background preloader

Pelituen keräämät blogit ja mielipidekirjoitukset

Facebook Twitter

#Pelimyytinmurtajat – Pelitaito.fi. Laadukas uni on tärkeää kaikenikäisille ja huonosti nukutut yöt haittaavat myös pelisuoritusta.

#Pelimyytinmurtajat – Pelitaito.fi

Kasvaville lapsille uni on muunmuassa aivojen kehityksen kannalta erityisen välttämätöntä, mutta toisaalta aikuisen univaje voi auton ratissa olla jopa hengenvaarallista. Oli pelaaja minkä ikäinen hyvänsä, uneen liittyviä pelimyyttejä kannattaa tarkastella kriittisin silmin. “Uni on heikoille!” Yötä myöten pelaaminen on lomilla monelle pelaajalle mielipuuhaa ja laneilla valvomisen katsotaan kuuluvan asiaan. Yksi vähälle unelle jäänyt yö ei tietenkään kenenkään elämää pilaa pitkällä tähtäimellä, mutta unettoman yön jälkeinen päivä sen sijaan voi mennä melkoisessa sumussa. Myös harrastuksekseen pelaavan kannattaa kiinnittää huomiota siihen miten nukkuu.

Univajeen on havaittu olevan yhteydessä ylipainon kertymiseen ja sitä kautta muun muassa diabeteksen kaltaisiin sairauksiin (Knutson et al. 2007). “Ei tarvi unta jos on ES” “Ilta on paras aika pelata” Hyödyllisiä nettisivuja Lähteitä. Eläkepäivillä pelikasvattajaksi - LähiVerkko. Sain käteeni myyntiluettelomaisen, sentin paksuisen vihkosen.

Eläkepäivillä pelikasvattajaksi - LähiVerkko

Selasin sivuja. Teksti näytti helpolta lukea – oli käytetty tarpeeksi suurta fonttikokoa. Värikkäät sivut kutsuivat tutustumaan tekstiin lähemmin. Luin sisällysluettelon muutamaan kertaan läpi, se oli mielenkiintoisesti jaettu. Alkaisinko tutustumisen järjestyksessä vai mielenkiinnon mukaan? Edessäni oli siis ”Pelikasvattajan käsikirja”. Olin kuvitellut, että en ole koskaan ollut mikään pelaaja, mutta kirja todisti muuta. Kun alan pelata jotain uutta peliä, siirryn usein heti pois helpoimmasta vaikeustasosta. ”Peliin kuuluvat äänitehosteet voi tarvittaessa hiljentää” – hyvä niin. Olen vasta sivulla 68 ja jo nyt voin kuvitella syöksyväni pelien maailmaan – toiseen ulottuvuuteen – sulkemaan oven takanani. Miltä tuntuu sitten palata todellisuuteen, monen tunnin peleihin uppoutumisen jälkeen? Lapsille, häviäminen tavallisissa peleissä on usein vaikeaa, ja vanhemmat antavat helposti lapsen voittaa. Blogi: Elektronisen urheilun kulta-aika. Suomalaisella elektronisella urheilulla ei ole koskaan mennyt yhtä hyvin kuin nyt.

Blogi: Elektronisen urheilun kulta-aika

Paras uutinen on, että nousulle ei näy rajoja. Vuoden alusta eUrheilu otti Suomessa merkittäviä askeleita eteenpäin. Ruotsinkielinen ammattikoulu Prakticum otti elektronisen urheilun osaksi valinnaisaineitaan muodostaen pelaajista samankaltaisen ryhmän kuin heillä on perinteisten urheilulajien puolella. Prakticumin eUrheilu-oppiaineessa keskitytään kasvattamaan pelaajista parempia urheilijoita tukemalla heitä monipuolisesti sekä henkisellä että fyysisellä tasolla. Ennen tätä vuotta ulkomaalaiset pelaajat saivat todella paljon etua täysammattilaisuudestaan. Tänä vuonna saamme myös ensimmäisen suomalaisen eUrheilu-valmentajan, kun Samuli “elfi” Sihvonen aloittaa Vierumäellä valmentajakoulutuksen. Tämän vuoden yllätykseksi voidaan laskea Oriveden opiston ilmoitus elektronisen urheilun koulutusohjelmasta.

Tänä vuonna tulee myös käynnistymään Suomen elektronisen urheilun liiton kansallinen liiga. Pelirajat'on - maksutonta vertaistukea rahapeliongelmista kärsiville. ”Eihän minulla ole mitään peliongelmaa, mutta pelaan kyllä,” kuului jälleen yhden sosiaali- ja terveysalan ammattilaisen vastaus, kun olin alan messutapahtumassa avannut keskustelun siitä, mitä rahapelejä hän itse pelaa.

Pelirajat'on - maksutonta vertaistukea rahapeliongelmista kärsiville

Saman vastauksen olen kuullut lukuisia kertoja muun muassa eläkeläistapahtumissa, verkon erilaisilla keskustelufoorumeilla ja muissa tilanteissa, joissa olen työni puolesta aiheesta haastellut. Ja miksipä en asiasta kysyisi, onhan rahapelaaminen varsin tavallista, 80 prosenttia eli neljä viidestä suomalaisista pelaa ainakin jotakin rahapeliä. Noin kolmella prosentilla on peliongelmia. Silti moni haluaa kertoa, ettei kuulu peliongelmia kokevaan vähemmistöön. Se ei suinkaan olisi ensimmäinen arvaukseni. Pitäisi varmaankin kysyä, mistä he sitten tietävät, ettei heillä ole peliongelmia. On toki mahdollista, että he pelkäävät minun kysyvän, koska epäilen heillä olevan ongelmia pelaamisensa kanssa.

Pelikasvattajan lapsen kengät. - Äiti, saaks mä pelata?

Pelikasvattajan lapsen kengät

Ihan oikeesti? Miks en? Äiti vielä tää taso! Ei oo mennyt vielä tuntia! Ei varmasti oo! KÄSITTELEN pelaamista ja pelikasvatusta työkseni. Tieto vie vain tiettyyn pisteeseen. . - Äiti, kato mä osasin sen! Parhaimmillaan pelit on valtava kasvatuksellinen voimavara. Olen oppinut paljon lapsestani ja itsestäni. Pelikasvatus on lopulta, no, kasvatusta. Suomen rahapelipolitiikkaa – markkinoiden vai yhteiskunnan ehdoilla? Suomalaiset pelaavat rahapelejä ahkerasti.

Suomen rahapelipolitiikkaa – markkinoiden vai yhteiskunnan ehdoilla?

Kansakuntana olemme rahapelikulutuksen kärkimaita. Mutta vielä pitäisi myydä lisää. Veikkaus ehdotti (KSML 30.4.2015) pelien luotolla myynnin sallimisesta. Sitä ei näytetä tyrmäävän viranomaispuolella eikä juuri pohdita sen vaikutuksia rahapeliongelmaan. Tämä on kuitenkin olennainen muutos aikaisempaan linjaukseen. Suomessa on yksioikeusjärjestelmä, mutta siitä huolimatta meillä ei ole rahapelipoliittista ohjelmaa. Rahapelihaittojen ehkäisy on arpajaislain ydintä ja suomalaisen yksinoikeusjärjestelmän oikeuttamisen keskeinen peruste. Sisäministeriön selvityksessä mainittiin tavoitteeksi hallittu kasvu. Rahapeliasiat tulevat myös tulevan hallituksen työlistalle kun keskustellaan kolmen rahapeliyhtiön yhdistämisestä. Fuusiota valmisteltaessa tulee miettiä myös rahapelihaittojen ehkäisyä ja sen resursointia.

Tapio Jaakkola Projektipäällikkö, Arpa-projekti EHYT ry. Lyö vetoa erivärisillä virtuaalipyssyillä! Siis mitä? Rahapelaamisen ja viihteellisen tietokonepelaamisen raja hämärtyy.

Lyö vetoa erivärisillä virtuaalipyssyillä! Siis mitä?

Ilmiö on rantautunut myös Suomeen ja on erittäin ajankohtainen. Tietokonepelaaminen on suosittua alaikäisten parissa ja rahapelaaminen ei tuohon kuvioon sovi jo pelkästään Suomen lainsäädännönkään puolesta. Pelihaitat ja -ongelmat, niin tietokone- kuin rahapelaamisen saralta, ovat olleet paljon tapetilla ja myös tietokonepelaamisen hyviä puolia on tutkittu. Tämä uusi ilmiö - raha- ja digipelaamisen sekoittuminen - tuo oman mausteensa soppaan, se on selvä. Viime syksynä oli se aika sosionomiopinnoista, kun opinnäytetyön aiheen pohdinta tuli ajankohtaiseksi.

Elektroninen urheilu (e-urheilu) on kilpailullista tietokonepelaamista, jossa ammattilaistasolla liikkuu suuria summia rahaa ja pelaajat tekevät sitä työkseen tai ainakin tähtäävät ammattilaisuuteen. Kuten perinteisissäkin urheilulajeissa, e-urheilussakin voit lyödä vetoa suosikkijoukkueesi puolesta. Skinibettauskyselyyn pääset vastaamaan tästä.