη έκδοση του Delicious, Google Reader και Netvibes (ξεχνάμε κανένα;). Παρέχει τη δυνατότητα οργάνωσης των συνδέσμων που ενδιαφέρουν τον χρήστη σε φακέλους, οι οποίοι κατανέμονται -και αυτό είναι το πολύ δυνατό του σημείο- σε σχήματα σαν δέντρα. Το άρθρο της Jessica Chekroun δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Silicon Maniacs με τίτλο: «Pearltrees : la bibliothèque aux 100 milles curateurs« Une bibliothèque augmentée Pour aller plus loin sur le Web: Handmade Portraits: Kiva Ford.