background preloader

Papadopouloumaria

Facebook Twitter

Οδυσσέας Ελύτης. Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Νεανικά χρόνια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ήταν το τελευταίο από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά. Ο πατέρας του καταγόταν από τον συνοικισμό Καλαμιάρης της Παναγιούδας Λέσβου και είχε εγκατασταθεί στην πόλη του Ηρακλείου από το 1895, όταν σε συνεργασία με τον αδελφό του ίδρυσε ένα εργοστάσιο σαπωνοποιίας και πυρηνελαιουργίας. Το 1914 ο πατέρας του μετέφερε τα εργοστάσιά του στον Πειραιά και η οικογένεια εγκαταστάθηκε στην Αθήνα.

Η οικογένεια Αλεπουδέλη το 1917. Το φθινόπωρο του 1924 εγγράφηκε στο Γ΄ Γυμνάσιο Αρρένων Αθηνών και συνεργάστηκε στο περιοδικό Η Διάπλασις των Παίδων, χρησιμοποιώντας διάφορα ψευδώνυμα. Το καλοκαίρι του 1928 πήρε το απολυτήριο του γυμνασίου με βαθμό 73/11. Λογοτεχνία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Η παρέα στα Νέα Γράμματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Στο Αλβανικό μέτωπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα] Φωτόδεντρο: ΕΛΥΤΗΣ: τα χαρακτηριστικά της ποίησής του. Επιρροές από τα ομηρικά έπη την αρχαία ελληνική λυρική ποίηση την ποίηση του Σολωμού, του Κάλβου και του Καβάφη τη βυζαντινή υμνογραφία και το Ευαγγέλιο τη δημοτική ποίηση τον γαλλικό υπερρεαλισμό.

Έλλογος υπερρεαλισμός, έλεγε για την ποίησή του ο Β.Βαρίκας.Συνήθως το ποίημα του αποτελείται από μια σειρά εικόνων χωρίς εξωτερική λογική συνοχή όλες όμως οι εικόνες πηγάζουν από την ίδια ψυχική κατάσταση και τείνουν να υποβάλλουν προς τον αναγνώστη την ίδια διάθεση. Η ποίησή του χαρακτηρίζεται από: ( ο αποφθεγματικός λόγος του Ελύτη, Γ. Μπαμπινιώτης ) Χρησιμοποιεί χαρακτηριστικά σύμβολα, φως, θάλασσα, ήλιος όπου η μαγεία της φύσης και του φωτός δίνονται στην μεταφυσική τους διάσταση. "η μεγάλη τέχνη βρίσκεται οπουδήποτε ο άνθρωπος κατορθώνει να αναγνωρίζει τον εαυτό του και να τον εκφράζει με πληρότητα μεσ' στο ελάχιστο" Ο.Ελύτης Ο Ελύτης ανέδειξε την Ελλάδα, το τοπίο της και τον πολιτισμό της.

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Η Μαρίνα των βράχων - ποίηση Οδυσσέας Ελύτης.wmv. Η Μαρίνα των βράχων - Ανάλυση. Οδυσσέας Ελύτης «Η Μαρίνα των βράχων» | Σημειώσεις Νεοελληνικής Λογοτεχνίας του Κωνσταντίνου Μάντη. Mercuro B Cotto Οδυσσέας Ελύτης «Η Μαρίνα των βράχων» Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη - Μα πού γύριζες Ολημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας Αετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφους. Γύμνωσε την επιθυμία σου ως το κόκαλο Κι οι κόρες των ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της Xίμαιρας Ριγώνοντας μ’ αφρό τη θύμηση! Πού είναι η γνώριμη ανηφοριά του μικρού Σεπτεμβρίου Στο κοκκινόχωμα όπου έπαιζες θωρώντας προς τα κάτω Τους βαθιούς κυαμώνες των άλλων κοριτσιών Τις γωνιές όπου οι φίλες σου άφηναν αγκαλιές τα δυοσμαρίνια - Μα πού γύριζες; Ολονυχτίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσας Σου ‘λεγα να μετράς μες στο γδυτό νερό τις φωτεινές του μέρες Ανάσκελη να χαίρεσαι την αυγή των πραγμάτων Ή πάλι να γυρνάς κίτρινους κάμπους Μ' ένα τριφύλλι φως στο στήθος σου ηρωίδα ιάμβου.

Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη Κι ένα φόρεμα κόκκινο σαν το αίμα Βαθιά μες στο χρυσάφι του καλοκαιριού Και τ’ άρωμα των γυακίνθων - Μα πού γύριζες Όπου σελάγιζε ο δικός σου ο αστερίας. Για τη Μαρίνα των βράχων (Ελύτης) και για το φιλί - Ο ερωτικός Ελύτης. Του Μ. Γ. Μερακλή | Απόσπασμα από το βιβλίο Δεκαπέντε ερμηνευτικές δοκιμές στον Οδυσσέα Ελύτη, εκδόσεις Πατάκη Η Μαρίνα των βράχων Έχεις μια γεύση τρικυμίας στα χείλη – Μα πού γύριζεςΟλημερίς τη σκληρή ρέμβη της πέτρας και της θάλασσαςΑετοφόρος άνεμος γύμνωσε τους λόφουςΓύμνωσε την επιθυμία ως το κόκαλοΚι οι κόρες των ματιών σου πήρανε τη σκυτάλη της ΧίμαιραςΡιγώνοντας μ’ αφρό τη θύμηση! Το ποίημα είναι από τα εκτενέστερα που περιέχονται στους «Προσανατολισμούς». Ανήκει στην ίδια ενότητα με την «Τρελή Ροδιά» (στη «Θητεία του Καλοκαιριού»). Ο ποιητής απευθύνεται σε μια γυναίκα. Την ξέρει. Έτσι αυτή ακριβώς η επίγνωση της ρομαντικής ανησυχίας της Μαρίνας του γεννά αμέσως, σχεδόν αυτόματα, τις απορίες, τα ερωτηματικά: τέτοιες υπάρξεις, όσο κι αν τις πλησιάζουμε, κι αν τις κατακτήσουμε, κρατάνε πολύ μυστήριο μέσα τους, που πάντα μας κεντρίζει, μας κάνει όχι μόνο ερωτικούς, αλλά και ερωτηματικούς απέναντί τους.

Το φίλημα μπορεί να λυτρώσει από τα μάγια. Στην αρχή το φως. ΜΑΡΙΝΑ.pdf. Υπάρχει-Λόγος(Εν αρχή ην ο Λόγος): Τα χρώματα στην ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη. Ο Οδυσσέας Ελύτης μιλάει ΜΕΤΑΦΟΡΙΚΑ για γαλανή ελευθερία του γλάρου, για ολοπράσινη επιτυχία των φύλλων για μαβιές και για κόκκινες θύμησες, για γαλανό ξύπνημα, για έρωτα άσπρο και γλαυκό, για άσπρες ξεγνοιασιές ανεμόμυλων, για φούρια πράσινη ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΕΛΥΤΗΣ, «Η ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ Η ΓΕΩΜΕΤΡΗΣΗ» Μου αναλογεί το λευκόΠρέπει να το καταλάβουμε ότι ο ποιητής π ο ι ε ί. Εάν θέλει να βγάζει από μαύρο, μαύρο – λογαριασμός δικός του. Αναλαμβάνει το βάρος της ευθύνης που αναλογεί στην ψυχή του. Εμένα, όπως σας είπα και στην αρχή, μου αναλογεί το λ ε υ κ ό. Και σας εξομολογούμαι πως η κατεργασία του λευκού μέρους της ψυχής είναι πιο σκληρή κι από του μαρμάρου.Αλλά πώς να κάνω αλλιώς; Σε τι θα ωφελούσε να γίνω ένας απλός αναμεταδότης της ασχήμιας, με το δικαιολογητικό ότι υπάρχει στην πραγματικότητα; Είναι κάτι που το ξέρουμε και δεν υπάρχει λόγος να το επαναλαμβάνουμε.

Τουλάχιστον εγώ αποβλέπω στην μεταμόρφωση. Απάνθισμα ποιημάτων -Οδυσσέας Ελύτης Ο χρόνος είναι γρήγορος ίσκιος πουλιών Χούγια και νταν! Μια συνάντηση με τον Οδυσσέα Ελύτη, πριν από 33 χρόνια. Ύστερα από τρεις εβδομάδες αναμονής κατάφερα να περάσω το κατώφλι της οδού Σκουφά 23 στο Κολωνάκι και να μπω στο μικρό δυάρι διαμέρισμα του 5ου ορόφου με τον αριθμό δεκατρία πάνω από την πόρτα.

«Αν ήμουν προληπτικός δεν θα έμενα εδώ», είπε ο ποιητής σε κάποια στιγμή της κουβέντας μας.Ήταν Αύγουστος του 1978 και μου έκανε εντύπωση που όλα ήταν άψογα τακτοποιημένα στην κατοικία του Οδυσσέα Ελύτη.Είχαν χρειαστεί αρκετά τηλεφωνήματα στον αδελφό του (ο ίδιος είχε απόρρητο αριθμό τηλεφώνου) για να βρω την ευκαιρία να συνομιλήσω απευθείας με τον μεγάλο ποιητή και να ενισχύσω με αυθεντικά στοιχεία την πτυχιακή μου εργασία που είχε τίτλο «La poesia di Odisseo Elytis fino al 1960» (Η ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη μέχρι το 1960). Από τότε έχουν περάσει τριάντα τρία χρόνια, αλλά ο χρόνος δεν έχει μεγάλη σημασία όταν «η μνήμη καίει άκαυτη βάτος!». «Τις ιδέες μου όλες ενησιώτησα» Ο ρηματικός τύπος «ενησιώτησα» ήταν πολύ δύσκολο να ερμηνευτεί, αφού αποτελεί νεολογισμό, δημιούργημα του ποιητή.