background preloader

Pelituen keräämät lehtijutut ja verkkojulkaisut

Facebook Twitter

Tool to help talk about gambling. Pelikasvatus-asiantuntija hehkuttaa Pokémon GO:n hyviä puolia - DNA Appinen. Suosittu Pokémon Go -mobiilipeli koukuttaa pelaajia ikäluokkaan katsomatta.

Pelikasvatus-asiantuntija hehkuttaa Pokémon GO:n hyviä puolia - DNA Appinen

Mikä neuvoksi, jos lapsen tai nuoren pelaaminen huolestuttaa? Pelaamisen hyvät puolet Ilahduttavinta Pokémon GO:ssa on se, että peli kannustaa ihmisiä lähtemään ulos ja liikkumaan. “Vanhemmat ovat vuosikausia vaatineet lapsia ulos pihalle pelikoneiden ääreltä kyhjöttämästä, ja nyt sitä sitten tapahtuu!” , iloitsee Mikko Meriläinen, joka tutkii väitöskirjassaan pelikasvatusta. Professori hehkuttaa Pokémon Go'ta: "Iso muutos" - mutta onko suosioon varauduttu? Jättimäisen suosion saavuttanut Pokémon Go -kännykkäpeli on koukuttava yhdistelmä psykologiaa ja uskontoa.

Pokémon Go:ssa käyttäjät nappaavat virtuaalisia hahmoja älypuhelimen avulla puistoista, metsistä ja rakennuksista.

Jättimäisen suosion saavuttanut Pokémon Go -kännykkäpeli on koukuttava yhdistelmä psykologiaa ja uskontoa

Peliin on muodostunut oma sanastonsa, ja pelaajat iloitsevat onnistumisiaan ja surevat epäonnistumisiaan yhdessä. Psykologi Jukka Häkkinen Helsingin yliopiston Käyttäytymistieteiden laitokselta ei ihmettele suosiota. – Pokémon Go on ovela paketti todellisen ja virtuaalisen maailman yhdistämistä, keräilyä ja aarteenetsintää. Ihminen jännittää, ponnistelee ja saa palkinnoksi mielihyvää. Peli on pohjimmiltaan helppo, vaikka ei tuntisikaan jo 90-luvulla syntyneitä Pokémon hahmoja. Pokémon-pelin alkuhuuma näkyy Savossakin: "Talvella ei varmasti moni kehtaa avokäsin pakkasessa kulkea"

Lähes koko maailman sekaisin saanut mobiilipeli Pokémon GO näkyy myös Pohjois-Savossa.

Pokémon-pelin alkuhuuma näkyy Savossakin: "Talvella ei varmasti moni kehtaa avokäsin pakkasessa kulkea"

Peliä pelataan ulkona, josta voi älypuhelimen GPS-signaalin ja kameran avulla löytää taskuhirviöitä eli Pokémoneja. Ilmiö näkyy selvästi Kuopiossa, jonka keskustassa pelaajat kävelevät tai jopa pyöräilevät vastaan puhelimiinsa tuijottaen. Paikalliset pelaajat kertovat suosituimpien pelipaikkojen olevan Kuopion torilla sekä Valkeisenlammella, matkustajasatamassa ja Väinölänniemellä. Netikas6 web. SuomiAreenalla: Voiko tietokonepeleillä parantaa päänsä? WoW:lla jatkoon! – Strategiapeli voi kehittää nuoren työelämävalmiuksia. Digitaaliset pelit ovat lävistäneet tämän vuosituhannen jälkikasvun arjen totaalisesti.

WoW:lla jatkoon! – Strategiapeli voi kehittää nuoren työelämävalmiuksia

Tutkimusten mukaan peräti 95 prosenttia 10–19-vuotiaista lapsista ja nuorista pelaa digitaalisia pelejä vähintään kerran kuukaudessa. Vanhemmat ovat usein asian edessä hämillään. Valtakunnallinen Pelitaito-projekti haluaa hälventää pelaamiseen liittyviä ennakkoluuloja ja myyttejä. – Eritoten kohdennamme viestiä ihmisille, jotka eivät tiedä paljon pelaamisesta. Itseoppinut 16-vuotias koodaaja tekee mobiilipelejä – yhteydenottoja USA:ta myöten.

Pienessä harmaansävyisessä huoneessa on siistiä ja selkeää.

Itseoppinut 16-vuotias koodaaja tekee mobiilipelejä – yhteydenottoja USA:ta myöten

Huoneessa on sänky, sähköpiano ja tietokonepöytä. Huone on kännykkäsovelluksia kehittävän Nitomani -nimisen yrityksen konttori ja samalla myös yrityksen omistajan Niklas Ansamaan huone. 16-vuotias Ansamaa on peruskoulun loputtua pitänyt pari viikkoa lomaa, mutta nyt hän istuu jälleen tietokoneen takana kirjoittamassa koodinpätkiä Nitomanin peleihin ja muihin sovelluksiin. – Työpäivinä tulee tehtyä muutama tunti noita juttuja koneella, nuori mies kertoo vaatimattomasti.

Ansamaa nousi tunnetuksi 14-vuotiaana kehittämänsä Sienikirja-sovelluksen avulla. Yle SuomiAreenalla: Voiko tietokonepeleillä parantaa päänsä? Pelitutkija: "Valtaosa pelaamisesta täysin ongelmatonta" Pelitutkija Mikko Meriläisen mukaan suomalaisten mobiilipelaaminen on viime aikoina ollut voimakkaassa kasvussa.

Pelitutkija: "Valtaosa pelaamisesta täysin ongelmatonta"

Se taas on muuttanut pelaamisen luonnetta, kun pelit kulkevat ihmisten mukana kotoa maailmalle. – Älylaitteiden myötä pelaaminen on tullut kaikkialle. Pelataan bussimatkoilla, töissä tauoilla, kuvailee Meriläinen. Samaan aikaan kun mobiilipelien pelaaminen on yleistynyt, raja digitaalisten pelien ja rahapelien välillä on hämärtynyt. Rahan ja pelien suhde on muuttanut muotoaan, koska monissa verkkopeleissä käytetään uudenlaisia ansaintamalleja. Hyperseksuaalisuus, pelihimo tai ostosvimma – lääkkeen ottajalla ei ole aina vaihtoehtoa. Osa Parkinsonin taudin hoitoon käytettävistä lääkkeistä aiheuttaa vakavia häiriöitä ihmisen käyttäytymiseen.

Hyperseksuaalisuus, pelihimo tai ostosvimma – lääkkeen ottajalla ei ole aina vaihtoehtoa

Häiriöt näkyvät ostoshimona, ahmimisena, pelihimona tai hyperseksuaalisuutena. Ilmiö havaittiin 2000-luvulla ensimmäisen kerran. Äkkirikastuminen johti syvään velkakierteeseen. Tehdyt toimenpiteet Riippuvuus / Juhani keräsi muutamassa kuukaudessa uhkapeleistä 12 000 euron omaisuuden.

Äkkirikastuminen johti syvään velkakierteeseen

Hän oli varma, että vuoden päästä kasassa olisi miljoona. "Hedelmäpeli vie mummon rahat" -uskomus on vain tarua. 1.

"Hedelmäpeli vie mummon rahat" -uskomus on vain tarua

Mihin kipua tarvitaan? Kivun tehtävänä on varoittaa uhkaavasta tai jo tapahtuneesta kudosvauriosta. Kipu on siis elintärkeä tuntemus, jota ilman emme ymmärtäisi hellittää hetkeksi. Kivun tunne syntyy aivoissa, jonne kehon hermoradat välittävät sähköisen viestin esimerkiksi silloin, kun lihaksesi on venähtänyt. Perheenisä hävisi 70 000 euroa "hyvän tahdon peleissä" – Suomen kannustava pelikulttuuri ajaa pelihimoisia ahtaalle. Jalassa on haaroista risaiset verkkarit, mutta sillä ei ole Valtterille juuri nyt mitään väliä.

Perheenisä hävisi 70 000 euroa "hyvän tahdon peleissä" – Suomen kannustava pelikulttuuri ajaa pelihimoisia ahtaalle

Väsymystä ei tunne. Taskut roikkuvat alhaalla kolikoiden painosta. Roolipeliä koko elämä – kuvitellut maailmat vetävät puoleensa muitakin kuin nörttipoikia. Antti Leppä oli seitsemänvuotias, kun hän aloitti roolipelaamisen Ankh-pelin maailmassa. Väliin tuli muutama vuosi taukoa, mutta teini-iässä harrastus alkoi uudelleen. Siitä lähtien pöytäroolipelit ovat olleet erottamaton osa 33-vuotiaan Lepän elämää. Nykyään hän toimii useimmiten pelinjohtajana, tarinankertojana, joka kuvailee, miten kuvitellussa maailmassa reagoidaan pelaajien toimenpiteisiin. Viimeisin hahmo, jota Leppä itse on pelannut, oli Juice Leskisen näköinen egyptiläinen jumala. "Isän mukaan olin pilaamassa elämääni" – Tom Gladin työ on pelata Counter-Strikeä. Vuonna 2005 Tom Gladin elämässä tapahtui tavallinen, mutta perustavanlaatuisen merkittävä asia. Gladin isoveli esitteli hänelle Counter-Strike -ammuntapelin.

Nyt, 11 vuotta myöhemmin, Glad on Counter-Strike -ammatilainen. Glad tajusi pian ensimmäisten Counter-Strike -kokeilujen jälkeen olevansa keskimääräistä parempi pelaaja. Kolmen vuoden harrastamisen jälkeen hän aloitti kilpailemisen ensin kotimaassa ja pari vuotta myöhemmin ulkomailla. Pelihaitat ovat usein liitännäisongelma. Digitaaliset pelit tekevät liikunnasta monipuolisempaa - Metropoli.net. Digitaalinen kiipeilyseinä tuo uudentyyppisiä haasteita kiipeilyyn ja saa katsojatkin innostumaan. Aalto-yliopiston tutkijat selvittivät, kuinka liikunnallisia pelejä ja niihin liittyvää teknologiaa voidaan suunnitella ja toteuttaa laboratorio-olosuhteiden ulkopuolella, todellisissa liikuntaympäristöissä. Tutkimusta varten he asensivat kehittämänsä digitaalisen kiipeilyseinän (Augmented Climbing Wall) oikeaan kiipeilykeskukseen toukokuussa 2015 ja seurasivat sen käyttöä viiden kuukauden ajan. Digitaalinen kiipeilyseinä on kuin valtavan kokoinen ja automaattinen kosketusnäyttö.

Se yhdistää kehon liikkeiden seurannan, räätälöidyn konenäkösovelluksen, syvyyskameran ja heijastetun grafiikan täysin uudella tavalla. Tuore kysely: eläkeikäisistä yli puolet pelaa tietokonepelejä - LähiVerkko. Pelaaminen on hauskaa ajanvietettä suurelle osalle eläkeläisistä. Yli 64-vuotiaista 56 % oli pelannut jotain digitaalista peliä kuluneen vuoden aikana. Tämä selviää tuoreesta TNS-Gallupilla teetetystä kyselystä* Pasianssi pysyy suosiossa yli sukupolvien vuodesta toiseen. Yleisimmin ikäihmiset pelaavat kannettavalla tai pöytätietokoneella. Lehdistötiedotteet - Tampereen yliopisto - Ajankohtaista. Terveelliset pelit. Suomi on pelivalmistajien kärkimaa ja nyt markkinoille rynnistävät terveyspelit. Ne tähtäävät pääosin sairauksien ennaltaehkäisyyn, kuntoutukseen, oman terveyden seuraamiseen ja testaamiseen sekä ihmisten tempaamiseen liikuntaan. Onpa pelejä käytetty jopa kivun lieventämiseen.

Suomen itsenäisyyden rahasto Sitra järjesti äskettäin kilpailun, jossa etsittiin terveysalan pelien helmiä. Kilpailussa terveyspelien kakkoseksi tuli kännykkäpeli, joka houkuttelee ihmiset ulos kotisohvilta. Kaiken pohjana on sosiaalisuus ja kilpailu, on mukavampi liikkua yhdessä. – OutCatchissa koukutetaan pelaajaa sillä, että ulkona oleminen ja pelaaminen on mielenkiintoinen, pelillinen kokemus.

Yhtiön seuraava peli on jo kehitteillä ja se keskittyy lähiseudun valtaamiseen. – Meidän tuleva peli, Outbout, perustuu pelamiseen naapurusten kesken tai seudun kesken alueen valloittamisesta. Voittajapeli tekee kuulotestistä hauskaa. Saako lääkäriltä tulevaisuudessa pelireseptin? "En pidä yhtään kaukaa haettuna" 100k esports on Vuoden pelikasvattaja 2015. Viranomaisilla on keinonsa hillitä rahapelureita niin netissä kuin "kivijalassakin"

Suomessa rahapelit ovat julkisissa tiloissa kaikkien ulottuvilla ja rahapelien tarjonta on suuri. Siksi ongelmapelaamisen ehkäisy on hankalaa. Ongelmilla on tapana kasautua: rahapelaamiseen hurahtaa usein työtön tai pitkäaikaissairas. Naisten rahapeliongelmat ovat kasvussa. Tämä selviää Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen tutkimuksesta, jossa kartoitettiin 15–74-vuotiaiden rahapelaamista, peliongelmia ja asenteita. Kun 1,1 prosentilla naisista oli rahapeliongelma vuonna 2011, tänä vuonna osuus on noussut 2,4 prosenttiin. Suurin riskiryhmä ovat kuitenkin nuoret miehet. Peliriippuvuuden hoitoon ei löydy rahoitusta. Ongelmapelaajan isä: "Aina on pieni pelko" Yli kymmenen vuotta sitten Martti huomasi, että hänen pojallaan on ongelma. Samalla hän ymmärsi myös, että pojalla on ollut ongelma jo vuosia, ja sen taustalta löytyi muita ongelmia. "Pelasin omakotitalon, jos ei toisenkin verran"

Rahapelien pelaajista viisi prosenttia tekee 50 prosenttia liikevaihdosta – "Heillä ei olisi todellakaan varaa rahoittaa tätä toimintaa" Peliriippuvaisten vertaistukiohjaaja Tapio Björkman oli 13-vuotias, kun hän jäi koukkuun kolikkopeleihin. Hän oli saanut kymmenen markan viikkorahan, josta seitsemän markkaa oli mennyt karkkehin. Riippuvuusbisnes.

Suomessa arvioidaan olevan noin 40 000 sairaalloisesta rahapeliriippuvuudesta kärsivää ihmistä. Tämä riippuvuus aiheuttaa edelleen muita mielenterveysongelmia ja taloudellisia ongelmia. Riippuvuuden mekanismin kannalta rahapelit eivät juurikaan poikkea alkoholista tai muista päihteistä. Jännityksen tuottama hetkellinen hyvä olo saa haluamaan lisää samaa, uudelleen ja uudelleen. Kun automaatti on jälleen kerran imenyt rahat, ihminen kokee morkkista, joka helpottuu, kun uudet panokset on asetettu. Peliriippuvaiset eivät hae apua ajoissa: "Auttaminen todella vaikeaa" Rahapeliriippuvaiset eivät herkästi myönnä edes itselleen, että tilanne on lähtenyt käsistä. Useimmiten jonkun muun pitää puuttua tilanteeseen. – Ihmiset eivät tunnista ongelmaansa eivätkä halua myöntää sitä. Apua haetaan vasta siinä vaiheessa, kun niskassa on todella isot velat ja on käytetty omat ja läheistenkin rahat.

Silloin läheiset ikään kuin pakottavat tulemaan hoitoon, kertoo Porin psykososiaalisten palvelujen päällikkö Matti Järvinen. Rahapeliriippuvuus ei välttämättä näy ulospäin. . – Ihmissuhteet kärsivät, kun riippuvaisten on saatava rahaa pelaamiseen. Riippuvaisten määrä lisääntynyt Matti Järvisen mukaan rahapeliriippuvaisten määrä on lisääntynyt viime vuosina merkittävästi. . – Mitä myöhemmin ihmiset hakevat apua, sitä vaikeampaa auttaminen on. Apua on silti tarjolla useassakin muodossa. Pelivalistus etenee päiväkotiin ja neuvolaan – jotta aikuiset käsittäisivät. Pelaaminen voittaa lukemisen aivojen aktivoimisessa. Digipelien tarjonta kasvaa, pasianssi silti ykkönen. Videopelaamisesta itsevarmuutta – jatkuva pelaaminen on kuitenkin haitallista.